Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Parę pytań żółtodzioba - tylko nie krzyczeć proszę ;)

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 mwicinski

mwicinski
  • 16 posts

Posted 09 August 2009 - 21:27

Hej wszystkim,

chodzi mi po głowie zakup iphone'a, decyzja o zakupie jednak sie nieco komplikuje,bo chcialbym go kupic bez unowy (prawdopodobnie znajomy przywiezie mi go ze Stanow jak sie uda). W zwiazku z powyzszym napotkalem pare watpliwosci, z ktorymi chcialbym poprowic Was o pomoc. Zapewne, gdzies w zbiorach calego forum niejednokrotnie sprawy te byly poruszone, jednak nie zdolalem szybko znalezc na nie odpowiedzi, a zalezy mi troszke na czasie - na przyszlosc lepiej zapoznam sie z szukajka.

A wiec.

1. Kupujac iphone'a w USA bede mial telefon bez kontraktu, ale z simlockiem AT&T. Czy jailbreak etc. jest odwracalny, aby w przypadku koniecznosci wyslania telefonu do serwisu mozna bylo ukryc fakt modyfikacji softu?
2. Czy jesli cos mi sie w nim zepsuje w Polsce, to czy tutaj bede mogl bezplatnie wyslac go do serwisu?
3. Czy majac nieaktywowany oficjalnie telefon, mozna korzystac z itunes i app store?
4. Jak kupie iphonea to przejde na abonament gdzie ruch z/do internetu bede mial rozliczany za kazdy KB. czy ~100MB miesiecznie wystarczy na IM/poczte/kalendarz i sporadycznie WWW?
5. Jailbreak bedzie zwiazany pewnie z korzystaniem z "nieautoryzowanego" oprogramowania. Czy istnieje jakis firewall (iptables? :) ), ktorym mozemy kontrolowac polaczenia danych aplikacji z internetem? Instalujac programy z niepewnego zrodla wolalbym uniemozliwic im dostep do internetu, aby miec pewnosc ze ani w tle nie zjadaja mi transferu, ani tez nie wysylaja moich prywatnych informacji w niepowolane rece.
6. Czy jest jeszcze jakas rzecz, ktora powinienem wziac pod uwage, czy po rozwianiu w/w watpliwosci mam dzwonic do znajomego? :eek:

*ew. 7 - gdzies znalazlem info, ze w USA za $599 mozna kupic Iphone'a 3GS 16GB. Czy wiadomo w jaki sposob i w jakich okolicznosciach dochodzi do tego jeszcze podatek?

Bede bardzo wdzieczny dobremu czlowiekowi, ktory poswieci pare minut by odpowiedziec na moje marudzenie. Z gory dzieki!

#2 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 August 2009 - 21:33

3. NIE, trzeba go aktywować podłączając do iTunes

#3 quzo

quzo
  • 1239 posts
  • Skądwawa

Posted 09 August 2009 - 21:33

1 tak 2 raczej nie 3 tak 4 tak 5 nie potrzeba żadnego firewalla

#4 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 August 2009 - 21:37

przeca nieaktywowany ajfon wywali mu kabelek i płytke i trzeba podłączyć do itunesa quzo znalazłeś nowy sposób na działanie telefonu bez aktywowania ?

#5 quzo

quzo
  • 1239 posts
  • Skądwawa

Posted 09 August 2009 - 21:40

przeca nieaktywowany ajfon wywali mu kabelek i płytke i trzeba podłączyć do itunesa
quzo znalazłeś nowy sposób na działanie telefonu bez aktywowania ?

widziałeś kiedyś redsnow ? mój iphone 2g też nigdy nie był aktywowany w itunes

#6 d3tr000

d3tr000
  • 1712 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 August 2009 - 21:43

a tak to wciąganie pirackiej bandery :)

#7 Bernioleq

Bernioleq
  • 211 posts
  • SkądNiemcz, Poland

Posted 10 August 2009 - 00:27

1. tak 2. nie 3. tak 4. tak 5. nie Aktywować można go poprzez redsn0w

#8 nevoX

nevoX
  • 855 posts
  • SkądTorun, Poland

Posted 10 August 2009 - 01:20

1. tak
2. nie
3. tak
4. tak
5. nie
Aktywować można go poprzez redsn0w

Przecież to samo napisał parę postów wyżej quzo...

#9 locsi

locsi
  • 374 posts

Posted 10 August 2009 - 08:45

1. Tak, Jailbreak jest odwracalny - robisz restore przez iTunes i juz nikt nie wie ze miales JB.
2. Nie, poniewaz telefon jest zakupiony w USA tylko tam moze byc nieodplatnie serwisowany, nikt nie bedzie pokrywal kosztow wysylki telefonu z polski do usa.
3. Tak, mozna - jednak pamietam ze byly jakies problemy z Push Notifications przy nieoficjalnie aktywowanych telefonach. Jesli masz jeszcze mozliwosc - to najlepiej niech Ci kupi zwykly starter prepaid (pay as you go) w AT&T. Aktywujesz telefon z taka karta, a potem wkladasz swoja i uzywasz przez ultrasn0w.
4.Jesli bedziesz mial rozliczanie co 1kb to powinno Ci spokojnie wystarczyc (o ile nie przesylasz np. mp3 przez poczte, haha). Jednak jest do sprawa obiektywna - dla jednych 100MB starczy, dla innych nie. Musisz sam sprawdzic.
5.JB nie jest zwiazany z uzywaniem pirackiego oprogramowania. Nie ma czegos takiego jak firewall/itables w iPhone - generalnie pirackie oprogramowanie to to samo co masz w appstore tyle ze usunietym podpisem (zaraz mi sie dostanie od moderatorow,heh) - generalnie nie powinno Ci dzialac innaczej niz oficjalne - ale nikt Ci pewnosci nie da - Twoj wybor.
6. Tak, jak pisalem w pkt.3 - popros aby kupil Ci najtanszy starter w AT&T - z tego co pamietam nazywa sie "GoPhone" - odpadnie Ci problem z aktywacja telefonu. I wazna rzecz - niech ta karte odpali choc raz w jakims telefonie na terenie usa - i dowiedzial sie czy jest roaming wlaczony. Konto moze byc calkiem puste - wazne zeby w polsce zlapalo jakas siec.

7. Mozna kupic w AT&T lub Apple Store, cyt. z Apple - iPhone - Buy iPhone 3G

For those who are not eligible for an early upgrade or who wish to buy iPhone as a gift, the prices are $499 (8GB), $599 (16GB), or $699 (32GB)

I oczywiscie dochodzi do tego podatek.

#10 mwicinski

mwicinski
  • 16 posts

Posted 10 August 2009 - 13:11

Ogromne dzieki za pomoc! Spodziewalem sie conajmniej 10 postów z serii "Używaj szukajki!", "Było!", "Do kosza!", a tu miłe zaskoczenie :) Ok, a wiec: Jedyne co mnie w tej chwili jedynie trzyma w niepewności to kwestia aktywacji i instalowania aplikacji. Aplikacje to jeden z glownych powodow dlaczego wybor na iphone padl. Dlatego pozwolcie, ze dopytam o 2 scenariusze.. 1 - znajomy kupuje mi top-up'a w stanach, z AT&T. On go aktywowal w w domu, przywiozl tutaj, ja go wsadzam do telefonu, loguje sie do itunes.. I na pre-paidowej karcie on pozwala mi aktywowac urzadzenie i zarejestrowac sie w itunes? I wowczas podaje jakies tam miejsce zamieszkania, podaje numer kardy kredytowej/debetowej i moge swobodnie korzystac z app store? 2. Ok, powiedzmy, ze jednak kupie telefon z innego zrodla, lub powiedzmy znajomy zapomni o karcie lub po prostu manewr z aktywacja top-upa nie zadziala. Co wtedy? W jaki sposob wtedy moge korzystac z aplikacji? Z gory dziekuje za dalsza pomoc! Nie moge sie doczekac chwili jhak dolacze to grona szczesliwych posiadaczy ;)

#11 axyon

axyon
  • 141 posts
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Posted 11 August 2009 - 19:32

Ogromne dzieki za pomoc! Spodziewalem sie conajmniej 10 postów z serii "Używaj szukajki!", "Było!", "Do kosza!", a tu miłe zaskoczenie :)

Kiedyś w swoim wątku nie miałem tyle szczęścia- he.he.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users