Pomyślałem, że założę ten wątek a propos upiększania biurka naszych Maców

Jak wiecie, użytkownicy Windows Vista Ultimate mają opcję umożliwiającą włączenie animowanej tapety. Bardzo fajnie to wygląda. Z czasem pojawił się nawet specjalny program firmy Stardock, umożliwiający wyświetlanie na pulpicie Windowsa pięknie zaprojektowanych, animowanych scen. Problem polega na tym, że są to pliki w tzw. formacie *dream, a zatem Mac OS ich nie czyta.
Nie znaczy to wcale, że my nie mamy możliwości upiększenia swojego Maca specjalną, animowaną sceną. Jak to zrobić?
Ściągamy i instalujemy program Wallsaver.
Download Wallsaver for Mac - Run screensavers as desktop background. MacUpdate Mac Wallpaper Software Downloads
Pisaliście już o nim na forum - umożliwia on uruchamianie wygaszaczy ekranu na biurku. Następnie ściągamy i instalujemy wygaszacz Save Hollywood,
WhiteBox - SaveHollywood 1.9.1
umożliwiający tworzenie wygaszaczy ekranu z plików filmowych. O tym też była mowa na tym forum.
Nikt jednak jeszcze nie wspomniał (a przynajmniej nie znalazłem takiego wpisu), że można zdobyć całkiem ładne darmowe sceny w formacie wmv, dedykowane dla animowanych tapet. To z reguły kilkunastosekundowe sceny przedstawiające kosmos, naturę, efekty 3D i tym podobne i działające na zasadzie loop, czyli zapętlenia

Oczywiście, scenki nieco żrą pamięciowo, choć nie drastycznie. Na starszych białaskach powinny przy kilku włączonych aplikacjach zacząć działać wiatraczki... ale na nowych Macach nie powinno być żadnych problemów. Ciekawe, czy nie będzie kłopotów na nowszych MacBookach Air - tych z lepszymi kartami graficznymi?
A teraz linki do dreamscenes:
Dreamscene | dreamscenevideo.net
dreamscene.org - Gallery/Download - free dreamscenes, video loops, footage and motion backgrounds
Jak przypuszczam, po wygooglowaniu hasłem "dreamscenes" znajdziecie jeszcze sporo darmowych scenek. Jeśli coś znajdziecie, wrzucajcie w topic:) I napiszcie, jak się Wam sprawują scenki. Mnie biurko aktualnie wyświetla piękną panoramę na płonącą planetkę, gdzieś in the galaxy far far away...

Dobrej zabawy

PS UPDATE:
Potrzebujemy jeszcze programiku Flip4Mac WMV
Download Flip4Mac WMV Player for Mac - Play Windows Media in QuickTime Player. MacUpdate Mac Video Software Downloads... (dzięki, Kucyk

Aczkolwiek zawsze możemy przekonwertować pliki wmv, Prismem:
Video Converter Software - Convert AVI MOV WMV FLV Video Files
Przekonwertowanie plików wmv na avi powinno nie tylko zmniejszyć o ok. 50 proc. objętość filmowego pliku, ale i odciążyć procesor - co jest nie bez znaczenia w przypadku korzystania z dreamscenes na np. słabszych MacBookach.