Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[3G 3.0] Potrzebny Terminal, a tu nie ma WiFi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamil3G

kamil3G
  • 9 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 09:02

Na początku chciałbym wszystkich tu obecnych na forum poprosić o pomoc w sprawie mojego problemu. Bardzo pilnie potrzebuję program z Cydii - Terminal . Jest kilka programów z Cydii , które muszę zainstalować bez jakiego kolwiek dostępu do Internetu na Iphone . Robię to sposobem AutoInstall ( wrzucam plik .deb ) , ci co potrafią mi pomóc , widzą o co chodzi . No i jak już zainstalowany program widnieje na Iphonie to nie chce mi się otworzyć . Jest to spowodowane chyba tym , że trzeba ustawić chmody , m.in. przez program Terminal . I tu mam problem skąd wziąć taki program skoro nie mam dostępu do WiFi . Wszyscy raczej wiedzą jak potrzebne są programy z Cydii (BossPrefs, ultrasn0w) , ale bez neta w Iphonie trudno o nie zabiegać. Mój Iphone jest świeżo po Jailbreaku . Jeżeli ktoś wie jak ustawiać te chmody albo może nawet ma całkiem inny sposób na instalowanie programów z Cydii bez WiFi to bardzo proszę o pomoc.

#2 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 10:00

Polecam kabelek i plugin T-Pot
T-PoT : Download, aplikacje, programy na iPhone do ściągnięcia

#3 kamil3G

kamil3G
  • 9 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 10:06

A czy T-Pot daje mi możliwość wpisywania komend ?

#4 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 10:09

Taje taka mozliwosc, mozesz takze zmieniac CHMODY za pomoca tej wtyczki

#5 kamil3G

kamil3G
  • 9 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 10:14

Byłbym ci bardzo wdzięczny jakbyś powiedział po kolei jak to zrobić

---- Dodano 10-07-2009 o godzinie 11:18 ----
chodzi mi o komende chmod

#6 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 10:22

Mysle, ze jezeli pytasz sie o Chmody, to zinstalowales poprawnie wtyczke:) Wiec, aby zmienic chmody, klikasz na wybrany folder/plik ,klikasz ma "Pliki" w TC, dalej "Zmeiń atrybuty" i klikasz przycisk "Więcej atrybutów". Pojawia Ci sie pole wartosc w ktorej definiujesz "chmoda"

#7 kamil3G

kamil3G
  • 9 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 10:28

Wielkie dzięki jesteś bardzo pomocny :)

---- Dodano 10-07-2009 o godzinie 11:39 ----
Nie wiem dlaczego ale jak klikam zmień atrybuty to zaznaczony plik (bossprefs.deb) robi się czerwony i nic nie wyskakuje

#8 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 10:56

Po co chcesz zmienic atrybut bossprefs.deb ..? :)

#9 kamil3G

kamil3G
  • 9 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 11:02

Żeby mógł mi się włączyć

#10 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 11:09

:) zmiana atrybutu paczki nic Ci nie da... paczke *.deb trzeba zinstalowac za pomoca polecenia "dpkg" Np. dpkg -i nazwa_paczki.deb Ale najpierw trzeba przejsc do folderu w krotym paczka ktora chcesz zainstalowac sie znajduje Np. cd /lokalizacja naszej paczki/ np. cd /private/var/root Z tego co sprawdzilem nie da sie instalowac z poziomu T-pot-a

#11 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 10 lipca 2009 - 11:18

Zrób to AutoInstallem, później wejdź w folder Appliacations, tam poszukaj folderu: Terminal.app, jego atrybuty zmień na 777, a pliku w środku tego folderu, który nazywa się Terminal i nie ma rozszerzenia zmień na 755. pozdrawiam, ed00c

#12 japek

japek
  • 779 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 11:19

Można spróbować przez WinSCP po usb, tak jest opcja wydawania komend, tylko nie mam pojęcia jak to zareaguje przy połączeniu przez usb.

#13 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 10 lipca 2009 - 11:21

Tylko do WinSCP via USB trzeba mieć odpalone SSH, a on raczej tego nie ma ;]. pozdrawiam, ed00c

#14 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 11:29

Znalazlem Cydera i sprawdzielm i mnie na 3.0 i wszystko dziala
Kompletna instrukcja obsługi Cyder?a • Sprawdzone porady, Tutoriale • forum.myiPhone.com.pl • Forum iPhone, iPhone 3G & iPhone 3GS

#15 kamil3G

kamil3G
  • 9 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 11:30

Ale ja TĄ paczkę .deb , mam już zainstalowaną sposobem AutoInstall .... Boss Prefs jest już zainstalowany i jest w Iphonie ale jak go włączam to odrazu wywala do menu . Zmiana uprawnień chmod miała zwalczyć ten problem i dlatego chcę to zrobić .... Teraz to ja już nie wiem w którym pliku mam zmienić te uprawnienia . Czy mam zmienić uprawnienia tej paczce .deb którą chcę zainstalować czy raczej mam zmienić uprawnienia jakiegoś innego pliku ... No prosze niech mi ktoś to wytłumaczy

---- Dodano 10-07-2009 o godzinie 12:31 ----
o troche za późno to napisałem

---- Dodano 10-07-2009 o godzinie 12:34 ----
zaraz zaraz SSH raczej nie mam włączonego bo nie mam dostępu do BossPrefs, bo on nie chce mi się włączyć ... No i dlatego chciałem zmienić chmod BossPrefs żeby mi się włączył ale nic z tego jak widze

#16 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 10 lipca 2009 - 11:43

Zrób tak ja napisałem wcześniej, tylko, że dla BossPrefs, wejdź w Applications, zmień uprawnienia folderu BossPrefs.app na 777, poszukaj w nim później pliku BossPrefs i jego uprawnienia daj na 755, musi zadziałać.
pozdrawiam, ed00c

#17 kamil3G

kamil3G
  • 9 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 11:44

Ale przez T-Pot nie moge zmienić uprawnień bo po pierwsze nie chce wejść w folder Applications (widzi ten folder jako plik) a po drugie jak biore zmień atrybuty na dowlnym pliku/folderze to napisy tego pliku robią się czerwone i nic nie wsykakuje . Pomocy ! ps. A czy ten Cyder na 100 % działa na 3.0 ?

#18 kierowcatestowy

kierowcatestowy
  • 339 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 11:54

Polecam zrobic tak: Sciagnac paczke MobileTerminal Skopiować paczkę do katalogu AutoInstall w /var/root/Media/Cydia/ i wykonać restart telefonu. Zalogować się przez SSH na root'a Zainstalowac paczke z SSH poleceniem dpkg -i Albo zrobic sposobem ed00c-a :) tez powinno dzialac

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych