Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z połaczeniami przychodzącymi.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 06 lipca 2009 - 10:13

Cześć, mam problem z telefonem (iPhone 2G firmware 3.0). Problem dotyczy rozmów przychodzących. Gdy ktoś próbuje się ze mną skontaktować, słyszy komunikat o mojej niedostępności. Tak jak bym miał wyłączony telefon lub był poza zasięgiem. Z połączeniami wychodzącymi nie mam najmniejszego problemu. Mogę dzwonić do każdego. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać?

#2 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 06 lipca 2009 - 12:06

Mieliśmy taki problem globalny z operatorem (bez względu na aparat) jak się potem okazało.

#3 JU

JU
  • 15 postów

Napisano 06 lipca 2009 - 15:23

Witam, przyłączam się do pytania. Również mam iPhone 2.0, software 3.0, operator PLAY Mobile (przy okazji nie polecam!!). Osoby próbujące się do mnie dodzwonić są przekierowane na pocztę głosową jakbym był poza zasięgiem lub wyłączony telefon. Pozdrawiam MacJU

#4 tom_mac

tom_mac
  • 734 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 lipca 2009 - 20:17

Witam, przyłączam się do pytania.
Również mam iPhone 2.0, software 3.0, operator PLAY Mobile (przy okazji nie polecam!!).
Osoby próbujące się do mnie dodzwonić są przekierowane na pocztę głosową jakbym był poza zasięgiem lub wyłączony telefon.

Pozdrawiam
MacJU

dokładnie mam ten sam problem

dodatkowo, telefon ładuje się tylko gdy wyciągnę kartę sim - karta sim do wymiany?

#5 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 06 lipca 2009 - 20:28

ewidentna wina softu 3.0 też to mam

#6 rmvbhd

rmvbhd
  • 23 postów

Napisano 06 lipca 2009 - 21:37

Też w 2G 3.0 mam ten problem

#7 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 06 lipca 2009 - 22:14

mogło by parę osób z tego tematu ściągnąć z cydii boot neuter i podać jaką wersje im pokazuje ? bo mam pewną teorię :D

#8 JU

JU
  • 15 postów

Napisano 06 lipca 2009 - 23:47

witam, ja już to sprawdzałem, to znaczy wgrałem dwie wersje 3.0 - 3.6 i 4.6 i niestety nie pomogło to rozwiązać problemu :(

#9 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 06 lipca 2009 - 23:49

no może soft 3.1 coś pomoże a jak nie to albo 2.2.1 albo będzie trzeba kupić 3gs edit właśnie wyczytałem że problemem może być używanie MS Exchange ktoś z was używa? bo ja akurat tak

#10 majkool

majkool
  • 4 385 postów
  • SkądPolice

Napisano 07 lipca 2009 - 00:01

Ja też miałem problem z iPhone'm jak przeszedłem na 3.0...

Otóż u mnie było tak:
Dzwoni do mnie kolega i odbiera sygnał o niedostępności, więc się odłącza...
Patrzę na fona i nie widzę by do mnie dzwonił...
Po jakimś czasie dostaje opóźniony sygnał...
Więc pytam się jego - Ty stary dzwonisz do mnie?!
A on do mnie oczywiście, że nie, bo nie mogłem się dodzwonić, ale to jakieś 2 minuty temu...
Jak to możliwe :D

Ja posiadam wersje 3.9 BootLoadera...
Sieć: Era (abonament)

I po części wiem, to był problem z tym, że zainstalowałem rożne aplikacje, które zapewne są jeszcze nie kompatybilne z 3.0...

Teraz jestem na czystym i jest w porządku...

#11 JU

JU
  • 15 postów

Napisano 07 lipca 2009 - 00:09

Wgrałem ponownie 3.0 i nie wgrywam żadnego dodatkowe oprogramowania.
Oczywiście Jailbreak zgodnie z zaleceniami z poniższego linka:
[url]http://www.myapple.pl/iphone-pomoc/107807-2g-rozwiazanie-problemu-z-zasiegiem-i-dotykiem-iphone.html[/url]

Na razie próbowałem wykonać u siebie w domu dwa połączenia przychodzące, po wybraniu na stałe (ręcznie sieci Plus dla Play) i póki co działa.

Jak u pozostałych?

Pozdrawiam
MacJU

#12 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 07 lipca 2009 - 00:48

już wiem od czego to jest , mam gołego iphona bez żadnego softu , połączenia są ok , jak włączyłem synchronizacje z exchange to już nie działa,dokładnie to potestowałem i wychodzi na to że trzeba push wyłączyć a pobieranie z danych z exchange trzeba dać na manual

#13 tom_mac

tom_mac
  • 734 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipca 2009 - 08:33

Po zmianie nadajników PLAY na PLUS - problem przychodzących rozmów został rozwiązany (od godziny wszystko gra)

Co ciekawe telefon przestał się grzać.
Zobaczymy co z ładowaniem

---- Dodano 07-07-2009 o godzinie 09:55 ----
Ładuje też normalnie - czyli problem z nadajnikami PLAY w Poznaniu?

#14 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 07 lipca 2009 - 10:17

u mnie nie ma różnicy czy zasięg play czy plus , na obu można się do mnie dodzwonić , jest to ewidentna wina push , przed chwilą zainstalowałem star defense i zapytał się mnie o powiadomienia push zgodziłem się , po tym jak włączyłem niemożna było się do mnie dodzwonić , co ciekawe jak wyłączyłem push w opcjach dalej się poczta włączała , pomogło skasowanie gry tak więc apple spieprzyło sprawę z softem

#15 JU

JU
  • 15 postów

Napisano 07 lipca 2009 - 18:23

Witam,
po wielu próbach wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie problemu.
Od wczoraj telefon działa to znaczy odbieram połączenia przychodzące i sms w odpowiednim czasie. Przynajmniej takie sprawia wrażenie. ;)

Zastosowane środki dla sieci: PLAY, iPhone 2G, software 3.0, jailbreak.

1. Wymiana Karty SIM w punkcie Play na nową (bezpłatnie, potrzebny dowód osobisty i na wszelki wypadek kod PUK)
2. Aktualizacja do 3.0 przez iTunes (normalny, oficjalny sposóB) z wsadzoną kartą AT&T !!!
3. Dokonanie jailbreak-a metodą redsn0w z kartą AT&T!!! BEZ instalacji Cydii i Ice!!! Tylko unlock (informacja, że to też może być powodem utraty zasięgu)
4. Skonfigurowanie na nowo iPhone, bez przywracania ustawień i BEZ instalacji oprogramowania z AppStore. (uważać przy wgrywaniu dodatkowych programów - tylko dostosowane do 3.0 - informacja, że to też może być powodem utraty zasięgu)
5. KONIEC :)

Póki co wydaje się, że w ten sposób dokonany update pozwala uporać się z problemem połączeń przychodzących.

Czekam na Wasze komentarze!

MacJU.

---- Dodano 07-07-2009 o godzinie 17:25 ----
Dodam, że po zastosowaniu powyższego sposobu znikają problemy z baterią - działa normalnie i nie grzeje się.
Nie wyłączałem PUSH!

---- Dodano 07-07-2009 o godzinie 18:11 ----
Dodatkowa informacja: iTunes po skonfigurowaniu iPhoe zapyta czy zainstalować dodatkowy program dla lepszego komunikowania się z iPhone. Również dałem NIE, choć nie wiem, czy to ostatnie ma wpływ.

#16 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 07 lipca 2009 - 19:11

sposób raczej nie ciekawy :P mało kto ma kartę AT&T zresztą iphone po wgraniu czystego softu nie posiada simlocka tylko wymaga aktywacji więc powinno być bez różnicy jaka karta oraz szkoda pozbawiać się cydii , a mógłbyś zrobić mały test i włączyć sobie synchronizacje z exchange powiedzmy z gmail i sprawdzić czy da się do ciebie dodzwonić ?

#17 Nagash

Nagash
  • 2 postów

Napisano 08 lipca 2009 - 16:55

Witam Korzystam z MobileMe i opcje PUSH miałem cały czas włączoną. Po wyłączeniu, wszystko wróciło do normy. Ewidentna wina (wg mnie) softu.... Kartę mam w sieci Play ( podobne problemy były na karcie Plusa) Pozdrawiam

#18 maciejwilu

maciejwilu
  • 654 postów

Napisano 08 lipca 2009 - 22:03

Miałem ten sam problem, nie słyszałem żadnego dzwonka, na wyświetlaczu było nieodebrane a osba mówiła,że słyszała sygnał niedostępności.Zgłaszałem w Erze, niby sprawdzali i stwierdzili,że u nich jest ok. Po wejściu softu 3.0 usterki ustały...na razie

#19 Nagash

Nagash
  • 2 postów

Napisano 08 lipca 2009 - 23:09

Trochę to dziwne, bo ja właśnie zacząłem mieć problemy na 3.0 :/

#20 JU

JU
  • 15 postów

Napisano 12 lipca 2009 - 19:22

Witam,

wszystko działało po opisanych przeze mnie krokach, z Push na Me.com, bateria OK, ale zainstalowałem programy przez iTunes i/lub z Appstore i uruchomił się Notification i wszystko się posypało i znów nie mam połączeń przychodzących.

Powtarzam kroki ze swojego posta, ale też chce powiedzieć, że dość mam tej sytuacji i jestem bardzo zawiedziony tym jak Apple ostatnio wydaje aktualizacje, sprzęt.. Stają się kolejną niby porządną firmą.. :(

---- Dodano 12-07-2009 o godzinie 19:11 ----
Teraz już nie pomogło... Z tego wniosek, że Apple ingeruje w SIM, o czym czytałem na innych forach. Niestety kolejna wymiana za darmo przysługuje mi za miesiąc dopiero.
Chyba do tego czasu pozbędę się iPhone.

Czy ktoś czegoś się dowiedział?

Z przeglądanych przeze mnie innych stron wynika, że problem jest powszechny, ale nikt nie zna rozwiązania.

#21 Dynamicer

Dynamicer
  • 57 postów
  • SkądNieporęt

Napisano 12 lipca 2009 - 22:21

U mnie problem z niedostępnością (sieć ERA) pojawia się zawsze wtedy, kiedy iPhone pobiera dane z internetu. Trochę jest to irytujące w "telefonie przeznaczonym do internetu". No ale powoli przyzwyczajam się do wiadomości SMS "kto tam?" i notorycznego oddzwaniania. Miałem nadzieję, że zmiana na 3.0 coś zmieni, ale jest tak samo.

#22 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 12 lipca 2009 - 22:35

U mnie problem z niedostępnością (sieć ERA) pojawia się zawsze wtedy, kiedy iPhone pobiera dane z internetu. Trochę jest to irytujące w "telefonie przeznaczonym do internetu". No ale powoli przyzwyczajam się do wiadomości SMS "kto tam?" i notorycznego oddzwaniania.
Miałem nadzieję, że zmiana na 3.0 coś zmieni, ale jest tak samo.

jak się łączysz za pomocą edge to jest to normalne zachowanie

#23 blueliner

blueliner
  • 69 postów
  • Skądkrakow/rabka

Napisano 30 lipca 2009 - 12:44

miałem podobny problem (połączony z bardzo szybkim rozładowywaniem się baterii). Obydwa ustąpiły po ....... wyczyszczeniu slotu oraz karty sim

#24 nuk7

nuk7
  • 19 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 06:25

miałem podobny problem (połączony z bardzo szybkim rozładowywaniem się baterii). Obydwa ustąpiły po ....... wyczyszczeniu slotu oraz karty sim

U mnie dokładnie to samo, podobno Era już bada sprawę(wczoraj było dużo zgłoszeń tego typu, jak mnie poinformował konsultant). Tymczasem wyłączyłem powiadomienia i przeczyściłem sim - działa :P

EDIT: W głośnikach też przestało buczeć(chyba, że ktoś dzwoni ;]).

#25 avishon

avishon
  • 10 postów

Napisano 04 września 2009 - 02:37

Udało mi się problem rozwiązać Również miałem problemy z połączeniami przychodzącymi. Wszystkiego prawie próbowałem - restore też nic nie dało. Już myślałem że iPhone się popsuł. Po pierwsze zauważyłem że bateria ledwo wytrzymuje przez cały dzień i telefon jest cieplejszy niż dotychczas(prawie tak ciepły jak bym grał w proceso-rzernej gry - no może kilka stopni mniej) Po drugie jak rozmawiałem z ludzmi to mi mówili że ciągle jestem niedostępny. Usunałem wszystkie aplikację które korzystają z PUSH notification. Wystartowałem telefon. Przetestowałem przez następne parę godzin i problem zniknał.:P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych