Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Poradnik] instalacja Diablo na Mac OS X

• This topic is locked This topic is locked
39 replies to this topic

#1 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 08 August 2009 - 14:56

Witam!

Na forum powstało już kilka tematów na ten temat ale nie padły tam zbyt konkretne odpowiedzi.
Instalacja Diablo Dowolnej wersji systemowej, części gry, dodatku jest bardzo proste.

Dołączona grafika

Zaczynamy.

1. jeśli masz wersje Hybrydową PC/MAC oraz nowy system operacyjny możesz mieć problem z instalacją gry gdyż jest ona obsługiwana przez system classic. Jednak jest na to prosta rada wystarczy pobrać patch ze strony producenta Blizzard Support

Gra teraz działa bez problemu! więcej o Patchu Blizzard oferuje instalator Diablo II dla Mac OS X : GameStar

2. Jeśli masz dowolną wersje gry na PC, będziesz potrzebował:
-Dostęp do internetu ;)
-Oryginalny klucz licencyjny
-Konto na Battle.net

Uwaga! Jeśli nie posiadasz zakupionej gry wystarczy ze kupisz w internecie klucz licencyjny (koszt ok. 12-16zł) (nie wiem jak bardzo jest to legalne)

Przejdźmy jednak do instalacji Diablo PC
Tworzymy konto w servisie Battle.net
-wchodzimy na stronę http://www.blizzard.com/account i tworzymy nowe konto (uwaga podajemy swoje poprawne dane)

Dołączona grafika

-Istotnym krokiem jest potwierdzenie email po utworzeniu konta, odblokuje nam to dostęp do opcji w naszym koncie "Dodawanie gier"

-Gdy już to zrobimy klikamy "Add Game" wpisujemy nasz klucz licencyjny, w opcji wersja gry zaznaczamy mac/pc (us) zapisujemy zmiany.

Dołączona grafika

- w oknie naszego konta pojawi się miniaturka okładki gry którą dodaliśmy,

Dołączona grafika

Obrazek przedstawia grę i i dodatek dodaje się to osobno oczywiście

klikamy na nią, otworzy nam się nowe okno z kluczem do instalacji Zapisz go

Dołączona grafika

oraz dwa źródła downloadu MAC/PC, klikamy Mac. Pobierze nam się programik downloader (ok 10kb)

Dołączona grafika

Obrazek przedstawia ikonki Downloadera oraz ikonki patcha o którym pisałem wyżej

uruchamiamy go i gra zaczyna się pobierać samoistnie.
Dołączona grafika

Po pobraniu mammy oryginalną wersję gry hybrydową na swoim dysku, UWAGA GRA POBRANA ZE STRONY NIE WYMAGA INSTALACJI PATCH'A !!! ŚMIGA PRZEPIĘKNIE

#2 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 08 August 2009 - 15:16

Chyba kupię dzisiaj klucz i przetestuję. Bardzo dobry poradnik, jednak wklej kilka screenów. Niektórzy bez zrzutów sobie nie poradzą.

#3 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 08 August 2009 - 15:33

@KuboX masz rację dodam zrzuty ale to dopiero wieczorem :) ps. Sprawdziłem aktualną Cena kluczy Diablo II + Dodatek to koszt 12 zł więc za taką grę to jest nic sprzedający piszą że klucz sprzedają na zasadzie ESD czyli bez nośnika, niemniej pobieranie gry ze strony producenta za pomocą właśnie takich kluczy jest jak najbardziej legalne, więc chyba jest wszystko jest ok.

#4 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 11 August 2009 - 23:49

Kupiłem Warcraft III Reign of Chaos i wybrałem opcję językową angielską, ale w wersji Mac. Wersja z językiem polskim byla tylko pod Windows. Czy jest do tego jakieś spolszczenie?

#5 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 12 August 2009 - 00:06

Nie, te gry (Warcraft/Starcraft/Diablo) w wersji na mac są tylko po Ang. Podmiana plików z wersji PC nie wchodzi w rachubę, spolszczyć można wersję na PC nie mniej jeśli wybrałeś wersję mac to masz również download na pc jeśli istnieje bariera językowa.

#6 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Posted 12 August 2009 - 08:43

Bardzo fajny poradnik. Dodam jednak od siebie, że granie na iMac 24 cale odpada, pixeloza jest koszmarna. Nie pomyslalem jednak, że można zainstalować gierkę na MacBook'u 13 cali :-), zobacze jak jest. Tak czy siak czekam na nowe Diablo :-)

#7 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 12 August 2009 - 14:19

Bardzo fajny poradnik. Dodam jednak od siebie, że granie na iMac 24 cale odpada, pixeloza jest koszmarna. Nie pomyslalem jednak, że można zainstalować gierkę na MacBook'u 13 cali :-), zobacze jak jest.

Tak czy siak czekam na nowe Diablo :-)

No od diablo II nie wymagaj :) ale jaka frajda pograć, ja sobie odpaliłem ostatnio na 27"" calowym warcraft'a III :) ale zabawa!
A co do diablo III to również bardzo wyczekiwany przeze mnie tytuł (Chyba na grudzień można się spodziewać) no i Starcraft II we wrześniu.

#8 zbieraj

zbieraj
  • 1016 posts

Posted 13 August 2009 - 10:40

Mi niestety nie chce przyjąć seriala z oryginalnej wersji na PC. Poza tym on wymaga 26-znakowego klucza, a na opakowaniu mam 16...

#9 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 13 August 2009 - 11:42

Mi niestety nie chce przyjąć seriala z oryginalnej wersji na PC. Poza tym on wymaga 26-znakowego klucza, a na opakowaniu mam 16...

No nie wiem bo ja dodawałem właśnie taki klucz z oryginalnej wersji PC. klucz z gry i dodatku mają po 16 znaków.

#10 zbieraj

zbieraj
  • 1016 posts

Posted 13 August 2009 - 11:49

Ale przyjął Ci ten klucz?

#11 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 13 August 2009 - 12:00

Ale przyjął Ci ten klucz?

tak oczywiście :)do diablo klucz ma 16 znaków a do warcrafta III 26

#12 zbieraj

zbieraj
  • 1016 posts

Posted 13 August 2009 - 15:34

Tak, ale w Diablo Instalerze prosi mnie o klucz uwaga 26 znakowy. Więc jak ja mam mu wpisać te 16 znaków, których nie chce przyjąć?

---- Dodano 13-08-2009 o godzinie 16:40 ----
Ok, znalazłem solucję na ten problem:

Wchodzimy na nasze konto na stronach Blizzardu, następnie manage game pod Diablo 2. Tuż nad "Download PC/MAC client" mamy wołami napisane: "Game Key" - to jest właśnie klucz który trzeba wpisać :D.

To wynika tylko z tego, że nowe boxy Diablo 2 zawierają już klucz 26 znakowy, jednakże Blizzard w ten sposób daje zabezpieczenie dla tych graczy, którzy mają klucze 16-znakowe.

Pozdrawiam.

#13 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 13 August 2009 - 15:40

Tak, ale w Diablo Instalerze prosi mnie o klucz uwaga 26 znakowy. Więc jak ja mam mu wpisać te 16 znaków, których nie chce przyjąć?

Opisałem to w poradniku: Wchodzisz na konto battle.net/ klikasz na miniaturkę gry/ tam masz kod takimi dużymi żółtymi literami :) a pod spodem masz dwa źródła downloadu :)

#14 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 13 August 2009 - 19:12

Jeszcze kilka etapów i kończę grać Nieumarłymi:)

#15 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 13 August 2009 - 21:10

Jeszcze kilka etapów i kończę grać Nieumarłymi:)

Widzę że wciągnęło ja kampanię ludzi w warcraft męczę :)

#16 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 29 September 2009 - 15:54

a wie ktoś o możliwości ewentualnego spolszczenia Diablo 2 zakupionego jak w poradniku wyżej?

#17 leon8889

leon8889
  • 16 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 September 2009 - 19:13

Pobrałem Diablo II oraz dodatek downloaderem, ale gra nie chce mi sie odpalić. Uruchamia się okienko z buttonami (m.in. "play diablo") no ale nic mi sie nie uruchamia. Mam os x leoparda

#18 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 29 September 2009 - 19:52

jeżeli masz macbook'a (a na to wychodzi z opisu) z grafiką intel x3100 to spróbuj tego pacza DIABLO II BETA - FOR - X3100 (CARBON).ZIP - OdSiebie.com

niestety nie jest on oficjalnie wydany przez blizzard (choć zrobiony) to nie pograsz przez neta. Single działa wyśmienicie.

#19 sirozzy

sirozzy
  • 5 posts
  • SkądReading

Posted 12 November 2009 - 21:13

pogra ale na TCP/IP z kimś kto postawi serwa. Ja czasami stawiam i gram ze znajomymi więc jak coś to pytać na PW albo na skype to mogę postawić komuś serwa i niech sobie pocina ;)

#20 UndeadApple

UndeadApple
  • 3 posts

Posted 17 January 2010 - 21:21

a mam inny problem , po zarejestrowaniu klucza nie mam możliwości pobrania Mac Clienta. Oto jak to wygląda . Ma ktoś jakichś pomysł jak ten fant rozwiązać ??? Z góry dzięki

#21 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 19 January 2010 - 18:09

a mam inny problem , po zarejestrowaniu klucza nie mam możliwości pobrania Mac Clienta. Oto jak to wygląda . Ma ktoś jakichś pomysł jak ten fant rozwiązać ??? Z góry dzięki

Nie wykonałeś wszystkich kroków poprawnie. Po wpisaniu klucza wybiera się wersje, usa mac/pc. Ty musiałeś wybrać inną. Wyprzedzając twoje pytanie "czy da się coś teraz z tym jeszcze zrobić?" odpowiedź brzmi tak- musisz kupić nowa grę i zarejestrować ją zgodnie z poradnikiem.

#22 metal_man

metal_man
  • 489 posts
  • SkądChorzów

Posted 21 January 2010 - 17:29

Nie wykonałeś wszystkich kroków poprawnie. Po wpisaniu klucza wybiera się wersje, usa mac/pc. Ty musiałeś wybrać inną. Wyprzedzając twoje pytanie "czy da się coś teraz z tym jeszcze zrobić?" odpowiedź brzmi tak- musisz kupić nowa grę i zarejestrować ją zgodnie z poradnikiem.

Nie prawda. Da sie to odkrecic. Wystarczy napisac do Blizzarda z uprzejmym zapytaniem/prosba o zmiane wersji juz wybranej na angielska na ktorej jest PC/MAC. Warto dodac, ze wlasnie zmienilo sie platforme a chcielibyscie bardzo pograc. Ja w ten sposob zmienilem sobie wersje. Wymiana maili co prawda trwala z tydzien ale nie spieszylo mi sie zbytnio.

EDIT:

Jubileuszowy - setny post :D

#23 serotonium

serotonium
  • 131 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 February 2010 - 20:21

a ja mam taki błąd: Process: Diablo II [3215] Path: /Applications/Diablo II/Diablo II (Carbon) Identifier: com.blizzard.Diablo2 Version: 1.12 (1.12) Code Type: PPC (Translated) Parent Process: launchd [127] co tu robić?

#24 Kruchy_p1

Kruchy_p1
  • 1 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 February 2010 - 19:03

Witam. Mam pytanko, czy jak gracie po sieci to inni gracze z drużyny są widoczni na mapie jako takie zielone krzyżyki? Bo NPC i moja postać się wyswietlają odpowiednio jako biały i niebieski krzyżyk, a jak grałem na pc to znajomi z drużyny wyswietlali się na zielono. I teraz pytanko czy to jest do ustawienia gdzieś w jakichś ukrytych opcjach czy ten typ tak ma? Pozdrawiam. Ok znalazłem:) na pc ta opcja domyślnie jest odhaczona. Pozdrawiam

#25 maya

maya
  • 99 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 May 2010 - 14:23

Takie pytanko mam. Ja mam os x, kolega windowsa, moge z nim grac po lanie albo tcp/ip w d2?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users