Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mały teścik porównawczy jakości i głośności dźwięku w iPhone, iPod nano, iPod shuffle

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 11:30

Dołączona grafika

Dziś postanowiłem zrobić mały test jakości oraz głośności w iPhone 3GS, iPod nano 4G i iPod shuffle 2G. Wybrałem trzy gatunki muzyki - Jazz, instrumentalą i Rap. Do testu użyłem standardowych słuchawek Apple, które dostajemy do każdego sprzętu oraz Creative Aurvana z silikonowymi nakładkami.

Odtwarzacz w iPhone 3GS jest naprawdę porządny. Jakość dźwięku jest bardzo wysoka. Wysokie i niskie tony są doskonale ze sobą zpasowane. Dzięki korektorowi dźwięku można ustawić dźwięk według własnych upodobań. Głośność również zadowoli większość osób ( podczas testu w niektórych momentach musiałem ściszyć muzykę, bo było bardzo głośno, a że nie dawno miałem problem z uszami wolałem nie ryzykować ;) ) Mimo wysokiej głośności jakość dźwięku nie malała.

iPod nano 4G - moim zdaniem najlepszy odtwarzacz muzyki jaki kiedykolwiek miałem w dłoni. Jakość dźwięku była bardzo podobna do iPhone'a, choć maksymalna głośność mogłaby być większa. Korektor dźwięku taki jak w iPhone, więc również można sobie ustawić dźwięk jak nam się podoba.
iPod shuffle najgorszy z całego testu. Jakość była najniższa, lecz głośność znacznie większa niż w nano. Ale gdy ustawimy maksymalną głośność jakość nie maleje, czyli tak jak w iPhone i nano ,także to duży plus dla tego małego odtwarzacza.

Jakość dźwięku zależy również od słuchawek. Standardowe słuchawki Apple są dobre, ale... osobiście nie lubię słuchawek bez silikownowych nakładek, bo nie można wydobyć z nich pełnej możliwości. Dopiero jak się przyciśnie i przytrzyma ręką jest znacznie lepiej, ale to jest raczej nie wygodne i głupio wygląda :D
Creative Aurvana, które są ze mną już 3 rok są idealne i słuchając na nich jest zupełnie inna jakość dźwięku - co można zaobserwować na poniższej tabelce:

Dołączona grafika

Wiem, że w tabelce są, w niektórych miejscach duże rozbierzności, ale robiłem to według własnych odczuć. Test ma charakter raczej poglądowy. Utwory były w jakość 192kbps i 320kbps.

Podsumowując. iPhone'a raczej się nie kupuję tylko dla odtwarzacza, ale gdy zechcemy posłuchać z niego muzyki na pewno się nie zawiedziemy. iPod nano ma najlepszą jakość dźwięku z całej trójki i zasługuje na miano doskonałego odtwarzacza muzyki, a shuffle mimo że, jest najgorszy z całego testu, nie jest napweno najgorszym odtwarzaczem dostępnym na rynku, gdyż jakość dźwięku była bardzo przyzwoita, a dzięki nie wielkim rozmiarom najbardziej nadaje się do biegania czy jazdy na rowerze.

Dziękuję :)

#2 Roman660

Roman660
  • 92 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 03 sierpnia 2009 - 11:45

Nie zgodzę się z Tobą. Mam słuchawki, które wymieniłeś i żadne nie dają zadowalającej jakości dźwięku. O ibudsach już chyba wszyscy wiedzą, ale CA, to jest porażka. Wyplute z basu, i wyższych tonów. Bas płaski, tak bardzo, że nawet czasami nie wiadomo czy perkusista uderza w "centralkę", czy nie. Wspomniałeś o korektorze. Fajnie, że ma tyle możliwości wyboru, ale tak szczerze...korzystasz z ustawienia "mniej basu", albo "recytacje"?? Korektor jest do d*py i chyba każdy o tym wie, chyba, że ktoś jest kozakiem i słucha na ibudsach i twierdzi, jaką z tą on jakością obcuję.

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:00

Nie zgodzę się z Tobą. Mam słuchawki, które wymieniłeś i żadne nie dają zadowalającej jakości dźwięku. O ibudsach już chyba wszyscy wiedzą, ale CA, to jest porażka. Wyplute z basu, i wyższych tonów. Bas płaski, tak bardzo, że nawet czasami nie wiadomo czy perkusista uderza w "centralkę", czy nie. Wspomniałeś o korektorze. Fajnie, że ma tyle możliwości wyboru, ale tak szczerze...korzystasz z ustawienia "mniej basu", albo "recytacje"?? Korektor jest do d*py i chyba każdy o tym wie, chyba, że ktoś jest kozakiem i słucha na ibudsach i twierdzi, jaką z tą on jakością obcuję.

robiłem to według własnych odczuć. Test ma charakter raczej poglądowy.

;-)

#4 Roman660

Roman660
  • 92 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:06

To w takim razie co wnosi taka recenzja?? Ktoś potem kupi te aurvany i będzie strasznie rozczarowany jakością ich dźwięku. Oczywiście nie mówię, że to złe słuchawki, ale w połączeniu z iPhonem są raczej słabe.

#5 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:12

To w takim razie co wnosi taka recenzja?? Ktoś potem kupi te aurvany i będzie strasznie rozczarowany jakością ich dźwięku. Oczywiście nie mówię, że to złe słuchawki, ale w połączeniu z iPhonem są raczej słabe.

Jestem ciekawy co inni użytkownicy tych słuchawek powiedzą. Osobiście jestem bardzo zadowolony z tych słuchawek. Basy są czyste ( nie harczące ) wszystko jest tak jak być powinno. No chyba, że ktoś słucha muzy z jakością poniżej 100 kbps to co innego...
Poniżej kilka testów z innych stron.
Podsumowanie :: PCLab.pl

Nie widać, a słychać - test słuchawek Creative ZEN Aurvana - TwojePC.pl

odtwarzacze mp3 - serwis informacyjny - www.mp3fan.pl Forums-viewtopic-[TEST] - Creative - ZEN Aurvana

#6 Roman660

Roman660
  • 92 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:16

Czy ktoś tu wspominał o jakości poniżej 100kbps? Polecam Ci posłuchać innych słuchawek i wtedy Twoje zdanie będzie bardziej wiarygodne. Po prostu będziesz miał jakieś porównanie.

#7 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:22

Czy ktoś tu wspominał o jakości poniżej 100kbps?

Polecam Ci posłuchać innych słuchawek i wtedy Twoje zdanie będzie bardziej wiarygodne. Po prostu będziesz miał jakieś porównanie.

Testowałem wiele słuchawek i wybrałem te, które według mnie były najlepsze.
Tamte stronki podałem dlatego, że to były bardzo długie testy i osoby testujące te słuchawki były bardzo zadowolone...

#8 Roman660

Roman660
  • 92 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:37

No więc ja też kiedyś przeczytałem mnóstwo recenzji aurvan i też się na nie podnieciłem, że w ogóle high-end i takie tam. Podłączyłem je do zena micro bodajże i woow, ale to zupełnie inny player od iPoda, czy iPhona. Ciepły, wąska scena i ten bas w środku głowy...a z resztą

http://www.myapple.p...tym-drugim.html
Mój wątek w sprawie jakości dźwięku CA z iTouchem

#9 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:48

No więc ja też kiedyś przeczytałem mnóstwo recenzji aurvan i też się na nie podnieciłem, że w ogóle high-end i takie tam. Podłączyłem je do zena micro bodajże i woow, ale to zupełnie inny player od iPoda, czy iPhona. Ciepły, wąska scena i ten bas w środku głowy...a z resztą

http://www.myapple.p...tym-drugim.html
Mój wątek w sprawie jakości dźwięku CA z iTouchem

No cóż ;)
cytat z Twojego wątku:

Roman, jakby Ci to powiedzieć, ale przez pare ostatnich postów pisaliśmy o tym, że słuchawki to kwestia indywidualna i zależą od upodobań i od samego użytkownika. Ktoś Ci poleci Aurvany Live!, że wszystko super i grają pięknie, a okaże się, że Ty będziesz się źle w nich czuł, nie będą Ci pasowały i będziesz na nie narzekał.

Najlepiej sprawdź te słuchawki na sobie, pójdź ze swoim Touchem do kogoś kto ma Aurvany i potestuj ;) najlepsza metoda na bycie zadowolonym.

Czyli to samo co ja pisałem. Zależy kto co lubi.
Ale ok. Za 3 tygodnie jak wrócę z urlopu wezmę słuchawki bose in ear i jakieś pioneerki i zobaczę czy faktycznie różnica będzie kolosalna w porównaniu do CA ;)

#10 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:52

IMO wszystkie iPody grają bardzo podobnie, dużo zalezy od słuchawek jak i od sposobu tworzenia (format, bitrate etc.) plików muzycznych.

#11 Roman660

Roman660
  • 92 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 03 sierpnia 2009 - 12:56

Potestuj i opisz swoje wrażenia ;p

#12 ferrari_enzo

ferrari_enzo
  • 365 postów
  • SkądTomaszów Mazowiecki, 50km to Woodź

Napisano 03 sierpnia 2009 - 13:00

Wie ktoś czy iPhone 3GS jest głośniejszy od 3G? Nie wiem bo nie miałem 3G.

#13 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 13:42

Jeżeli chodzi o zewnętrzny glosnik to jest glosniejszy.

#14 kamodj

kamodj
  • 63 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 13:26

Jestem ciekawy co inni użytkownicy tych słuchawek powiedzą. Osobiście jestem bardzo zadowolony z tych słuchawek. Basy są czyste ( nie harczące ) wszystko jest tak jak być powinno. No chyba, że ktoś słucha muzy z jakością poniżej 100 kbps to co innego...

odtwarzacze mp3 - serwis informacyjny - www.mp3fan.pl Forums-viewtopic-[TEST] - Creative - ZEN Aurvana

Kolego! Sa dobre i tanie słuchawki które działają rewelacyjnie nawet pod ipod shuffle ;) wicie w czym leży problem? Kupujecie sprzet których dystrybutorzy nie maja zielonego pojecia o brzmieniu! ;) Akurat tak sie składa że przesłuchałem juz kilkaset słuchawek,mam we własnej gablotce ich pare sztuk ;) ale to sa najlepsze akie mogłem miec w niskiej cenie. Kupując np słuchawki sancheizera za 120zł nie oczekujcie brzmienia,kupując np słuchawki TDK czy MANTA również nie spodziewajcie się "oj tam oj tam to tylko magnesyneodymowe" NIE!:)))
Osobiscie upodobały mi sie JVC 360 ;) ale wg mnie mają ciut za mało basu.

DO MERITUM! ... Jesli na wyjściu macie nedzną jakość to nawet najlepsze słuchawki nie pociągną,miejcie teżna uwadze że bywają czasem słuchawki o świetnej jakosci jednak aby działały prawidłowo potrzebują 5x wiekszej mocy niż z prostego ipoda etc;)

Ach i kolejna sprawa;)! Słuchawek ani sprzetu nie testuje sie na MP3,na litość Boską ludzie!! FLAC/WAV/ALAC wyłącznie! Wprawdzie testując słuchawki czy odtwarzacz na mp3 mozna to robic ale na 320kbps i tez nie mamy za wiele frajdy z odsłuchu ;)

#15 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 16 lipca 2012 - 15:37

Ach i kolejna sprawa;)! Słuchawek ani sprzetu nie testuje sie na MP3,na litość Boską ludzie!! FLAC/WAV/ALAC wyłącznie! Wprawdzie testując słuchawki czy odtwarzacz na mp3 mozna to robic ale na 320kbps i tez nie mamy za wiele frajdy z odsłuchu ;)

true! ;)

Obecnie popularne są tem. ludzi, którzy wymieniają standardowe słuchawki z iPoda, na Senki bądź AKG za 30-40PLN. Przecież te słuchawki między sobą się niczym nie różnią, jedne trzeszczą, drugie trzeszczą, żadne z nich nie mają basu, więc co za różnica? W tym, że są inne niż standardowe i możemy spokojnie powiedzieć, że te dołączane do iPoda są tandetnie? Te co kupili bardzo często również ;)

#16 kamodj

kamodj
  • 63 postów

Napisano 22 sierpnia 2012 - 08:00

nie no litosci czlowieku, producent fajnych wtyczuszek czy zestawów 5.1 wylacznie do jutubów chyba nie jest wyznacznikiem jakosci co?
osobiscie aktualnie mam Pioniery 290 i mimo ze sa slabsze od 360'tek spokojnie uslyszal bys na nich w ktorą część tależa udeżał perkusista ;)

osobiscie jako audiofil śmialo bez bicia mogę polecic wam JVC HA-S360 :) moze i male i niepozorne ale tak się składa że to studyjne monitorki do odsluchów i faktycznie slychac znaczni wiecej ;)
Dla tego jesli na tych sluchawkach ktorys z utworow bedzie charcal czy np wyda wam sie jakis utwór slaby to znaczy ze po prostu jest w slabej jakosci. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych