Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iiyama, dell czy lg?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 sierpnia 2009 - 01:52

Planuję zakup monitora 21 - 23 calowego, który byłby podpinany do MacBooka Air i Maca Mini. Zastosowanie: przede wszystkim praca z tekstami (pisanie, czytanie) oraz aplikacje internetowe. Żadnych gier czy zaawansowanej obróbki grafiki. Zamierzam zmieścić się w kwocie 1000 zł, najchętniej w okolicach 800 zł. Dobrze byłoby aby monitor posiadał złącze dvi, full hd może być, ale nie jest konieczny.
Po dotychczasowej „kwerendzie” zastanawiam się nad 3 modelami:
IIYAMA 22" LCD Prolite E2208HDS-B2 - Monitory LCD - Agito.pl - największy polski sklep internetowy
return
Dell S2209W 21,5'' Black Widescreen (1920 x 1080) Full HD DVI-D HDCP P264H www.comp4you.eu

Tak się składa, iż wszystkie powyższe posiadają full hd (coraz trudniej znaleźć coś bez full hd). Mam w związku z tym pytanie: czy rozdzielczość 1920 x 1080 nie jest zbyt duża do wyżej wymienionych zastosowań. Czy może powinienem poszukać rozdzielczości: 1680 x 1050 (np. IIYAMA 22" LCD Prolite E2207WS-B1 - Monitory LCD - Agito.pl - największy polski sklep internetowy ).
Która z powyższych rozdzielczości lepiej sprawdza się do codziennych zastosowań domowo - biurowych z wyłączeniem gier i nałogowego oglądania filmów (do takich zastosowań reklamowany jest full hd). Czy litery, ikony, itp. nie są za małe przy 1920 x 1080 na 22 - 23 calach?

Zależy mi również, aby monitor posiadał gwarancję na martwe piksele. Dobrze robi to LG (miesiąc czasu niezależnie od miejsca zakupu), nieźle iiyama (miesiąc czasu gdy kupimy u autoryzowanego sprzedawcy). Nie jestem pewny co do Della. Jest wprawdzie gwarancja na piksele, ale nie wiem czy znaczenie ma tutaj miejsce zakupu (kwestia telefonu do Dell’a).

Z góry dzięki za podpowiedzi.

#2 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 05 sierpnia 2009 - 07:44

Full HD na ekranie 20-22 cali to dwie gwarancje ostrego obrazu oraz małych literek. Do czytania rzeczywiście lepsze będzie coś z większą przekątną i mniejszą rozdzielczością, nawet kosztem większej plamki. WIęc do zastosowań typowo biurowych, gdzie powierzchnia robocza ani obraz full hd nie jest istotna, ani też na ma miliarda*palet z narzędziami (zresztą 1680 i tak daje komfort pracy na dwóch A4 obok siebie) to wziąłbym tą Illyame 22" z mniejszą rozdzielczością.

#3 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 05 sierpnia 2009 - 09:49

Ja mógłbym polecić monitor Samsunga SyncMaster 961GW jest naprawdę świetny (poczytaj komenty) Monitor LCD SAMSUNG SyncMaster 961GW - Poradnik zakupów : porównanie cen, dane techniczne, testy i opinie, nowości i video... Ja mam go podpięty do stacjonarnego kompa :)

Pozdrawiam
Tomek

#4 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 sierpnia 2009 - 10:09

jeden z najlepszych 22" monitorów na rynku:
Dell 2209WA - PorĂłwnanie ofert i cen w sklepach internetowych

#5 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:14

Dzięki za podpowiedzi. wieslawo, przekonałeś mnie do rozdzielczości 1680 x 1050. TTomek, ten Samsung jest ciekawy, jednak to 19', potrzebuję większego i na większy pozwala mi budżet. Nie wiem też, czy jest jakaś gwarancja na zdechłe piksele u Samsunga. biskup, ten Dell, którego wskazałeś jest niesamowity. Wprawdzie przekracza trochę kwotę, którą pierwotnie przeznaczyłem na monitor, jednak posiada chyba najlepszą matrycę, huba usb, pivot, i parę innych bajerów. W dodatku 36 miesięczną gwarancję premium od Della, która obejmuje martwe piksele. Dzwoniłem dzisiaj do Della, gwarancja działa niezależnie od miejsca zakupu (nie musi być autoryzowany sklep Della).

Tak więc na placu boju pozostały:
1. http://www.agito.pl/...1.0.336023.html
2. DELL LCD 2209WA S-IPS 22" Black od ręki - Sklep Internetowy KOMPUTERY www.HITECH.com.pl notebook,drukarki,akcesoria,Białystok,sprzedaż,handel,serwis,regeneracja,napełnianie,hurt, detal

Spora różnica w cenie. Czy warto dopłacić około 400 zł za Della? W sumie iiyama też powinna sprawdzić się, a 4 stówy można wydać np. na bezprzewodową klawiaturę.

Czy Monitory Dell lubią się z komputerami Apple? iiyama ogłasza oficjalnie kompatybilność z macintoshami, u Della nie znalazłem tego typu informacji. Mam na myśli oczywiście poprawne działanie samego monitora, ale także np. huba usb. Mam nadzieję, że nie jest to winmonitor ;-).

#6 ravd

ravd
  • 95 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:24

Mam Della 2209WA praktycznie od dnia jego premiery i jestem bardzo zadowolony. Jest podpiety do macbooka white 2.4 i wszystko działa bez najmniejszych problemów - zarówno na adapterze mini DVI <-> dvi, jak i mini DVI <-> VGA. Czy warto dopłacać 400zł to nie wiem, bo nie mam porównania do tej iiyamy...

#7 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:49

Ja mam iiyamę - ale starszą w 1680x1050 (22'') i sprawuje się świetnie. Jak ją kupowałem to jeszcze full HD były bardzo drogie... (ja za swoją dałem 1300zł). Gdyby coś się psuło to bym wymienił na full HD bo jednak mi trochę mało (zwłaszcza że w MBP mam full HD) ale że wszystko działa to kasy szkoda. Innych (Dell, LG) nie miałem wiec nic mądrego na ich temat nie powiem :P

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:58

mam Dell'a 2709 i rozdzielczość*"tylko fullHD" przy takiej wielkości nie męczy wzroku. Wszystko jest stosunkowo duże, przy komfortowej powierzchni roboczej. W porównaniu do 24" jest różnica. Ale do prac biurowych 1680 jest w zupełności wystarczająca.

#9 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:58

dorian, różnica jakości między panelami TN i IPS jest bardzo duża i dla samej matrycy warto dopłacić. poza hubem i pivotem warto wspomnieć też o dość eleganckim designie della, który nie będzie szpecił biurka z maczkiem ;)

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 21:21

Wszelaką "koreańszczyznę" i firmy-krzak omijaj szerokim łukiem - Della nie znam więc się nie wypowiem, ale na pewno nie zawiedzie Cię iiyama. Mimo że zastosowania jakie planujesz nie wymagają "full HD" w chwili obecnej nie warto już żałować kasy na monitor tej klasy.

#11 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 sierpnia 2009 - 23:39

monitor tej klasy

folia TN chyba nie jest wyznacznikiem wysokiej klasy monitora ;)

#12 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 06 sierpnia 2009 - 12:55

fakt S-IPS to świetne kąty jak i kolory. Chociaż w tym wypadku kolory są średnio istotne, co innego kąty. TN oczywiście nie jest wyznacznikiem wysokiej klasy odzworowania kolorów, ale nie można tego powiedzieć o elektronice, przecież matryca to nie wszystko. Można kupić*tanie GateWaye, gdzie IPS też nie jest wyznacznikiem jakości monitora, bo to średniak, niezły ale nie wysokiej klasy. Liczy się wszystko a TN/PVA/IPS to w zasadzie bardziej decyzja zależna od przeznaczenia, miejsca pracy. Jeżeli siedzę przed monitorem, nie oglądam na nim filmów, nie mam ADHD nie kręcę*się*na krześle, i w nosie mam kolory to i TN jest ok.

#13 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 07 sierpnia 2009 - 10:49

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Skłaniam się do Della, aczkolwiek jeszcze się waham. W cenie Della można kupić 24', wprawdzie TN, ale niezłe parametry i inna przekątna ekranu: IIYAMA 24" LCD Prolite E2407HDS-B1 - Monitory LCD - Agito.pl - największy polski sklep internetowy .
Spotkałem się też z opinią, iż do zastosowań biurowych lepsze są TN, gdyż IPS mają zbyt duże kontrasty i męczą oczy przy czytaniu dużej ilości tekstu. Ma to sens czy jakaś bzdura?

#14 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 sierpnia 2009 - 11:24

bzdura w wypadku domowo biurowych zastosowań zaletą IPS są przede wszystkim kąty widzenia (np. przy oglądaniu filmu ze znajomymi) w wypadku grafiki itp. TN w ogóle nie ma sensu... wiem, że na forum ktoś niedawno kupował della i pisał potem mini recenzję, więc możesz jej poszukać

#15 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 12:23

Zależy mi również, aby monitor posiadał gwarancję na martwe piksele [...] iiyama (miesiąc czasu gdy kupimy u autoryzowanego sprzedawcy).

Czyżby coś się pozmieniało? Mam leciwą już iiyame E2001WSV, która miała 36 miesięcy gwarancji na 0 martwych pixeli. Dwa lata temu kupowałem kilka monitorów iiyama miesięcznie i wszystkie tak miały. Oczywiście są też sklepy (patrz allegro) które sprzedają dany model 200-300 PLN taniej, za to z martwym pixelem (lub kilkoma) i ze "zwykłą" gwarancją (również producenta, ale nie uwzględnia ona martwych pixeli).

#16 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 sierpnia 2009 - 20:34

Kupiłem Dell'a 2209WA. W tej chwili działa z MacBook Air 1,6 (tryb zamkniętej pokrywy). Imponuje wykonanie monitora, możliwości regulacji we wszystkich kierunkach (jest też pivot, ale nie używałem). Ekranu nie będę komentował, gdyż nie znam się i nie mam układu odniesienia. W oczach laika obraz jest wyraźny i ostry :-).
Sprawdzałem hub usb, działa z MacBookiem Air, jednak nie używam go. Wygodniejszy jest 7 portowy Belkin leżący na biurku niż wpinanie czegokolwiek z boku monitora.

Nieco zamieszania i niepotrzebnego stresu z gwarancją. Z informacji na stronie sklepu internetowego wynikało, że gwarancja znajduje się w pudełku. Po odebraniu od kuriera sprawdziłem całe pudełko - nie ma gwarancji. Dzwonię do sklepu internetowego. "Zorientowany znawca" tłumaczy, że gwarancja jest realizowana po zarejestrowaniu się na stronie Dell'a, gdzie mam wpisać numer seryjny. Szukam odpowiedniego formularza na stronie Dell'a - jest coś w tym stylu, jednak formularz nie akceptuje numeru seryjnego monitora. Dzwonię do pomocy technicznej Dell'a - gwarancja realizowana jest na podstawie numeru seryjnego, należy również zachować znajdujący się na pudełku numer "work order" i fakturę. Nie trzeba nigdzie rejestrować się.

Dodam jeszcze, że MacBook Air niezbyt radzi się sobie z 22 calowym monitorem. Przy przeglądaniu stron internetowych, gdzie występuje flash, system radykalnie zwalnia, procesor wjeżdża oboma rdzeniami na 100 %, proces kernel task 145 %. CoolBookiem zrobiłem sobie z procesora 1,6 procesor 1,2 z maksymalnym napięciem 900, doinstalowałem "no flash" do Firefoksa i podobny gadżet do Safari (nie pamietam nazwy) i jako tako działa. Czytałem, że problem dotyczy również Air'ów następnych generacji Apple - Support - Discussions - Kernel_task on a new MacBook Air ... . Na szczęście docelowo do monitora będzie podpięty Mini albo biały MacBook, więc jeszcze jakiś czas na tym osobliwym wynalazku Apple wytrzymam. Jakby nie patrzeć, to jednak śmieszne aby komputer za taką cenę nie radził sobie z zewnetrznym monitorem i wywalał się na flashu...

#17 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 sierpnia 2009 - 20:52

MacBook Air Rev.A to "specyficzny" komputer ;) IMO należy go traktować bardziej jak prototyp niż gotowe do pracy urządzenie. Gratuluję zakupu monitora i myślę, że będziesz bardziej niż zadowolony po podpięciu go do mini lub macbooka.

#18 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 sierpnia 2009 - 23:01

Gratuluję zakupu monitora i myślę, że będziesz bardziej niż zadowolony po podpięciu go do mini lub macbooka.

A tak swoją drogą to pięknie dzięki biskup za podpowiedź. To Ty skierowałeś moją uwagę na tego Dell'a. Już teraz widzę, że to lepszy wybór niż iiyama.

#19 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 15 sierpnia 2009 - 06:58

Już teraz widzę, że to lepszy wybór niż iiyama.

A to niby dlaczego?
Tak się składa, że mam oba i nie widzę specjalnych różnic, no może poza najważniejszą.
Moja iiyama to 26'' 1920x1200 co zatem idzie "więcej" na tym widać

#20 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 sierpnia 2009 - 11:24

A to niby dlaczego?

Wykonanie, ergonomia, matryca. Chyba, że się mylę? :-) Jak masz oba to możesz porównać wszystko, nie tylko przekątną ekranu...

#21 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 15 sierpnia 2009 - 17:36

Właśnie o to chodzi, że poza przekątną i rozdzielczością różnic nie widać. Zupełnie nie wnikam w parametry techniczne, patrzę na jeden i drugi i........ Przyjemnie ogląda się filmy BluRay w natywnej rozdzielczości, ale też jak pisałem wcześniej na iiyama więcej widać, słowem Dell,a używa córka, iiyamy ja. Ale kupiłeś, jesteś zadowolony, czyli OK.

#22 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 sierpnia 2009 - 18:42

Dość długo wahałem się. Za Dell'em przemówiła też dużo lepsza gwarancja, w tym 3 lata na martwe piksele, iiyama tylko miesiąc. Generalnie nie żałuję, na razie jest wszystko w porządku i oby tak dalej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych