Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaką klawiaturę sprzedają w Media Markt?

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 08 August 2009 - 02:53

Wczoraj stałem się posiadaczem bezprzewodowej klawiatury Apple. Zakupiłem ją w Media Markt. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie układ klawiszy. Po otwarciu, okazało się, że wygląda on tak: http://www.chrononau...chiclet-med.jpg a nie tak: http://henryetc.com/..._1_20070807.jpg. Ten drugi układ jest zgodny z aktualną specyfikacją ze strony Apple: Apple (Polska) - Klawiatura Apple i na takim układzie mi zależało (aby móc bezproblemowo pracować na klawiaturze laptopa i zewnętrznej).
Co to za klawiatura, którą mi sprzedano? Jakiś stary układ? Szlag by to... Jutro jadę reklamować, nigdzie nie miałem informacji, że to trefna klawiatura. Pudełko wygląda normalnie. Jak nie oddadzą kasy to będę straszył UOKiK.
Co jeszcze mogę zrobić? Może zadzwonić do centrali Apple i poinformować że iSource podrzuca supermarktom jakiś przedpotopowy sprzęt?

#2 gecco

gecco
  • 139 posts

Posted 08 August 2009 - 03:37

ten typ jest zgodny z ukladem eu, ten co chcesz jest ukladem us jak dobrze pamietam swoja droga moglbys najpierw poszukac jaki uklad klawiatury masz. poki co sam sobie jestes winnym. jesli dobrze sobie przypominam to na pudelku jest pelny obraz klawiatury

#3 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 08 August 2009 - 03:51

ten typ jest zgodny z ukladem eu, ten co chcesz jest ukladem us

A skąd niby ja mam wiedzieć, który układ jest sprzedawany w Polsce? Czyli to co znajduję się tutaj: Apple (Polska) - Klawiatura Apple można o kant d... potłuc, bo i tak w Polsce sprzedają inny układ klawiszy?

poki co sam sobie jestes winnym.

No tak, jak każdy konsument powinienem mieć encyklopedyczną wiedzę o układach klawiatur oferowanych przez Apple.

jesli dobrze sobie przypominam to na pudelku jest pelny obraz klawiatury

Problem w tym, że nie ma. Są zdjęcia klawiatury z profilu ;-).

#4 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 08 August 2009 - 06:51

w moim MBP kupionym 3 dni temu jest identyczny układ klawiszy... więc nie płacz bo tak ma być... i oni nie mają innej, jak chcesz inną to z usa

#5 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 08 August 2009 - 09:11

Czyli wygląda na to, że dziadom z Apple nawet zdjęć nie chciało się zrobić do materiałów reklamowych na swoją stronę. Przeglądałem kilka stron europejskich Apple, m.in. niemiecką, norweską, a sprzedają układ europejski...

#6 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 08 August 2009 - 09:36

ja mam wirelessa bialego i na nim mam ten uklad ze znakiem funta na klawiszu 3 - wg mnie to jest uklad UK. Na laptopie mam # na klawiszu 3 i pionowy enter - to jest EU. na kablowej alu mam tak samo jak na laptopie - EU US ma poziomy enter - chyba wiec wyglada na to ze ty szukasz amerykanskiego ukladu klawiszy. na stronie apple polskiej przetlumaczyli tylko text, djecia zostaly z amerykanskiej wersji ;)

#7 pear.pl

pear.pl
  • 121 posts
  • SkądUstroń

Posted 08 August 2009 - 10:06

Wybacz krytykę ale moim zdaniem jest to zwykłe czepianie się. Czytając twojego posta bylem prawie pewny że kupiłeś klawiaturę z układem AZERTY a miał być QUERTY albo jeszcze jakieś inne twory zapakowali ci do pudełka. A dla ciebie problemem jest że enter jest pionowy a nie poziomy. Moim zdaniem jest to zwykłe czepianie się i szukanie dziury żeby oddać klawiaturę. Z tego co wiem MM nie przyjmuje zwrotów towarów jedynie wymiana na inny towar wchodzi w grę. Jasne zawsze możesz im grozić, ale to jest wg mnie bezpodstawne. Oni nie mają obowiązku mieć tych produktów które są na stornie apple (jak ustaliliśmy tam jest układ US), to ty sam wziąłeś produkt w łapki i podreptałeś do kasy. Nikt ci go do koszyka nie włożył zmuszając do zakupu.

#8 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 08 August 2009 - 11:16

A dla ciebie problemem jest że enter jest pionowy a nie poziomy.

Nie chodzi tylko o enter :-), również o usytuowanie innych klawiszy lub ich wielkość, jak widać na zdjęciach, które załączyłem. Gdy pisze się wszystkimi palcami bez patrzenia na klawiaturę to tego typu szczegóły mają znaczenie.

Jasne zawsze możesz im grozić, ale to jest wg mnie bezpodstawne. Oni nie mają obowiązku mieć tych produktów które są na stornie apple (jak ustaliliśmy tam jest układ US), to ty sam wziąłeś produkt w łapki i podreptałeś do kasy. Nikt ci go do koszyka nie włożył zmuszając do zakupu.

Spokojnie, nie będę groził :-). Teraz wiem, że jest to nie tyle wina MediaMarkt, co polskiego oddziału Apple, to oni dopuścili się dezinformacji. Do tego całego bełkotu informacyjno - marketingowego powinni dołączać właściwe zdjęcia. Sam sobie jestem winny? Być może, tylko ktoś mnie wprowadził w błąd. To tak jakbym zamówił konkretne auto w salonie samochodowym, np. z silnikiem 2,0 diesel a otrzymał 1,8 benzyna. Też byłbym sobie winien, bo przecież ten diesel to tylko wystawowy, tak naprawdę sprzedawany za granicą.

W sumie można byłoby coś kombinować przez UOKiK. Moim zdaniem mamy tutaj do czynienia z ewidentnym wprowadzaniem w błąd konsumenta. Tylko nie wiem czy nie za dużo kłopotu dla głupiej klawiatury.

Tak swoją drogą to jakaś komisja unijna mogłoby coś z tym zrobić. Czepiają kwestii monopolowych, zamiast chronić zwykłych konsumentów przed dezinformacją.

Póki co to mogę ogłosić na forum czy ktoś nie chce zamienić amerykańskiej klawiatury na europejską...

#9 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 09 August 2009 - 02:38

Mi też nie podoba się EU układ klawiatury. Wersja US jest zdecydowanie lepsza. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale na pierwszy rzut oka EU układ wygląda gorzej od US. Poziomy Enter jest o wiele lepszy kto używa wszystkich palców do pisania, gdzie wciska się enter małym palcem i jest mniejsze prawdopodobieństwo nietrafienia w poziomy niż pionowy przy szybkim pisaniu bezwzrokowym. Paluch przesuwamy bardziej w poziomie niż w pionie, więc nie rozumiem zrobienia pionowego Entera i na dodatek dość wąskiego. Nie wiem, może to tylko kwestia przyzwyczajenia/wprawy bo nigdy nie miałem okazji pisać na klawiaturze z pionowym enterem. Tylda w US układzie jest też jest na swoim miejscu a nie jak w EU gdzieś na dole. Wersja EU ma skróty/znaki nazw klawiszy a US pełne nazwy. ps1. co to jakaś plaga kalwiaturowa? sporo już założonych tych tematów/rozmów o układzie EU/US :) ps2. Kto chce to mogę kilka przywieść z usa klawiatur i sprzedać, pod koniec września wpadnę na trochę do PL. W Apple Store na 5ave widziałem to leży ich cała gromada na półkach, jakie się chce. Można się zapisywać ;).

#10 maciekp

maciekp
  • 131 posts

Posted 09 August 2009 - 06:54

Mialem dokladnie ten sam przypadek. Klawiatura przewodowa w iMaku byla jak to mowicie EU ... co mnie skusilo by kupic bezprzewodowa ktora na zdjeciach wygladala tak jak chcialem (czyli nie miala poprzestawianych klawiszy i shift oraz enter mialy wlasciwy ksztalt i wielkosc). Jak tylko otworzylem putelko z bezprzewodowa klawiatura wkurzylem sie niemilosiernie bo znow dostatalem ten sam uklad klawiszy. Wydrukowalem szybko zdjecie z internetu poszedlem do sklepu i bez wiekszych problemow dostalem zwrot kasy (mimo ze placilem karta to cofneli tranzakcje). Pozniej zajelo mi troche czasu i szukania az znalazlem goscia ktory sprzedawal taka klawiature jak chcialem US. Wiec jak najbardziej zgadzam sie z tym ze temat jest nie ko konca "clear" od strony kupujacego. Czemu jakos inni producenci sprzedajac klawiatury w EU maja znaczek euro ale nie zmieniaja ustawien, rozmieszczenia i ksztaltu pozostalych klawiszy ?? Pozdrawiam

#11 dorian

dorian
  • 311 posts
  • SkądLublin

Posted 09 August 2009 - 11:45

Wydrukowalem szybko zdjecie z internetu poszedlem do sklepu i bez wiekszych problemow dostalem zwrot kasy (mimo ze placilem karta to cofneli tranzakcje).

W jakim sklepie udało Ci się z takim zwrotem? Ja u idiotów nie próbowałem, wątpię czy argument ze zdjęciem by przeszedł. Jakiś iSpot to rozumiem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users