Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Terminal - zalogowany jako kto inny

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 sharkom

sharkom
  • 46 posts

Posted 18 July 2009 - 16:01

Mam taki dziwny (chyba problem ) z terminalem, niedawno przeinstalowywalem LEO (dlatego ze nie moglem doinstalowac pakietu ADOBE po ostatnim updacie) i teraz niby wsystko jest ok ale w terminalu cos mi nie gra, jak go odpalam to mam tak:
Last login: Sat Jul 18 15:51:10 on ttys000
Ania-PC:~ martinbartnicki$ 

No u tutaj jest cos dziwnego bo Ania-PC to komputer pc ktury jest u mnie w domu w tej samej sieci bezprzewodowej, nigdy sie nie laczylem z nim i tamten komputer z moim imaciem (przynajmiej po reinstalce) nie bardzo znam sie na terminalu ale tam chyba powinno byc root czy jakos tak, a nie najpier komp z sieci a potem ja.

Znalazlem to przypadkowo jak chce zmienic ustawienia w VLC zebym mogl iphonem sterowac ale cos nie zmieniaja sie pewnie przez to.

A wiec prosze o pomoc jak sie przelogowac na roota lub co innego z tym zrobic.

#2 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 18 July 2009 - 17:27

Hehe, zdaje się, że Twój mac nazywa się Ania-PC. W shellu kolejność jest taka: Nazwa_komputera, : (separator), ~ (oznacza, że akurat znajdujesz się w katalogu domowym), nazwa_użytkownika, $ (oznacza że shell jest zgodny z sh i że jesteś zalogowany jako zwykły użytkownik). Konto roota w macos jest domyślnie wyłączone więc mało prawdopodobne, żeby w shellu pojawiła Ci się nazwa root. A jeśli chcesz się upewnić to wydaj polecenie hostname.

#3 pkos

pkos
  • 242 posts

Posted 18 July 2009 - 18:22

Nazwę komputera możesz sobie wyklikać w Preferencje Systemowe -> Udostępnianie. Na root'a możesz się przełączyć w terminalu: sudo -i i podać swoje hasło lub wykonać jedną komendę z root'a: sudo polecenie

#4 kjanicki

kjanicki
  • 195 posts
  • SkądŁódź

Posted 18 July 2009 - 20:59

Jeśli meczy cię wpisywanie hasła przy poleceniu "sudo" możesz je wyłączyć.
W pliku /etc/sudoers należy dopisać:
<twój user>        ALL=(ALL)       NOPASSWD: ALL

Oczywiście zmniejsza to bezpieczeństwo systemu.

#5 sharkom

sharkom
  • 46 posts

Posted 18 July 2009 - 21:58

sorry ze nie moge doczytac ze zrozumienie wszystkiego ale moj komputer w Preferencje Systemowe -> Udostępnianie. nazywa sie Martin Bartnicki’s iMac a wiec jeszcze co innego i juz sie gubie

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24538 posts

Posted 19 July 2009 - 02:26

Nazwę mogłeś dostać po sieci. Tak czasem bywa.

#7 sharkom

sharkom
  • 46 posts

Posted 19 July 2009 - 13:41

spoko sudo pomoglo, dzieki za pomoc

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users