Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro do renderingu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 zibioff

zibioff
  • 7 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 24 lipca 2009 - 18:30

Witam. Mam następujące pytanie - jakiego maca wybrać do renderingu. Pracuję na sketchupie i wizualizuje we Vrayu, komputer będzie wykorzystywany profesjonalnie do wizualizacji wnętrz architektonicznych jak również do photoshopa . Jaki w" opcji najtańszej" Mac Pro poradzi sobie z tym najlepiej? Na Pc używam vraya - jednak do MacOs vraya nie ma - pozostaje więc Maxwell którego nie znam, czy ktoś potrafi mi powiedzieć jak z czasami renderingu w Maxwellu na jabłku. Nie chciałbym się bowiem przesiąść i wiele godzin czekać na obrazki. Czy może nowy PC z czterordzeniowymi procesorami? Nie jestem ekspertem komputerowym - jedyny warunek jaki stawiam to szybkość! Windowsa mam dość więc jestem gotów kupić maxwella żeby to tylko wszystko szybko i efektywnie działało - chociaż wolałbym żeby jednak wypuścili już vraya na maca. Więc czy Mac pro będzie szybszy od PC-ta o podobnej konfiguracji?

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 19:46

Nowy Maxwell ma być dużo szybszy, ponad 2x w niektórych scenach, sprawdź na stronie, są dema, dlatego spokojnie możesz się namierzać. Na OS X jest VRAY, jako plugin do Cinema 4D. A jak chodzi o komputer do renderów, to 8-rdzeniowy, im szybszy tym lebszy, sam zdecydujesz. Cena nie jest mała, ale opłaci się. Nie kieruj się porównaniami między maczkiem a PC, nie o to tu chodzi. oba komputery są naprawdę szybkie. Te kilka procent w jedną, lub w drugą stronę nic Ci tak naprawdę nie dadzą. Jednak, jeśli możesz to poproś od razu o system 10.4 ( Tiger ). Leopard ( 10.5 ) może sprawiać kłopoty, które nie są podczas pracy potrzebne. 10.4 za to, mimo, że mniej ma różnych udogodnień, będzie Ci służył jak zarzutu. Jak wyjdzie zoptymalizowany 10.6 to będzie można pomyśleć o przesiadce. To oczywiście moje zdanie, a zrobisz jak będziesz uważał. Ja do tej pory mam 10.4 na wszystkich komputerach. Nie ma pewniejszego systemu. Miałem kilka podejść do Leoparda, przy każdej wydanej, kolejnej łatce, ale to nie to. Nie sprawdził się. Zresztą, jak już kupisz maczka z systemem, to go najpierw przetestuj, jak będzie OK to OK. Sam robię wizualizacje, a pracuję wciąż na G5 2x2Ghz :) Wystarczy spokojnie, nawet do wnętrz.

#3 zibioff

zibioff
  • 7 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 24 lipca 2009 - 20:11

Wielkie dzięki za odpowiedź!

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 lipca 2009 - 20:38

Jeszcze a propos renderu. Skoro używasz Sketchup'a polecam darmowy renderer Kerkythea.
Kerkythea
Moja żona, architekt wnętrz, trobi tym duetem swoje prace, spoko narzędzie.
Teraz powstaje komercyjna wersja o nazwie Thea Render. Znajdziesz wszystko na stronie. Jakością będzie zbliżona, o ile nie taka sama jak Maxwell. Już się przymierzam do zakupu. Pluginy eksportujące będą docelowo do wszystkich ważniejszych programów 3D, w tym do SKP, C4D, Maya.

#5 zibioff

zibioff
  • 7 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 24 lipca 2009 - 23:21

Znam ten grecki produkt...nawet testowałem, i jeszcze kilka innych. Vray u mnie wygrywa...Vray działa z poziomu sketchupa bez eksportu co jest bardzo wygodne. Pozatym jest szybki. Człowiek się przyzwyczaja. Tak samo jak z photoshopem, próbowałem gimpa, pixela, PhotoLine ( który jest świetny) ale nie mogę się przestawić, siła przyzwyczajenia a do photoline nawet mógłbym. Kerkythea'ą próbowałem - vray to samo zrobił strasznie szybko. Możliwem, że dlatego, że coś źle poustawiałem...Maxwella też próbowałem znowu vray wygrał głównie dlatego, że jest tak fajnie zintegrowany ze sketchupem . Mam jednak świadomość, że vray prawdopodobnie wygrywa tylko dlatego, że go znam. Jeśli się zdecyduję na maca - to i tak nie mam wyjścia Kerkythea lub maxwell. Kerkythea jest darmowa...to wielki plus. Jest jeszcze Hypershot, fryrender raczej nie darmowe.

#6 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lipca 2009 - 10:28

Tak, jak się jakiś produkt zna to ciężko się przesiąść. Ale jak już się zdecydujesz to okazuje się, że też jest fajnie. Przed przesiadką na mac'a też używałem VRAY'a, dlatego kupiłem go jak tylko ukazał się na mac'a, ale użyłem go 3 razy w ciągu 2 lat. I to wszystko. Jak jesteś zainteresowany kupnem to sprzedam. Nie jest to produt dojrzały jeszcze, nie nadaje się do pracy. Owszem, ma swoje plusy, ale minusy go skreślają. Wiele osób, łącznie z producentem, twierdzą, że nie ma lepszego silnika pod mac'a. Fakt, jest szybki, ale niezbyt, gdy przyjdzie do dokładnych renderów. Brak multipass. niby ma multipass, ale taki myltipass to prawie każdy silnik ma. VRAY nie potrafi zapisać kanałów alpha poszczególnych brył do PSD. Lipa. Poza tym NetRender kuleje. Kolejna lipa. Maxwell, jest dopracowanym, komercyjnym silnikiem, "będzie Pan zadowolony".

#7 zibioff

zibioff
  • 7 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 25 lipca 2009 - 11:29

Dobra - to spróbuję Maxwella jeszcze raz, tym razem się uprę! Jak się przekonam to sprawa z przesiadką na Jabłko będzie rozwiązana. Dzięki za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych