Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Garage Band a nagrywanie własnej muzyki.?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 nynoos

nynoos
  • 81 postów
  • SkądGiwice/Kraków

Napisano 06 lipca 2009 - 11:23

Hej. Moje sytuacja jest następująca, posiadam najnowszego iMaka 24' i gram w zespole muzycznym. Zastanawiam się jakiego sprzętu potrzebowałbym, żeby używając iMaka nagrać wokal, giatarę akustyczną, elektryczną, basową i ewentualnie perkusję w jakości takiej jak powiedzmy w studio. będę wdzięczny za dokładne instrukcje jak np. nagrać gitarę elektryczną na imaku. pozdr.

#2 gefty

gefty
  • 321 postów

Napisano 06 lipca 2009 - 11:52

Siemasz
No podstawą na pewno będzie interfejs audio. Masz do wyboru dużo różnych producentów RME, Apogee, M-Audio, Presonus itp. Musisz się zastanowić czy chcesz nagrywać wszystkie instrumenty jednocześnie czy po kolei każdy osobno. wyjątkiem jest perkusja ponieważ będziesz potrzebował dużo mikrofonów żeby ją nagrać ( może przesadzam z tym dużo ale jak masz czas, ochotę i zdolności to z 4 majków już coś zrobisz ). No ale poza tym ważne jest też czy potrzebujesz wejść cyfrowych, procesora efektów DSP, czy wolisz mieć powiedzmy wszystko pod gałkami czy klikanie i zmienianie parametrów Ci nie przeszkadza. Jak już się zastanowisz to wybierasz interfejs.

Ja na początek polecił bym Ci np. : Fast Track Ultra

No do tego oprogramowanie. Zazwyczaj do kart dołączają wersje LE jakiegoś DAW'a. W przypadku M-Audio masz o tyle dobrze że możesz później przesiąść się na standard w studiach czyli Pro Tools ( w tym wypadku M-Powered - z zmniejszoną liczbą tracków - chyba do 32/64 jeśli mnie pamięć nie myli. ). Ale jeżeli to mac to może Logic ? No są jeszcze inne programy np. Ableton, Cubase itp.

na początek powinno wystarczyć :)

EDIT : A gitarę możesz nagrać n 2 sposoby :
1) albo liniowo wpiąć się do intefejsu audio ( w sensie zamiast do pieca to do interf. albo jeśeli masz piec z line out to tym sposobem.
2) kupić Shura SM57 i podstawić go pod piec i tak nagrywać :)

#3 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 18 sierpnia 2009 - 21:39

nieco dodając do wypowiedzi kolegi: 1. nagrywać możesz na "setkę" całą kapelę - wtedy najlepiej do Maca podpiąć interfejs audio (ja akurat używam Line 6 TonePort), do niego mixer, do mixera poszczególne instrumenty i mikrofony 2. wersja druga to nagrywanie ścieżka po ścieżce, wtedy mixer to jedynie do bębnów by się przydał 3. Żeby było tanio efekty możesz dodać w GarageBand, jak i w oprogramowaniu do Twojego interfejsu audio (do Line 6 TP jest dołączony POD Farm - do gitar genialny) 4. żeby było tanio ale lepiej :) radzę zrobić upgrade do Logic Express - na aukcji po 499 PLN widziałem

#4 nynoos

nynoos
  • 81 postów
  • SkądGiwice/Kraków

Napisano 02 grudnia 2009 - 20:29

czy M-Audio i inne miksery byłyby kompatybilne z garagebandem.? czy trzeba dokupować kolejny program.?

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 02 grudnia 2009 - 20:57

Dżizas maderfkin krajst; jeżeli nie jesteś w stanie poświęcić godziny na przeczytanie wątków w dziale Audio - to nie masz szans na nagranie jakichkolwiek źródeł. To forum jest wygraną w TOTKA! Czy nie widzicie, że wszystkie Wasze problemy JUŻ zostały rozwiązane... KWA MAĆ - gdybym miał forum myapple.pl 10 lat temu, byłbym w zupełnie innym miejscu.

#6 cheniek

cheniek
  • 477 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 grudnia 2009 - 09:50

Święte słowa, Kokosie, święte słowa... :) Do nynoosa: Widzisz, Twoje pytanie to temat na książkę. A nam po prostu nie chce się pisać po raz 79 tego samego. Szukaj i czytaj.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych