Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac Pro (early 2008) - brak obrazu

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 freemind

freemind
  • 7 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 July 2009 - 07:45

Witam

Wczoraj spotkała mnie rzecz straszna, po której do dziś nie moge dojść do siebie :(
Jak co dzień rano uruchomiłem swojego Mac Pro. W pewnym momencie miałem potrzebę wykonania reboot systemu. Po restarcie nie pojawił się obraz. Próbowałem wszystkich możliwych zabiegów w celu przywrócenia wyświetlania obrazu, bez skutecznie - korzystałem także z porady znajdującej się [URL="http://www.myapple.pl/faq/94303-powermac-g4-g5-macpro-macmini-nie-wyswietla-obrazu-po-wlaczeniu.html"] TUTAJ[/URL]

Do karty (a dodam, że jest to ATI Radeon 2600XT) podłączałem zarówno LCD przez D-SUB (poprzez przejsciówkę) jak i inny LCD przez DVI. Cały czas "no signal". Przeszukałem chyba wszystkie możliwe fora nawet te anglojęzyczne. Na jednym z nich ktoś miał podobny problem, ale niestety jego post pozostał bez odpowiedzi.

Oczywiście problem leży tylko i wyłącznie w wyświetlaniu obrazu. Słychać dźwięk uruchamiania, dyski pracują, po odpaleniu systemu (co stwierdzam na ucho) można wysuwać tacki napędów. "Tylko" ten brak obrazu :confused:

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł ?
Ten Mac jest mi niezbędny do pracy. Póki co stoi już dobę i kurzy się :(

#2 dymekkk

dymekkk
  • 582 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 July 2009 - 07:57

Sprawdziłeś monitor na innym kompie?

#3 freemind

freemind
  • 7 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 July 2009 - 08:08

Sprawdziłem oba monitory na innym komputerze, działają bez zarzutów.

#4 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 07 July 2009 - 08:13

Może spróbuj przełożyć kartę do innego slotu PCIE albo spróbować z inną kartą - jeśli taką*posiadasz oczywiście. Z płyty instalacyjnej próbowałeś uruchamiać żeby wyeliminować*ewentualne błędy software'owe?

#5 freemind

freemind
  • 7 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 July 2009 - 08:47

Oczywiście kartę też przełożyłem do innego slotu, bez skutku. Odpalałem też system z płyty w trybie instalacyjnym i poprzez przytrzymanie D (tryb diagnostyczny) - obrazu brak. Niestety nie znam nikogo w Łodzi z Mac Pro, żebym mógł pożyczyć kartę grafiki. Wiem, że grafika od PC nie ruszy, ale czy ona nie zadziała w OSX a pojdzie w Linux czy będzie kompletnie niekompatynilna z hardware MAC'a i tym samym nie rozpoznawana ? Pytam ponieważ zdobyć kartę od PC jest bardzo łatwo. Czy jest jakaś możliwość, że coś mogło się odpiąć w środku Mac Pro ?

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 07 July 2009 - 08:56

Jest niekompatybilna z makiem bez wzgldu na system, chodzi tutaj o oprogramowanie wewnętrzne karty potrzebne do jej uruchomienia.

#7 Mc oL

Mc oL
  • 60 posts

Posted 07 July 2009 - 09:37

miałem to samo ponad miesiąc temu z takim samym makiem... objawy identyczne - padła karta graficzna, na szczęście jeszcze załapałem się na ostatnie dni gwarancji... wymieniono mi w iSource na nową

#8 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 July 2009 - 18:11

karta padła, nie ma co kombinować, jedynie wymiana na nową.

#9 freemind

freemind
  • 7 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 July 2009 - 19:42

Jutro znajomy pożyczy mi grafike PCIex od G5. Będzie pasowała ? Nie ukrywam, że zakup nowej grafiki to spory wydatek. :(

#10 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 07 July 2009 - 19:49

Nie będzie pasowała - do PPC są inne karty (różnią się ROMami).

#11 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 07 July 2009 - 20:26

@freemind: pisz PW do user_jgora, ZTCW powinien mieć jeszcze 1 szt (o ile oczywiście Twój MP jest po gwarancji już), za rozsądną kwotę. 2600 to nie jest spory wydatek - zwłaszcza jak na makową grafę. Jak używasz kompa do pracy, szybko Ci się zwróci :) sądzę że w ciągu 1 dnia...

#12 freemind

freemind
  • 7 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 July 2009 - 20:41

Dziękuję za udział w dyskusji. Okazało się, że przyczyną objawów o których pisałem rzeczywiście była padnięta karta grafiki. Swoją drogą to dość podejrzana jest awaryjność GPU w Mac Pro. Owca666 dzięki za informacje o user_jgora :)

#13 martinezm

martinezm
  • 1 posts

Posted 29 July 2009 - 21:06

Witajcie Ja mam bardzo podobny przypadek, otóz moj maczek (early 2008) na pierwszy rzut oka wlacza sie bez problemu ale nie jest podawany zaden sygnal na monitory ani na klawiature. Komputer byl w serwisie oczywiscie autoryzowanym i zostalo stwierdzone ze padl modul procesora i prawdopodobnie plyta glowna, niestety cala historia zdazya sie 1.5 m-ca po gwarancji, wiec koszta takiej naprawy (wymiany modulu i plyty) rownowaza sie praktycznie z zakupem nowego maca :((( Czy którys z szanownych kolegow moglby mi w jakis sposob pomoc aby postawic ten komuter na nogi poza autoryzowanym serwisem? Z gory dziekuje

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users