Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Formatowanie dysku zewnetrznego USB - jak?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 pierd

pierd
  • 8 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 05:47

Witam.
Mam taki problem, jestem nowym użytkownikiem MBP z OSX leopardem i nie mam pojęcia jak zformatować dysk zewnetrzny USB Western Digital my passport essential 320gb w taki sposób by powstały 3 partycje.
Partycja 1 - system plików Mac HFS+ okolo 120 gb
Partycja 2 - system plików Mac HFS+ okolo 120 gb
Partycja 3 - system plików NTFS stworzony tak by był czytany zarowno przez komputery z Windowsem XP czy Vista jak i przez Leoparda

Pomoc w tej sprawie jest mi pilnie potrzebna

P.S. [url]http://www.myapple.pl/urzadzenia-zewnetrzne/85568-hdd-zewn-z-2-partycjami-hfs-i-ntfs-windows-zadnej-nie-odczytuje.html[/url]

w powyzszym poscie temat konczy "klimos" ktory niby rozwiazal moj problem ale nie mam pojecia jak on to zrobil bo nie znam sie jeszcze zupelnie na MacOS i poprosilbym o pomoc lopatoligiczna.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 07:18

Bardziej łopatologicznie niż klimosowe "W Disk Utility tworzymy nowy podział dysku na partycje. Ilość, pojemność i system plików wedle uznania" się raczej nie da...

#3 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 07:22

Programy -> Narzędzia -> Narzędzi dyskowe Zaznaczasz dysk (nie partycję!), przechodzisz na fiszkę "Podziel na partycje". Tam sobie ustawiasz jak napisał klimos.

#4 pierd

pierd
  • 8 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:59

ok...wybrałem ale nie mam NTFS, jest HFS+j, HFS i FAT i jeszcze wolne miejsce jak uzyskac NTFS bo musze obsługiwać duże pliki pod XP

#5 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:10

Zrobić FAT a potem konwersję na NTFS spod Windowsa (albo jeszcze raz format tej jednej partycji pod Windowsem bo konwersja FAT->NTFS może nie istnieć - za to na pewno jest FAT32->NTFS - chyba, że FAT z Disc Utility to FAT32 i się skonwertuje)

#6 pierd

pierd
  • 8 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:19

ale XP jednak mi nie widzi tej partycji FAT32, znajduje dysk automatycznie ale pisze ze jest z nim problem i nie pokazuje tej partycji. Zrobiłem tak: Programy -> Narzędzia -> Narzędzi dyskowe->Partycje (tam podzieliłem hdd na 3 partycje, dwie na hfs+j i ostatnia na fat32) wszystko wykrywa macosx, ale gdy podlaczam dysk do xp to jest cisza, dysk dziala ale partycji nie ma, wiec nie moge jej przerobic na ntfs pomocy!!!

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:32

To ją zrób bez systemu plików i z poziomu xp sformatuj.

#8 pierd

pierd
  • 8 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:46

XP bez systemu plików wcale nie widzi dysku! Kurka jak to zrobić? hmmm

#9 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:51

ustawiles schemat partycji dysku jako master boot record ?

post 8
http://www.myapple.p...2245-post8.html

#10 pierd

pierd
  • 8 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:56

tak jest ustawione na główny schemat rozruchowy...wiec nie wiem o co chodzi

#11 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:59

no nie wiem a co pokazuje narzedzie do zarzadzania dyskami pod xp, czy widzoczne sa wszystkie 3 partycje ? Mozesz sprobowac podzielic na partycje pod windowsem, dwie pierwsze pozostaw puste a ostatnia sformatuj tak jak chcesz (fat/ntfs). Nastepnie juz pod macos w disk utility nadac pozostalym wlasciwy format systemu plikow (HFS).

#12 .adamac

.adamac
  • 26 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:05

Pierwsza MS-DOS (FAT) druga i trzecia Mac OS Extended (Journaled)

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:01

Po co ten FAT?

#14 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 sierpnia 2009 - 23:20

A FAT po to gdyz uzywajac makowego Disk Utility innego, zrozumalego dla windowsa, formatu nie uda sie uzyskac aprzynajmniej bez pomocy programow firm trzecich. Ntfs3g (mialem same problemy w tym czesty kernel panic) lub paragon ntfs (platny) O tylu mi wiadomo.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 23:24

No jasne, jasne, że NTFS-a nie wyklikasz. Anyway, dla mnie to nadal dziwne kombinowanie - czemu nie zrobić _po prostu_ czystej partycji (DU, gpartedem, czymkolwiek z Hiren's Boot) i jej sobie już pod windowsem nie sformatowac? Albo odwrotnie, jak się "temu windowsu" nie podoba, zrobić 3 partycje pod windowsem, jedną sobie zabrać na NTFS a potem pozostałe dwie nadal _po prostu_ z DU sformatować?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych