Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

plik dmg , pierwsze dni na mac'u

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Oczy Kobry

Oczy Kobry
  • 46 posts

Posted 29 July 2009 - 13:51

Witam, z tego co sie doczytałem na googlach plik dmg to obraz, i jak mam to otworzyc ?. Szukalem na googlach i na forum ale nie moglem nic konkretnego znalezc. Prosze o cierplowosc bo sa to moje pierwsze dni przy mac :D Pozdro mam Mac OS X 10.5.7

#2 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 July 2009 - 13:56

eee...dwa razy kliknąć na niego? wtedy "montuje" się nowy napęd a w nim program/gra :) instalujesz program - polega to na przegraniu ikonki do katalogu w którym chcesz go mieć Potem możesz wysunąć napęd (plik dmg zostaw, może się przydać kiedyś tam)

#3 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 29 July 2009 - 13:56

ok czytaj forum to dobra rada dla pierwszaka co do otwierania klikasz 2 razy na pliku i ci się montuje jako dysk na pulpicie wchodzisz przenosisz program do teczki programy i już.

#4 jackeill

jackeill
  • 640 posts
  • SkądWroclaw

Posted 29 July 2009 - 14:06

zastanawiajace jest, ze czlowiek wejdzie na forum, zaloguje sie, napisze posta, wysle go (czyli duza ilosc czynnosci) zamiast po prostu zrobic dwuklik, ktory jest najbardziej logiczna czynnoscia w kazdym systemie operacyjnym... zaraz beda pytania jak otworzyc aplikacje albo jak wylaczyc komputer ;/

#5 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 29 July 2009 - 14:20

zastanawiajace jest, ze czlowiek wejdzie na forum, zaloguje sie, napisze posta, wysle go (czyli duza ilosc czynnosci) zamiast po prostu zrobic dwuklik, ktory jest najbardziej logiczna czynnoscia w kazdym systemie operacyjnym...

zaraz beda pytania jak otworzyc aplikacje albo jak wylaczyc komputer ;/

mogę ci tylko tyle odpowiedzieć jesteś po to na tym forum żeby pomóc a nie głupio odpowiadać i się mądrzyć
jakbyś nie wiedział to forum ma pomagać nowym użytkownikom mac
zapamiętaj to sobie

#6 Oczy Kobry

Oczy Kobry
  • 46 posts

Posted 29 July 2009 - 14:34

Kliknolem dwa razy to mi wyskoczylo okienko i tam mam sobie wybrac wybrac program do otwracia.

#7 Therioon

Therioon
  • 4281 posts

Posted 29 July 2009 - 14:37

tak jak ci napisałem w poście 3 zrób

#8 Maku

Maku
  • 322 posts
  • SkądGdańsk

Posted 29 July 2009 - 14:37

Koniecznie pobierz i zainstaluj to: CheckSpell 1.3 - słownik pisowni języka polskiego dla Mac OS X
służy do korekty pisowni... jednocześnie ten plik dmg z pewnością jest poprawny i poćwiczysz na nim "otwieranie dmg"

#9 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 29 July 2009 - 14:50

.dmg jest domyślnie montowany przez dwukrotne kliknięcie wewnętrznym narzędziem systemowym,choć może się zdarzyć że konieczne jest wypalenie obrazu poprzez Disc Utility (baaaardzo rzadko,ale jednak) jeśli zassałeś coś na lewo

#10 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 July 2009 - 15:27

Kliknolem dwa razy to mi wyskoczylo okienko i tam mam sobie wybrac wybrac program do otwracia.

ten właśnie program wrzucasz do katalogu programy i tak właśnie przebiega instalacja (proste, nie?), chyba, że po dwukliku na dmg otworzy się okno i będzie tam ikonka "instaluj" czy coś podobnego, wtedy idzie trybem "PC"

#11 Gość_macer_*

Gość_macer_*

Posted 29 July 2009 - 21:02

Dodam od siebie, że czasami w okienku widzisz program i ikonkę folderu programy. Wtedy możesz przeciągnąć ten program, i zainstalować w folderu programy.

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 29 July 2009 - 21:10

Jak widzę - prościej jest zaśmiecać forum pytaniami dot.zupełnych podstaw Mac OS X niż zajrzeć po prostu do pomocy systemowej. Ale się najwyraźniej nie chce bo i w sumie po co jak można mieć wszystko podane na tacy i jeszcze podsuniete pod sam nos.

#13 Oczy Kobry

Oczy Kobry
  • 46 posts

Posted 31 July 2009 - 13:29

problem rozwiazny dzieki wszystkim za pomoc.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users