Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

dysk widzi ale nie mogę go wymazać i naprawić,pomocy.

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 pawlowski81

pawlowski81
  • 140 posts
  • SkądTarnobrzeg

Posted 13 July 2009 - 18:02

witam forumowiczów.mam problem z dyskiem i przy instalacji leo nic nie mogę zrobić w narzędziach dyskowych a gdy klikam dalej to szuka dysków docelowych w nieskończoność.padł mi dysk czy może coś innego się dzieje??.

#2 IPablus

IPablus
  • 93 posts

Posted 13 July 2009 - 18:16

A czy wcześniej dysk przypadkiem nie służył Windowsowi? :)

#3 pawlowski81

pawlowski81
  • 140 posts
  • SkądTarnobrzeg

Posted 13 July 2009 - 18:47

witaj.nie nie było na nim windy.podczas aktualizacji na 10.5.7 pod koniec pobierania dostał zawieszki a ja nie czekająć wcisnąłem przycisk wyłącz i przytrzymałem.po ponownym uruchomieniu system nie wstał.niby dysk widzi ale nie mogę nic zrobić dodam ze nie zależy mi na danych a chcę tylko żeby wszystko chodziło.

#4 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 July 2009 - 18:54

No tak... wyłączyć kompa podczas aktualizacji. Brawo! Włącz kompa trzymając wciśnięty przycisk C i w narzędziach dyskowych go sformatuj jeżeli nie zależy ci na danych. A potem to już instalowanie....

#5 pawlowski81

pawlowski81
  • 140 posts
  • SkądTarnobrzeg

Posted 13 July 2009 - 19:07

witaj.problem w tym że z płyty odpala jak trzymam C ale później to nie mogę ani go wymazać ani usunąć ani naprawić bo ikony są blade i nie reagują na kliknięcia.dysk jest ale nic z nim nie mogę poczynić.siedziałem całą noc przy tym i nic

#6 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 July 2009 - 19:09

A masz możliwość podpięcia go pod USB do innego maca?

#7 pawlowski81

pawlowski81
  • 140 posts
  • SkądTarnobrzeg

Posted 13 July 2009 - 19:17

niestety nie gdyż mieszkam w tarnobrzegu a tu 99% ludzi ma winde lub linux

#8 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 July 2009 - 19:20

A taka metoda prób i błędów... Podłącz do windy, sformatuj i spowrotem włóż do Maca

#9 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 13 July 2009 - 19:27

No właśnie! Linux! Zassaj jakiś Live CD, np. KnoppiX i spróbuj wymazać dysk linuksowym programem do partycjonowania. Chociaż instalator Win XP jest dobry na wszystko... ;P Mi kilkakrotnie pomógł, gdy Mac nie widział Pendrive i nie dało się wymazać pena z poziomu narzędzi dyskowych.

#10 pawlowski81

pawlowski81
  • 140 posts
  • SkądTarnobrzeg

Posted 13 July 2009 - 19:55

próbuję zainstalować winde ale czy nie trzeba sformatować dysku w MAC pod MS-DOS?

#11 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 13 July 2009 - 20:03

MS-DOS? Toż to spod tego archaicznego OS'a tworzyło się partycję dla Windows od 95 w dół. Windows 98 mógł bootować się z CD i była w instalatorze opcja tworzenia lub edycji partycji. Zresztą jak go zabootujesz z dyskietki? Nie instaluj broń boże! Po prostu w instalatorze bierzesz usuń partycję, tworzysz surową partycję (tylko surową! To powinno wystarczyć) i odpalasz instalator OS X. Jak napisze że nieznany format partycji albo że partycja jest uszkodzona to wymaż którymś z Mac OS Extended.

#12 pawlowski81

pawlowski81
  • 140 posts
  • SkądTarnobrzeg

Posted 13 July 2009 - 20:36

coś się zaczeło dziać.przynajmniej aktywna jest ikona sprawdź i napraw dysk oraz pojawił sie pod spodem disc01 czego wczesniej nie było.działam dalej

---- Dodano 14-07-2009 o godzinie 08:56 ----
niby wolumin znalazło ale dałem na partycję GUIDE i kliknąłem dalej aby ją utworzyć to całą noc tworzyło mapę partycji.już sam nie wiem co jest grane ale próbuję nadal.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users