Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wydajny laptop - Desktop Replacement

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 21:03

Witajcie. Chciałbym prosić Was o radę.
Chcę kupić coś co można by nazwać jako Desktop Replacement, czyli jakiś laptop który będzie dosyć wydajny by sprostać użytkownikowi który zajmuje się tworzeniem grafiki rastrowej, i jako tako mobilny, choć na tym mi nie zależy zbytnio.
Górny limit ceny to chyba 3000zł, aczkolwiek miło by było gdyby kosztował trochę mniej.
Jedyne warunki jakie stawiam to żeby uruchomiła się w znośnych warunkach GTA4, ale cudów nie oczekuję ( :lol: ).
Dobrze by było gdyby Adobe Photoshop CS3 pracował wydajnie w rozdzielczościach ok 4k*5k pikseli (mój 9letni staruszek jest w stanie uciągnąć jeszcze takie rozdziałki i psd o wadze nawet do 120mb, ale po pewnym czasie zamula trochę, bo mam tylko 1gb ramu.)
Modele jakie wypatrzyłem to:
Asus X61SL-6X010C
Asus X61SL-6X010C - Sklep internetowy Komputronik.pl

i Asus K50AB-SX0011A
Asus K50AB-SX0011A - Sklep internetowy Komputronik.pl
Z tą wadą że ma 1gb mniej ramu i 1mb mniej cache.

Myślałem też nad czymś od Apple, ale ceny dla mnie są ciut za wysokie przy gorszej konfiguracji.
Wysłucham każdej opinii i propozycji.

#2 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2009 - 21:29

Zastanowił bym się*jednak nad białym MacBookiem, sam takiego używałem do CS3 trafisz na allegro poniżej 3000zł a komfort pracy z programami graficznymi jest nieporównywalnie lepszy na OSX na 13" macbooku 1,86 / 2gb Ramu składałem Tiffa 400MB w skali 1:10 16x7 m2 i dawał radę spróbuj bez wywalenia CS3 zrobić*to na lapku z windowsem :) pozatym jakoś szybciej mi otwiera pliki graficzne niż pc lepszy parametrowo. no i spacja czyli quicklook świetna sprawa w leopardzie dla grafika. popatrz w necie jak możesz dzięki Expose i QuickLook ułatwić sobie prace jako grafik, ja nie widzę już sensu pakowania się w Windowsa nawet jeśli za darmo by mi dawali lapka lepszego od tego co mam.

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 21:55

Jedyne warunki jakie stawiam to żeby uruchomiła się w znośnych warunkach GTA4, ale cudów nie oczekuję ( ).

Kolejny którego apple oślepiło, jak chcesz na GMA950 uruchomić GTA4 ?

#4 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 21:56

No tutaj jest taka przykładowa aukcja:
Macbook (white) 13,3", 2GHz C2D, 250 GB HDD (674973940) - Aukcje internetowe Allegro

Kurcze sam się waham, jedyne co jest na minus w tym MB którego podałeś to ekran. 13" to nie wiem czy nie zbyt mało.
CS3 ciągnie nawet moja 9 letnia stacjonarka więc wiesz ;)
Zawodowo tez nie pracuje, ale jak skończę szkołę to obiorę kierunki graficzne.

Co do GTA to miałem na myśli tego ASUSA i jego Radeona HD 4570, a nie MB

Edit:
Nie chciałbym pakować kasy w jakieś akcesoria typu mighty mouse etc.
Będzie przykładowo działała zwykła myszka pod usb? Albo Wacom Bamboo A6 którego obecnie uzywam?

Czy nadchodzący Snow Leopard będzie działał na MB 13" wydajnie?

#5 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 22:05

CS3 ciągnie nawet moja 9 letnia stacjonarka więc wiesz ;)
Zawodowo tez nie pracuje, ale jak skończę szkołę to obiorę kierunki graficzne.

CS3 pięknie chodzi na Mini z 3GB ramu i szybkim dyskiem z 7200 obr./min. Wykorzystywałem go do celow zawodowych kiedy moj MBP byl w serwisie. @GHz procesor i wspomniana ilość ramu dawała radę z powodzeniem.

#6 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 22:21

Kolejny którego apple oślepiło, jak chcesz na GMA950 uruchomić GTA4 ?

kolejny wielki przebudzony... :roll:

czy gdzieś napisał, że będzie pięknie działać?
nie, napisał, że to bardzo dobry sprzęt do pracy

tak, snow będzie działał wydajnie, a zapewne wydajniej niż zwykły Leo
i tak, zwykłe myszki i tablet będą działać bez problemów - sterowniki do tabletu są

#7 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 22:50

Wiem że będziecie mnie namawiać do sprzętu Apple. Ale za tą kasę mam do wyboru albo 13" MB z moim zdaniem średnim konfigiem, albo 16" Asusa z wydajniejszym sprzętem. Mówicie że Mac OS jest niezły dla grafika. Ale nie zapominajmy że a większości sprzętu nie-Applowskiego także się go da odpalić. Sam się teraz (jak mam czas) mierzę z Hackintoshem, ale przy moim hardware, jest bardzo grymaśny, nie dziwię się - w końcu używam go codzień od 9 lat :P

#8 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 03 lipca 2009 - 22:55

Wiem że będziecie mnie namawiać do sprzętu Apple.
Ale za tą kasę mam do wyboru albo 13" MB z moim zdaniem średnim konfigiem, albo 16" Asusa z wydajniejszym sprzętem.

To idź na forum Asusa. Tam Ci doradzą.

#9 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 23:36

Wyszukałem jeszcze tego:
Acer Aspire 6935G-644G25MN - RTV EURO AGD Lider rynku RTV i AGD w Polsce

#10 typowy1

typowy1
  • 148 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 03 lipca 2009 - 23:45

13' to na pewno nie Desktop Replacement. A GMA950 do tego to w ogóle tragedia. Sam aktualnie używam lapka o parametrach starego mini - C2D 1.86, 1GB DDR2, GMA950 i powiem że jest do niczego. Oczywiście, OS X robi swoje, ale jeśli chodzi o gry - zapomnij. Nie odpalisz praktycznie nic. Jedyne co mi w miarę znośnie chodzi to Blitzkrieg 1 i GTA VC, choć tu zdarzają się artefakty i inne dziwne rzeczy. Innych gier z serii extra klasyka (czyli starsze tytuły) nawet nie mogę zainstalować bo od razu krzyczy o braku shaderów. Za 3K można już mieć na prawdę znośną konfigurację 17' wzwyż, lub 15' (choć do pracy biurowej to już jest mało, szczególnie jak się długo siedzi przed takim "piździkiem") mocniejszą. Asusy polecam z doświadczenia - mój ojciec ma bardziej "wypasionego" - 4GB DDR2, GF9800M 1GB, C2D 2.0 na jakiejś szybkiej szynie (poradziłem mu szybszą szynę zamiast wolniejszej z 2.2MHz) i 500GB dysk - pracuje się na tym dość komfortowo, a i Test Drive Unlimited ciągnie niczego sobie.

#11 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 23:59

No 3k raczej nie chciałbym przekroczyć.
Parametry tego powyżej:

Procesor Intel® Core™ 2 Duo 2 GHz
Model procesora T6400, FSB 800 Mhz
Pamięć podręczna CACHE 2 MB
Ekran 16'', WXGA 1366 x 768 (16:9)
Pamięć RAM 4096 MB, DDR3
Dysk twardy 250 GB, SATA
Model karty graficznej GeForce 9600M GT
Pamięć karty graficznej 1024 MB

Ekran mi starczy, RAMu też jest pod dostatkiem. O Procku dosyć dobrze się ludzie wypowiadają, dysk starczy, mam jeszcze dwa (120+160gb) więc nie marudze. Jedynie wyczytałem że ta karta może mieć szynę pamięci DDR2 co obniża jej wydajność. Nie orientuję się w hardwarze dobrze, ale na mój rozum nadal pozostaje jednym z mocniejszych modeli. W benchmarkach wygrywa z ATI Mobility Radeon 4570, która jest w asusie o 100zł tańszym.

Kto wie jaka jest jakość wykonania w Acerach? Nie jest to jakieś made in China?

#12 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 04 lipca 2009 - 04:11

Ten tego... jak się uprzesz i chcesz mieć osx-a to jest duże prawdopodobieństwo, że na tym lapku co wkleiłeś przy tym konfigu sprzętowym zainstalujesz Leoparda, ale ja tam nic nie wiem ;p. /me hides ps. Co mi się podoba w tym lapku to matryca 16/9. Brak zasranej kaszety w filmach, mamy film na pełnym ekranie, oczywiście przy odpowiednim ratio, bo jak film jest w formacie szeroko ekranowym np. 2:35 to i tak będą pasy, ale jak nie mamy matrycy 16/9 to pasy będą podwójne. Dlaczego Apple nie wykłada matryc 16/9? :/ już czas najwyższy. Są już chyba dostępne 15tki 16/9.

#13 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 04 lipca 2009 - 08:39

Ten tego... jak się uprzesz i chcesz mieć osx-a to jest duże prawdopodobieństwo, że na tym lapku co wkleiłeś przy tym konfigu sprzętowym zainstalujesz Leoparda, ale ja tam nic nie wiem ;p.

Nie chce mieć go na stałe. Ale chciałbym spróbować zapoznać się z tym systemem i jeśli faktycznie mi się spodoba, to sprzedać lapka i pomyśleć o MacBooku. Wiem że Hackintosh to sprawa drażliwa tutaj, ale ja lubię eksperymentować z takimi rzeczami ;p
Poza tym jeśli mi na:
AMD Athlon 2800+ SSE2
Gigabyte ga-k8ns nForce3
Dźwięku AC97
Hamak się instaluje (tylko przez dysk sata wywala mi błąd, ale zajmę się tym dzisiaj) to co dopiero na tak zbliżonym konfigu jak powyżej?

Kończąc ten OT nie chcę na razie się pakować w coś czego nie poznałem jeszcze.

#14 Jotek

Jotek
  • 557 postów

Napisano 04 lipca 2009 - 08:52

Mówicie że Mac OS jest niezły dla grafika. Ale nie zapominajmy że a większości sprzętu nie-Applowskiego także się go da odpalić. Sam się teraz (jak mam czas) mierzę z Hackintoshem, ale przy moim hardware, jest bardzo grymaśny, nie dziwię się - w końcu używam go codzień od 9 lat :P

Przeczytaj to co piszą na wikipedii o kompatybilności sprzętu np. laptopów pod OSX. szczególnie fragmenty " What doesn't work" choć czasem w normalnym opisie zamieszczają info, że "Finally Working Very Excellent" aby zaraz potem przy "Audio: ALC268 (Internal microphone works) External (Not work)" czy "Webcam Acer Crystal eye (not work)".

Więc nie przynudzaj i kup sobie tego Asusa albo zapoluj na allegro na np. MBPro 2.33 - chodzą po 3,5-3,8 tys.

Jeżeli chcesz spędzać na zastanawianiu się który sterownik i do czego ściągnąć by wreszcie coś tam zaskoczyło kupuj sobie peceta.

J.

#15 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 04 lipca 2009 - 13:20

Kto wie jaka jest jakość wykonania w Acerach? Nie jest to jakieś made in China?

No jakość acerów nie jest najwyższa wszyscy znajomi którzy mieli acery to po roku popadały im napędy...
A potem reszta się posypała...

#16 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 04 lipca 2009 - 13:35

Spójrz na super-hiper-świetne napędy szczelinowe w MB/MBP... nawet roku potrafią nie przetrzymać ;) Co do tematu: zauważ, że te wszystkie laptopy mają 2MB cash'u, co moim zdaniem wyklucza je jako 'Desktop Replacment'... Moim zdaniem powinieneś szukać czegoś co ma przynajmniej 3MB pamięci podręcznej...

#17 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 04 lipca 2009 - 15:41

No jakość acerów nie jest najwyższa wszyscy znajomi którzy mieli acery to po roku popadały im napędy...

Akurat napędu używam bardzo sporadycznie, może raz na miesiąc-to jest max.
Jakąś psują też specjalnie nie jestem, mój iPek, po pół roku używania ma tylko kilkanaście rysek z tyłu.

W tych cenach, do 3k, nie widziałem procka z większym cachem, ale czuję że chyba więcej mi nie będzie potrzebne.

#18 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lipca 2009 - 18:31

A ja sprzedawałem i nie sprzedaję, pomimo, że jest na nie większe parcie i prowizja jest też lepsza niż od Apple.
Sami wydedukujcie dlaczego przestałem je sprzedawać. Nie pytajcie nawet o awaryjność.

Ciekawe dlaczego xps studio 13'' 2,53/2GB/160GB/GF9400M kosztuje prawie 7 tysięcy? Hmm...

#19 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 05 lipca 2009 - 16:44

No to zapytam inaczej.

Co byście polecali do w cenie do 3k, z prockiem dwurdzeniowym, 3-4gb ramu i oddzielną, wydajną kartą graficzną?

Bo jak na razie to chyba ten jest moim faworytem: Asus X61SL-6X010C - Sklep internetowy Komputronik.pl
Z tym że karta ponoć jest mniej wydajna niż nVidia GF 9600M GT

#20 Koyot

Koyot
  • 947 postów

Napisano 05 lipca 2009 - 17:43

Musi być nowy? Ja bym radził zapolować na allegro na jakiegoś MBP na C2D. Każdy będzie oki :)

#21 tomhry

tomhry
  • 19 postów

Napisano 05 lipca 2009 - 18:38

Nie za bardzo widzę sens dyskutowania nadużywaniem ekranu 13' do obróbki grafiki. Przecież to do poważniejszych zadań graficznych zupełnie się nie nadaje a podobno ma być to komputer do pracy:) Tak więc albo zewnętrzny monitor (po co wtedy kupować notebooka) albo MBP (co raczej przekracza pułap cenowy). A tak ogólnie wydaje mi się, że podpuszczasz makowców by zachwalali 13' komputerki:)

#22 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 05 lipca 2009 - 21:13

No właśnie jedyne co w Macach mi przeszkadza to ekran, na takim 13" piździku nie da się popracować komfortowo 4-8h dziennie. Jeśli będzie te 15-16 cali to już mogę to przyjąć, ale nie mniej.

#23 claus

claus
  • 20 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 sierpnia 2009 - 23:59

poniżej 3 tysięcy i powyżej 13 cali? tak to tylko w erze ci dopasują.

#24 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:54

Jesli chcesz miec mobilnego potwora to tylko ze stajni [url=http://www.alienware.com/products/notebook-computers.aspx]Compare Gaming Laptops Custom-Built For PC Gamers - Alienware[/url] ,ale za 3k to mozesz tylko pomarzyc.

#25 stl1982

stl1982
  • 154 postów
  • SkądGrudziadz / Polandia

Napisano 24 grudnia 2009 - 15:42

I wszystko jasne

Gateway Computers - P-7915u FX Notebook - P7915UFX)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych