Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

VOIP - Wasze doświadczenia i opinie ?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 09 August 2009 - 19:54

Witam

Telefonią internetową jestem zainteresowany od dłuższego czasu, łącze internetowe mam 9Mbit/s downloadu i 1Mbit/s uploadu, sieć działa na routerze Linksys WRT54GL + switch firmy 3COM. Jutro zamierzam zamówić bramkę internetową Linksys PAP2T i korzystać z operatora IFON, proszę wszelkie opinie, uwagi i sugestie dotyczące wszystkiego związanego z tym tematem.

#2 Redviking

Redviking
  • 583 posts

Posted 09 August 2009 - 22:44

Uwazaj zeby zamowic bramke "rozkodowana". Czesc tych bramek byla promocyjnie sprzedawana z blokada programowa tylko na jednego operatora, oczywiscie da sie to rozkodowac ale to trwa i wymaga troche zabawy. Wybierz sobie jakiegos operatora voipowego np voipdiscount czy betamaxa (chyba tam jednak taniej, np w voipdiscount jest 3 miesiace za darmo polaczen w Polsce i Polska-USA z limitem 300 minut tygodniowo do wydzwonienia, powyzej 300 minut w cenie 0.01E za minute) i zachec/zmus wszystkich z domu zeby wykonywali polaczenia wychodzace wlasnie z voipa.

#3 marcusp

marcusp
  • 362 posts

Posted 09 August 2009 - 23:08

Sprzęt i łączę OK. Co do IFON - trudno mi powiedzieć. Kiedyś korzystałem z easycall, ale zdarzały się problemy techniczne. Od dwóch lat korzystam z freeconet.pl - jestem zadowolony - szczególnie możliwością konfiguracji - wirtualna centrala, przekierowania itp. - korzystam z tego w firmie - bardzo przydatne.

#4 daboni

daboni
  • 287 posts

Posted 10 August 2009 - 05:53

korzystam z freeconet i jestem zadowolony. Korzystalem z betamax i nie polecam. Faktycznie jest taniej, ale byly z nimi duze problemy.
Niektore bramki (np. niektore d-link) z jakis wzgledow rozlanczaja internet rozłączają Internet. Kwestia w upierdliwym pogrzebaniu w konfiguracji. Powodzenia! :)

#5 shaqui

shaqui
  • 586 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 August 2009 - 06:29

Ja korzystam z skypeout posiadając zewnętrzną bramkę skypową. Numer lokalny, koszt około 20 zł miesięcznie z rozmowami na całą Polskę na stacjonarny i Europę też stacjonarny. Jakoś dźwięku nie do odróżnienia w stosunku do zwykłej linii tel. Niestety droga sprawa aby zainwestować w telefon ale potem pełen spokój i komfort w rozmowie. Generalnie jesteś potem na wyjeździe logujesz się z komórki za pośrednictwem wifi do skypa - logujesz się na konto gdzie masz skypeout i z zagranicy dzwonisz jakbyś był w Polsce :) bardzo, bardzo przydatne - a sieć free hotspots robi się bardzo popularna w europie.

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 10 August 2009 - 21:20

Oki kupiłem dzisiaj bramkę i podłączyłem ją i zarejestrowałem konto, telefon jest podłączony poprzez przygotowaną wcześniej na tą okazje skrętkę Cat5e co prawda używam z niej tyko jednej pary ale o to mi chodziło abym nie musiał w razie czego ciągnąć drugiego przewodu. (Bramka jest podpięta do switcha, a z niej leci około 10 metrów kabla do aparatu telefonicznego) Konto co prawda nie jest jeszcze w pełni czynne bo przelew zostanie zrealizowany dopiero jutro ale w porównaniu z linią neti która była wcześniej na tym samym aparacie (okablowanie się zmieniło) to głośność samego sygnału jest powalająca zarówno w słuchawce jak i na głośniku telefonu, przy netii to było zaledwie mruczenie. Więcej napisze jutro jak już wykupie numer i będę mógł przeprowadzić jakieś realne połączenie. UPDATE Jak na razie wszystko super i jestem w pełni zadowolony, o wiele lepiej niż u netii jeżeli chodzi o jakość rozmów.

#7 mirrr

mirrr
  • 127 posts
  • SkądWodzisław Śl

Posted 21 August 2009 - 20:16

Ja korzystam z skypeout posiadając zewnętrzną bramkę skypową.

O jakiej konkretnie bramce mówisz? Z tego co się orientowałem to żadna z powszechnie stosownaych bramek VoIP nie obsługuje protokołu, z którego korzysta Skype :(

Ja mam bramkę Netgeara już od 2 lat. Konto we Freeconet - nie narzekam. O czasu jak mam fona z Symbianem to zainstalowałem Fringa, skonfirurowałem pdo Skypa i Freeconet i mam w zasięgu wifi i telefon VoIP, i Skypa - z którego rzadko korzystam :)

#8 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 August 2009 - 20:34

No po tym czasie mogę sam napisać opinie, jak dla mnie jest okej, tanie rozmowy dobra jakość żadnych problemów poza tym że provider ma częste przerwy w dostawie, reszta jak na razie bez zarzutu.

#9 digest

digest
  • 126 posts

Posted 21 August 2009 - 21:31

Jak uznasz, że potrzebujesz dostawcy z mniejszą ilością przerw to potestuj sobie IPFON. Nie jest najtańszy (ale też nie jakaś tragedia) za to bardzo niezawodny. I jeszcze pytanie dotyczące podpisu - co jest nie tak z 10.6 na Mac Min?

#10 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 August 2009 - 21:37

Miałem na myśli providera internetowego, ale wiesz mam za 65zł 9Mbit/s co jest dobrą ceną i nie chce go opuszczać bo te przerwy są ale nie jest to jakaś tragedia ale uciążliwe bo te że oni mi odliczą te 20 zł miesięcznie to nic w porównaniu do tego że ja neta potrzebuje akurat wtedy kiedy go nie ma.

#11 digest

digest
  • 126 posts

Posted 21 August 2009 - 21:49

A ja na okresy przerw trzymam w rezerwie kartę SIMDATA wraz z kuponem doładowującym. Nie mam tylko kasetki z szybką i napisem "w razie przerwy zbić szybkę" :)

#12 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 August 2009 - 23:27

Ja używam jeszcze starej bramki od 3 lat - PAP2 i spisuje się świetnie. Operator Mediatel, obecnie dość duża firma. Jakość połączeń świetna - rozmowy w sieci za darmo. Jakoś zdecydowanie lepsza niż w innych VOIPach. VOIP jest tylko do ich centrali, reszta idzie po klasycznych liniach.

#13 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 22 August 2009 - 11:45

Kto usuną moje posty i dlaczego ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users