Time Machine - jak wymusić usunięcie najstarszych backupów
Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:42
Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:45

Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:52
Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:43
Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:48

Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:51

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:56
Czyli plik zostaje fizycznie usunięty dopiero kiedy usunę ostatni backup, w którym on był, tak?Ale na odzyskanie zbyt dużej ilości miejsca bym nie liczył - pliki są hard linkami więc usuwając jeden katalog fizycznie usuwasz tylko te pliki których było brak w tej samej wersji przy tworzeniu innych kopii.
Jeśli tak, to to będzie działało dokładnie tak jak miałem nadzieję ;-) Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego ile miejsca mogę w ten sposób odzyskać ale to w zupełności odpowiada moim oczekiwaniom.
Obawiałem się tylko, że to jest zorganizowane tak jak sugerował vinci, czyli przyrostowość tylko w jedną stronę.
Gicior w takim razie :-) Dankeschön!
Napisano 05 sierpnia 2009 - 06:58
... w którym był w danej wersji. Jeśli plik się zmienił*od ostatniego backupu to nie jest tworzone dowiązanie tylko kopia nowej wersji.Czyli plik zostaje fizycznie usunięty dopiero kiedy usunę ostatni backup, w którym on był, tak?
Łatwo to sprawdzić poleceniem ls -l. Przykład:Obawiałem się tylko, że to jest zorganizowane tak jak sugerował vinci, czyli przyrostowość tylko w jedną stronę.
powerbook-g4-12-mac:kat stefan$ ls -l total 8 -rw-r--r-- 2 stefan staff 0 5 sie 07:48 hardlink -rw-r--r-- 2 stefan staff 0 5 sie 07:48 plik lrwxr-xr-x 1 stefan staff 4 5 sie 07:49 symlink -> plik powerbook-g4-12-mac:kat stefan$Jak widać hardlink i plik to zwykłe pliki (odnoszące się tylko do tego samego obszaru na dysku) a symlink tylko wskazuje na "plik" i ma literkę "l" w pierwszym polu uprawnień. Cyfra 2 po uprawnieniach wskazuje ile jest dowiązań "twardych" do danego pliku. Po usunięciu pliku "plik" hardlink daje się oczywiście bezproblemowo otworzyć a symlink szlag trafi.

Napisano 05 sierpnia 2009 - 10:55
No tak tak, to oczywiste.... w którym był w danej wersji. Jeśli plik się zmienił*od ostatniego backupu to nie jest tworzone dowiązanie tylko kopia nowej wersji.
Kumam. Dzięki raz jeszcze za pojaśnienie :-)Łatwo to sprawdzić poleceniem ls -l. Przykład:
powerbook-g4-12-mac:kat stefan$ ls -l total 8 -rw-r--r-- 2 stefan staff 0 5 sie 07:48 hardlink -rw-r--r-- 2 stefan staff 0 5 sie 07:48 plik lrwxr-xr-x 1 stefan staff 4 5 sie 07:49 symlink -> plik powerbook-g4-12-mac:kat stefan$Jak widać hardlink i plik to zwykłe pliki (odnoszące się tylko do tego samego obszaru na dysku) a symlink tylko wskazuje na "plik" i ma literkę "l" w pierwszym polu uprawnień. Cyfra 2 po uprawnieniach wskazuje ile jest dowiązań "twardych" do danego pliku. Po usunięciu pliku "plik" hardlink daje się oczywiście bezproblemowo otworzyć a symlink szlag trafi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych