Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zajęta pamięć na pendrive

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Robert S.

Robert S.
  • 140 postów

Napisano 13 października 2006 - 08:46

Cześć Mam problem z usówaniem plików z pen drive oraz kart pamięci z aparatu. Pomimo usunięcia plików z karty pamięci nie zwiększa się jej pojemność :| system nie pozwala na usunięcie plików, nie wiem, może robi jakiś backup?? Jak to zmienić? Teraz, żeby opróxnić nośnik muszę go formatować w Disk Utility :| Kiszka szanowni koledzy :) Proszę o pomoc Pzdr

#2 swinn

swinn
  • 180 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 października 2006 - 09:03

hmm ;) takie problemy wystepuja tez pod innymi unixami ;) prawdopodobnie zostaja ci smieci na karcie w ukrytym katalogu. uruchom terminal i wpisz cd /Volumes i tam ls i wtedy pojawia sie dyski podmatowane w macosx ;) nastepnie cd do karty pamieci lub pendrive potem ls i (beda mialy inne nazwy od dysku maca ;) lub beda mialy takie same nazwy jak w w finderze szukamy katalogu o najwiekszej wielkosci a z kropka z przodu na 90 % bedzie to smietnik ( trash lub cos podobnego) i wtedy rm -R nazwa i nie ma smietnika ;) pozatym finder pownien oproznic kosz ;) przy jakims tam skrócie tak samo jest na ubuntu x86/ppc w gnome ;)

#3 swinn

swinn
  • 180 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 października 2006 - 09:06

eee jeszcze jedno FileBuddy ;) nim tez mozna bo pokazuje uktyte katalogi i bez klepania w terminalu

#4 Robert S.

Robert S.
  • 140 postów

Napisano 13 października 2006 - 09:37

WOW :D No to chyba ściągnę programik :D Ja jestem zwykłym zjadaczem jabłek ;) Ale zabawy w terminalu nie odpuszczę :D, jak coś, to uderzam do ciebie ;)

#5 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 października 2006 - 09:53

NIe prościej sformatować kartę z poziomu aparatu?

#6 Robert S.

Robert S.
  • 140 postów

Napisano 13 października 2006 - 10:24

kartę tak, ale pen drive nie. Mam na nim dokumenty, które muszę mieć zawsze, a nie uśmiecha mi się kopiowanie dokumentów na dysk, formatowanie i ponowne wrzucanie dokumentów na pen drive tylko po ot, żeby odzyskac utracona przestrzen pamięci. wg mnie jest to kłopotliwe

#7 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 października 2006 - 10:44

Opróżniałeś kosz po usunięciu plików z pendrive?

#8 Robert S.

Robert S.
  • 140 postów

Napisano 13 października 2006 - 10:55

o tym nie pomyślałem zaraz sprawdzę, czy pomaga

#9 baart

baart
  • 198 postów
  • SkądKazimierz W-wa Dębki Zakopane

Napisano 13 października 2006 - 16:07

i to jest rozwiązanie nie wystarczuy usunąć plików z pendrive'a lub karty, trzeba jeszcze póxniej opróżnić kosz

#10 Robert S.

Robert S.
  • 140 postów

Napisano 13 października 2006 - 16:34

hehehehe :D a już myślałem, że maczek będzie stawiał opór ;)

#11 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 13 października 2006 - 21:37

Mój brat miał na odtwarzaczu mp3 no name tak jak ktoś wyżej pisał. Wywaliłem wszystko z mp3 podłączonego do maca, ale miejsce się nie zwolniło. Po podłączeniu do pc okazało się*że na odtwarzaczu znajduje się folder "trash", którego na macu nie widziałem.

#12 baart

baart
  • 198 postów
  • SkądKazimierz W-wa Dębki Zakopane

Napisano 14 października 2006 - 06:43

tak właśnie jest, a opróżniając kosz, opróżniasz folder trash

#13 hipciu

hipciu
  • 128 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 grudnia 2007 - 13:39

No u mnie niestety opróżnianie kosza nic nie daje. Nadal pozostaje zajęte miejsce na pendirve. A program File Buddy jest niestety płatny, do ściągnięcia jest tylko wersja trial... Czy jest jeszcze jakiś inny sposób? Model pendrive'a: i-Disk BulletProof The Proof Series USB 2.0 FlashDriver. Zresztą każdy inny pendrive, który podłączę ma tak samo... EDIT: Przepraszam za problem, widocznie wcześniej robiłem coś źle. Teraz już działa. ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych