Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Różnica pomiedzy macbookiem kupionym w stanach a w polsce;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów
  • SkądBielsko-Biała/Kraków

Napisano 05 sierpnia 2009 - 22:30

Witam mam zamiar za niedlugo kupic macbooka i mam mozliwosc kupienia go ze stanow i w polsce tylko teraz pytanie czy te sprzety sie czyms roznia? pytam gdyz istnieje czasami cos takiego że ze stanow do europy wysyłaja słabe modele poszczegolnych produktow tzw odpady;) a dobre sprzety sprzedaja u siebie. czy istnieje tkie cos w macbookach? pozdrawiam

#2 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 05 sierpnia 2009 - 22:47

Do Polski nie trafiają żadne odpady hehe ;) Modele tak naprawdę niczym się nie różnią, oprócz numeru seryjnego ;) OSX jest multi-języczny więc nie ma problemu z językiem gdziekolwiek kupisz ;) Z ładowarkami nie też problemu przy sprowadzaniu - albo wpinasz przejściówke (pełno ich na allegro i eBay), albo wpinasz normalny kabel taki jaki jest w radiach do do ładowarki i po problemie. Ja mam MacBooka ze Stanów i wszystko jest ok. //Pozdrawiam

#3 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpnia 2009 - 22:52

Uklad klawy jest nieco inny niż w Polsce, ale nie ma żadnych dziwnych znaków. Różni się jedynie rozmiarami i rozmieszczeniem klawiszy.
US wygląda tak:
Dołączona grafika
Poza tym nie ma żadnych różnic.

#4 Pat486

Pat486
  • 59 postów
  • SkądBialystok

Napisano 05 sierpnia 2009 - 22:54

Uklad klawy jest nieco inny niż w Polsce, ale nie ma żadnych dziwnych znaków. Różni się jedynie rozmiarami klawiszy.
Poza tym nie ma żadnych różnic.

dokładnie, ja bym brał z USA sam mam MBP z USA i jest OK ;]

#5 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 06 sierpnia 2009 - 01:07

Wow, nawet nie wiedziałem i nie zauważyłem że klawa jest inna... ;) Co prawda na początku trochę mi się wolniej pisało ale u mnie to zawsze tak jest jak nową klawiaturę mam ;) Możesz ktoś zamieścić porównanie klawiatur europejskich i amerykańskich? //Pozdrawiam

#6 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 06 sierpnia 2009 - 01:18

Tak, wersja amerykańska ma trochę inna klawiaturę i moim zdaniem "lepszą". Wersja amerykańska ma też pełne nazwy jak command a eu ma same skróty(cmd) itd. Niby taki zbdet prawie nieważny, ale może ktoś zwraca na to uwagę. Kwestia umiejscowienia tyldy też niektórym ważna bo w obu klawiaturach jest inna. Tak samo klawisz Entera, w amerykańskiej jest inny kształt, taki prostokąt a w europejskiej nie wiadomo co ;P Mowa oczywiście o nowych macbookach, chociaż w starszych alu było tak samo. Niby takie pierdoły, szczególiki, ale ja np. zwracam na to uwagę i wolę wersję amerykańską. Chociaż wyboru nie mam innego bo tylko w usa kupuję sprzęt.

#7 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 06 sierpnia 2009 - 10:33

Podstawowa róznica to CENA :) Oczywiście na korzyść zakupów w US. Poza różnicą w układzie klawiatury - IMO wygodniejszy niż w wersji EU, jest jeszcze hamerykańska koncówka kabla zasilającego. Kupujesz przelotkę w MM za 12 zł i z głowy. Jeśli masz możliwości kup sobie "refurba" w jeszcze korzystniejszej cenie. Pozdrawiam Loti

#8 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 11:52

Dziekuje za wyczeprujace odpowiedzi;) jeszcze jedno czy jest jakas roznica pomedzy macbookiem z usa a z kanady?

#9 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 06 sierpnia 2009 - 12:19

W US podatki stanowe - którymi obłożone są dobra konsumpcyjne - są niższe niż ich odpowiednik w Can. W niektórych stanach wartość podatku równa jest 0%. Wniosek kupuj w US. Nie wpadnij tylko na pomysł zakupu w US i wysyłki sprzętu do cioci czy wukja w Can. Sprzęt zostanie oclony i obłożony podatkiem GST (ichnim Vatem) Loti

#10 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 15:57

Dzikei tylko chodzi mi oto czy w ;aptopy kupowane w kanadzie a w usa czym sie róznia czy nie?

#11 petr

petr
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2009 - 11:20

tak jak kolega emigrant napisał, klawiatura US dużo ciekawsza.

#12 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów

Napisano 08 sierpnia 2009 - 12:54

dziekuje za odpowiediz do zamkniecia;) pozdrawim

#13 Kurczak1985

Kurczak1985
  • 42 postów

Napisano 09 marca 2014 - 20:08

A jak wyglada sprawa gwarancji komputerow z US? Normalnie mozna oddac do serwisu jak te kupione w EU po nr seryjnym?

#14 knut

knut
  • 157 postów

Napisano 09 marca 2014 - 20:30

A jak wyglada sprawa gwarancji komputerow z US? Normalnie mozna oddac do serwisu jak te kupione w EU po nr seryjnym?

Gwarancja jest międzynarodowa, nie ma z nią żadnych problemów. Nie potrzebnie odgrzewasz tego kotleta, bo temat omawiany "n" razy.. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych