Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Roaming - problemy z siecią w Czechach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 karbon

karbon
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipca 2009 - 09:35

witam, sporadycznie korzystam z roamingu w orange na iphonie i zawsze pojawia sie problem z zalogowaniem sie do sieci w Czechach. Niedawno przejezdzalem przez Czechy do Austrii (iphone byl jeszcze na sofcie 2.2.1) i w Czechach na recznym wyborze operatora iphone logowal sie tylko do O2 (na automatycznym nie logowal sie wcale) ale po zmianie nadajnika sygnal znikal i trzeba bylo ponownie uruchomic telefon. Dodam, ze w Austrii dzialalo bez problemow. Myslalem ze problem z logowaniem w Czechach zniknie na sofcie 3.0 ale wlasnie w poniedzialek przekonalem sie z jest to samo, a nawet gorzej - tym razem udalo mi sie tylko raz zalogowac do O2, ale po zmianie nadajnika juz sie nie udalo ani razu. Zastanawiam sie teraz czy to wina iphona (drugi telefon nokia 6300 dziala bez problemu) czy moze operatora orange? Czy ktos mial podobny problem? dodam, ze iphone jest bez modyfikacji typu jailbrake.

#2 karbon

karbon
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2010 - 15:06

odświeżam pytanie - ten sam problem miała koleżanka z iphonem 3GS (najnowszy soft, też orange) w Czechach, czy nikt nie jeździ z iphonami do Czech?

#3 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 marca 2010 - 15:51

Ale co do tego ma iPhone? Przeciez z wypowiedzi widac logicznie, ze z telefonem nie ma to nic wspolnego, bo chyba nie sadzisz by byl obrazony na Czechy ze stamtad jest dystrybuowany co? Zadzwon do operatora.

#4 karbon

karbon
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2010 - 15:54

Ale co do tego ma iPhone? Przeciez z wypowiedzi widac logicznie, ze z telefonem nie ma to nic wspolnego, bo chyba nie sadzisz by byl obrazony na Czechy ze stamtad jest dystrybuowany co?

Zadzwon do operatora.

no chyba jednak wina iphona, jak wspomniałem inne telefony działają bez problemu. roaming też jest włączony, bo w innych krajach działa. po prostu jestem ciekawy, czy ktoś spotkał się z takim problemem i jak go rozwiązał.

#5 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 marca 2010 - 16:11

Inne telefony z ta sama karta sim w tym samym miejscu w Czechach dzialaja a iPhone nie?
Do tego iPhone dziala w Austrii bez zarzutu?
No to faktycznie nie lubi Czech. Mysle ze to sprawa miedzy Wami...

A na powaznie, problemem moze byc SIM, badz ustawienia operatora dotyczace Twojego numeru w danym momencie, a nie telefon.
Ja mialem podobne problemy z Era w Niemczech (nie na iPhonie) po bardzo ostrej reprymendzie (Era oczywiscie sie nie przyznala ze cos spier....) dzis dziala jak bajka... Taki zbieg okolicznosci, ktorego w Erze oczywiscie nie rozumieja.
Czesto sie zdarza ze takie problemy doswiadczane sa grupowo i naprawde nie sa przypisane do modelu telefonu.

#6 karbon

karbon
  • 46 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2010 - 16:25

no właśnie problem w tym, że ta sama karta SIM działa w czechach w nokii a na iphonie nie działa. Żeby było śmieszniej, 3GS koleżanki był nawet kupiony w czeskiej sieci VODAFONE (bez simlocka) i robi takie numery z polską kartą orange. więc wygląda na to, że rzeczywiście problem jest gdzieś na linii iphone - orange - czeskie sieci. jak będę tam następnym razem i problem się powtórzy, to rzeczywiście będę interweniował u orange, ale problem wygląda na systemowy i dziwne, że nikt wcześniej się z nim nie zetknął. Pozdrawiam.

#7 superjas

superjas
  • 107 postów

Napisano 24 marca 2010 - 17:59

Ja ze swoim 3g podrozoje kilka razy w miesiacu po bardzo roznych krajach i stwierdzam ze jest to telefon najmniej lubiacy podroze ze wszystkich jakie mialem. Szukanie sieci po wyladowaniu, logowanie itp trwa wieki a czesto zaskoczy dopiero za n-tym razem. To jest b. kiepski element iphone.

---- Dodano 24-03-2010 o godzinie 18:00 ----
Ps. Interwencja u orange napewno duzo da. Przecie tu trzeba by laboratoryjnych testow :D powodzenia !

#8 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 marca 2010 - 18:09

Coz u mnie jest dokladnie odwrotnie. Jedyne problemy mam wlasnie z drugim telefonem, ktory nie jest iPhonem i zwykle interwencje w Erze czynia cuda... Laboratorium ze soba nie woze, a fakt ze przy wyborze recznym sieci (partnerzy roamingowi) wyswietlaja Ci sie jako zabronione to jak wytlumaczysz? Znowu dodam, ze nie na iPhonie.

#9 mirekigosia

mirekigosia
  • 2 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 10:33

Mam ten sam problem! I Phone (4 w moim wypadku) działa wszędzie, byłem z nim w Meksyku i USA, Czechy go przerastają. Czy nikt nadal nie wie co to znaczy? Oczywiście wszystkie inne objawy jak powyżej, czyli działanie w innym telefonie tej samej karty sim itd... Ciekawe?

#10 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 20 sierpnia 2011 - 10:53

I Phone (4 w moim wypadku) działa wszędzie, byłem z nim w Meksyku i USA, Czechy go przerastają. Czy nikt nadal nie wie co to znaczy? Oczywiście wszystkie inne objawy jak powyżej, czyli działanie w innym telefonie tej samej karty sim itd... Ciekawe?

Potwierdzam problem z Czechami na iP 4 (Era/T-Mobile) dopiero po 20 minutach jazdy za granicą PL-CZ łapie O2.

#11 Cadnin

Cadnin
  • 197 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lutego 2013 - 20:36

troszkę odgrzeję kotleta. iPhone 4 6.0.1 jb, siec Play - problem z Czechami. Automatyczny wybór operatora - brak zasięgu, ręczny wybór - wszystko działa jak należy. Ale co jest dziwne problemy z automatycznym wyborem zaczęły się dopiero na 2 dzień po przyjeździe...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych