Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Animowana tapeta w Mac OS... czyli Dreamscenes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Neuron

Neuron
  • 489 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 25 lipca 2009 - 12:02

Witam!

Pomyślałem, że założę ten wątek a propos upiększania biurka naszych Maców :) Przeszukałem forum pod tym kątem i niczego nie znalazłem.

Jak wiecie, użytkownicy Windows Vista Ultimate mają opcję umożliwiającą włączenie animowanej tapety. Bardzo fajnie to wygląda. Z czasem pojawił się nawet specjalny program firmy Stardock, umożliwiający wyświetlanie na pulpicie Windowsa pięknie zaprojektowanych, animowanych scen. Problem polega na tym, że są to pliki w tzw. formacie *dream, a zatem Mac OS ich nie czyta.

Nie znaczy to wcale, że my nie mamy możliwości upiększenia swojego Maca specjalną, animowaną sceną. Jak to zrobić?

Ściągamy i instalujemy program Wallsaver.
Download Wallsaver for Mac - Run screensavers as desktop background. MacUpdate Mac Wallpaper Software Downloads
Pisaliście już o nim na forum - umożliwia on uruchamianie wygaszaczy ekranu na biurku. Następnie ściągamy i instalujemy wygaszacz Save Hollywood,
WhiteBox - SaveHollywood 1.9.1
umożliwiający tworzenie wygaszaczy ekranu z plików filmowych. O tym też była mowa na tym forum.

Nikt jednak jeszcze nie wspomniał (a przynajmniej nie znalazłem takiego wpisu), że można zdobyć całkiem ładne darmowe sceny w formacie wmv, dedykowane dla animowanych tapet. To z reguły kilkunastosekundowe sceny przedstawiające kosmos, naturę, efekty 3D i tym podobne i działające na zasadzie loop, czyli zapętlenia :). Po ściągnięciu takiej sceny, instalujemy ją pod Save Hollywood, następnie uruchamiamy Wallsaver, aktywujemy pod nim wygaszacz Save Hollywood i - gotowe :) Łatwiej już nie można.

Oczywiście, scenki nieco żrą pamięciowo, choć nie drastycznie. Na starszych białaskach powinny przy kilku włączonych aplikacjach zacząć działać wiatraczki... ale na nowych Macach nie powinno być żadnych problemów. Ciekawe, czy nie będzie kłopotów na nowszych MacBookach Air - tych z lepszymi kartami graficznymi?

A teraz linki do dreamscenes:

Dreamscene | dreamscenevideo.net

dreamscene.org - Gallery/Download - free dreamscenes, video loops, footage and motion backgrounds

Jak przypuszczam, po wygooglowaniu hasłem "dreamscenes" znajdziecie jeszcze sporo darmowych scenek. Jeśli coś znajdziecie, wrzucajcie w topic:) I napiszcie, jak się Wam sprawują scenki. Mnie biurko aktualnie wyświetla piękną panoramę na płonącą planetkę, gdzieś in the galaxy far far away...;)

Dobrej zabawy :)

PS UPDATE:
Potrzebujemy jeszcze programiku Flip4Mac WMV
Download Flip4Mac WMV Player for Mac - Play Windows Media in QuickTime Player. MacUpdate Mac Video Software Downloads... (dzięki, Kucyk :) )

Aczkolwiek zawsze możemy przekonwertować pliki wmv, Prismem:
Video Converter Software - Convert AVI MOV WMV FLV Video Files
Przekonwertowanie plików wmv na avi powinno nie tylko zmniejszyć o ok. 50 proc. objętość filmowego pliku, ale i odciążyć procesor - co jest nie bez znaczenia w przypadku korzystania z dreamscenes na np. słabszych MacBookach.

#2 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 25 lipca 2009 - 12:05

bez sensu jest to uruchamiac na macbookach bo ostro leci po baterii niestety...

#3 Neuron

Neuron
  • 489 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 25 lipca 2009 - 12:10

Ja często działam na kablu. Zresztą trzymając na docku Wallsaver, możesz w nim zawsze wyłączyć tapetę opcją "Restore" - to tylko jedno kliknięcie i trwa sekundę. Jakby przewidując taką możliwość, twórcy animacji udostępnili także nieruchome tapetki swoich scen, które można ustawić na biurku przed włączeniem ich animowanych odpowiedników. W ten sposób, zatrzymując animację, możesz mieć na biurku tą samą tapetę, tylko nieruchomą :) Oczywiście można tego nie robić... w każdym razie, dla chcącego nie ma nic trudnego :)

#4 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 14:47

dzieki za fajnego tutka! nalezy tylko wspomniec, ze potrzebny jest jeszcze Flip4Mac WMV :) wiesz moze jeszcze gdzie mozna znalezc te filmiki w FullHD? Nie podoba mi sie to, ze na dole i gory mam pasek, czy ten program potrafi zrobic "fit to screen" ?

#5 Neuron

Neuron
  • 489 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 25 lipca 2009 - 17:45

Dzięki, już zrobiłem update :). Niestety, jeszcze nie doszedłem do tego jak przeskoczyć problem paska, ale zastanawiam się nad przekonwertowaniem plików wmv na format avi z pomocą np. Prism. Może to nieco pomoże... i może w konsekwencji uda się też zmienić wielkość pliku wideo? Update - pomogło w kontekście zużycia procesora! W końcu to zawsze o jedną aplikację mniej.... (odtwarzacz wmv). Polecam... Zrobiłem dodatkowy, microupdate w tej sprawie. Dajcie znać, jak rozwiążecie problem paska - mnie akurat on nie przeszkadza, choć dobrze by było go usunąć :)

#6 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 27 lipca 2009 - 21:50

to dodam jeszcze cos od siebie :D

Quartz Desktop wyswietla kompozycje na pulpicie .. a naprawde super fajne mozna sciagnac z Futurismo Zugakousaku
polecam

#7 Skaynet

Skaynet
  • 1 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 16:43

Najprostrzy sposób zrobienia animowanego tła pulpitu

Najprostszy sposób zrobienia animowanego tła pulpitu

W paczce znajdują się:

- filmik z dokładnym opisem jak zrobić animowane tło w Windows XP
- program
- Przykładowa animowana tapeta
- Link do strony z animowanymi tapetami

[url=http://rapidshare.com/files/305488502/Animowane_t__o_pulpitu_Windows_XP.zip]RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting[/url]

#8 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 19 grudnia 2009 - 17:00

Jak uruchommic SaveHollywood? Cholera nie jest compatybilne z 10.6.2 :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych