[Tutorial] [Mac/Win] Własne repozytorium dla Cydii. Szybko i wygodnie
Witam wszystkich użytkowników!
Przepraszam za opóźnienie, ale jutro (a właściwie dziś) wyjeżdżam i rano nei miałem czasu na napisanie tutka

Każdy z was pewnie teraz chciałby powiedzieć, że jest już taki temat i po prostu spamuje. Na start powiem, że w poprzednim tutku do zrobienia repo potrzeba było pewnego komponentu (Perl), który niestety poprawnie nie funkcjonuje z iPhoneOS 3.0. W tym tutku opiszę zaś jak ręcznie i wygodnie zrobić repozytorium zarówno z poziomu Mac'a jak i Windows'a

Tutorial ten, jest stworzony za pozwoleniem moderatora GreaTskY.
Dziękuję

+ Czego będziemy potrzebować?
iPhone/iPod touch po JaiBreaku z wgraną Cydią i dostępem do internetu
Program do przesyłania danych, np. WinSCP, iFunBox (Tylko na Windows'a)
MD5sum Creator (Mac OS X, Windows)
Zwykły edytor tekstu. Chociaż polecam Notepad++
Przykładowa paczka, np. Motyw do WinterBoard'a
Tworzymy repo - Mac OS X:
+ Informacje o naszym repozytorium
Gdzieś na Desktopie tworzymy sobie folder Repo gdzie będziemy wrzucać nasze pliki. Ułątwi nam to prace. W nim zaś tworzymy plik o nazwie Release. Poniższy kod wklejamy do wcześniej stworzonego pliku:
Origin: Nazwa twojego repo Label: Etykieta repozytorium Suite: stable Version: Wersja repo Codename: tangelo Architectures: iphoneos-arm Components: main Description: Krótki opis naszego repozytorium
Tam gdzie nie podałem wytłumaczenia (Suite, Codename, Architectures oraz Components) najlepiej pozostawić bez zmian!
+ Tworzenie paczek
Jak już wcześniej wspomniałem naszym przykładem będzie prosty motyw dla WinterBoard'a.
We wcześniej stworzonym folderze Repo stwórz folder o nazwie Theme (oczywiście później możesz go zmienić). Pliki foldery układamy dokładnie tak jak mają być poukładane po instalacji na naszym "iPku". Dodatkowo w folderze Theme gdzie wszystko będzie sie znajdowało tworzymy folder DEBIAN a w nim plik control (Ważne, aby plik ten, nie miał żadnego rozszerzenia!). Czyli tak powinno wyglądać nasze drzewko
Theme DEBIAN control Themes Theme.theme Pliki twojego motywu
Następnie edytujemy zawartość pliku control
Package: Identyfikator paczki, np. com.myapple.paczka Name: Nazwa twojej paczki Version: Wersja paczuszki Architecture: iphoneos-arm Description: Krótki opis paczki Homepage: Nasza strona, która wyświetli się po kliknięci w "More Info", np. http://myapple.pl Depiction: Link do pliku .html który będzie odpowiedzialny za dodatkowy opis Maintainer: Opiekun repo, np. MyApple.pl <e-mail> Author: Autor paczki, np. GreaTskY <e-mail> Sponsor: Sponsor naszego repo/paczki, np. MyApple.pl <adres url> Section: Sekcja/Kategoria w jakiej znajduje się paczka, w naszym przypadku - Themes
Ważne! Upewnij się czy ostatnia linijka jest pusta i czy w ogóle jest

+ Pakujemy paczki do .deb'ów
Jedna z najważniejszych czynności bez których nie mielibyśmy paczek w naszym repo ;D No to do dzieła! Na Mac'u jest to o tyle prostsze, ponieważ używamy standardowego Terminala, ktróy jest w każdym Mac'u ;D A jak go nie masz to masz problem ;D
Ot wóz Terminal'a. Upewnij się, że folder Repo jest na Twoim Desktopie. W Terminalu wpisz następującą komendę:
cd /Users/Twój Username/Desktop/Repo
Aby oczyścić folder ze zbędnych plików wpisz jeszcze kilka komend - każdą komendę zatwierdzamy Enterem

find . -name .DS_Store -ls -exec rm {} \; find . -name Thumbs.db -ls -exec rm {} \;
Jeżeli poprawnie wprowadziłeś ścieżkę wpisz następującą komendę odpowiedzialna za zapakowanie naszego folderu Theme do pliku .deb
dpkg-deb -b Theme
Gratulacje! Powinien utworzyć się plik Theme.deb

+ Tworzymy plik odpowiedzialny za listę paczek
Jest to również jeden z najważniejszych plików w naszym repo ponieważ bez niego nie wyświetlała by się lista .deb'ów w naszym repo. Plik ten był tworzony przez Perla na "iPku", ale tylko go spowalniał i moim zdaniem lepiej zrobić ten plik ręcznie Let's do it!!
W naszym folderze Repo tworzymy plik Packages, w którym powinny znajdywać się następujące dane:
MD5Sum: Tutaj wprowadzamy wcześniej wygenerowany kod za pomocą aplikacji MD5 Maintainer: Opiekun repo, np. MyApple.pl <e-mail> Description: Krótki opis paczki Depiction: Link do pliku .html który będzie odpowiedzialny za dodatkowy opis Package: Identyfikator paczki, np. com.myapple.paczka Section: Sekcja/Kategoria w jakiej znajduje się paczka, w naszym przypadku - Themes Author: Autor paczki, np. GreaTskY <e-mail> Filename: link do paczki na serwrze, np. deb/Theme.deb Version: Wersja paczuszki Architecture: iphoneos-arm Size: Tutaj powinien znajdywać się rozmiar (w bajtach) zapakowanej paczki do pliku .deb Homepage: Nasza strona, która wyświetli się po kliknięci w "More Info", np. http://myapple.pl Name: Nazwa twojej paczki
Ważne! Pamiętaj, aby ostatnia linijka była pusta! Oraz zwracaj uwagę na to iż wszystkie dane powinny być zgodne z tymi z pliku control! Pamiętaj również o tym, aby w linijce MD5Sum NIE było wielkich liter!
---
Dla każdej paczki dodajemy to samo w tym jednym pliku Packages! Każde pod sobą!
+ Generowanie kodu MD5Sum
Ściągamy owy program - MD5 Creator. Wchodzimy do niego. Wskazujemy plik .deb, Generujemy kod, kopiujemy i wklejamy do pliku Packages w odpowiednie miejsce
Ostatnią rzeczą w tym punkcie jest zapakowanie pliku Packages do pliku Packages.bz2. Wchodzimy do Terminal'a. Na wszelki wypadek wskazujemy miejsce "pobytu" pliku Packages i wpisujemy następującą komendę potwierdzając ją Enterem:
bzip2 -fks Packages
Jeżeli utworzył nam się wcześniej wspomniany plik Packages.bz2 to gratuluję

+ Ostatni krok. Wsadzamy pliki na serwer

Teraz wystarczy wszystko wsadzić na serwer deb Theme.deb Pliki .deb wsadzamy do folderu deb (chyba, że w pliku Packages ustawiliśmy inaczej). Czyli tak powinno wyglądać "drzewko" plików na serwerze:
Packages.bz2
Release
Tworzymy repo - Windows:
Tworzenie repo z poziomu Windwos'a jest prawie takie samo jak na Mac OS X, tyle, że kilka rzeczy wykonujemy przez np. WinSCP, czyli tak na prawdę po części również z poziomu iPhoneOS
Na początek wykonujemy następujące "kroki" z instrukcji dla Mac OS X:
+ Informacje o naszym repozytorium
+ Tworzenie paczek
Reszta jest trochę inna. więc od dzieła

+ Pakujemy paczki do .deb'ów
Wcześniej stworzoną paczkę trzeba teraz przenieść na iPka. Łączymy się z naszym sprzętem i przechodzimy do private/var, a tam tworzymy folder o nazwie repo. Następnie tam przenosimy nasz folder z motywem.
Teraz przechodzimy do Terminal'a (w WinSCP kombinacją Ctrl+T) i wpisujemy następujące komendy aby oczyścić folder ze zbędnych plików - każdą komendę zatwierdzamy Enterem
find . -name .DS_Store -ls -exec rm {} \; find . -name Thumbs.db -ls -exec rm {} \;Warto zrobić to dla pewności, by się nic ze sobą nie gryzło :roll:
Teraz pakujemy folder do pliku .deb tak jak na Mac OS X komendą:
dpkg-deb -b Theme
No i git! Mamy plik .deb.
Punkt ten powtarzamy dla każdej innej paczki. Tak to koniec tego kroku ;D
+ Plik odpowiedzialny za listę paczek
Punkt ten wykonujemy prawie tak samo jak na Mac OS X'ie tyle, że [...] no właśnie ;D Tyle, że ;D
Stworzony plik przenosimy za pomocą klienta SSH do private/var/repo i wpisujemy następującą komendę:
bzip2 -fks Packages
No czyli w 99,99% jak na Mac OS X

No to tyle. Teraz wykonujemy ostatni krok czyli wrzucamy pliki na serwer (Patrz instrukcja dla Mac OS X pod koniec: + Ostatni krok. Wsadzamy pliki na serwer)

A jeżeli takie "szare" repozytorium Ci się nie podoba to przeczytaj te kilka nudzących (

+ Tworzymy ikonkę repo oraz sekcji
Jest to bardzo prosta czynność. No prawie ;D Aby mieć własną ikonkę trzeba zbroić nową paczkę .deb (Patrz kroki powyżej) :roll:
Ikonka powinna być w formacie .png i jej rozmiary powinny wynosić ok. 64x64 px (często 60x60 px)
Ikonkę dzielimy na dwa rodzaje. Tak jak wspomniałem w tyule punktu - Repo i Sekcji czyli Kategorii. Owe grafiki znajdują się w Applications/Cydia.app:
Sekcje/Kategorie - Sections, gdzie nazwa sekcji to powinna wyglądać tak: NazwaSekcji.png
Repozytoria/Źródła - Sources. Tutaj czasami można mieć kłopot więc tworzymy na wszelki wypadek dwa pliki .png. Jeżeli nazwa, a dokładniej adres URL naszego repo to np. cydia.myapple.pl to inkonka powinna nosić nazwę cydia.myapple.pl.PNG lub www.cydia.myapple.pl.PNG, lecz jak już mówiłem. Lepiej dodać obydwie niż się późnij męczyć z ponownym pakowaniem paczki i generowanie kodów MD5Sum
No i co tu dużo mówić. Palce mnie trochę bolą. Zjadłem przy tym tutku ok. 23 kanapki i wypiłem 1,5 litra CocaColi i 0,5 litra soczku Cappy o saku pomarańczowym

Jeżeli popełniłem jakiś błąd, lub ty masz jakiś błąd przy tworzeniu repo, albo problem, pytanie czy spostrzeżenie pisz w tym temacie

Podziękowania:
GreaTskY za pozowlenie, DudusCSE za wsparcie duchowe, Barti (iPod Touch Maniak) za granie mi na nerwach ;D i w ogóle wszystkim na forum za to, że są xD
Dziękuję i pozdrawiam, borsuk 8-)
Tutorial w 10000% stworzony przez borsuk'a!!
Copyright © 2009 borsuk
:!: A ja już nie chcę wiedzieć co sie stanie jak mi ktoś to skopiuje bez pozwolenia :!: