Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Enviro-Bear 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 20 lipca 2009 - 16:58

[touchsmallimg]http://farm3.static.flickr.com/2474/3769027863_1de027bccd_o.jpg[/touchsmallimg]

Enviro-Bear jest bardzo sympatycznym symulatorem jazdy niedźwiedziem. W grze wcielamy się w postać misia, który musi jak najszybciej najeść się i przejść w stan snu, zanim zastanie go zima.

Dołączona grafika

Grafika wręcz szokuje jakością i dokładnością wykonania - została stworzona przez mistrza animacji, Justina Smith'a. Wszystko zostało bardzo ładnie poskładane z dosyć dużych, zmutowanych pikseli - zapewne wielkość została dobrana do długości niedźwiedziej łapy. Jeżeli chodzi o "rękę" głównego bohatera, to jest na tyle duża, że spokojnie można nią sięgnąć po ryby i jagody, które wpadają przez szybę (?) do wnętrza pojazdu. Twórca nie udostępnił takiej możliwości, ale myślę, że spokojnie można by taką łapą grzebać w bagażniku, nie wychylając się nawet. Cudowna oprawa dźwiękowa została przygotowana przez wspaniałego muzyka, Roberto Ricioppo. Naprawdę, grafika z muzyką w duecie tworzą niepowtarzalny klimat.

Dołączona grafika

W grze są inne (konkurencyjne) niedźwiedzie, atakują nas też inne zwierzęta. Steruje się jedną łapą, którą można robić wiele rzeczy - kręcić kierownicą, zmieniać biegi (przód/tył), wciskać pedały (gaz/hamulec), łapać i zjadać pożywienie, odganiać inne zwierzęta. Po zakończeniu wszystkich questów (patrz jedzenie), na ekranie ukazuje się napis "hibernate", który mówi nam, że przyszedł czas na sen i wjechanie do nory. Każdy rok (poziom) różni się od siebie czasem - może on być naprawdę różny, np. 5 minut, 3, 2; pożywieniem - musimy np. w danym roku jeść tylko jagody, lub same ryby; i ficzerami, takimi jak włosy (tak, tak, w jednej misji nasz misiek ma czarne włosy na głowie), czy turbo.

Gameplay:

[yt=A24tSPNz2so]YouTube - Enviro-Bear 2000: Operation: Hibernation (Justin Smith)[/yt]

Gra nie zasługuje może na te 0,79E, ale zabawa przez pięć minut sprawia wrażenie obcowania z geniuszem. Polecam wszystkim, starym i młodym!

Strona producenta: Enviro-Bear 2010 for iPhone and iPod touch!
Cena: 0,79E/0,99$
Źródło

#2 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 07:52

Grałem, fenomenalna gra. Przypomina mi czasy, gdy nikt nie słyszał jeszcze o akceleratorze grafiki. Świetnie zrobiony, bardzo przyjemny projekt.

---- Dodano 22-07-2009 o godzinie 08:54 ----
Aha, mała rada dla przyszłych graczy. Polecam obciążyć pedał gazu np. tym dużym żółtym zegarem.

#3 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lipca 2009 - 08:42

IMO To jest jedna z najlepszych gier w AppStore.

Przy żadnej innej grze nie bawiłem się tak dobrze jak przy EB2010.
Śmietnikowa estetyka to miła odmiana od cukierkowych produkcji, w których poza grafiką ciężko znaleźć coś wartościowego.

protip: Od 4. etapu samochód ma turbo, a misiek adekwatne do sytuacji nakrycie głowy ;)

#4 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lipca 2009 - 09:07

biskup: Nie zawsze, zdaża się, że nitro dostaję np. w drugim. Jedynie ta czapka jest od 4 czy 3 etapu. A pedał lepiej nie obciążyć, ale zablokować tym zegarkiem - bierzesz go, i wpychasz na pedał, ale tak, by wchodził częściowo na puste miejsce po prawej stronie pedała. Do oporu, aż w końcu obrazek zegarka zasłoni w dużej części pedał, i zablokowane. Jedziesz!

#5 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 22 lipca 2009 - 09:15

ktoś wspomniał o animatorze - chciałbym zobaczyć kiedyś gre z animacjami Bruna Bozettiego:)

#6 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 22 lipca 2009 - 09:47

To najlepszy symulator niedźwiedzia za kierownicą! gorąco polecam! ""Enviro-Bear jest bardzo sympatycznym symulatorem jazdy niedźwiedziem.""" chyba nie grałeś kolego bo ja grałem i jeździłem furaczem a kierował nim niedźwiedź ;P

#7 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 lipca 2009 - 15:24

Grałem, fenomenalna gra. Przypomina mi czasy, gdy nikt nie słyszał jeszcze o akceleratorze grafiki. Świetnie zrobiony, bardzo przyjemny projekt.

hehe coś jak testdrive na PC

#8 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 15:51

hehe coś jak testdrive na PC

Screen z Commodore (na PC była już większa rozdzielczość):
Dołączona grafika

I nic więcej do szczęścia nie było potrzebne. Pamiętam, że nawet szybka mogła pękać. Szok jak na tamte czasy :)

#9 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 22 lipca 2009 - 16:14

ale o co chodzi ? ... to jakis zart ? bo prima aprilis juz byl... gdzie tu k...wa geniusz ? chora grafika narysowana przez 4latka z downem i muzyka rodem z zegarka z lat 80tych... naprawde sie tym podniecacie, czy to tak tylko dla jaj ten opis ? (bo w sumie przetlumaczony z opisu developera...) ) ja rozumiem ze to taki styl... ale zeby o tym czytac na co drugiej stronie... porazka... ludzkosc schodzi na ... niedzwiedzie :)

#10 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 22 lipca 2009 - 16:24

Geniusz tej gry polega na ekscentrycznym i wyrafinowanym podejściu autorów do jej stworzenia. Moim zdaniem, jakby na to nie patrzeć, jest hitem ;)

#11 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 22 lipca 2009 - 17:10

Dokładnie, gra jest idealna ;P. I nie rysował tego 4 letni down... Myślisz, że tak łatwo zrobić taką grę? pozdrawiam, ed00c

#12 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lipca 2009 - 17:57

Kiedyś za dolara można było kupić jakąś rzecz. Dziś, za niepełnego dolara można kupić nawet sens życia!

#13 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 22 lipca 2009 - 18:39

Geniusz tej gry polega na ekscentrycznym i wyrafinowanym podejściu autorów do jej stworzenia. Moim zdaniem, jakby na to nie patrzeć, jest hitem ;)

jasne... aplikacje pierdzace i bekajace tez sa hitem...

#14 skarekrow89

skarekrow89
  • 239 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 18:57

zeby gra byla dobra nie potrzeba jej grafiki z Crysisa i muzyki Szopena, bo piszesz tak jakby to bylo najwazniejsze, najwazniejszy jest dobry pomysl z jeszcze lepszą grywalnościa =]

#15 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 19:12

No ale oczywiście nie każdemu się taki pomysł musi podobać, kolega wezuwiusz ma prawo do własnego zdania. Jak kiedyś mawiano, "de gustibus non est disputandum".

#16 d3tr000

d3tr000
  • 1 712 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lipca 2009 - 20:39

Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma

#17 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 22 lipca 2009 - 20:48

no rozumiem ze gra ma 'swoj' klimacik... i ze jednemu sie podoba a drugiemu nie ... ale smieszy mnie po prostu opisywanie tej gry w pryzmacie 'obcowania z geniuszem' ... no w kazdym razie gosciu zarobi, bo jest kontrowersyjna, a o rozglos w koncu chodzi :) EOT

#18 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipca 2009 - 10:02

chill out, wall-e ;) (że tak sobie pozwolę na odrobinę angielszczyzny)

#19 monoik

monoik
  • 26 postów

Napisano 23 lipca 2009 - 13:24

Koledzy, czy wam gra działa tak płynnie jak na filmiku? bo ja na 3g nie mam takiego framerate'u... Słyszałem, że będzie sequel... miś bedzie miał 2 ręce 8-)

#20 nixon123

nixon123
  • 486 postów
  • SkądGliwice

Napisano 25 lipca 2009 - 21:20

mnie jakoś ta gra nie urzekła... :P

#21 mikolaj230

mikolaj230
  • 151 postów
  • Skądże by znowu!

Napisano 26 lipca 2009 - 19:57

jak dla mnie - masakra... lubię ciekawe, innowacyjne i pomysłowe gry, ale to jest dla mnie lekka przesada. szkoda kasy. ludzie, nad czym się zachwycacie??? porażka... jeżeli chodzi o proste, ale ciekawe gry, to nie bawcie się w jeżdżenie samochodem miśkiem, tylko zagrajcie w Fieldrunners albo Parachute Panic (gra zbudowana z kilku kresek a daje zabawę na wiele godzin).

#22 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 27 lipca 2009 - 07:07

Widać niektórzy mają zgoła inne poczucie humoru, moje jest wyjątkowo abstrakcyjne, co jest jednym z powodów mojego zachwytu tym tytułem ;) de gustibus non est disputandum.

#23 plateku

plateku
  • 18 postów

Napisano 29 lipca 2009 - 13:59

nie chodzi wam tak płynnie na iphonie, bo pierwotnie ta gra była na pc, tutaj link

[url=http://gamejolt.com/freeware/games/enviro-bear-2000/files/enviro-bear-2000/download/211/233/]Download Enviro-Bear 2000, a Freeware Game on Game Jolt | Game Jolt[/url]

o wiele płynniej sie gra i o wieele lepiej niż na telefonie wg mnie :)

#24 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 30 lipca 2009 - 00:12

Wreszcie - po interwencji w supporcie Fotosika - obrazek z misiem na SG zaczął działać. Wcięło mi w ten sposób dwa pliki, które miałem na koncie, ale już jest dobrze.

#25 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 30 lipca 2009 - 07:17

Obrazek z misiem na SG zaczął działać, bo wstawiłem całkiem nowy ;) Tak na przyszłość - korzystaj z flickr'a, bo fotosik ma ostatnio straszne limity.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych