Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

opoznienie myszki bluetooth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 fobb

fobb
  • 13 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 10:14

Mam problem z myszka Logitech v470 i macbokiem white. Łączy się przez bluetooth, ale ma straszne opóźnienie w ruchach kursora. Nie chodzi mi to start kursora po zatrzymaniu myszki ale o opóźnienie w ruchu. Jest to potwornie upierdliwe, ponieważ sprawia wrażenie jakby cały komputer chodził ociężale. Przypominają mi się czasy grania w gry na PC, które miały zbyt wysokie wymagania... Co ciekawe tej samej myszki używałem z pecetem i windowsem xp i nie było tego problemu. Wiem, że temat przewijał już się przez forum, ale nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi czy można z tym coś*zrobić czy nie. Jak widać nie jest to wina myszki tylko raczej systemu. Czy z myszkami MM też są takie problemy ? Władowałem kasę w klawiaturę na bluetooth a teraz się okazuje, że myszkę będę musiał podpiąć na kablu ?? Porażka na całej linii :-(

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2009 - 10:50

a w panelu sterowania jak masz ustawione?

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2009 - 10:57

chodzi o szybkość kursora?
to marnie opisałeś ten problem ;)
i oczywiście, że się da coś z tym zrobić

po pierwsze zobacz jak masz w ustawieniach systemowych ustawione (szybkość) czy jest na maksa

jeżeli jest - to jeżeli nie chcesz babrać się samemu w terminalu czy w plikach to polecam MouseZoom 2.2 software download - Mac OS X - VersionTracker
albo ściągnięcie całego panelu z różnymi ustawieniami (szybkość myszki też tam jest)
Secrets

#4 fobb

fobb
  • 13 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 11:10

Nie chodzi mi o czułość myszki. Chodzi o to, że przesuwam myszkę a na ekranie ruch pojawia się z opóźnieniem jakby lagowało. W przypadku myszek na kablu tego problemu nie ma. Wiem, że bluetooth może powodować pewne opóźnienia w transmisji sygnału z myszki, ale na pececie tego problemu nie było :/ Zainstalowanie Logitech Control Center czyli programu do ich myszek nie pomogło.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2009 - 11:18

dobra, to o co dokładnie chodzi? kursor 'skacze'? czy jest wolny? czy zanim zacznie się ruszać to ma jakieś opóźnienie?

#6 fobb

fobb
  • 13 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 11:26

żadna z tych rzeczy ;) po prostu ruch wykonany myszka pojawia się na ekranie po pewnym czasie. Powiedzmy zataczam myszka koło i zatrzymuję myszkę. A na ekranie jeszcze się to koło rysuje. Sygnał dociera z opóźnieniem do komputera. Nie wiem jak to inaczej opisać. Podobnie jak w kamerce internetowej takiej słabszej. Obracasz kamerkę, a obraz na ekranie dopiero po chwile wyświetla ten ruch. Tak samo mam z myszką, nie potrafię tego lepiej opisać.

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2009 - 11:36

no to muszę powiedzieć, że nie wiem... mam myszkę BT i nic takiego u mnie nie występuje ani nie występowało, więc ni musiałem z czymś takim walczyć

#8 fobb

fobb
  • 13 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 11:46

dodam jeszcze, że wymiana baterii na nowe nie pomaga EDIT: nikt nie ma żadnego pomysłu ? nikt nie miał takiego problemu ??

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2009 - 14:56

ale masz sterownik w preferencjach? to o czym mówisz, ustawia się w preferencjach

#10 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 11 lipca 2009 - 15:04

mam 2 takie same myszki jak Ty, w dwóch swoich komputerach. Nigdy nie miałem takich problemów. Zazwyczaj ludzie skarżą się, że myszka, po dłuższym czasie uśpienia potrzebuje chwilkę (pewnie niecałe 0,5 sek - ale dostrzegalne gołym okiem), żeby zacząć reagować. Nikt na forum chyba nie miał podobnego problemu, zatem może jednak wbrew Twoim podejrzeniom, wina tkwi w myszy.

#11 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2009 - 15:43

jak ustawisz wolniejszą reakcję, to właśnie tak to działa, jak kolega opisał

#12 fobb

fobb
  • 13 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 11:23

nie wiem czy mam sterownik. W preferencjach w keyboard and mouse ustawia się tracking speed, ale to jest szybkość kursora - czułość myszki. Jeśli chodzi o sterownik to jedyne co instalowałem dodatkowo to Logitech Control Center - ale tam ustawia się tylko przyciski i mnożnik tego tracking speed z preferencji. Powinienem mieć coś jeszcze zainstalowane ?

#13 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 13 lipca 2009 - 15:11

Dawno ją kupiłeś? Jak dawno to może zmiana baterii.

#14 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 13 lipca 2009 - 15:48

Tez mialem opoznienie od czasu do czasu na tej myszce. Wkurza to niemilosiernie. Przestalem uzywac, zamienilem na myszke ktora pierwotnie uzywalem - v450. Problemy sie skonczyly.Wiem, pewnie nie chodzilo Ci o takie rozwiazanie. Coz, nie ma co ukrywac ze ta myszka z MB dobrze nie dziala. Czesciej bys lookal na forum bys wiedzial ze pelno ludzi mialo z nia problemy.

#15 fobb

fobb
  • 13 postów

Napisano 13 lipca 2009 - 17:01

Dawno ją kupiłeś? Jak dawno to może zmiana baterii.

zmieniałem kilka postów wyżej

No niestety myszka została mi jeszcze z całkiem niedawnych czasów peceta. Z tego co widziałem na forum to korzysta z niej dość wiele osób, myszka jest fajna a rozwiązanie kablowe to nie rozwiązanie :-( No nic pomęczę*się*trochę zobaczymy czy coś uda się zwojować.

#16 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 13 lipca 2009 - 17:54

Dodam jeszcze ze na Leopardzie mialem wieksze klopoty z myszka niz pod Tigerem. Pewni dlatego ze leopard bardziej obciazal mojego MB.

#17 Hercules

Hercules
  • 257 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 20:15

to moze tutaj sie podepne... Jaka w takim razie mysz polecacie? Oczywiscie Bluetooth... co powiecie o v470 logitecha i podobnych tej firmy, co powiecie o microsoft costam 5000... i jak do tych powyzej porownacie Applowska?

#18 majer

majer
  • 296 postów
  • SkądChorzów

Napisano 14 lipca 2009 - 20:32

do applowskiej trzeba się przyszwyczaić :/ mi się nie udało uważam że myszkę zepsuli...

a osobiście polecam laserowe logitecha... bardzo dobre na wykłady na uś, biurka mają taką dziwną powierzchnię i cięzko działa każda myszka, a logitech zarąbiście śmiga na quake :D

no i najważniejsze kup tą która posiada sterowniki do macosx, i najpierw zainstaluj sterowniki, a potem ją podłaczaj, znane mi są przypadki że myszka skacze działa z opuźnieniem jeśli podłączy się ją brzez blutututu standardowe w macu.

np: http://www.logitech....=roeu,en?osid=9

#19 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 lipca 2009 - 20:58

A ja na odwrot - przerzucilem sie z Logitecha na Mighty Mouse i jestem o wiele bardziej zadowolony :)

#20 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 14 lipca 2009 - 21:04

ja mam MMW i jak dla mnie to wyprofilowana jest tragicznie, po dłuższym czasie używanie boli dłoń :-/ też właśnie jestem na etapie poszukiwania myszki tylko warunek żeby była po BT :)

#21 czerey

czerey
  • 100 postów
  • SkądMilanówek/Warszawa

Napisano 14 lipca 2009 - 21:10

ja korzystam z Mighty Mouse, trzeba bylo sie na poczatku przyzwyczic ale teraz nie wyobrazam sobie innej, dziala juz dlugo i bardzo dobrze nawet kuleczka (oczywiscie nie siadam z brudnymi lapami). Jezeli chodzi o bluetooth to zero problemow, nawet dokupilem taki dzyndzel do lampki i tez dziala bez zarzutow. ja jestem zadowolony lecz to kazdy sam musi wyprobowac.

#22 D154573R

D154573R
  • 304 postów

Napisano 19 sierpnia 2009 - 21:58

Ale off się zrobił... Ja mam taki sam problem jak kolega, ale z inną myszką. Posiadam Microsoft Notebook 5000 Bluetooth i... Problem nie występuje na Leosiu, ale na Windows 7. Opisze po kolei. Pod Leo mysz jest wykrywana i działa od razu... Niestety ciężko ją jest połączyć z komputerem jeśli jestem pod Windowsem 7. Jak już się uda to działa później cały czas, problem w tym, że jeśli zostawię ją na kilka sekund w bezruchu to pozniej jak przesunę ją o np. 1 cm w lewo to po 2 sekundach na ekranie zaobserwuje dopiero tego efekt. Jesli cały czas nią ruszam to nie ma problemu. Żeby było śmieszniej teraz mam Windows 7 Professional x64 i są problemy. Jeszcze rano miałem Windows 7 Ultimate RC x64 i ich nie było. Wydaje mi się, że problem tkwi w sterowniku do Bluetooth od Apple. Problem w tym, że nie wiem skąd pobrać inny/nowszy. Mam tylko ten z płyty z Leo. Jakieś wskazówki? PS. Mysz nie posiada programu ją obsługującego. Zamiast tego Win 7 sam ją wykrywa i można wszystko ustawić stąd wygląda na problem ze sterownikiem BT.

#23 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 19 sierpnia 2009 - 22:25

Mnie sie zdaje ze to co opisujesz to jest zwykle wybudzenie z trybu oszczedzania baterii. Zanim laser sie obudzi i zarejestruje ruch chwilke to potrwa. Musisz sie przyzwyczaic, tutaj zadne sterowniki nic nie dadza, taka juz konstrukcja myszy, no chyba ze zle cie zrozumialem i masz system operacyjny pod ktorym myszka sie budzi bez tego opoznienia. Moja stara MX700tka Logitecha potrzebowala wlasnie taki momencik zanim sie obudzila.

#24 D154573R

D154573R
  • 304 postów

Napisano 19 sierpnia 2009 - 22:34

Większość z Was nie wierzy, że po ruchu myszką efekt jest widoczny po chwili. Jeśli laser byłby uśpiony to ruchu by nie było a jednak jest zarejestrowany. Tak samo napisałem, że problemu na wersji RC Windows 7 nie było a na RTM Professional jest... No i rozwiązałem mój problem ;] Skasowałem sterowniki Bluetooth od Apple i pozwoliłem Windowsowi zainstalować swoje. W wyniku tego mam "Generic Bluetooth Adapter", którego jedyną wadą jest brak możliwości wybudzania komputera. Teraz wszystko działa bez problemów i zacięć. Wiedziałem, że problem tkwi w sterownikach od Apple ;D Ciekawe co zmienili w systemie od wersji RC, że są problemy ;D Do autora: Skoro u Ciebie jest problem na MAC-u i masz moduł Bluetooth od Broadcoma to ściągnij ze strony Apple aktualizację firmwaru do tego modułu.

#25 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 20 sierpnia 2009 - 12:24

Logitech v47 - mam bardzo podoby problem w moim Imacu.Mysz dziala z lekkim opoznieniem i sprawia wraznie jakby sie rozjezdzala.Probuje np zaznaczyc cos na toolbarze u gory , podjezdzam myszki na jakas tam opcje i albo zatrzymuje sie ciut przed lub ciut za daleko i ciezko sie naprowadza kursor na cos malego, chodzi wsio jakos tak ociezale.Mam zainstalowany ten caly Logitech Control Center ale jak kolega napisal wyzej za duzo na tym popawic nie mozna, ehhh chyba trzeba bedzie kupic sobie Mighty Mous ( a chcial czlowiek zaoszczedzic :) )

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych