Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Mac/Windows] Własne repozytorium dla Cydia - szybko i wygodnie

• Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 July 2009 - 03:40

[Tutorial] [Mac/Win] Własne repozytorium dla Cydii. Szybko i wygodnie

Witam wszystkich użytkowników!

Przepraszam za opóźnienie, ale jutro (a właściwie dziś) wyjeżdżam i rano nei miałem czasu na napisanie tutka ;)

Każdy z was pewnie teraz chciałby powiedzieć, że jest już taki temat i po prostu spamuje. Na start powiem, że w poprzednim tutku do zrobienia repo potrzeba było pewnego komponentu (Perl), który niestety poprawnie nie funkcjonuje z iPhoneOS 3.0. W tym tutku opiszę zaś jak ręcznie i wygodnie zrobić repozytorium zarówno z poziomu Mac'a jak i Windows'a ;)

Tutorial ten, jest stworzony za pozwoleniem moderatora GreaTskY.
Dziękuję ;)

+ Czego będziemy potrzebować?

iPhone/iPod touch po JaiBreaku z wgraną Cydią i dostępem do internetu
Program do przesyłania danych, np. WinSCP, iFunBox (Tylko na Windows'a)
MD5sum Creator (Mac OS X, Windows)
Zwykły edytor tekstu. Chociaż polecam Notepad++
Przykładowa paczka, np. Motyw do WinterBoard'a

Tworzymy repo - Mac OS X:

+ Informacje o naszym repozytorium

Gdzieś na Desktopie tworzymy sobie folder Repo gdzie będziemy wrzucać nasze pliki. Ułątwi nam to prace. W nim zaś tworzymy plik o nazwie Release. Poniższy kod wklejamy do wcześniej stworzonego pliku:

Origin: Nazwa twojego repo
Label: Etykieta repozytorium
Suite: stable
Version: Wersja repo
Codename: tangelo
Architectures: iphoneos-arm
Components: main
Description: Krótki opis naszego repozytorium

Tam gdzie nie podałem wytłumaczenia (Suite, Codename, Architectures oraz Components) najlepiej pozostawić bez zmian!

+ Tworzenie paczek

Jak już wcześniej wspomniałem naszym przykładem będzie prosty motyw dla WinterBoard'a.

We wcześniej stworzonym folderze Repo stwórz folder o nazwie Theme (oczywiście później możesz go zmienić). Pliki foldery układamy dokładnie tak jak mają być poukładane po instalacji na naszym "iPku". Dodatkowo w folderze Theme gdzie wszystko będzie sie znajdowało tworzymy folder DEBIAN a w nim plik control (Ważne, aby plik ten, nie miał żadnego rozszerzenia!). Czyli tak powinno wyglądać nasze drzewko :D

Theme

DEBIAN

control

Library

Themes

Theme.theme

Pliki twojego motywu

Następnie edytujemy zawartość pliku control

Package: Identyfikator paczki, np. com.myapple.paczka
Name: Nazwa twojej paczki
Version: Wersja paczuszki
Architecture: iphoneos-arm
Description: Krótki opis paczki
Homepage: Nasza strona, która wyświetli się po kliknięci w "More Info", np. http://myapple.pl
Depiction: Link do pliku .html który będzie odpowiedzialny za dodatkowy opis
Maintainer: Opiekun repo, np. MyApple.pl <e-mail>
Author: Autor paczki, np. GreaTskY <e-mail>
Sponsor: Sponsor naszego repo/paczki, np. MyApple.pl <adres url>
Section: Sekcja/Kategoria w jakiej znajduje się paczka, w naszym przypadku - Themes

Ważne! Upewnij się czy ostatnia linijka jest pusta i czy w ogóle jest ;)

+ Pakujemy paczki do .deb'ów

Jedna z najważniejszych czynności bez których nie mielibyśmy paczek w naszym repo ;D No to do dzieła! Na Mac'u jest to o tyle prostsze, ponieważ używamy standardowego Terminala, ktróy jest w każdym Mac'u ;D A jak go nie masz to masz problem ;D

Ot wóz Terminal'a. Upewnij się, że folder Repo jest na Twoim Desktopie. W Terminalu wpisz następującą komendę:

cd /Users/Twój Username/Desktop/Repo

Aby oczyścić folder ze zbędnych plików wpisz jeszcze kilka komend - każdą komendę zatwierdzamy Enterem ;)
find . -name .DS_Store -ls -exec rm {} \;
find . -name Thumbs.db -ls -exec rm {} \;

Jeżeli poprawnie wprowadziłeś ścieżkę wpisz następującą komendę odpowiedzialna za zapakowanie naszego folderu Theme do pliku .deb
dpkg-deb -b Theme

Gratulacje! Powinien utworzyć się plik Theme.deb ;)

+ Tworzymy plik odpowiedzialny za listę paczek

Jest to również jeden z najważniejszych plików w naszym repo ponieważ bez niego nie wyświetlała by się lista .deb'ów w naszym repo. Plik ten był tworzony przez Perla na "iPku", ale tylko go spowalniał i moim zdaniem lepiej zrobić ten plik ręcznie :) Let's do it!!

W naszym folderze Repo tworzymy plik Packages, w którym powinny znajdywać się następujące dane:

MD5Sum: Tutaj wprowadzamy wcześniej wygenerowany kod za pomocą aplikacji MD5
Maintainer: Opiekun repo, np. MyApple.pl <e-mail>
Description: Krótki opis paczki
Depiction: Link do pliku .html który będzie odpowiedzialny za dodatkowy opis
Package: Identyfikator paczki, np. com.myapple.paczka
Section: Sekcja/Kategoria w jakiej znajduje się paczka, w naszym przypadku - Themes
Author: Autor paczki, np. GreaTskY <e-mail>
Filename: link do paczki na serwrze, np. deb/Theme.deb
Version: Wersja paczuszki
Architecture: iphoneos-arm
Size: Tutaj powinien znajdywać się rozmiar (w bajtach) zapakowanej paczki do pliku .deb
Homepage: Nasza strona, która wyświetli się po kliknięci w "More Info", np. http://myapple.pl
Name: Nazwa twojej paczki

Ważne! Pamiętaj, aby ostatnia linijka była pusta! Oraz zwracaj uwagę na to iż wszystkie dane powinny być zgodne z tymi z pliku control! Pamiętaj również o tym, aby w linijce MD5Sum NIE było wielkich liter!
---
Dla każdej paczki dodajemy to samo w tym jednym pliku Packages! Każde pod sobą!

+ Generowanie kodu MD5Sum

Ściągamy owy program - MD5 Creator. Wchodzimy do niego. Wskazujemy plik .deb, Generujemy kod, kopiujemy i wklejamy do pliku Packages w odpowiednie miejsce ;)

Ostatnią rzeczą w tym punkcie jest zapakowanie pliku Packages do pliku Packages.bz2. Wchodzimy do Terminal'a. Na wszelki wypadek wskazujemy miejsce "pobytu" pliku Packages i wpisujemy następującą komendę potwierdzając ją Enterem:
bzip2 -fks Packages

Jeżeli utworzył nam się wcześniej wspomniany plik Packages.bz2 to gratuluję :)

+ Ostatni krok. Wsadzamy pliki na serwer ;)

Teraz wystarczy wszystko wsadzić na serwer ;) Pliki .deb wsadzamy do folderu deb (chyba, że w pliku Packages ustawiliśmy inaczej). Czyli tak powinno wyglądać "drzewko" plików na serwerze:

deb

Theme.deb

Packages
Packages.bz2
Release

Tworzymy repo - Windows:

Tworzenie repo z poziomu Windwos'a jest prawie takie samo jak na Mac OS X, tyle, że kilka rzeczy wykonujemy przez np. WinSCP, czyli tak na prawdę po części również z poziomu iPhoneOS

Na początek wykonujemy następujące "kroki" z instrukcji dla Mac OS X:
+ Informacje o naszym repozytorium
+ Tworzenie paczek

Reszta jest trochę inna. więc od dzieła ;)

+ Pakujemy paczki do .deb'ów

Wcześniej stworzoną paczkę trzeba teraz przenieść na iPka. Łączymy się z naszym sprzętem i przechodzimy do private/var, a tam tworzymy folder o nazwie repo. Następnie tam przenosimy nasz folder z motywem.

Teraz przechodzimy do Terminal'a (w WinSCP kombinacją Ctrl+T) i wpisujemy następujące komendy aby oczyścić folder ze zbędnych plików - każdą komendę zatwierdzamy Enterem ;)

find . -name .DS_Store -ls -exec rm {} \;
find . -name Thumbs.db -ls -exec rm {} \;
Warto zrobić to dla pewności, by się nic ze sobą nie gryzło :roll:

Teraz pakujemy folder do pliku .deb tak jak na Mac OS X komendą:
dpkg-deb -b Theme

No i git! Mamy plik .deb.
Punkt ten powtarzamy dla każdej innej paczki. Tak to koniec tego kroku ;D

+ Plik odpowiedzialny za listę paczek

Punkt ten wykonujemy prawie tak samo jak na Mac OS X'ie tyle, że [...] no właśnie ;D Tyle, że ;D
Stworzony plik przenosimy za pomocą klienta SSH do private/var/repo i wpisujemy następującą komendę:

bzip2 -fks Packages

No czyli w 99,99% jak na Mac OS X ;)

No to tyle. Teraz wykonujemy ostatni krok czyli wrzucamy pliki na serwer (Patrz instrukcja dla Mac OS X pod koniec: + Ostatni krok. Wsadzamy pliki na serwer) :)
A jeżeli takie "szare" repozytorium Ci się nie podoba to przeczytaj te kilka nudzących (:lol:) zdań poniżej jak to zrobić, aby stworzyć sobie ikonkę repo i/lub sekcji ;)

+ Tworzymy ikonkę repo oraz sekcji

Jest to bardzo prosta czynność. No prawie ;D Aby mieć własną ikonkę trzeba zbroić nową paczkę .deb (Patrz kroki powyżej) :roll:

Ikonka powinna być w formacie .png i jej rozmiary powinny wynosić ok. 64x64 px (często 60x60 px)

Ikonkę dzielimy na dwa rodzaje. Tak jak wspomniałem w tyule punktu - Repo i Sekcji czyli Kategorii. Owe grafiki znajdują się w Applications/Cydia.app:

Sekcje/Kategorie - Sections, gdzie nazwa sekcji to powinna wyglądać tak: NazwaSekcji.png

Repozytoria/Źródła - Sources. Tutaj czasami można mieć kłopot więc tworzymy na wszelki wypadek dwa pliki .png. Jeżeli nazwa, a dokładniej adres URL naszego repo to np. cydia.myapple.pl to inkonka powinna nosić nazwę cydia.myapple.pl.PNG lub www.cydia.myapple.pl.PNG, lecz jak już mówiłem. Lepiej dodać obydwie niż się późnij męczyć z ponownym pakowaniem paczki i generowanie kodów MD5Sum :)

No i co tu dużo mówić. Palce mnie trochę bolą. Zjadłem przy tym tutku ok. 23 kanapki i wypiłem 1,5 litra CocaColi i 0,5 litra soczku Cappy o saku pomarańczowym ;) Poszedłem do toalety ok. 4 razy przy czym raz zbudziłem siostrzeńca :lol: W przerwie pomiędzy tutkiem dla Mac OS X a dla Win przeszedłem 4 plansze w Rolando 2 ;D A tutek robiłem ok. 4 godzinki :roll:

Jeżeli popełniłem jakiś błąd, lub ty masz jakiś błąd przy tworzeniu repo, albo problem, pytanie czy spostrzeżenie pisz w tym temacie ;)

Podziękowania:
GreaTskY za pozowlenie, DudusCSE za wsparcie duchowe, Barti (iPod Touch Maniak) za granie mi na nerwach ;D i w ogóle wszystkim na forum za to, że są xD

Dziękuję i pozdrawiam, borsuk 8-)

Tutorial w 10000% stworzony przez borsuk'a!!
Copyright © 2009 borsuk

:!: A ja już nie chcę wiedzieć co sie stanie jak mi ktoś to skopiuje bez pozwolenia :!:

#2 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 July 2009 - 06:53

Tutorial w porządku, ale jak zwykle rozśmieszyła mnie stopka. :lol:

#3 DudusCSE

DudusCSE
  • 2899 posts
  • Skądz Polski

Posted 31 July 2009 - 11:54

Hah... jak pojedziesz,,, będę próbował, coś wrzucić na repo hah.. Nie no żartuje... poczekam na ciebie,, i mnie nauczysz.. A tak to tutek wygląda super... Spróbuje zrobić jakieś repo dzisiaj [dla testow czy mi wszystko wyszło]\ _______________ regards

#4 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 July 2009 - 12:52

No w sumie możesz popróbować ;D Jeżeli an testowym serwie nie będziesz miał ŻADNYCH błędów to możesz dać. Ale zrób kopię wszystkich plików z serwa ;D

Co do tutka, wydaje mi się jednak, że nie ma błędów bo jeszcze pół godziny po jego napisaniu zrobiłem repo wg. tych instrukcji i jest super :)

Tutorial w porządku, ale jak zwykle rozśmieszyła mnie stopka. :lol:

A dokładniej? ;D

#5 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 posts

Posted 31 July 2009 - 16:17

No w sumie możesz popróbować ;D Jeżeli an testowym serwie nie będziesz miał ŻADNYCH błędów to możesz dać. Ale zrób kopię wszystkich plików z serwa ;D

Co do tutka, wydaje mi się jednak, że nie ma błędów bo jeszcze pół godziny po jego napisaniu zrobiłem repo wg. tych instrukcji i jest super :)

A dokładniej? ;D

Odpowiem za Davvido:

"Barti - Za granie mi na nerwach" :D

#6 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 posts

Posted 09 August 2009 - 18:30

jeszcze jedno dodam:

Tiaaaaa, sam wiem z jakiego serwisu to skopiowaleś ;)

#7 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 August 2009 - 18:39

Jeśli to prawda - proszę o link do strony źródłowej.
Rozśmieszyło mnie to:

Copyright © 2009 borsuk

A ja już nie chcę wiedzieć co sie stanie jak mi ktoś to skopiuje bez pozwolenia

Naciągane - jakbyś nie wiadomo co zrobił dla ludzkości. Ot zwykły tutorial. :)

#8 iPod Touch Maniak

iPod Touch Maniak
  • 640 posts

Posted 09 August 2009 - 20:10

strona z której zostało to skopiowane: Hack that Phone - Creating a Cydia repository
podał mi to borsuk jak pomagałem mu generować md5

#9 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 August 2009 - 16:15

Hmm. Fajnie że to "skopiowalem" ;) Caly tutek ja zrobiłem a Tobie podalem to żebyś wiedział co zrobić ;) Co do stopki. Powyglupiac się nie można? :D

#10 Cichacz

Cichacz
  • 1947 posts
  • SkądKraków / Lublin

Posted 31 August 2009 - 12:00

Czegoś tu nie rozkminiam:
Jak chcesz stworzyć repo na Winda + iPek bez pliku Packages (którego stworzenie wymaga perla)?
Po drugie: paczka perl działa jak marzenie na FW 3.0, jeśli dobrze pamiętam, to należy jedynie wrzucić własny dpkg-scanpackages do katalogu perl-a...

#11 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 August 2009 - 15:59

Przecież wszystko jest opisane jak stworzyć ten plik i nie wymaga on Perla. Wymaga jedynie na iPhone. Co do samego Perlika na iPhone mnie i kilku kolegom nie działa, albo jak działa to spowalnia całego iPhone'a. pozdr0

#12 iMaks

iMaks
  • 1323 posts
  • SkądWarszawa

Posted 31 August 2009 - 19:30

mnie i kilku kolegom

No tak, ten Twój team.

Przepraszam,że dopiero teraz pisze - ale wcześniej nie widziałem tematu, a borsukowi gratuluje umiejętności kopiowania tutków nie po raz pierwszy.

#13 freeak.klo

freeak.klo
  • 88 posts

Posted 09 December 2009 - 18:33

no no zaje... temat, będę próbował. borsuk1 jak coś można liczyć na Twoją pomoc?

---- Dodano 10-12-2009 o godzinie 06:10 ----
borsuk1 kojarzysz program który zezwala na ustawienie miniatur zdjęć obok kontaktów?Dołączona grafika

#14 womanizer

womanizer
  • 426 posts
  • SkądLublin

Posted 26 February 2010 - 15:25

Jak wstawiac gotowe paczki

#15 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 February 2010 - 18:01

Np. poprzez Total Commandera na swój serwer.

#16 womanizer

womanizer
  • 426 posts
  • SkądLublin

Posted 26 February 2010 - 22:49

Aha dzięki Czy jest możliwość zrobienia tego bez iphona na windowsie ?

#17 redlapa

redlapa
  • 13 posts

Posted 09 April 2010 - 00:05

A ja mam pytanko jak można ściągnąć paczki z innego repo żeby mieć dla siebie kopie na swoim repo ?? Nie lobię jak coś co mi się przydaje znika za 2 miesiące i po restorze nie mogę z powrotem tego wgrać ;/

#18 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 April 2010 - 14:12

Najpierw musisz mieć na to prawa jeżeli jest to duże repo. Z tego co pamiętam inaczej niż dostanie się na serwer repa, z którego chcesz ściągnąć paczke nie ma innego sposobu

#19 redlapa

redlapa
  • 13 posts

Posted 09 April 2010 - 14:38

ogolnie to chcialem tylko dla siebie postawic albo stawiac jak bede potrzebowal ale nie umiem sie dostac na niektore repozytooria mimo ze wpisuje adres w prezgladarce czy nawet w sn0wbreeze to nie wykrywa nic a w cydii dziala ;/

#20 MurcieFan

MurcieFan
  • 1415 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 May 2010 - 17:58

napewno zadnego pliku nie potrzeba? jak usiłuje zrobic plik gz2, to wywala mi bash ze command not found

#21 womanizer

womanizer
  • 426 posts
  • SkądLublin

Posted 21 June 2010 - 15:10

Ja mam inny problem, widać tylko 1 paczkę z 3, dlaczego ???

#22 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 June 2010 - 17:26

-bash: dpkg-deb: command not found

Dlaczego ?

#23 Kwiateqq

Kwiateqq
  • 3 posts

Posted 12 July 2010 - 02:27

Pytanko jestem w miare swiezy, ale w miare ogarniam sprawy, nie rozumiem tylko jesli na poczatku tworzymy na pulpicie folder repo gdzie wrzucamy wszystko i robimy te pliki deb, to co na koncu wrzucamy na serwer ? folder repo same pliki z folderu ? Co do szczegolow, zeby moc tworzyc pliki deb na macu trzeba najpierw - port install dpkg, a wogole trzeba miec darwinports, :)) moze to oczywiste, ale ja zawsze dokladnie postepuje zgodnie z opisem i akurat nie mialem dpkg i klops ! tak jak u kolegi zbanowanego powyzej

#24 frsh

frsh
  • 4 posts

Posted 12 December 2010 - 00:56

Udało się! Ciężkie wyzwanie jak dla mnie ale udane ;) Dziękuję za tutka ;))

#25 womanizer

womanizer
  • 426 posts
  • SkądLublin

Posted 12 December 2010 - 00:58

Jesli nie chcecie sie tak bawic to polecam MyRepoSpace.com - Create your Free Cydia Repository

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users