Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Mail problem z pisownią

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 shiZm

shiZm
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2009 - 10:51

Witam,

Przejrzałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Mam problem ze sprawdzaniem gramatyki i pisowni w Apple Mail. Mam zainstalowany Polski język ale przy zmianie sprawdzania pisowni i gramatyki nie widać go.

[URL=http://img509.imageshack.us/my.php?image=obrazek3y.png]Dołączona grafika[/URL]

[URL=http://img6.imageshack.us/i/obrazek2l.png/]Dołączona grafika[/URL]

#2 pkos

pkos
  • 242 postów

Napisano 09 lipca 2009 - 10:59

poczytaj i zainstaluj :)
CheckSpell / Check Spell - alternatywa dla cocoAspell - MyApple.pl

#3 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 09 lipca 2009 - 11:26

Pytanie z innej beczki... jak się robi takie zblurowane screeny? :)

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 lipca 2009 - 12:22

zainstaluj cocoaspell

#5 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 09 lipca 2009 - 12:58

A do screenów jaki programik? :)

#6 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 09 lipca 2009 - 14:58

A do screenów jaki programik? :)

Japko+Shift+3
Japco+Shift+4 (kliknij spacje aby zazaczyć okno)

#7 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 09 lipca 2009 - 15:31

DoMiNiQuE to nie są zwykłe screeny, one mają rozmyte tło. Ze zwykłymi sobie radzę :P

#8 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 09 lipca 2009 - 16:31

DoMiNiQuE to nie są zwykłe screeny, one mają rozmyte tło. Ze zwykłymi sobie radzę :P

Takie rozmycie zrobisz w każdym programie graficznym w 5 sekund za pomocą maski i blura.

#9 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 09 lipca 2009 - 17:08

DoMiNiQuE, to też wiem :) Ale myślałem, że jest program który to zrobi za mnie :>

#10 shiZm

shiZm
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2009 - 12:15

heheh selekcja troszkę większa niż okno, odwrócenie selekcji, Blur na 5... tadam Photoshop Magic :)

#11 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 12 lipca 2009 - 12:18

heheh selekcja troszkę większa niż okno, odwrócenie selekcji, Blur na 5... tadam Photoshop Magic :)

Liczyłem na coś bardziej automatycznego i bez licencji na Photoshopa - przecież nie będę tego instalować tylko po to, żeby sobie blurować screeny ;P

Swoją drogą polecam do screenów i ich wrzucania na forum program Skitch

#12 shiZm

shiZm
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2009 - 12:29

Pytanie banalne ale za cholerę nie mogę*sobie poradzić. Chcę posegregować pocztę na katalogi np. Nazwisko pracownika i tam trzymać maile od niego za pomocą reguł oczywiście. Jak stworzyć taki katalog? Poczta skonfigurowana jest za pomocą IMAP.

#13 banzai

banzai
  • 270 postów
  • SkądGliwice

Napisano 12 lipca 2009 - 12:49

Zapraszam do tutoriala Gmail przez IMAP, który na forum znajdziesz bez problemu. Tam jest opisane jak tworzyć katalogi przez IMAP. Jak nie masz google, to nie szkodzi - ma też zastosowanie do innych kont akurat w tym miejscu.

#14 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 392 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 14:00

No... normalnie?
Zakładasz katalog Jan Kowalski i tworzysz regułę (w Preferences -> Rules), że poczta od jan.kowalski@firma.com ma iść do tego katalogu.

#15 shiZm

shiZm
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2009 - 16:00

No tak, w TB klikałem na dane konto prawym i tworzyłem katalog tu gdzie nie kliknę*prawym to nie widzę nic podobnego. @banzai wiem, że jeśli założę katalog na poczcie to wyświetli mi się w Apple Mail ale chcę na odwrót. @ftpd jeśli możesz poprowadzić*mnie za rękę będę wdzięczny.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 392 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 16:08

W sidebarze po lewej, na dole jest plusik. Klikasz go i wybierasz 'New Mailbox'. Podajesz lokalizację (np. w którym koncie ma być założony) i jest. Potem Preferences, Rules, Add Rule i wypełniasz według potrzeb.

#17 shiZm

shiZm
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2009 - 16:19

I wszystko jasne :) Mylące dla mnie było określenie katalogu jako "skrzynki pocztowej". Przyzwyczajenie ze starych programów. Dziękuję za pomoc. Rozwiązałem wszystkie problemy.

#18 korrado69

korrado69
  • 2 postów

Napisano 07 września 2009 - 10:33

witam, mam taki problem ze zainstalowalem checkspell, ale nigdzie nic sie nie pojawilo. przy ponownej instalacji w intalatorze pokazane jest ze checkspell jest zainstalowany, ale w zadnym programie, ani nigdzie nie widac jezyka polskiego przy sprawdzaniu pisowni POmocy!!!

#19 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 392 postów

Napisano 07 września 2009 - 16:12

A czemu piszesz to w tym wątku? CheckSpell się nie 'pojawia'. Po prostu w standardowych programach masz w Edit -> Spelling and grammar -> Show spelling and grammar możliwość wyboru polskiego (nie jestem pewien, ale _może_ to być widoczne dopiero po przelogowaniu).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych