Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk sieciowy, dostęp do danych poprzez Wi-Fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 lipca 2009 - 17:18

Witam,

Jako, że na przełomie września i października planuję zakup MacBook'a i mam sporo danych na obecnym PC to już teraz rozglądam się za jakimś dyskiem sieciowym, ew. stacją sieciową, do której mógłbym wsadzić swój dysk albo też wykorzystać ten, który będzie od razu z obudową.

Co do wymagań to tak:

- tak jak wspomniałem nie musi mieć wbudowanego dysku, sama obudowa wystarczy
- dostęp do plików poprzez WiFi, bo chciałbym bez potrzeby uruchamiania komputera mieć cały czas bezprzewodowy dostęp do plików
- zatem pewnie też wbudowany Ethernet do podłączenia kabla, ew. jeżeli to możliwe to łączenie się za pomocą router Wi-Fi, który posiadam w domu
- jeżeli taki mini serwer posiadałby jednak dysk to minimum 500GB, ew. bym go sprzedał i wsadził większy, mile widziane 1TB ;)
- współpraca zarówno z komputerami PC jak i Mac
- cena? to zależy od tego jakie dodatkowe funkcje umożliwiałoby to urządzenie, powiedzmy, że nie chcę przepłacić, ale też nie kupić jakiegoś chłamu
- wygląd, najpiej coś w ten deseń z serii WD My Book oraz Seagate

Te wyżej wymienione bardzo mi się podobają, jednak umożliwoają jedynie transfer danych po podłączeniu ich bezpośrednio poprzez złącze USB :/

#2 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 30 lipca 2009 - 20:05

LaCie d2 Network 500GB, 10/100/1000,128MB, 7200 - Notebooki, komputery, laptopy, monitory, karty graficzne - Komputronik internetowy sklep komputerowy

#3 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 31 lipca 2009 - 23:13

dysk_sieciowy_1tb_rj45_wdc_wdh1nc10000e_wwa

#4 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 sierpnia 2009 - 00:24

@Jenot, za tą cene można mieć większe możliwośći, za to wygląd extra, natomiast propozycja Leonarda juz mi się bardziej podoba, choć nie umozliwia ciągnięcia plików z sieci BitTorrent jak np. ten serwer OvisLink WMU-6500FS Serwer plikow Wi-Fi Torrent (697871817) - Aukcje internetowe Allegro tylko tu niestety design kuleje :/

#5 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 01 sierpnia 2009 - 00:49

A może coś z Synology ? Synology Inc. - NEW NAS Experience -
Co prawda nie ma Wi-Fi, ale możesz podłączyć ethernetem do routera Wi-Fi.
Urządzenie z serii "wszystkomających", działa z PC i MAC, z rzeczy przydatnych dla użytkowników Apple:
Współpraca z telefonami iPhone:
DS Photo – umożliwia przegrywanie zgromadzonych w telefonie iPhone lub odtwarzaczu iPod Touch fotografii bezpośrednio na dysk sieciowy, a następnie udostępnianie ich online innym użytkownikom.
DS Audio – wspiera strumieniowe odtwarzanie zgromadzonej na dysku sieciowym muzyki za pomocą podłączonych do Internetu urządzeń iPhone oraz iPod Touch.

Mobilna Stacja Fotografii i Stacja Plików: korzystając z urządzeń mobilnych z systemem Windows MobileŸ 6.0 (Internet ExplorerŸ Mobile lub OperaŸ 9.0 i nowszych) lub telefonu iPhoneTM OS 2.2.1, za pośrednictwem Internetu, z każdego miejsca na świecie uzyskać można zdalny dostęp do dysku sieciowego Synology, aby obejrzeć zdjęcia lub odczytać inne obsługiwane formaty plików.

Wsparcie Apple Time Machine: użytkownicy systemu Mac OS X mogą bez problemów tworzyć backup danych, wybierając jedynie docelowy folder umieszczony na dysku sieciowym.

Serwer iTunes: wspiera teraz odtwarzanie wideo i wyświetlanie okładek albumów muzycznych.

I wiele innych funkcji. Wszystkie usprawnienia w nowym firmware tutaj: Synology Inc. - NEW NAS Experience -

Sprzęt bardzo zbliżony do QNAP - QNAP - dyski sieciowe i serwery plików - oficjalny Dystrybutor w Polsce ale możliwości większe.

Ewentualnie jakiś mały desktop - np. HP, lub Dell (około 200 - 300PLN, używany Cel 2,5 GHz, 512RAM, 40GB HDD, Gigabit LAN, SATA itp.), duży dysk, dystrybucja linuxa, np. freenas jeśli tylko zasoby dyskowe, czy inne ubuntu jeśli dodatkowo multimedia za 500 - 600 PLN mamy serwer dyskowy + multimedia z dyskiem 1TB, który świetnie działa. Jedyną wadą jest design który idealnie nadaje się za szafę czy pod jakieś biurko. Nie jest to specjalnym problemem bo dostęp do sprzętu i konfiguracja może być przez przeglądarkę czy VNC.

#6 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 sierpnia 2009 - 01:17

Na iBoodzie był niedawno dysk LaCie 1TB sieciowy za 500zł..

---- Dodano 01-08-2009 o godzinie 02:19 ----
Jest też taki na allegro za 599.

#7 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 01 sierpnia 2009 - 07:22

Miałem WD MyBook World 1TB - padł na gwarancji, teraz mam 500GB w pracy jako file storage i generalnie ma kilka wad: 1. Padł - no cóż, zdarzyć się może ale minus to jest. 2. NAwet po upgrade firmware'u średnio raz na tydzień zalicza zwiechę - pomaga tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka. Na pewno nie szkodzi mu temperatura bo stoi w klimatyzowanej serwerowni. 3. Transfer - po tuningu (wywalenie niepotrzebnych usług) o ile pamiętam to 3MB/s zapis i 6-7MB/s odczyt. WD chwali się, że jest port gigabitowy - to propaganda wymyślona przez marketoidów bo jak widać nawet 100Mbit/s nie wykorzystuje. Zalety? Ma USB do którego można podłączyć dodatkowy dysk lub po modyfikacji firmware'u drukarkę. Nie wiem jakie transfery ma LaCie ale zdaje się to trochę nowsza technologia.

#8 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 sierpnia 2009 - 08:52

Generalnie LaCie nie polecam. Obydwa dyski ethernet (1 terabajtowy i 320) posypały się klientom na gwarancji bez możliwości odzyskania danych. To znaczy z jednego odzyskałem po 2 dniowych walkach 90% danych ale musiałem poświęcić plomby gwarancyjne i jeden dysk. Obecnie z "tanich" rozwiązań oferuję klientom obudowę D-linka 323 z wsadzonymi 2 dyskami 500GB z postawionym RAID. Synology też polecam. No i rozwiązania Apple typu Time Capsule lub jak ktoś chce być bardziej niezależny lub ma dysk w zewnętrznej obudowie Airport Extreme.

#9 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 sierpnia 2009 - 14:26

Teraz to już mam lekki mętlik w głowie, ale z drugiej strony nieco się też rozjaśniło. Otóż z waszych propozycji to tak:

Ten LaCie, który podał shrek2oo7 mi się podoba, tylko jak tam z transferami będzie, może wiecie?

Co do Synology proponowanego przez macusp to byłoby to idealne rozwiązanie, tylko który konkretnie model potrafi wszystko to co opisałeś i ile kosztuje? Bo myślę, że kwotę max 600-700PLN (zależy z jakim dyskiem) mogę na to przeznaczyć. Dysk niech siedzi byle jaki, sprzedam go za ok. 200PLN i kupię najwyżej 1TB, z tym nie będzie problemu.

Kolejny PC w domu odpada, mam jednego i nie chcę więcej, dlatego zdecydowałem się na zakup MacBook'a poza tym nie chce zagracić pokoju, dlatego szukam "minimalistycznego" i ładnego rozwiązania.

Skoro nie polecacie WD MyBook'a to to również odpada, bo przyznam, że zastanawiałem się nad nim.

Polecono mi dodatkowo coś takiego: OvisLink WMU-6500FS Serwer plikow Wi-Fi Torrent (697871817) - Aukcje internetowe Allegro wyglądem co prawda nie zaskakuje, ale za to umożliwia ciągnięcie plików z sieci BitTorrent.

TimeCapsule i AirPort Express odpada - za droga zabawa, poza tym chyba nie są one w pełni kompatybilne z PC (brat ma laptopa z Windą, tak samo mój PC stoi na Windzie) i nie oferują nawet tylu możliwośći co tańsze produkty.

Jeszcze co do podłączenia to dysk z routerem może się łączyć i za pomocą kabla, puszczę go za biurkiem i nie będzie widać, nie musi być Wi-Fi, aby tylko nie łączyć dysku z innymi urządzeniami, którym będzie udostępniał pliki, ale to wiadomo :P Dodatkowo dobrze by też było, gdyby był kompatybilny z TimeMachine, bo jednak gdzieś ten backup będę musiał robić, a na 160GB czy 250GB dysku w Maku to nie bardzo będzie gdzie.

Jakbyście coś jeszcze mieli to piszcie, a ja przejrzę sobie jeszcze raz na spokojnie to co mam do tej pory i proszę o podanie propozycji Synology z tą wszystkomającą multimedialną bazą, bo przyznam, że wygląda to chyba najlepiej ze wszystkich propozycji, ale cena tez pewnie ładna ;)

#10 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 sierpnia 2009 - 21:18

Polecono mi dodatkowo coś takiego: OvisLink WMU-6500FS Serwer plikow Wi-Fi Torrent (697871817) - Aukcje internetowe Allegro wyglądem co prawda nie zaskakuje, ale za to umożliwia ciągnięcie plików z sieci BitTorrent.

Posiadam, i sobie chwalę. Obecnie korzystam w tym z dysku WD Caviar 640GB i całość chodzi non stop od początku posiadania obudowy, tj. prawie rok. Obudowa posiada zmodyfikowane oprogramowanie oparte o µClibc posiadające całkiem spore możliwości, począwszy od tego co najważniejsze, czyli serwera Samba czy FTP, poprzez Apache z PHP czy Pythonem, klienta torrent (wbudowanego bądź alternatywnego), na serwerze UPnP AV kończąc... Nieoficjalna polska strona urządzenia znajduje się pod tym adresem.
Wygląd faktycznie nie powala, ale spokojnie jako urządzenie schowane obok routera bądź robiące za router (obudowa może działać po kablu, jako klient Wi-Fi, jako router Wi-Fi bądź jako AP Wi-Fi) w zupełności wystarcza.

#11 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 02 sierpnia 2009 - 20:45

Co do Synology, wszystkie modele potrafią to samo - to co napisałem i jeszcze więcej - nie podawałem wszystkich funkcji bo jest tego dużo. Wejdź na stronę Synology Inc. - NEW NAS Experience - i poczytaj. Poszczególne modele różnią się wydajnością i ilością dysków, które można do nich włożyć od 1 do 5 a co za tym idzie poziomami RAID, których można używać. Najprostszy i najtańszy będzie bodaj DS-106j, następny to DS-109j, później DS-109 i DS-109+ (wszystkie to modele na 1 dysk). Różnią się zastosowanymi procesorami, ich szybkością, ilością RAM-u, czyli maksymalnym transferem z/do dysku i maksymalną ilością jednocześnie obsługiwanych połączeń/klientów.

Tutaj masz testy wydajności dla DS-106j

Synology Inc. - NEW NAS Experience - Produkty :: Disk Station DS-106j :: Wydajność

a tutaj dla DS-109j, DS-109 i DS-109+

Synology Inc. - NEW NAS Experience - Produkty :: Disk Station DS109j :: Wydajność

Jak widać z wykresów, jeśli będziesz kopiował duże ilości danych to warto zapłacić za DS-109 lub nawet DS-109+ - DS-109 wyciąga 50MB/s a DS-109+ 60MB/s. A nawet w wypadku DS-109j i DS-106j warto mieć sieć gigabitową, bo transfery przekraczają 10MB/s.

Moim zdaniem przy obecnych (i przyszłych) pojemnościach dysków twardych kupowanie dysków sieciowych z interfejsem 100Mbit lub 1Gbit i transferem mniejszm niż 10MB/s to wyrzucanie pieniędzy.

#12 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 sierpnia 2009 - 22:09

Na allegro o dziwo model 109j jest droższy niż w Komputroniku. Dodatkowo mam mały rabacik w Komputronie więc wyniosłoby mnie to 600zł. Sprzęt chyba idealny, bo jak docyztałem ciągnie również z sieci BitTorrent, jednak są małe ale: za tą kwotę otrzymuję sam serwer, bez dysku. Mam co prawda wolny dysk 500GB, ale mimo to cena ciut wysoka. Druga sprawa to transfery: upload 14 MB/s, download 27 MB/s. Nie jest za mały? mls, jak to wygląda u Ciebie na OvisLink WMU-6500FS? Zatem wszystko uzależnione jest od kasy, ale póki co to chyba najbardziej skłaniem się ku Synology 109j, następnie LaCie INTERNET SPACE, który ma może nieco mniejsze możliwości, ale za to nie świeci aż tak jak Synology, a jeżeli sprzęt ma chodzić 24/7 to wolałbym by nie raziło mnie nic w nocy. W ostateczności zostaje najtańszy OvisLink. Jeżeli natomiast zdecydowałbym się na sprzedaż obecnego dysku i zakup nowego (zapewne 1TB) to decydować się na wersję serwerową czy normalną taką jak do normalnego komputera (wiem, że Seagate ma takie modele, bodajże ES)?

#13 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 02 sierpnia 2009 - 22:26

Transfery 14MB/s i 27MB/s - to więcej niż 100Mbit - następny szybszy model to DS-109, ale znacznie przekracza Twój budżet. Mogę się mylić, ale podejrzewam, że LaCie czy Ovislink będą miały dużo niższe transfery. Co do dysku - trudno powiedzieć, teoretycznie seria serwerowa (ES.2) powinna być dużo bardziej trwała (w danych technicznych jest, ale papier jest cierpliwy i wszystko przyjmie), jednak to właśnie z wersją serwerową ES.2 Seagate zanotowało ostatnio dużą wpadkę - jakiś błąd w firmware i dyski padały jak muchy. Osobiście mam w komputerze dyski Seagate zwykłe i serwerowe i nie widzę specjalnych różnic ani problemów - po prostu działają. Do "dysku sieciowego" kupiłem 1TB Seagate zwykły, bo był dużo tańszy - po sieci mam transfery około 30MB/s więc dysk ma duży zapas prędkości.

#14 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 sierpnia 2009 - 23:08

Ja z kolei mam 3 dyski w kompie i wszystkie Samsunga (HD501LJ i 2x HD642JJ), choć od kilku m-cy zaczęły mi "cykać", ale nie wiem który, być może tylko jeden z nich. Stało się tak po przesiadce z XP na Win7. Ma to miejsce raz na godzinę tak jakby głowica czy też talerz załączały się na nowo. Dlatego nie wiem czy nie zmienić firmy, może WD z tej serii Green albo Seagate. Głównie zależy mi na ciszy, a do obecnych z serii F1 nie mam zastrzeżeń, jedynie te cykanie może nieco irytować, ale poza tym są b. ciche.

Ponadto znalazłem takie info odnośnie LaCie: "Typical transfer rate : up to 11 MB/s !" - nie napisano natomiast czy jest to up czy down. Tak wogóle to tak dla pewności, to te transfery (17 i 27MB/s) to prędkości uzyskiwane w momencie kopiowania np. jakiegoś filmu z serwera do komputera?

Przy ściąganiu czegoś z sieci nie będzie żadnych ograniczeń co do downloadu, ani bezpośrednio z jakiejś strony www jak i np. z uTorrent, bo cośczytałem, że może nieco zamulać niż przy normalnym ściąganiu i nie wiem czy jest to prawdą? Moje łaczę to 4 Mb/s (dzień) i 16 Mb/s (noc), także chciałbym, aby było jednak wykorzystywane w pełni ;)

marcusp, jaki Ty posiadasz serwer, także Synology?

Co do LaCie to dalej wielki znak zapytania, bo za 600zł można już mieć serwer z 1TB dyskiem. Może ktoś posiada owe urządzenie i może powiedzieć o nim coś więcej? LACIE Internet Space 1TB 64MB RJ-45 (301325EK) - PorĂłwnanie ofert i cen w sklepach internetowych

#15 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpnia 2009 - 23:13

mls, jak to wygląda u Ciebie na OvisLink WMU-6500FS?

Transfery do/z dysku niestety marne - do ok. 4-5 MB/s, ale to po Wi-Fi. Aczkolwiek wystarczająco szybko, aby spokojnie oglądać sobie filmy w HD bezpośrednio z "pudełka". Sama obudowa radzi sobie z siecią*tak jak trzeba, wyciągając maksimum mojego łącza.

#16 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 sierpnia 2009 - 23:22

co do LaCie to powtarzam DOBRZE SIĘ ZASTANÓW bo w moim przypadku (a zarabiam na takich sprzętach) awaryjność wyniosła 100%. co do prędkości twojego łącza w MB a nie w Mb jest to rząd wielkości więc w dzień masz max. 0,5 MB/s, a w nocy 2MB/s więc gdzie tu za mały transfer :) Popełniasz typowy błąd nie rozróżniając Megabitów od MegaBajtów, a różnica jest znacząca bo prędkość w Megabitach dzieli się przez 8 (w uproszczeniu) żeby otrzymać MegaBajty :)

#17 marcusp

marcusp
  • 362 postów

Napisano 02 sierpnia 2009 - 23:29

Przy ściąganiu czegokolwiek z internetu nie będzie problemów. Tu bardziej chodzi o kopiowanie z komputerów na dysk sieciowy - ostatnio przerzucałem z komputera na dysk sieciowy filmy z wakacji - z kilku lat - kilkaset GB - przy kopiowaniu danych w ilościach większych niż kilka GB, prędkość 5MB/s, 10MB/s a 30MB/s robi dużą różnicę.

Nie mam Synology - zastanawiałem się nad takim, ale stwierdziłem, że nie muszę mieć nic małego i kupiłem za 250PLN komputerek HP D530 - d530 na Allegro - Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro do tego dysk Seagate 1TB, zainstalowałem ubuntu i schowałem sprzęt za szafkę. Mam udostępnione udziały samby, zainstalowany netatalk, mt-daapd (serwer iTunes). Ostatnio zainstalowałem Jinzora - Jinzora :: Free Your Media! i wolnych chwilach sprawdzam jakie ma możliwości. Dostep do serwera mam przez VNC - a dokładnie Chicken of the VNC. Backup robię przez iBackup, chociaż Time Machine też da się ustawić.

#18 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 sierpnia 2009 - 00:43

cooper, ja to doskonale wiem :D dlatego napisalem 4 Mb/s (Megabity, spotyka sie czasami takie nazewnictwo, nie zawsze Mbit), a nie 4 MB czy tez mb. Poza tym o maly transfer chodzilo mi przy kopiowaniu, a nie sciaganiu; czytaj ze zrozumieniem ;)

W takim razie chyba trzeba bedzie sie powaznie zastanowic nad Synology DS109J.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych