Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zainstalować Wolfenstein 3D

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 21:53

Witam mam gorącą prośbę ;)

Znalazłem tą gierkę Download Wolfenstein 3D - Macintosh Garden
I nie potrafię jej nagrać na dyskietke ani otworzyć. Niby pliki z rozszerzeniem .img ale po wgraniu na dyskietke macintosh chce albo sformatowac ją albo wypluć... Zalezy mi bardzo na tej gierce :(
Ktoś może mi pomóc ?

Aha mam system Mac OS 7.5.5

#2 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 10:15

Masz internet na tym PB? :) Pewnie wrzucasz wolfa na dyskietkę przy pomocy PC, zgadłem? Daj PB sformatować dyskietkę, włóż ją do PC i wtedy kombinuj przy pomocy jakiegoś total commandera. Nie mam teraz windy, więc nie powiem, co może zadziałać. Albo drugi sposób: podłączyć maka do internetu.

#3 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 12:03

Kolega ściągnął na maczka pliki działające na mac'u. Nie wiem skąd pomysł, że używa PC ... @Krzysztof, na dole strony masz napisane: "2 disk images that you have to 'mount' in MacOS 7 or later, or use disk dup to write to physical floppies." Domyślam się, że disk dup to komenda wywoływana z terminala. Nie masz kopiować na dyskietkę plików img, tylko ich zawartość. Img to obraz dysku. Można je zamontować jako zewn dyski. Dwuklik na plik img gotowe. Ewentualnie komendą z terminal'a. Gdy się podłączy jako dysk to wystarczy przekopiować zawartość na dyskietkę i gra. Jeśli chcesz mogę to zrobić u siebie. Prześlij mi te pliki a otworzę je i prześlę Ci zawartość w pliku ZIP.

#4 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 12:43

Niestety nie mam internetu na tym PowerBooku jeszcze nie doszedłem do tego jak go podłączyć a dotychczas dyskietki nagrywałem na PC za pomocą HFV_Explorer i wszystko było ok ale z tymi mam problem.

Witos jakbyś mógł mi to przepakować do .zip to byłbym bardzo wdzięczny.

http://odsiebie.com/...178---6d57.html

W środku są obrazy 2 dyskietek

#5 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 14:50

Obrazy są nieczytelne. Coś się musiało z nimi stać. Może dlatego nie mogłeś nic z tym zrobić. Może spróbuj ściągnąć jeszcze raz. Jakiego łącza używasz do ściągania ?

#6 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:02

Hmm ściągałem i nadal to samo. Próbowałem je montować ale nie da rady... A może wie ktoś skąd mogę pobrać tą grę bo widocznie na Mac Garden jest wrzucona ale uszkodzona. Bardzo mi zależy na tej gierce Mam łącze kablowe 6MB

#7 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:34

Widzać, że masz pecka. Ściągnij grę na DOS'a i graj poprzez DosBox.

#8 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:38

Na PC jest duzo gorsza wersja... Trudno poszukam może kiedyś znajde....

#9 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:45

Aha, racja. Na mac'a wyszła w wysokiej rozdzielczości, 640x480. Chętnie też bym w taką wersję pograł.

#10 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:59

No i muzyczka jest :D

#11 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 16:56

Chyba ściągałeś przez windę, mam rację ? Ściągnąłem normalnie i wszystko działa.
Mam pliki instalacyjne, wydobyte z plików image.
WOLF3D.ZIP - OdSiebie.com
Miłej zabawy.

#12 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 17:12

No przez Winde bo nie mam innej możliwości. Hmm teraz tylko jak mam to przeniesc na Macintosha... Bo po wypakowaniu PB chce to otworzyc w notatniku...

#13 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 17:44

Zip'a, w notatniku ? hę ... to nie wiem. Zaraz, skoro masz internet na pecku, to czy nie możesz go podłączyć do PB ? przełóż kabel i po sprawie.

#14 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:17

To jest nieco bardziej skomplikowane a wygląda to tak: Mój PowerBook 540c nie ma standardowego porty do podłączenia internetu... Na PC pod Windowsem rozpakowałem to archiwum zeby wgrac na dyskietki ale w nazwach dziwne znaczki sie porobiły i Macintosh juz nie moze odczytac tych instalek... Tak że przy przejściu przez windowsa te pliki ulegają zmianą... Musiały by to być obrazy ale takie które będę mógł normalnie zapisac tym HFV_Explorer. Całe 16 dyskietek nim zapisałem z obrazów .img i nie było problemów...

#15 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:06

To nie rozpakowuj pod windą, tylko przerzuć to co ściągnąłeś na maczka i tam rozpakuj.

#16 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:12

Dyskietka ma 1,44MB a paczka waży 2,54MB wiec nie da rady. Ale moge pod emulatorem sprawdzic na PC czy w ogóle to da rade tylko nie umiem tego znowu otworzyc potrzebuje jakiegos programu co .zipy otworzy pod mac os 9. Ok znalazłem ZipIt zainstalowałem na emulatorze i rozpakowałem pliki ale jest identycznie znowu system nie wie za pomocą czego otworzyć te instalki . :/

#17 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:24

Zipy pod Classic'iem? Stuffit!

#18 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 21:53

W końcu po całym dniu udało mi sie! W emulatorze wypakowałem swiezo sciągnięta gre i zrobiłem nowe obrazy .img :D nagrałem na dyskietki i zainstalowałem hehe

#19 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2009 - 22:39

Bo na OS w wersji do 9.2.2 mak inaczej zapisywał pliki. Na podstawie forków wiedział jaka aplikacja je stworzyła. A do montowania dysków wystarczy Disk Copy który jest standardowo w systemie

#20 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 22:45

Właśnie za pomocą tego programu zrobiłem nowe obrazy ;) na starych była czarna kłódka a na nowych juz bez jakby były zablokowane...

#21 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 09:16

No, to teraz BRING 'EM ON ! Swoją drogą, tak sobie przejżałem inne gry, standardy z DOS'a, które w wersji na maczka wszystkie mają 640x480. Nawet Alone In The Dark, ulubiona gra mojego syna. Co to były za świetne komputery jednak ... jakim pecki były szajsem wtedy... Aż boli, że Apple nie miało dobrego marketingu wtedy.

#22 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 13:27

Zupełnie zapomniałem o tym temacie, a widzę, że się bardzo rozwinął.

Kolega ściągnął na maczka pliki działające na mac'u. Nie wiem skąd pomysł, że używa PC ...

Widzisz, jednak nie ściągnął ich na maca - gdyby tak było, nie zakładałby wątku. Poza tym w sygnaturce ma napisane, że posiada PC. Trzeba trochę czytać między wierszami, żeby przez 3 strony nie rozwiązywać błahego problemu ;)

W starszych wersjach Mac OS-a Stuffit to była podstawa! Każdy go miał! :P

Autorowi wątku polecam jeszcze zagrać w Worms-y i Lemmings-y. Obie gry (lemingów nawet 3 wersje) znajdziesz na Macintosh Garden. Też ostatnio bawię się na Mac OS 7. Tylko niestety mam monochromatyczny obraz - takie ograniczenie emulatora na iPhone :( Na kolorowe ekrany jest jeszcze mnóstwo świetnych tytułów (do znalezienia oczywiście na Mac Garedn): Simcity, Quake, Doom itd. Nie wiem tylko, czy wszystkie zadziałają, bo w Twoim PB nie ma jeszcze PPC, nie?

#23 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 13:34

To nie lepiej kupić jakiegoś starszego maczka, co by ten system działała jak trzeba ? Takie komputery to po kilka stówek chyba będą kosztować.

#24 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 13:46

Niepotrzebny mi kolejny "grat" (nie bijcie! ;) ) w domu. Rodzina już i tak ma dość moich pasji do sprzętu :P Taki emulator na iPhone jest bardzo wygodny i stabilny, brakuje mu tylko koloru. I nie mam problemów z dyskietkami. Robię od razu gotowe obrazy twardych dysków i wrzucam przez Wi-Fi. iPhone - okrzyknięty superszybkim telefonem, szybszym od PSP - przegrywa właśnie z PSP, na którym od dawna śmiga kolorowa Mac OS ósemka. Zresztą, pograć w kolorowe starocie mogę też i na MBP ;)

#25 Krzysztof910-K1

Krzysztof910-K1
  • 63 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 14:58

Stuffita już też sobie zainstalowałem teraz już jest lepiej :D po wgrywałem parę gierek :P a do Wolfenstein musiałem dograć wolfenzoom żeby płynniej chodził bo PB 540c jeszcze PowerPC nie ma... Wormsy tez sobie wgram ale muszę coś wymyślić jak podpiąć internet do tego staruszka ;) Sa dwie opcje albo przez modem albo przez port AAUI ale będzie mi potrzebny adapter...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych