Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 użytkowników oddało głos)

1. Navigon (82 głosów [46.59%] - Zobacz)

Procent z głosów: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 głosów [6.82%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

4. iGO My Way (5 głosów [2.84%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.84%

5. TomTom (35 głosów [19.89%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 głosów [2.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.27%

7. Falk (1 głosów [0.57%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.57%

8. Nav4D (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 głosów [1.70%] - Zobacz)

Procent z głosów: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 głosów [16.48%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.48%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#226 RicoWin

RicoWin
  • 51 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 13:07

To chyba będzie tak: kupuję Falk Country za 15E, potem mogę dokupić opcjonalne rozszerzenie do Falk Europ za 40E - tak to jest określone w opisie programu. Co sądzicie?

#227 Luke102

Luke102
  • 18 postów
  • SkądBytom, PL

Napisano 05 kwietnia 2011 - 21:04

... ja również zapytam :-) (dla pewności) 1) kupując NAVIGON EUROPE (89,99) płacę raz i mogę go używać cały czas ? tzn. czy po roku należy dokupić subskrypcję na aktualizację map lub programu ? a może już zawsze aktualizacje będą za free ? 2) kupując MapaMap, mogę z niego korzystać za free już zawsze jednakże za aktualizację map (po roku) należy na nowo wykupić subskrypcję ?

#228 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 14:14

navigon od początku aktualizuje zarowno soft jak i mapy. Niektóre aktualizacje softu przynoszą nowe mapy, inne nie. Na razie chyba nie wspominają o jakichkolwiek dodatkowych kosztach w przyszłości. co do mapymap dostalem śmiesznego maila od nich właśnie w tej sprawie. Pozwolę sobie zacytować ich odpowiedź: "Witam, Kwestia aktualizacji MapyMap Travel dla iPhone'a jest ustalana, jeszcze nie podjęto ostatecznej decyzji w tej sprawie. Z poważaniem," :) kupiłem mapemap, a navigona mam od samego początku, kiedy pojawił się w appstore. od dwóch dni jeżdżę po warszawie z mapąmap. włączam ją nawet kiedy jadę w dobrze znane miejsca, żeby sprawdzić jak działa. poniżej krótkie i subiektywne porównanie mapymap i navigona (na podstawie jazdy po wawie i okolicach) - plusem mapymap jest interfejs. bardzo sympatyczny, choć graficznie ładniej to imho wygląda w navigonie. - minusem mapymap jest brak asystenta pasów ruchu (w navigonie jest) - mapy w obu programach są mniej więcej tak samo dokładne. czego nie ma w jednym programie, tego nie ma w drugim. stopień dokładności oceniam tak samo w obu przypadkach - plusem jest cena - jeśli ktoś kupuje navi do jeżdżenia po Polsce - to moim zdaniem warto - kwestia aktualizacji map - w przypadku navigona wydaje się dożywotnia, w przypadku mapymap jak w cytowanym mailu powyżej - mapamap szybko łapie fixa - nie sprawdzałem czy szybciej niż navigon, ale moje subiektywne odczucie, jest takie, że szybciej się uruchamia do momentu gotowości do pracy. W obu przypadkach jest to wystarczająco szybko (zanim uruchomimy silnik, zapmniemy pasy i włączymy światła obie nawigacje są gotowe do pracy. - mapamap ma problemy z pokazywaniem ograniczeń na drogach. na drodze, na ktorej było ograniczenie do 30km/h pokazywał mi 90km/h... poza tym w wielu miejscach po zmianie ograniczenia prędkości mapamap pokazuje nieaktualną prędkość. Navigon jest tutaj znacznie dokładniejszy. - punkty poi - tak samo dokładne (lub nie) w obu przypadkach. np. poczty w Mysiadle nie ma w obu programach;) -wyznaczanie tras: mapamap tak samo idiotycznie prowadzi po świetnie znanych mi trasach jak zdarza się to navigonowi. W niczym na warszawskich drogach mapamap nie jest lepsza, ani gorsza niż navigon. -mapamap pokazuje domniemaną odległość od skrzyżowania z dokładnością do metra, nawigon do 10 metrów. Jeśli ktoś podróżuje po Polsce i do tego celu chce kupić nawigację na ipka, to z tych dwóch polecam mapęmap (ze względu na cenę). jeśli ktoś jednak wyjeżdża czasem poza granice, wtedy navigon będzie lepszym wyborem - droższy, ale tak samo dobrze radzi sobie w Polsce (w niektórych przypadkach lepiej - np limity prędkości) i nie martwimy się o resztę europy. Poza tym za większe pieniądze za navigona dostajemy asystenta pasów ruchu, który jest w dużych miastach bardzo przydatny. pozdr

#229 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 08 kwietnia 2011 - 15:20

Mapamap nie potrafi szukać po skrzyżowaniach, np: ul. Marszałkowska/Al. Jerozolimskie. To już jest poważny błąd, bo nie każdy wie, jak się nazywa jakieś rondo, lub jaki ma numer przykładowa ul. Marszałkowska na przecięciu z Al. Jerozolimskimi. W związku z tym uważam, że lepiej wybulić na navigona. Bardziej dopracowany program. pozdr

#230 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 15:44

I jeszcze jedno - w porównaniu do navigona. jeśli chcę szukać np warszawskiego Teatru na Woli 1.a Navigon: wchodzę do programu 1.b.Mapamap: wchodzę do programu 2.a. Navigon: wchodzę w "podaj adres" 2.b. Mapamap: wchodzę w "znajdź i jedź" 3.a. Navigon: wybieram miasto: Warszawa 3.b. Mapamap: wybieram POI (bo w "znajdź adres nie znajdzie mi po nazwie teatru, galerii handlowej czy stadionu) 4.a. Navigon: wpisuję "na woli" i akceptuję albo pogotowie ratunkowe albo żądany teatr" 4.b. Mapamap: wciskam "w mieście" i wybieram z ostatnio wpisywanych "Warszawa" lub wybieram "W okolicy" co nie zawsze wiąże się z sukcesem znalezienia właściwej destynacji. 5.a. Navigon - jadę 5.b. Mapamap: wybieram "typ: więcej" a następnie klepię "teatr" 6.b. Mapamap: wklepuję "na woli" i wciskam przycisk "szukam" w prawym górnym rogu (w navigonie po wpisaniu pierwszych liter listuje mi się wszystko co wpisałem do tej pory). 7.b. Mapamap: zatwierdzam teatr na Woli im. Łomnickiego 8.b Mapamap: jadę. w każdej sytuacji trzeba się naklikać w mapiemap kilka kroków więcej niż w navigonie... nadal Polacy nie zrobili nic lepszego niż ich zagraniczni koledzy - nawet nawigacji dotyczącej naszego padołka. szkoda. natomiast jest taniej;)

#231 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2011 - 15:50

Ja dziś przetestowałem MapęMap i jestem całkiem zadowolony. Parmenides ma rację co do męczącej ilości kroków przy operacjach. Ja po przyzwyczajeniu do CoPilota, generalnie męczę się tak samo pod tym względem w TomTomie i Navigonie. W iGO i CoPilocie wystarczą zwykle 3 kroki by móc jechać - bardzo wygodne. Wracając natomiast do MapyMap, podoba mi się prezentacja mapy i interfejs podczas nawigowania. Głos jest przyjemniejszy niż na demie znanym z YouTube. Wyszukiwanie odbywa się fajnie, odpowiednio pamiętana jest historia. Mała jest natomiast konfigurowalność, ale dla ludzi, którzy chcą po prostu coś, co działa - będzie świetnie. Generalnie MapaMap to aktualnie mój numer 2 zaraz po CoPilocie. Ale nie wiem, czy nie spieszę się z osądem, bo na razie mój test był baaardzo ograniczony (Woronicza-Pl.Zawiszy, Warszawa). Jak znajdę jakieś brudy, wygarnę i opiszę ;)

#232 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 15:53

Heps - napisz jak wygląda szukanie "Teatru na Woli" w CoPilocie - będzie porównanie dla jeszcze niezdecydowanych, a ja już kupować trzeciej nawigacji nie zamierzam;) pozdrowienia adam

#233 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2011 - 21:03

Sprawa zamyka się w 3-5 krokach:

Dołączona grafika

#234 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 11 kwietnia 2011 - 21:18

naliczyłem 5 skrinów i przy okazji nie ma tu skrina z wyborem miasta;) jak mówią pingwiny z madagaskaru: "to jakaś ściema, szefie";) pozdr

#235 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2011 - 21:26

natomiast piąty screen się nie liczy, bo to z nawigacji, który dla zabawy wrzuciłem. o mieście zapomniałem, wiec dlatego napisalem 3-5 kroków. bo ze screenów widać 4 kroki + 5. na temat miasta. poza tym tego z "Idź" bym jako prawdziwego kroku może nie uważał, bo to tylko potwierdzenie, ale nawet jeśli to piąty - zatem 5, tak jak napisałem, bez ściemy

#236 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 14 kwietnia 2011 - 20:10

Panowie, Sygic i Navigon obniżyli cenę. Sygic Aura Drive teraz kosztuje naprawdę niewiele, dużo mniej niż Navigon. Pytanie - czy Sygic jest dużo gorszy od Navigona? Czy Aura Drive jest gorsza od Mobile Maps? Co kupić?

#237 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2011 - 22:41

Ja tam osobiście nie polecam Sygica. Bardzo zawiodłem się na wyznaczaniu tras. Parę rzeczy mi się podobało, ale wyznaczanie tras to jednak podstawa.

#238 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 15 kwietnia 2011 - 07:26

ok dzięki. Zakupiłem Navigona na Europę. Po aktualizacji do 1.8 czytałem że doszło sporo dodatków, i wydaje mi się że jest jednak najlepszy sądzac chociazby po wynikach ankiety.

#239 Luke102

Luke102
  • 18 postów
  • SkądBytom, PL

Napisano 15 kwietnia 2011 - 22:23

pod względem działania a co za tym idzie funkcjonalności :-) to Navigon jest o niebo lepszy od AM :-) (też kupiłem navigona w promocji)

#240 FishBB

FishBB
  • 1 244 postów
  • SkądPOLAND

Napisano 16 kwietnia 2011 - 07:30

Sygic jest do kupienia teraz w promocji i to niezłej, pytanie tylko czy warto? (Aura Drive)

#241 wookie85

wookie85
  • 33 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 09:02

Czy na teren Polski , taki Sygic wystarczy ? Aplikacja dziala w oparciu o sam GPS bez wykorzystywania polaczenia z netem ?

#242 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 16 kwietnia 2011 - 12:37

wystarczyć wystarczy, działa bez netu ale używa map teleatlasu które są na polskę mało aktualne

#243 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2011 - 15:56

poza tym Aura akurat jest jedynym program z nawigacyjnych, który lubi używać jednak internetu, bo:

1) chce szybciej wyznaczyć pozycję, więc jedzie najpierw po triangulacji i pokazuje przybliżenie
2) chce być nawigacją social, a więc udostępnianie lokalizacji, Facebook itd. - nawet jeśli nie skoreluje się tego z kontem, to on chyba jakoś sprawdza online, czy nie było wcześniej jakiegoś powiązania
3) nie pamiętam dokładnie, ale chyba Aura ma własny system sprawdzania aktualizacji i nowości producenta, więc komunikuje się w celu sprawdzenia nowości na starcie

niestety nie ma opcji 'tryb offline' nigdzie, więc jak sądzę zawsze parę pakietów jednak zeżre.
oczywiście opieram to jednak bardziej na przypuszczeniach niż laboratoryjnej ekspertyzie ;)

#244 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 17:20

kupiłem wczoraj Navigona i powiem, że jestem b. zadowolony. Program działa bez problemów, łapie szybko fixa na 4ce. Powiedzcie mi - co daje traffic check w ustawieniach? sprawdza korki - działa to w Polsce? No i czym się to różni od płatnego add-ona Navigon Traffic Live

#245 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2011 - 17:28

Dołączona grafika
"Kolejną przydatną funkcją dostępną razem z aktualizacją jest “Traffic Check”, dzięki której użytkownicy otrzymują status o sytuacji na drodze. Po kalkulacji trasy pojawia się specjalny wskaźnik informujący o robotach drogowych, utrudnieniach w ruchu i korkach. Wpływ tych czynników na wybraną przez nas trasę symbolizowany jest w postaci kolorów – zielonego, żółtego i czerwonego. Wskaźnik ukrywany jest po kilku sekundach.
Użytkownik klikając na ikonkę z informacjami, otrzyma opis funkcji “Traffic Live” wraz z możliwością zakupu tej usługi dostarczającej w czasie rzeczywistym informacji o sytuacji na drodze."

#246 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 17:36

bardziej mi chodzi czy działa to w ogóle w Polsce, bo zazwyczaj z takimi rzeczami to jesteśmy 100lat do tyłu, czy społeczność Navigon live w Polsce jest na tyle duża, by to miało ręce i nogi

#247 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 16 kwietnia 2011 - 17:38

Dołączona grafika
"Kolejną przydatną funkcją dostępną razem z aktualizacją jest “Traffic Check”, dzięki której użytkownicy otrzymują status o sytuacji na drodze. Po kalkulacji trasy pojawia się specjalny wskaźnik informujący o robotach drogowych, utrudnieniach w ruchu i korkach. Wpływ tych czynników na wybraną przez nas trasę symbolizowany jest w postaci kolorów – zielonego, żółtego i czerwonego. Wskaźnik ukrywany jest po kilku sekundach.
Użytkownik klikając na ikonkę z informacjami, otrzyma opis funkcji “Traffic Live” wraz z możliwością zakupu tej usługi dostarczającej w czasie rzeczywistym informacji o sytuacji na drodze."

A Polskę ów "trafic..." obsługuje?

#248 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2011 - 17:40

Sądzę, że niestety będziesz jednym z dziesięciu korzystających (jeśli skorzystasz), bo ludzie w Polsce albo nie zaktualizują, albo żal im będzie pakietów, albo baterii.

Sądzę, że Traffic może Polskę obsługiwać, ale słabo będzie działać ze względu na niewielką liczbę korzystających. ALE MOŻE Z CZASEM :)

---------- Wpis dodano o 18:40 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:39 ----------

Napiszcie tylko proszę, czy ta opcja jest dodatkowo płatna, czy są na tyle łaskawi, że w standardzie ?

#249 Sebol

Sebol
  • 501 postów

Napisano 16 kwietnia 2011 - 17:41

traffic check jest w standardzie, traffic live jest płatny 15euro

#250 heps

heps
  • 180 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2011 - 17:42

Nice, obczaję T-Checka i sam zacznę korzystać, jak to będzie działać :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych