Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

DMG - jak przegrać z Windowsa na Maca?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 tamiq

tamiq
  • 3 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 12:21

Witam wszystkich serdecznie, jestem nową użytkowniczką zarówno forum, jak i Maca. Nową = zieloną, ledwo odpaliłam swoje cudo, a już mam problem: mam dostęp do internetu tylko na zwykłym laptopie z Windowsem (Blueconnect przez Huavei). Ściągnęłam z internetu potrzebny mi obraz dysku (DMG). Przeniosłam go na Maca na zwyczajnie wypalonej płycie, przegrałam manualnie na pulpit, ale oczywiście obraz dysku nie otwiera się (pojawia się komunikat, że jest on nierozpoznany). Znalazłam już na forum informację, że jest to wina różnic między systemami plików HFS i NTFS. Świetnie, znam już przyczynę - a jak rozwiązać problem? Próbowałam już transmaca, ale Mac zamiast zawartości widzi... czystą płytę :roll: Będę bardzo wdzięczna za pomoc. ;)

#2 nips

nips
  • 329 postów
  • SkądPabianice

Napisano 25 lipca 2009 - 14:59

Nagraj po prostu na pendrive, a jak nie będzie chciał otworzyć to ściągnij jeszcze raz, może źle się ściągnęło. Pozdrawiam

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lipca 2009 - 15:09

bardziej bym widział powód w tym, że wystąpił jakiś błąd podczas ściągania, etc bo system plików nie ma tutaj żadnego znaczenia AFAIK ja tylko pamiętam, że pliki dmg pod windowsem ściągały mi się z jakimś dziwnym rozszerzeniem - może tu leży problem? masz ustawione żeby rozszerzenia plików były pokazywane?

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 15:10

Przy przegrywaniu pliku, na przykład JPG, albo archiwum DMG, nie ma znaczenia system plików. Możesz go kopiować między wszelkimi znanymi ludzkości systemami, a i tak na koniec otworzy Ci się na mac'u. Nagraj na płytę obraz jako zwykły plik, a będzie grało. Chyba, że sam plik jest skopany, wtedy się nie otworzy.

#5 tamiq

tamiq
  • 3 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 16:31

Dzięki za szybką reakcję. Odpowiadam po kolei: Zaczęłam od tego, że próbowałam przegrać plik przez zwyczajny pendrive - nie udało się. Nagrałam też na płytę obraz jako zwykły plik, to też nie zadziałało. Dopiero na koniec zaczęłam kombinować z systemami plików, jak już pisałam, bezskutecznie. Rozszerzenie pojawia się prawidłowe (.dmg). Próbowałabym ściągnąć plik drugi raz, gdyby nie to, że waży 2,1 GB, a blueconnect ma limit na ściąganie... Wyczytałam też na zagranicznym forum, że przyczyną może być typ połączenia internetowego - w niektórych zdarza się, że pliki nie ściągają się w całości. Ech...

#6 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 lipca 2009 - 22:00

Może niech ktoś Ci to ściągnie, albo, jeśli masz laptopa, podejdź do kafejki z internetem WiFi i tak ściągnij plik. Posiedzisz trochę, to fakt, ale ściągniesz. No, chyba, że to z torrentów, wtedy możesz zapomnieć o kafejce.

#7 kiler129

kiler129
  • 403 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 27 lipca 2009 - 06:42

No, chyba, że to z torrentów, wtedy możesz zapomnieć o kafejce.

Wtedy nie ma opcji zeby sie zle sciagnelo ;)
BitTorrent weryfikuje hashe co ikilkadziesiat KB.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 353 postów

Napisano 27 lipca 2009 - 07:18

A nie prościej porównać sumę kontrolną ściągniętego pliku z oryginałem, zamiast kombinować, gdzie szybko ściągnąć jeszcze raz? ;-)

#9 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 27 lipca 2009 - 07:42

Jest jeszcze jedna opcja, ten DMG to zwykły fake.

#10 tamiq

tamiq
  • 3 postów

Napisano 02 sierpnia 2009 - 19:10

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc, wreszcie się udało - przez blueconnect nie ściągał się kompletny plik, dałam radę go ściągnąć dopiero na innym komputerze przez stałe łącze, już zainstalowałam, wszystko śmiga. Teraz mam już inny problem, ale z innej beczki - więc pojawi się w innym wątku. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych