Witam
Mam na dysku zewnetrznym mnostwo plikow nagranych pod windowsem (dokumenty, zdjecia itp). Kiedy probuje usunac ktorys z nich, wyskakuje mi blad -61. Pliku usunac sie oczywiscie nie da. Kiedy kline prawym przyciskiem myszy nie ma nawet opcji "usun" O co chodzi ?
Dodam ze wczesniej dysk byl uzywany tylko pod vista, maca mam od tygodnia.
dzieki za odpowiedz

Usuwanie plikow z dysku zewnetrznego, pliki z windowsa
Started by
tzim5
, 04 Jul 2009 22:48
11 replies to this topic
Posted 04 July 2009 - 22:48
Posted 04 July 2009 - 22:50
dysk sformatowany jako NTFS
pod OS X jest w trybie tylko do odczytu
jak chcesz żeby dysk bezproblemowo działał pod każdym systemem - to tylko FAT
Posted 04 July 2009 - 22:55
dzieki za odpowiedz, moge wrocic teraz jakos do systemu fat ? wszystkie dyski dla mac os dzialja na fat ? co w przypadku jak bede chcial skopiowac plik o rozmiarach wiekszych niz 4 gb, a fat obsluguje pliki tylko do 4 gb ?
Posted 04 July 2009 - 23:07
Zainstaluj NTFS-3G lub MacFUSE - dzięki nim będziesz mógł używać normalnie dysków w NTFS. Jeżeli jakiś plik nie będzie się dał usunąć, to usuń trzymając alt - często windowsowe pliki są zablokowane.
Posted 05 July 2009 - 08:23
tzim5 - bez formatu tego dysku - nie
no to wtedy masz problem
możesz wtedy podzielić plik na 4 GB części i go potem złożyć
nie, nie wszystkie dyski dla OS X działają na FAT, OS X ma swój własny system plików, ale wtedy z kolei nie będzie dysk dostępny pod Windowsem bez jakiegoś kombinowania
FAT jest najlepszy dla zewnętrznych dysków które mają być dostępne przy użyciu różnych komputerów, bo jest po prostu najbardziej uniwersalny - żaden komputer nie będzie miał problemu z jego odczytem
dopiero jeżeli naprawdę będziesz potrzebował przenosić pliki > 4GB to bym się zastanowił nad kombinowaniem z doinstalowywaniem jakiegoś wsparcia dla NTFS pod OS X, etc.

Posted 05 July 2009 - 09:13
Mam pytanie, bo mnie to jakiś czas gryzie... Czy OS X obsługuje bez kombinacji linuksowy EXT2? No bo wiem, że jest jakiś file manager (kiedyś używałem, ale teraz już nie pamiętam nazwy), który ma wbudowaną obsługę EXT2, działa pod Win i uruchamia się bez instalacji. Więc może EXT2 też jest w pewnym sensie uniwersalnym systemem plików?
Posted 05 July 2009 - 09:20
raczej nie
tzn też można sobie doinstalować ( http://sourceforge.n...ojects/ext2fsx/ ), ale to trzeba doinstalowywać
tzn też można sobie doinstalować ( http://sourceforge.n...ojects/ext2fsx/ ), ale to trzeba doinstalowywać
Posted 05 July 2009 - 10:20
Dzięki za informację! I tak w tej chwili nie mam jak tego sprawdzić, więc dlatego się pytałem.
Posted 05 July 2009 - 10:48
Ja dalej proponuje zainstalować dodatek, który umożliwia korzystanie z NTFS. To nie boli, a można normalnie używać dysków.
Posted 05 July 2009 - 10:50
a w sytuacji w której będziesz chciał przenieść pliki na innego maka przy użyciu tego dysku to powiesz komuś żeby to sobie ściągnął i zainstalował?
Posted 08 July 2009 - 07:45
Zawsze można stworzyć dwie partycje - FAT i NTFS. Mam na dysku przenośnym FAT i nie mogę zrzucać dużych plików, a to jest męczące. Myślę, że gdyby miał dwie partycje, na jednej mógłby trzymać instalkę protez do NTFS.
Posted 08 July 2009 - 08:43
Również polecam doinstalowanie dodatku do obsługi NTFS. Korzystanie z dysku który podpinamy pod mac`a jak i win będzie bezproblemowe. Dodatkowo NTFS nie ma już problemu z dużymi plikami. Przy FAT będzie problem.
W moim przypadku korzystanie z dysku zew służy głównie moim komputerom. Jeśli potrzebuję przenieść coś do innego komputera mam pena z 16 gb.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users