Problem z przeniesieniem pliku MOV na innego Maca
Rozpoczęty przez
lamP.Art
, 10 lip 2009 19:56
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 lipca 2009 - 19:56
Witajcie !!
Mam następujący problem:
1. Na MacBooku z 10.5 i iMovie 08 zaimportowałem z kamery materiał 16:9.
2. iMovie materiał perzuciło do folderu iMovie events - są tam pliki .mov - można kliknąć i QT player bez problemu odtwarza
3. Po przegraniu pliku MOV na innego maca - QT player (7.6.2) odtwarza tylko czxarny obraz + dzwięk
4. dodatkowo przy probie zaimportowania takiego pliku do FCE - widać tylko biały obraz dla odmiany
oraz proporcje 4:3
wiecie może co zrobić z tym fantem? Widać digital live wcale nie jest taki łatwy
...
Wielkie dzieki za wszelkie pomysly!!!
Napisano 10 lipca 2009 - 20:48
a próbowałeś zrobić po prostu export z iMovie zamiast wyciągać te pliki z jego katalogów?
Napisano 10 lipca 2009 - 21:10
Tu jest problem tego typu ze u mnie 5 minut filmu eksportuje sie 45 minut (SD 16:9) a ja mam ok setki takich 5-10 minutowych kawałków - myslałem, że skowo taki MOV się bez problemu odtwarza to na iMacu wrzucę to do FCE i bez problemu poskładam - a tutaj jeszcze export tego wszystkiego pomimo, że niby plik standardowy
buuuu..
Update: Po eksporcie faktycznie działa - że każdy kawałek będę musiał eksportować osobno - z miesiąc to potrwa
Napisano 10 lipca 2009 - 21:26
no cóż, nie powiem ci dlaczego tak dokładnie jest i się dzieje, ale jak widać standardowy to ten plik nie jest i iMovie sobie coś do niego dopisało
standardowy się robi dopiero jak go wyeksportujesz do odpowiedniego formatu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych