Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Airport Extreme - jak skonfigurować dysk zew.+drukarke ???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 marekreg

marekreg
  • 50 postów
  • SkądPforzheim

Napisano 24 lipca 2009 - 21:17

witam, zakupiłem Airport Extreme niestety nie potrafię wszystkiego ustawić. Podłączyłem dysk zewnętrzny , został wykryty i można używać. Time Machine jednak go nie widzi. Kupiłem HUB na zasilacz i zwykły, podłączyłem dysk i drukarkę, PRZESTAŁ był widoczny dysk, ale widoczna jest drukarka- niestety NIE drukuje. Jak odłączę drukarkę pojawia się dysk. DLACZEGO ?? PROSZĘ kogoś doświadczonego niech podpowie jak to wszystko połączyć aby działało. Oczywiście najlepiej krok po kroku, albo proszę o sugestie co robie źle lub czego nie robie.

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipca 2009 - 23:31

dysk na TM musi być sformatowany w hfs

---- Dodano 25-07-2009 o godzinie 00:32 ----
P.S. jak chcesz poradę, to skype

#3 marekreg

marekreg
  • 50 postów
  • SkądPforzheim

Napisano 27 lipca 2009 - 08:44

dysk na TM musi być sformatowany w hfs

---- Dodano 25-07-2009 o godzinie 00:32 ----
P.S. jak chcesz poradę, to skype

witam,

dysk fabrycznie miał taki format bo to do maca kupiony. Zauważyłem, że TM robi kopie systemu i zapisuje w formacie .dmg Czy to jest normalne???

Jak miałem podłączony dysk przez kabel a nie WiFi to inaczej było wszystko ułożone w katalogach z datami.
Drukarka nadal nie drukuje.

pozdrawiam

#4 mazzurek

mazzurek
  • 169 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lipca 2009 - 20:36

Pytanie do Virgin71 - chcę podłączyć dysk i drukarkę - czy koncentrator usb musi mieć zasilanie?

---- Dodano 28-07-2009 o godzinie 17:32 ----
No cóż, nabyłem usb hub, pasywny, pentagram. No i katastrofa.
Podłączam drukarkę do AEBS - działa, podłączam dysk 3,5 (z zasilaniem) do AEBS - działa.
Ale jak wtykam hub to AEBS nie widzi ani dysku ani drukarki, obojętne czy oba urządzenia są podłączone do hub-a czy tylko jedno z nich.
Ktoś pomoże?

---- Dodano 28-07-2009 o godzinie 21:00 ----
działa

#5 marekreg

marekreg
  • 50 postów
  • SkądPforzheim

Napisano 28 lipca 2009 - 21:39

Pytanie do Virgin71 - chcę podłączyć dysk i drukarkę - czy koncentrator usb musi mieć zasilanie?

---- Dodano 28-07-2009 o godzinie 17:32 ----
No cóż, nabyłem usb hub, pasywny, pentagram. No i katastrofa.
Podłączam drukarkę do AEBS - działa, podłączam dysk 3,5 (z zasilaniem) do AEBS - działa.
Ale jak wtykam hub to AEBS nie widzi ani dysku ani drukarki, obojętne czy oba urządzenia są podłączone do hub-a czy tylko jedno z nich.
Ktoś pomoże?

---- Dodano 28-07-2009 o godzinie 21:00 ----
działa

dziala czyli widzi dysk i mozesz drukowac??
ja mam caly czas problem jak do hub'a podlacze dysk potem drukarke to dysk znika drukarka oczywiscie nie dukuje chociaz jest napisane w uzyciu. Jakies rady i podpowiedzi z twojej strony

#6 mazzurek

mazzurek
  • 169 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 lipca 2009 - 22:30

Właśnie testuję i wygląda, że działa. Tzn leci mi backup Time Machine na dysk i równolegle poszedł mi wydruk. Zatem jest OK. A zrobiłem tak: 1. Wyłączyłem AirPorta - odłączyłem kabel sieciowy 2. Włączyłem dysk do sieci i przypiąłem kabelek do Hub-a 3. Włączyłem drukarkę do sieci i przypiąłęm kabelek do Hub-a 4. Włączyłem AirPorta - przypiąłem kabelek Chwilę trwało - ale po 2-3 minutach zapaliło się zielone Odpaliłem AirPort Configuration Utility i zobaczył mi drukarkę i dysk. Włączyłem udostępnianie plików na dysku - z hasłem dysku. Drukarka stara hp930c, dysk zewn. Seagate 1TB

#7 marekreg

marekreg
  • 50 postów
  • SkądPforzheim

Napisano 29 lipca 2009 - 07:55

Właśnie testuję i wygląda, że działa. Tzn leci mi backup Time Machine na dysk i równolegle poszedł mi wydruk. Zatem jest OK.
A zrobiłem tak:
1. Wyłączyłem AirPorta - odłączyłem kabel sieciowy
2. Włączyłem dysk do sieci i przypiąłem kabelek do Hub-a
3. Włączyłem drukarkę do sieci i przypiąłęm kabelek do Hub-a
4. Włączyłem AirPorta - przypiąłem kabelek
Chwilę trwało - ale po 2-3 minutach zapaliło się zielone
Odpaliłem AirPort Configuration Utility i zobaczył mi drukarkę i dysk. Włączyłem udostępnianie plików na dysku - z hasłem dysku.
Drukarka stara hp930c, dysk zewn. Seagate 1TB

U mnie niestety nie działa jak zrobiłem podanym opisem. Po podłączeniu drukarki znika mi dysk a drukarka nie drukuje chociaż widnieje napis W UŻYCIU. Może to wina 3 m kabla do drukarki ale mój HUB jest zasilany więc nie powinno być problemu (tak mi się wydaje).
drukarkę mam hp psc 1310 a dysk Seagate 1TB for Mac. Fajna sprawa Time Machine dziala robi backup, ale problem jest z drukarką.
Masz jakiś inny pomysł??

dzięki za każdą podpowiedź, sugestie

pozdro

#8 marekreg

marekreg
  • 50 postów
  • SkądPforzheim

Napisano 02 sierpnia 2009 - 23:04

witam, po kilku kombinacjach wszystko działa. Przyczyna: złe podłączenie HUB-a. Także na 100% działa na Macu z vistą no cóż też działa chociaż są jakieś zgrzyty. Opis wyżej jak najbardziej poprawny, błąd był po mojej stronie. pozdrawiam wszystkich

#9 jacjuc

jacjuc
  • 9 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 23:03

Time Machine nie widzi dysku Mam podobny problem, tzn po dodaniu dysku zewnętrznego Airport go widzi, a Time Machine już nie. Mam włączoną funkcę udostępniania plików na Airport. Próbowałem odłączać sieć zasilanie, huba we wszystkich kombinacjach i dalej nic. Dysk jest sformatowany Mac OS Extended (journaled). Czy ktoś może mi podpowiedzieć co robić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych