Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook - brak dźwięku

• This topic is locked This topic is locked
25 replies to this topic

#1 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 16 July 2009 - 18:22

Hi Od razu mówię, że MacOSX nigdy nie używałem. Trochę się chrzaniłem na Hackintoshu ale uznałem, że to bez sensu. W końcu kupiłem sobie 13-calowego MacBooka i właśnie go pierwszy raz odpaliłem. To jest Intel Core 2 Duo z GeForce 9400 i 2GB RAM. Ma dopiero kilka miesięcy i wygląda na naprawdę w dobrym stanie. System (10.5.7) jest świeżo zainstalowany. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że... nie mam dźwięku. Ten pierwszy dźwięk przy bootowaniu Maca słychać, a potem nie mam nigdzie dźwięku. Mikrofon działa, a dźwięk po prostu nie. Niby w ustawieniach wszystko jest ok ale suwak do regulacji głośności jest ustawiony na maxa i nie da się go przesuwać, bo jest nieaktywny. Jak próbuję regulowac głośność klawiszami to też mam takie kółko przekreślone (zakaz) i poziom dźwięku zawsze jest na maxa. Dodam, że jak podłączę słuchawki to dźwięk jest (przez słuchawki). Może mi ktoś pomóc? Niestety nie orientuję się w MacOSX za bardzo... jeszcze. :) No a trochę sie niepokoję, bo to nowy zakup i wcale nie taki tani. :( Mariusz

#2 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 16 July 2009 - 18:31

Niestety z tym jest problem, są niby jakieś metody mieszania wykałaczką w gnieździe czy zapałką, ale u mnie nie podziałały i od kwietnia mam macbooka mima, no chyba że podepnę słuchawy lub głośniki. Pytałem w nie autoryzowanych serwisach to chcieli za wymianę gniazda 500 zł :/

#3 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 16 July 2009 - 19:01

No to po prostu rewelacja. :( A orientujesz się może gdzie we Wrocławiu jest jakiś punkt z naprawami gwarancyjnymi Maca? Szukam na Google i jakoś tak średnio znajduję...

#4 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 16 July 2009 - 19:26

Nie ma, trzeba do Poznania wysyłać.

#5 danone

danone
  • 157 posts
  • SkądwrocLove

Posted 16 July 2009 - 19:27

Nie miałem tak uszkodzonego MB w łapkach ale spróbowałbym dwu rzeczy: -"Pobawić się" ustawieniami w "Konfigurator MIDI Audio" (Programy->Narzędzia) ? -Jest jakiś program dedykowany na MacPro do wybierania wyjścia audio, może pomoże ? Powodzenia...

#6 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 16 July 2009 - 19:29

danone a nie wiesz jak się nazywa ten program? Ja sporo grzebałem o tym na necie i za wiele info nie ma. Wszędzie piszą, że to problem hardware.

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24354 posts

Posted 16 July 2009 - 19:50

Tak, uaktywniło Ci się optyczne wyjście audio. Wystarczy pogrzebać kawałkiem zapałki w tej dziurce, do której wkładasz słuchawki, żeby je wyłączyć. Było o tym miliard razy na forum.

#8 danone

danone
  • 157 posts
  • SkądwrocLove

Posted 16 July 2009 - 20:04

SoundMenu ale chyba to jest to samo co w Preferencjach Systemowych. Co do rozwiązania ftpd - kiedyś szukałem informacji o wiedźminie na MB i jakiś spryciarz naprawiał to wyjście figurką wiedźmina i zadziałało więc spróbuj =) Pozdrawiam, danone

#9 cyberspace1221

cyberspace1221
  • 172 posts
  • SkądM-kw

Posted 16 July 2009 - 20:23

Pytałem w nie autoryzowanych serwisach to chcieli za wymianę gniazda 500 zł :/

Z tą ceną to ich ładnie pogięło, max pół godziny wymiana i tyle kasy :/

#10 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 16 July 2009 - 20:48

Grzebałem czym się dało i nic :)

#11 tuniu

tuniu
  • 139 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 16 July 2009 - 21:30

Jezeli przy wlaczeniu jest "gong" to gniazdo sluchawek jest OK , szukaj przczyny w ustawieniach

#12 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 16 July 2009 - 22:31

Niestety gniazdo słuchawek jest uszkodzone (czasem świeci na czerwono). Grzebanie papierkiem i zapałką nic nie dało. MacBook jest już spakowany i jutro wraca do sprzedawcy. Miałem szczęście, że gość jest bardzo w porządku i sam zaproponował zwrot kasy jak się dowiedział co się dzieje. Szkoda, bo to był egzemplarz naprawdę w idealnym stanie i za naprawdę sensowną cenę. Średnio fajnie zaczyna się moja przygoda z oryginalnymi Macami. :) I pomyślec, że uważałem sprzęt Apple za naprawdę porządny. Te ich wyjścia słuchawkowe to jakaś porażka. Google jest zawalone postami ludzi z takimi problemami. :(

#13 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 July 2009 - 06:04

No ja dodam, że też myślałem, że Maki są idealne i niezawodne... Ostatnio padł mi dysk (Fujitsu) i kupiłem nowy wydając prawie 300zł, ale w dalszym ciągu Windzie mówię stanowczo NIE! ;)

---- Dodano 17-07-2009 o godzinie 07:05 ----
Jeśli macie gwarancje na swój sprzęt to nawet się nie zastanawiajcie - reklamujcie

#14 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 17 July 2009 - 07:49

Ja mam tą z MM ale pewnie muszę go do Wawy wysłać bo ta kupowany:/ więc się skóra za wyprawkę nie opłaca, bo nie wiadomo w jakim stanie wróci.

#15 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 July 2009 - 08:24

Konrado:
Apple - Wsparcie - Kontakt z Wsparciem Apple

tam masz kontakt z serwisami, zadzwon do ktoregos, wysla do Ciebie kuriera po sprzet

#16 dcaLQ3Dneopl

dcaLQ3Dneopl
  • 32 posts

Posted 17 July 2009 - 10:03

MDW- MacBook- brak dżwięku

Bardzo szybko można konfigurować dżwięk przy pomocy aplikacji "SoundSource 2.0".
Program free do pobrania po tym adresem:
Rogue Amoeba | Freebies: Free software for Mac OS X

#17 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 July 2009 - 10:37

MDW, Cortland odbiera komputery na gwarancji we Wrocku

#18 vicarioux

vicarioux
  • 46 posts
  • SkądTargówek, Warszawa, Poland, Poland

Posted 17 July 2009 - 10:38

A ja miałem ten sam problem tydzień temu. Kupiłem macbooka i zrobiłem jakiś combo update. Po tym dzwięk padł i złapałem redlighta. Grzebałem w gnieździe zapałką, ale w końcu skojarzyłem fakty. Jeśli od zakupu nie wkłałem żadnego jacka do gniazda, to jakim cudem coś się zacięło...? (dodam że redlight raz był, raz go nie było) Zrobiłem archive&install systemu i wszystko działa. Jak pisałem - u mnie dzwięk rozwalił jakiś combo update.

#19 Konrado

Konrado

• 1844 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 17 July 2009 - 11:32

naresh, gwarancja apple się skończyła. dcaLQ3Dneopl, tym programem nic nie zrobię z gniazdem. Testowany. Jak zostawiam puste gniazdo, jest na liście tylko digital out. vicarioux, do archive potrzebuje time machine?

#20 vicarioux

vicarioux
  • 46 posts
  • SkądTargówek, Warszawa, Poland, Poland

Posted 17 July 2009 - 13:02

vicarioux, do archive potrzebuje time machine?

Nie, wybierając opcję archive&install przy reinstalacji tworzy Ci się katalog Previous System z backupem poprzednich danych. A jeszcze można zalogować się jako root i skopiować twój katalog domowy z folderu Users np: Users/vicarioux na zewnętrzny dysk.

#21 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 17 July 2009 - 14:58

No ja dodam, że też myślałem, że Maki są idealne i niezawodne... Ostatnio padł mi dysk (Fujitsu) i kupiłem nowy wydając prawie 300zł

Fujitsu to Apple? Od kiedy?

#22 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 July 2009 - 17:47

Też się zdziwiłem, ale tak było. 120GB w MacBooku White firmy Fujitsu

#23 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 July 2009 - 17:51

Niewyraźnie trochę wyszło:/

#24 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 July 2009 - 15:54

To ze masz tam ikonke Apple nie oznacza ze to jest Apple leczy tylko informuje ze Apple zatwierdzilo ten model do montoazu w tym modelu.

#25 karkow

karkow
  • 141 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 September 2009 - 02:19

Hi

Od razu mówię, że MacOSX nigdy nie używałem. Trochę się chrzaniłem na Hackintoshu ale uznałem, że to bez sensu. W końcu kupiłem sobie 13-calowego MacBooka i właśnie go pierwszy raz odpaliłem. To jest Intel Core 2 Duo z GeForce 9400 i 2GB RAM. Ma dopiero kilka miesięcy i wygląda na naprawdę w dobrym stanie. System (10.5.7) jest świeżo zainstalowany. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że... nie mam dźwięku. Ten pierwszy dźwięk przy bootowaniu Maca słychać, a potem nie mam nigdzie dźwięku. Mikrofon działa, a dźwięk po prostu nie. Niby w ustawieniach wszystko jest ok ale suwak do regulacji głośności jest ustawiony na maxa i nie da się go przesuwać, bo jest nieaktywny. Jak próbuję regulowac głośność klawiszami to też mam takie kółko przekreślone (zakaz) i poziom dźwięku zawsze jest na maxa.

Dodam, że jak podłączę słuchawki to dźwięk jest (przez słuchawki).

Może mi ktoś pomóc? Niestety nie orientuję się w MacOSX za bardzo... jeszcze. :) No a trochę sie niepokoję, bo to nowy zakup i wcale nie taki tani. :(

Mariusz

Miałem to samo. Jest to problem typowo sprzętowy.
Udało mi się rozwiązać problem poprzez szybkie wsunięcie i wysunięcie jacka do wyjścia audio. Po prostu w pewnym momencie się pogubił i kiedy powinien przełączyć na słuchawki to przełączył spowrotem na głośniki wbudowane ;)

Czyli problem wynika z wyciągnięcia słuchawek, kiedy MacBook tego nie zauważy ;)

Problem rozwiązany na MacBook Alu

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users