Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

odrzucenie reklamacji - Cortland Pozna艅

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 prosze-o-pomoc!

prosze-o-pomoc!
  • 2 post贸w

Napisano 03 lipca 2009 - 18:44

witam, w grudniu 2008 roku kupi艂am komputer macBook w jednym z iSpot贸w we Wroc艂awiu. przez ca艂y czas swojego u偶ytkowania by艂 przechowywany nie do艣膰, 偶e w firmowym ochronnym pokrowcu, to r贸wnie偶 w dodatkowej obudowie. 2 tygodnie temu przewozi艂am go w walizce (wraz z ubraniami, mi臋dzy kt贸rymi le偶a艂 i kt贸re dodatkowo go amortyzowa艂y), lecz po wyj臋ciu komputera na monitorze z jego lewego dolnego rogu praktycznie do samej g贸ry ekran pokrywa艂 bia艂y prostok膮t przez kt贸ry nic nie by艂o wida膰. nie by艂o 偶adnych(!) 艣lad贸w zewn臋trznych uszkodzenia. walizka, w kt贸rej przechowywany by艂 komputer r贸wnie偶 nie by艂a rzucana po 艣cianach. komputer zosta艂 wys艂any do serwisu Cortland w Poznaniu. po tygodniu oto otrzyma艂am tak膮 wiadomo艣膰: Szanowni Pa艅stwo, niestety usterka z kt贸r膮 przys艂ali Pa艅stwo komputer nie mo偶e zosta膰 naprawiona w ramach rocznej gwarancji Apple. Przypadkowe uszkodzenia nie podlegaj膮 takim naprawom. W tej sytuacji mo偶emy jedynie zaproponowa膰 napraw臋 p艂atn膮 wed艂ug poni偶szej oferty: MacBook (13-inch Early 2008) 661-4579 Display, LCD Panel, 13.3 in Cena cz臋艣ci: 1793 PLN netto (+VAT 22%) Robocizna: 150 PLN netto (+VAT 22%) lub przy wykorzystaniu cz臋艣ci innych producent贸w (nie firmy Apple), o takiej samej specyfikacji: MacBook (13-inch Early 2008) Display, LCD Panel, 13.3 in Cena cz臋艣ci: 400 PLN netto (+VAT 22%) Robocizna: 150 PLN netto (+VAT 22%) oferta wa偶na w dniu 2009-07-03 Z powa偶aniem KIEROWNIK SERWISU przyznam, 偶e nie jestem znawczyni膮 komputer贸w i po pierwsze: nawet nie wiem dok艂adnie jak nazwa膰 profesjonalnie uszkodzenie, kt贸re zaistnia艂o, po drugie: czy jest szansa w walce z Cortlandem? czy kto艣 mo偶e ma jakie艣 do艣wiadczenia? i po trzecie: czy je偶eli nie uda wygra膰 mi si臋 naprawy w ramach gwarancji, to kt贸r膮 z opcji przedstawionych przez Cortland polecacie? czy "display, LCD panel, 13.3 in" oznacza wymian臋 ca艂ego monitora czy tylko tego co jest w jego 艣rodku? z g贸ry dzi臋kuj臋 za ka偶d膮 nawet najmniejsz膮 podpowied藕.

#2 virgin71

virgin71

• 12聽562 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 03 lipca 2009 - 19:07

Tylko w to co w 艣rodku. Oczywi艣cie opcja druga. P.S. Je艣li torba sz艂a do luku samolotowego, to na pewno by艂a rzucana. Laptopa mo偶na bra膰 do baga偶u podr臋cznego i zawsze nale偶y tak robi膰. Najlepiej zamie艣膰*zdj臋cie uszkodzenia.

#3 TTomekk

TTomekk
  • 1聽741 post贸w
  • Sk膮d艢l膮sk

Napisano 03 lipca 2009 - 19:13

Spr贸buj innego serwisu...a mo偶e b臋dzie taniej niekoniecznie autoryzowanego apple

#4 mikro123

mikro123
  • 1聽274 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 03 lipca 2009 - 19:14

Ja s膮dz臋 偶e to oddawanie na gwarancj臋 szczeg贸lnie u Apple jest troch臋 dziwne O wszystkim mo偶na powiedzie膰, 偶e nie zrobi艂o si臋 samo lecz kto艣 "specjalnie" to zrobi艂 Proponuj臋 wymieni膰 ekran firmy innej ni偶 Apple

#5 Leonard

Leonard
  • 1聽193 post贸w

Napisano 03 lipca 2009 - 19:15

Jasne punkty (czasem mniejsze czasem wi臋ksze) s膮 skutkiem nadmiernego nacisku przy艂o偶onego do klapy notebook'a.
Ta usterka jest nazywana potocznie "odci艣ni臋ciem klawiatury na matrycy" i nie jest serwisowana w ramach gwarancji przez serwisy wi臋kszo艣膰i firm komputerowych.

Co do matryc apple/nie apple. Apple nie produkuje matryc, a te montowane w macbook'ach white nie s膮 w 偶aden spos贸b specjalne i ich cena zdecydowanie nie powinna przekracza膰 kilkuset z艂otych.
Dobrym wyj艣ciem b臋dzie druga opcja (400PLN + robocizna) lub skorzystanie z serwis贸w forumowych koleg贸w Iro, virgin71.

Edit-----

czy "display, LCD panel, 13.3 in" oznacza wymian臋 ca艂ego monitora czy tylko tego co jest w jego 艣rodku?

Podejrzewam 偶e nie wymianiaj膮 ca艂ej klapy, a jedynie matryc臋 (czyli to co jest w 艣rodku).
Pozdrawiam.

#6 prosze-o-pomoc!

prosze-o-pomoc!
  • 2 post贸w

Napisano 03 lipca 2009 - 19:15

walizka by艂a przewo偶ona samochodem. niestety nie spodziewa艂am si臋, 偶e serwis b臋dzie robi艂 jakiekolwiek problemy z napraw膮 ekranu, dlatego nie zrobi艂am zdj臋膰 uszkodzenia. bardzo dzi臋kuj臋 za odpowied藕. oto odpowied藕 jak膮 otrzyma艂am przed chwil膮 z serwisu na e-mail z pro艣b膮 o szczeg贸艂owe wyt艂umaczenie nieprzyj臋cia gwarancji: Szanowna Pani, matryca komputera jest p臋kni臋ta. Jest to kwalifikowane jako przypadkowe uszkodzenie. Mog艂o to nast膮pi膰 na przyk艂ad na skutek 艣ci艣ni臋cia pokrywy komputera lub te偶 w inny spos贸b , kt贸rego nie jeste艣my w stanie okre艣li膰 z racji braku takich mo偶liwo艣ci. Pierwszym krokiem, kt贸ry nale偶y wykona膰 w sytuacji odmowy serwisu naprawienia komputera w ramach rocznej gwarancji jest zg艂oszenie tego na Infolinii wsparcia technicznego Apple. Poni偶ej podaj臋 numer telefonu: 008004411875 Z powa偶aniem KIEROWNIK SERWISU

#7 TTomekk

TTomekk
  • 1聽741 post贸w
  • Sk膮d艢l膮sk

Napisano 03 lipca 2009 - 19:23

No to zg艂o艣 si臋 tam pod ten numer i opowiedz sytuacj臋. Tylko bardzo spokojny nieco zdziwionym g艂osem (jak to si臋 mog艂o sta膰) :) bo je艣li na nich wyskoczysz z krzykiem no wiesz zawsze mo偶na od艂o偶y膰 s艂uchawk臋...

#8 badej

badej
  • 83 post贸w

Napisano 03 lipca 2009 - 22:05

Wed艂ug mnie wklejanie prywatnej korespondencji, kt贸r膮 prowadzi艂a osoba "prosze-o-pomoc!" z kierownikiem serwisu w Cortlandzie jest, delikatnie m贸wi膮c, nie na miejscu. Z kolei p臋kni臋cie matrycy to uszkodzenie mechaniczne i nie mog艂o powsta膰 samo z siebie. Nie wiem o jakiej walce z Cortlandem osoba ukrywaj膮ca si臋 pod nickiem "prosze-o-pomoc!" pisze - dla mnie jest sprawa jasna, p臋kni臋ta matryca, to naprawa wykraczaj膮ca poza warunki gwarancji. Jestem za to pe艂en podziwu, 偶i serwis zaproponowa艂 ta艅sz膮 napraw臋, wida膰, 偶e zale偶y im na dobru i zadowoleniu klienta. Jestem przekonany, 偶e inny serwis przedstawi艂by jedynie opcj臋 z wykorzystaniem applowskich (nierozs膮dnie drogich) cz臋艣ci i tyle. Niekt贸rzy jednak nie potrafi膮 tego dostrzec...

#9 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 04 lipca 2009 - 07:06

1. Serwis Apple ma racje z tym, 偶e naprawa nie podlega gwarancji. 2. o wiele taniej wyjdzie wymiana w innym serwisie. PS. Ja by co, to mam oryginaln膮 matryc臋 na zbyciu.

#10 dzaku

dzaku
  • 665 post贸w

Napisano 04 lipca 2009 - 08:26

1. Serwis Apple ma racje z tym, 偶e naprawa nie podlega gwarancji.
2. o wiele taniej wyjdzie wymiana w innym serwisie.

PS.
Ja by co, to mam oryginaln膮 matryc臋 na zbyciu.

Z czystej ciekawosci - o ile taniej to moze byc niz 550 zl? Bo ta cena nie wydaje sie jakas bardzo wysoka..

#11 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 04 lipca 2009 - 12:56

Z czystej ciekawosci - o ile taniej to moze byc niz 550 zl? Bo ta cena nie wydaje sie jakas bardzo wysoka..

499,- z monta偶em

#12 KuboX

KuboX
  • 2聽119 post贸w
  • Sk膮dPolandia

Napisano 04 lipca 2009 - 13:22

No to ca艂kiem tanio. Kolega Prosze-o-pomoc ju偶 chyba wie gdzie wymieni膰 matryc臋;)

#13 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 04 lipca 2009 - 14:15

No to ca艂kiem tanio. Kolega Prosze-o-pomoc ju偶 chyba wie gdzie wymieni膰 matryc臋;)

Raczej kole偶anka. :grin:

#14 KuboX

KuboX
  • 2聽119 post贸w
  • Sk膮dPolandia

Napisano 04 lipca 2009 - 21:18

Raczej kole偶anka. :grin:

A rzeczywi艣cie - przepraszam:grin:

No ale nick jest bezb艂臋dny. Pami臋tam, 偶e kto艣 mia艂 kiedy艣 nick "HELP!".

#15 Adamsky1979

Adamsky1979
  • 13 post贸w

Napisano 27 listopada 2009 - 11:45

odrzucenie reklamacji matrycy Macbook 17"-Cortland Warszawa Witam, Ja rowniez mialem/mam podobna historie z uszkodzona/peknieta matryca w MacBook Pro (17-inch 2.4GHz) SVC,DISPLAY CLAMSHELL,GLSY,HI RES Diagnoza brzmiala "Pana komputer ma uszkodzon膮 (p臋kni臋t膮) matryc臋 LCD. Jest to uszkodzenie mechaniczne i niestety nie podlega naprawie gwarancyjnej. Naprawa komputera wymaga wymiany modu艂u matrycy na nowy" Cena oczywiscie nie do zaakceptowania(przynajmniej dla mnie) W zwiazku z tym ze nie jestem ekspertem prosze o pomoc w wyjasnieniu ,czy chodzi im o modu艂 matrycy czy o wymiane calej matrycy?A moze to jest jedno i to samo?Z gory dzieki za pomoc i wyrozumialosc jesli to "smieszne" pytanie. PS.Czy ma ktos jakas alternatywe dla Cortlandu i jak wyglada to cenowo?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych