Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP i matowy ekran

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 17:10

Przymierzam sie do zakupu MBP (chyba 17"). W wiekszosci czasu bede pracowal na zewnetrznym monitorze, ale czasem bedzie mi musial wystarczyc ten wbudowany. Jako, ze do grafiki (podobno) lepiej nadaja sie matowe ekrany, ciekawy jestem jak wyglada matowy ekran w MBP (bo glosy widzialem w iSpocie). Czy to taka sama tandeta co w zwyklych laptopach innych firm? Chodzi mi o to, ze sa bardzo delikatne, trudno doczyscic itp. Czy ktos ma / widzial MBP z matowa matryca i czy moglby sie podzielic swoja opinia na ten temat?

#2 luk101

luk101
  • 276 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lipca 2009 - 17:17

Ja nie jestem gradikiem, ale wziąłem matowy. Porównaj gdzię na engadet były zdjęcia obu. Przy tym rozmiarze ten drugi to lustro, które nie nadaje się do żadnej pracy. Jeszcze rozmumiem 13 glossy bez anty refleksu, ale 17? Poza tym jest 200 gra, lżejszy przez brak tej szyby. Sam sprawdzałem. 17 - 2.8 kg to niewiele. O estetyce nie wspomne. Mi jakoś z czarną ramką nie przypadają do gustu. Pozdrawiam

#3 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 12 lipca 2009 - 18:19

No rzeczywiście 17" szklany to musi być lustro.. ;) Ja mam 13" szklany i jest ok, choć jak się przyciemni jasność to światła lubią się odbijać. Ja o tyle wolę szklaną osłonkę (wcześniej miałem MB 'White'), że można go spokojnie czyścić, wycierać i ogólnie mniej się o niego bać. A co do wagi, to u mnie przy 13" to wcale chyba nie gra roli, ale przy 17" - wow, aż 200g ;o

#4 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 18:26

Dla mnie waga nie ma znaczenia. Glownie chodzi o trwalosc. Ciekawi mnie, czy przy wersji mat tez caly ekran to jedna tafla czegos czy jest ramka wystajaca jak w zwyklych lcd.

#5 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 lipca 2009 - 19:32

jest ramka taka sama jak w starszych mbp
YouTube - Review : MacBook Pro 17-Inch with Antiglare Display

na marginesie ten nowy MBP mat wygląda rewelacyjnie bez tej tragicznej szyby... no ale zdania są podzielone odnośnie wyglądu. W każdym razie jak masz możliwość bierz mat.

#6 Sławek

Sławek
  • 160 postów
  • Skądfrom Poland

Napisano 12 lipca 2009 - 21:00

Do grafiki faktycznie lepiej nadają się matowe matryce. Mam wprawdzie model 15,4 matt z poprzedniej serii i używam go do pracy z pakietem CS3. Odwzorowanie kolorów jest bardzo dobre, jasność matrycy również. Oglądałem niedawno w iSpocie wersję 17'' glossy (matowej nie mieli) i powiem tylko, że refleksy jakie pojawiały się od oświetlenia salonu denerwowały mnie mocno. Różnica w komforcie pracy ogromna (in minus dla glossy). Co do kolorów, to ustawiony mieli profil jako typowy LCD i jak dla mnie kolory były za mocno wysycone. Jeśli chodzi o matt, to u mnie zauwazyłem, że co kilka dni widać przy wyłączonej matrycy odbicie klawiatury, które znika po przetarciu powierzchni dołączoną do MBP sciereczką (zwilżoną wodą). Matryca przy użyciu tej ściereczki czyści się bez problemu. Komputer przenoszę w skinie Tucano z taką osłonką z mikrofibry na klawiaturę, a jednak odciski klawiatury zostają. Po włączeniu kompa jest to zupełnie niewidoczne.

#7 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 lipca 2009 - 02:28

Ogólnie porównywałem sobie matową matryce mojego MBP oraz matową matryce della d630 i różnica jest w macbooku jest tak jakby bardziej śliska - delikatny połysk . Z czyszczeniem nie ma problemu wszystko ładnie schodzi po przetarciu tą szmatką którą dają*w zestawie

#8 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 13 lipca 2009 - 03:31

@margiel
Byłem dzisiaj w Apple Store na 5ave na Manhattanie i oglądałem 17tke matową i trochę ją pokatowałem :). Coś pięknego. Wygląda super. Glossy to jakaś jedna wielka pomyłka. Jakość super matrycy, daje radę naprawdę. Ramka wokół matrycy bardzo cienka i wygląda super. Macbook 17 aż nie możliwe jest mega cienki. Jak na 17 bardzo cienki. Jest za co zapłacić te 2,5 tys dolarów. Tylko dla mnie 17 jest za duża. Z bólem serca muszę wziąć 13tkę glossy :/. Chociaż jak se wbić do łba, że 17tka nie jest taka wielka to rzeczywiście da się to nosić. Matówka i cieniutka aluminiowa ramka wokół LCD miażdży wszystkie glossy.
Dla gościa z obsługi powiedziałem, że glossy wygląda jak tani Acer. Nie wiedział co powiedzieć hehe :).

@margiel nawet się nieważ kupować glossy. Będziesz płakał za wydanie 10k pln na błyszczącą matrycę. To tylko moje zdanie. Zrobisz jak uważasz :). Moim zdaniem możesz w ciemno brać z matową matrycą mbp 17 bez wcześniejszego oglądania.

Kilka moich fotek z AS z dzisiaj:
Dołączona grafika
17 robi wrażenie jakby nie była 17tką przez to, że jest taka cienka.
Dołączona grafika
sprawdzam wagę i profil matowej 17tki :)
Dołączona grafika
tutaj na stoliku same 13tki nowego mbp, maltretuję jednego bo ten obok iphone 3GS już zakatowałem ;], jeszcze raz powiem ten glossy to jeden wielki koszmar :/

ps. sorry za duże foty, ale specjalnie dałem takie żeby margiel mógł zobaczyć w miarę z bliska 17tke matową. Jak to przeszkadza to usunę albo zmniejszę, żaden problem, na razie zostawiam.

#9 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 14 lipca 2009 - 03:58

@emigrant Nie przesadzasz troszkę..? Przecież glossy nie jest takie złe. OK rozumiem, że przy 17" jest niepraktyczne, ale przy 13" jest wg mnie o wiele lepszy niż matowy. Ja sam 'awansowałem' z matowo-ekranowego (wyszło jak w reklamach PlusGSM hehe ;) ) MB White na tego w podpisie i o wiele bardziej odpowiada mi glossy/glass. Pozdrawiam

#10 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 09:21

Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia jak na zywo wyglada ten matowy ekran, a kupowac w ciemno tez za bardzo bym nie chcial. Wczoraj po raz kolejny bylem w iSpocie pobawic sie blyszczaca 17stka. Tym razem specjalnie zwrocilem uwage na ten jej ekran i szczerze mowiac bardzo mi on odpowiada. Mimo, ze bawilem sie na nim w jasno oswietlonym sklepie, nie mialem z tym zadnego problemu. W domu pracuje w zaciemnionym pokoju, wiec tymbardziej chyba problemu miec nie bede. Sam nie wiem. Domyslam sie, ze aluminiowa ramka w matowym wydaniu MBP wyglada tak samo jak w tym Air? Jesli tak, to srednio mi sie to podoba. Natomiast czarna szyba w glosy jest ladna. Moze jestem jakis dziwny... Mimo wszystko bede sie staral obczaic gdzies tego matowego. @emigrant: dzieki za fotki. Czy bylaby mozliwosc zestawic obok siebie obydwa modele (glosy / mat) z tym samym obrazem na ekranie i zrobic fote dla porownania? Ciekawy jestem jak wypadaja kolory w zestawieniu ze soba obu komputerow.

#11 luk101

luk101
  • 276 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 lipca 2009 - 09:40

Poszukaj na engadget. Tam było takie zestawienie i jeszcze raz przemyśl sprawę.

---- Dodano 14-07-2009 o godzinie 10:59 ----
http://www.mackorisn...-181420-131.jpg

---- Dodano 14-07-2009 o godzinie 11:00 ----
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.notebookcheck.net/typo3temp/pics/4aab440d70.jpg

#12 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 10:18

kazdy ma inne gusta... albo chwali co ma,
ja mam stary MBP 1.1 z matem oczywiscie, a corce kupilem teraz nowy.... i efekt jest taki ze jak cos robi na wyjezdzie albo nagrywa wystepy na powietrzu przy naturalnym oswietleniu to mi moj zabiera bo jej swieci po oczach...

---- Dodano 14-07-2009 o godzinie 11:19 ----
no i ja osobiscie nie cierpie tej nowej klawiaturki z czarnymi guziczkami...

#13 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 14 lipca 2009 - 10:28

ta nowa klawiatura jest naprawde wyjatkowo wygodna ;)

#14 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 10:30

No to teraz juz wogole nie wiem. Troche mnie wystraszylscie tym blyszczacym. Musze zobaczyc mat na wlasne oczy koniecznie. Moze jest ktos z Krakowa, kto ma matowego MBP i bylby tak mily, aby mi go pokazac przez minutke?

#15 zaciek

zaciek
  • 85 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 lipca 2009 - 11:48

Jestem grafikiem (robię rzeczy do webu i druku), w biurze pracuje na iMac'u 24" lub 20" - dwa zupełnie różne ekrany. Na początku byłem bardzo przeciwny glossy i muszę przyznać, że to tylko kwestia przyzwyczajenia. Co ciekawe w domu mam dwa ekrany tylko matowe 19" (matryca PVA) i 24" (matryca: S-IPS). Nie mam żadnych problemów by pracować większość czasu na błyszczącym ekranie. Czy warto na upartego dopłacać do braku błyszczącej szyby, to kwestia indywidualna. Jednak pierwsze wrażenie bywają mylne, tak było w moim przypadku, tak jak percepcja człowieka potrafi przyzwyczaić się do odbić błyszczących ekranów. Czy nie lepiej dołożyć trochę i kupić lepszy ekran zewnętrzny, którego i tak kiedyś zapragniesz i będziesz podłączał go do mbp. Zaleta - pracujesz na ekranie, który da ci lepszą jakość od jakiegokolwiek ekranu mbp, a kiedy działasz w "terenie" odłączając mbp od głownego ekranu.. przez jakiś czas przyzwyczajasz się do odbić.

#16 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 15 lipca 2009 - 12:08

Notebookcheck: Review MacBook Pro 17" Unibody Non-Glare

Najedz mysza na zdjecie - bedziesz miec porownanie:
Rob Galbraith DPI: Revamped MacBook Pro line delivers top-notch display quality

Do glossy mozna sie przyzwyczaic - tylko po co? Jezeli stac Cie na wersje z matowa matryca to nie ma sie co zastanawiac.

#17 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 lipca 2009 - 12:12

do grafiki (a już w wypadku laptopa, gdzie ciężko o przewidzenie w jakich warunkach będziesz pracował) tylko mat

---- Dodano 15-07-2009 o godzinie 18:42 ----
Apple chyba zaczyna rozumieć swój błąd:
Apple to Bring Back Matte Displays as an Option on More Macs? - Mac Rumors

#18 Sebastian Brzuzek

Sebastian Brzuzek

MyApple Team

• 2 090 postów
  • SkądŚląskie/USA

Napisano 15 lipca 2009 - 22:30

Dzisiaj miałem okazję zobaczyć na żywo w Apple Store uMBP 17" matowego i muszę powiedzieć że jest naprawdę super. Rzeczywiście lepszy od glass. Ale znowu glass nie taki zły też, ale już kiedy ma się wybór to brać matowego - szczególnie w przypadku 17" (przy 13" glass mi nie przeszkadza ;) ) Pozdrawiam

#19 MateuszNagórski

MateuszNagórski
  • 85 postów

Napisano 19 sierpnia 2009 - 22:17

A czy ten efekt, ze nawet przy siedzeniu na wprost i komfortowym ustawieniu ekranu dol jest jasniejszy niz gora to jest efekt kiepskiej matrycy i katow widzenia, czy wlasnie glossy? Przyznam, ze do wszystkiego, na co narzekalem w swoim Pro juz sie przyzwyczailem, ale katy strasznie mnie draznia, a ostatnio zauwazam, ze nawet przy pracy na biurku nie moge sobie znalezc komfortowej pozycji... Pozdrawiam, MN P. S. Przepraszam za brak polskich znakow, jestem swiadom grzechu.

#20 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 sierpnia 2009 - 23:53

A czy ten efekt, ze nawet przy siedzeniu na wprost i komfortowym ustawieniu ekranu dol jest jasniejszy niz gora to jest efekt kiepskiej matrycy i katow widzenia, czy wlasnie glossy?
Przyznam, ze do wszystkiego, na co narzekalem w swoim Pro juz sie przyzwyczailem, ale katy strasznie mnie draznia, a ostatnio zauwazam, ze nawet przy pracy na biurku nie moge sobie znalezc komfortowej pozycji...

Pozdrawiam,
MN
P. S. Przepraszam za brak polskich znakow, jestem swiadom grzechu.

W moim mbm matowym... widać elegancko , nawet jak go pochyle to nie widać różnicy miedzy dolną a górną częścią ekranu

#21 MateuszNagórski

MateuszNagórski
  • 85 postów

Napisano 19 sierpnia 2009 - 23:57

Chcesz powiedzieć, że masz idealne kąty widzenia w pionie?

---- Dodano 20-08-2009 o godzinie 03:23 ----
No i mi się robi jeszcze, jak patrzę na matrycę od góry, taki nieprzyjemnye efekt negatywu, ale zakładam, że to normalne?

#22 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 sierpnia 2009 - 09:30

jeżeli patrze na wprost albo pod lekkim kątem to jest tak samo . Patrząc prawie pionowo z góry wszystko jest tak jak na wprost ...

wkleje zdjęcia żeby to lepiej zobrazować :

Dołączona grafika

Obok siebie mam też*toshibe z glossy no i rzeczywiście tam jeden ruch głową i mamy ciemnie .

#23 MateuszNagórski

MateuszNagórski
  • 85 postów

Napisano 20 sierpnia 2009 - 13:10

Czy inni też tak mają w swoich pro?? Chodzi mi zwlaszcza o ostatnie zdjęcie, u mnie wystarczy ekran oochylić trochę do siebie i jest "negatyw"

#24 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 sierpnia 2009 - 17:18

negatyw po lekkim odchyleniu to mam w starym MB, w MBP (mat) podobny do tego co na zdjęciach nie mam tego typu problemów, matryca świetnie sobie radzi z kątami.

Czy inni też tak mają w swoich pro?? Chodzi mi zwlaszcza o ostatnie zdjęcie, u mnie wystarczy ekran oochylić trochę do siebie i jest "negatyw"

może nie doczytałem wcześniej, też masz mat?

#25 MateuszNagórski

MateuszNagórski
  • 85 postów

Napisano 21 sierpnia 2009 - 17:38

Właśnie nie, mam glossy, czy ten efekt "nagatywu" przy pionie może być powodowany przez szybę? Kąty w poziomie nie są idealne, ale to tylko zmiana kolorów, żaden negatyw, za to w pionie... :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych