Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kompresja na Macu-Jak?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 17:56

Witam ,mam pytanko, usiłuję wysłac zdjęcia w dużej rozdzielczości klikam kobinację klawiszy, wybieram opcję "kompresuj", po skompresowaniu ukazuje mi sie plik, który "waży" tyle samo co samo zdjęcie. O co chodzi? Jak więc skompresować taką fotkę (9MB) aby łatwiej wysłać?

#2 molsar

molsar
  • 360 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 18:32

masz na mysli pewnie jpg i kompresje do zip'a z poziomu findera. nie skompresujesz w ten sposub juz skompresowanego pliku. jak uzywasz apple mail, to jak wrzocisz fotke do nowego listu to w prawym dolnym rogu okna wiadomosci masz opcje "aktual size, medium, small itp". odrazu rowniez pokazuje ci rozmiar wiadomosci - wiec kontrolujesz sprawe wielkosci...

#3 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:37

Oki rozumiem tylko zależy mi na tym aby odbiorca dostał w najwiekszej rozdzielczości, tzw rzeczywistej mysłałem,że na Macu też mozna to skompresować zipem(na mniejszą wagę) a odbiorca sobie rozpakuje nie ma takiej opcji?

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:57

Jakiego typu jest to plik i jakie jest docelowe przeznaczenie tego zdjęcia ? Plakat lub domowy fotoalbum w formacie 10 x 15 mm ? Nie mając tych informacji - powiem na razie, że możesz jedynie zmniejszyć rozmiar zdjęcia (czyli to co uważa się błędnie za rozdzielczość), lub wyślij samo niezmienione zdjęcie poprzez odpowiedniej pojemności konto pocztowe. Żądaj potwierdzenia odbioru tego maila i po tym fakcie po prostu go skasuj.

#5 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:58

To nie kwestia Maca a tego, że JPEG już jest skompresowany - niewiele zdziałasz w tym względzie (prawie nic bez pogorszenia jakości - możesz najwyżej podzielić plik i wysłać w kawałkach... poza tym 9MB to nie jest dużo - większość skrzynek (darmowych) chyba przyjmuje takie załączniki

#6 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 21:05

mysłałem,że na Macu też mozna to skompresować zipem(na mniejszą wagę)

Kwestie pakowania czyli kompresowania nie zależą od systemu.
Pod żadnym systemem nie uda się znacząco zmniejszyć wagi plików już skompresowanych np. jpeg, mp3 czy popularnego divixa.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 21:06

Tytułem informacji:

Jeżeli Twoja fotka jest w formacie JPEG - każdy ponowny jej zapis niezależnie od tego czy coś przy niej się edytuje czy też nie - zawsze pociąga za sobą utratę jakości, ponieważ każdorazowo działają wtedy algorytmy kompresji.

#8 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 23:09

oki dzieki wielkie za wyjasnienia!!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych