Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Touch nie reaguje na dotyk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 MiQulll

MiQulll
  • 7 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 17:24

Witam!

Wczorajszego dnia, podczas gdy z nieba padał deszcz czy raczej lała się woda, szedłem do domu z iPodem w plecaku. Po ok 4 h od wejścia do suchego domku wyciągnąłem iPoda z wilgotnego jeszcze plecaka w celu przesłuchania ostatniego albumu. Urządzenie jednak było jakby w stanie ciągłego włączania się, więc widać było tylko jabłko na czarnym tle. Po zresetowaniu moim oczom ukazał się ekran główny, niestety nie mogę wejść do "ikonek", bo iPod w żadnym stopniu nie reaguje na dotyk. Wyświetlacz wydaje się być sprawny, choć nie wiem co powoduje pewne plamki widoczne gdy patrzy się na włączony ekran pod kątem, które zaraz ujrzycie na zdj:

[url]http://img15.imageshack.us/img15/5266/p1220592.jpg[/url]
[url]http://img269.imageshack.us/img269/7135/p1220591.jpg[/url]
Kiedy patrzy się "normalnie", plamek prawie nie widać (choć wyświetlacz jest dziwny, oświetlenie jest niezbyt regularne i ma się wrażenie, że to obraz złożony z kilku "warstw" jakby):

[url]http://img78.imageshack.us/img78/8409/p1220596.jpg[/url]

Mam nadzieję, że da się ten problem jakoś rozwiązać. Wiem, że jestem beznadziejny i nie pomyślałem, no ale, jak to mówią, "stało się", więc teraz trzeba myśleć jak to naprawić. Liczę się z tym, że trzeba będzie wymieniać panel dotykowy, który jest dostępny na Allegro, proszę jednak o poradę, czy łatwo to zrobić ręcznie oraz gdzie ewentualnie z tym można iść (mieszkam w Raciborzu, w najgorszym razie wyślę to do serwisu Apple). Rozumiem, że każdy serwis Apple jest w stanie mi to zrobić?

Mam nadzieję, że napisałem temat w dobrym dziale, pozdrawiam i proszę o odp! :)

PS. Właśnie spróbowałem wyłączyć iPoda, naciskając górny przycisk, a następnie "ślizgając" po napisie "wyłącz" i, o dziwo, zareagował. Czy jest możliwe, aby wyświetlacz działał w "połowie"?

#2 Teq

Teq
  • 667 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 17:54

Z tego co widze to woda ci sie dostala do wyswietlacza, stad plamy, ale tyle to sam wiesz.
Czego najwyrazniej nie wiesz to to ze woda i prad nie wspolpracuja dobrze w urzadzeniach elektronicznych... nie moge zrozumiec dlaczego wlaczales go kiedy byl mokry.
W takiej sytuacji trzeba natychmiast wylaczyc, rozkrecic, jesli ma sie do dyspozycji to przelac destylowana *demineralizowana woda (wiem, strach lac wode na to, ale w sytuacji zalania jest juz i tak po ptakach, a realistycznie to jedyna szansa na zapobiegniecie powazniejszym uszkodzeniom), wysuszyc (na powietrzu, nie suszarka czy kaloryferem)

Teraz dobra wiadomosc, rozebranie go nie jest specjalnie skomplikowane (zakladajac ze nie masz alergii na srubki) YouTube - Apple iPod Touch Disassembly - Fix your broken iPod Touch
wysylanie do Apple nie jest dobrym pomyslem, poniewaz policza sobie majatek
YouTube - iPod Touch Screen Replacement & Take Apart Directions by DirectFix.com
YouTube - iPod Touch 2nd Generation Digitizer/Screen Replacement - Part 1 of 3

Powodzenia.

#3 typowy1

typowy1
  • 148 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 03 lipca 2009 - 18:10

O, ja też mieszkam w Racku :) Spróbuj iPoda wysuszyć. Rozkręć, porozkładaj na ręcznikach papierowych i w ciepłym miejscu wysusz albo przy pomocy suszarki. I myślę że jeżeli na prawdę będzie trzeba wymienić warstwę dotykową, to i u nas znajdzie się serwis komórkowy który temu podoła.

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 18:32

serwis Apple zrobi to odpłatnie, gdyż woda oznacza brak gwarancji, bo jak zauważył kolega Teq

woda i prad nie wspolpracuja dobrze w urzadzeniach elektronicznych

#5 suicide

suicide
  • 150 postów
  • SkądKomorów

Napisano 04 lipca 2009 - 21:39

jak dla mnie wystarczy osuszyc ipoda... najlepiej rozebrac go i zostawic w cieplym miejscu na kilka dni... jak pojawi sie korozja to przeczyscic spirytem jak to bylo w mojej sytuacji i wsio... dokladnie tak samo wygladal moj ipod po zalaniu piwem... i tez nie dzialal dotyk... ale przez 4 dni sie suszyl... rozebralem, przeczyscilem i wszystko smiga :D tyle ze moj sie rozladowal zaraz po zalaniu... a twoj dziala i nie wiem czy juz nie jest ''po ptakach''...

#6 MiQulll

MiQulll
  • 7 postów

Napisano 05 lipca 2009 - 19:31

Hmmm, przeczyściłem go troszkę wodą demineralizowaną, oczywiście wpierw rozłożyłem. Poczekałem, aż 2 dni się wysuszy, po czym go złożyłem. Niestety, ten sam problem - połowa ekranu nie reaguje na dotyk. Nie wiem czy nie kupić digitizera, jak i wyświetlacza (te dziwne plamki są nadal widoczne, choć... w innym ułożeniu! Jestem pewien, że nic nie rozlałem na urządzenie przed złożeniem z powrotem... :| ) Jest jeszcze jakiś inny sposób - czy rozłożenie go ponownie może coś dać? Na pewno nie ma tam już wody, przez te 3 dni nie padało ani razu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych