Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

czarny ekran

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 angie78

angie78
  • 21 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 15:37

witajcie, mam chyba powazny probem z moim komputerem mac os x 10.5 gdy wlaczam to startuje tak jak zawsze ,ale nie ma obrazu tylko czarny ekran co sie moglo stac czyzby wirus? bardzo prosze o pomoc ;-)

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2009 - 16:31

Jak komputer? Czy w ogóle się włącza (w końcu coś widać?). Wirusów nie ma, więc raczej nie to;)

#3 angie78

angie78
  • 21 postów

Napisano 03 lipca 2009 - 20:20

wlasnie przed chwila probowalam uruchomic i niestety nadal nie dziala wyswietla sie bialy ekran i to jest wszyzstko zadnych napisow , nic.Nie wiem jak moge rozwiazac ten problem:confused:

#4 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 04 lipca 2009 - 08:33

My też nie wiemy - nie potrafimy wróżyć z fusów. Podaj więcej informacji - jaki komputer, co się działo przed awarią, czy jest jakiś dźwięk przy uruchamianiu.

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 lipca 2009 - 21:13

Odłącz od niego wszystko przytrzymaj power przez 20 sekund podłącz i na 99% ruszy :)

#6 piotrszysz

piotrszysz
  • 237 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 25 czerwca 2010 - 13:01

__________________________________________________________________________ Witam, zamiast zakładać nowy wątek kontynuuję, bo temat jest zgodny: Wie ktoś może, dlaczego po włączeniu iMaca zamiast okna MacRomu widzę czarny ekran? Dysk się niby odpala, latają chrabąszcze, potem jak zauważyłem system się normalnie wczytuje, ale nic nie widzę...; / Kiedy wciska escape (gdzie normalnie powinno się pojawiać okno logowania) słyszę dźwięki macowe. Dopiero za trzecim (w tym przypadku, bo problem jest od wczoraj) razem udało mi się uruchomić go normalnie. Raz, zdarzyło mi się, że po czarnym ekranie pojawiły mi się fruwające paski..; / Niczym go nie zalałem, nie spadł z 10 piętra, jedyna opcja jaka chodzi mi po głowie, to: 1. ostatnio aktualizowałem Leo do Snow Leo 2. Na BootCampa wgrywałem Ubuntu 10.4 z GRUBEM, może on coś zaszkodził (?) POMOCY!!; (

#7 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 25 czerwca 2010 - 13:05

A Ubuntu działa normalnie? Jak próbujesz odpalać z płyty z systemem? Mi to raczej wygląda na odklejony chip grafiki a nie problem software'owy.

#8 piotrszysz

piotrszysz
  • 237 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 25 czerwca 2010 - 22:58

Nie strasz mnie! ;( Ale jak to możliwe, Mac cały czas grzecznie stał na biurku, nikt go nie dotykał... ;/;/ a więc tak, problem się nie rozwiązał, a ekran się załącza po jakiejś minucie- tak jakby musiał się trochę nagrzać Ubuntu usunąłem, BootCamp miał problemy z nieczytelnymi partycjami- to usunąłem je ręcznie i przywróciłem wszystko do głównego dysku. Potem zainstalowałem XPka i tyle any ideas?

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 21:36

Jakie 'chrabąszcze'?

#10 piotrszysz

piotrszysz
  • 237 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 28 czerwca 2010 - 10:26

Jakie 'chrabąszcze'?

no dysk czyta dane.
bylem w applu- doroadzono mi reinstalke snow leo na czysto i apple hardware test (co ciekawe nie chce się uruchomić)
narazie Macowi się odmieniło i przestał

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 22:33

Cóż za dziwaczne określenie...

#12 piotrszysz

piotrszysz
  • 237 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 29 czerwca 2010 - 14:08

wiele ludzi tak mowi :D

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 23:34

Wielu, powiadasz? To chyba znamy innych ludzi.

#14 cozy

cozy
  • 89 postów
  • SkądLondek

Napisano 05 grudnia 2010 - 23:16

Nie mam tego na Macbooku pro, ale mam na Mac Pro, wczoraj zrobilem uaktualnie do 10.6.5, no i dzis rano odpalil sie OK, pochodzil i wylaczylem go. Jak przyjechalem i wlaczylem go to mam CZARNY EKRAN i kursor myszy taki jakby z bad pixelami czyli ta biala obwodka jest troche poszaprana, a jak daje w rog ekranu to sie kreci tez teczowe kolko, tez z ubytkamim jak bo cos z grafika. Komp sie dlugo odpala, dysk czyta i mysle ze system jest odpalony tylko ze jest czarny ekran i nic nie moge zrobic, w safe mode sie odpala i moge chodzis po systemie, ale pomozcie, zeby sie odpalal normalnie !! Co to sie posypalo??

#15 cozy

cozy
  • 89 postów
  • SkądLondek

Napisano 06 grudnia 2010 - 18:52

Moge sie tez polczyc z nim przez LogMeIn ale nic nie widze, kieruje myszka ale dalej czarny obraz i jakies paski na monitorze kompa z ktorego sie polaczylem, jak zmianiam rozdzielczosc to cos sie dzieje ale dalej czarny obraz :( Czy to moze byc karta graficzna czy raczej plyta glowna lub inne ?

#16 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 06 grudnia 2010 - 19:15

Jak przyjechalem i wlaczylem go to mam CZARNY EKRAN i kursor myszy taki jakby z bad pixelami czyli ta biala obwodka jest troche poszaprana, a jak daje w rog ekranu to sie kreci tez teczowe kolko, tez z ubytkamim jak bo cos z grafika. Komp sie dlugo odpala, dysk czyta i mysle ze system jest odpalony tylko ze jest czarny ekran i nic nie moge zrobic, w safe mode sie odpala i moge chodzis po systemie, ale pomozcie, zeby sie odpalal normalnie !!

Odpal go z CD i reinastaluj system, ale wcześniej sprawdź persmissions na dysku

#17 cozy

cozy
  • 89 postów
  • SkądLondek

Napisano 06 grudnia 2010 - 20:29

co to persmissions na dysku ? juz chcyba za pozno bo wlasnie robie reinstal :(

#18 cozy

cozy
  • 89 postów
  • SkądLondek

Napisano 06 grudnia 2010 - 20:55

Po instalacji to samo, czarny ekran z ikonka

#19 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 07 grudnia 2010 - 16:40

co to persmissions na dysku ?

Proszę.

#20 piotrszysz

piotrszysz
  • 237 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 04 stycznia 2011 - 22:58

iSource

Ok. Po trzymiesięcznej walce ustaliłem co bylo nie tak (iMac 2008 po gwarancji). Po tym jak przewaliłem cały internet, przewaliłem wszystkie fora, zawiozlem komputer do naprawy w autoryzowanym serwisie iSource outlet ul dzialkowa 85 Appla (warszawa), dowiedzialem sie, iż naprawa wyniesie mnie tylko 2800 zł!!!
Zrezygnowałem z naprawy, musialem oddac im 50$ za NIC! nawet maka mi nie odkurzyli a po powrocie do domu przestal w ogóle dzialac (popsuli port mini DVI).
Zaczalem dzialac na wlasna rękę. Chciałem skorzystać z instrukcji serwisowej. Opisane tam są kroki co zrobić po kolei, by wykluczyć kazda usterkę. Wszystko fajnie ale trzeba wymieniać lub sprawdzać części. Postęp wyglądał następująco:
reset pram > sprawdzenie ramu > sprawdzenie diod na płycie logicznej wykazujących podstawowe wady sprzętowe > potem była wymiana płyty logicznej komputera. Tego już w domu nie miałem (a wg instrukcji ten element byl zepsuty). Część tylko 550$. Już byłem gotow ja ściągać i wymieniac w domu jednak powstrzymalem sie. wolalem sprawdzic z pomocą technika 'w sposob bardziej wnikliwy' pracę innego hardware.
Znalazlem inżyniera z ameryki www.macpomoc.pl
do rzeczy! Okazało się, że poszła karta graficzna. Nie jestem pewien, czy z mojej winy, czy była to usterka fabryczna.Wiatrak... Wszystkie skrzydełka są urwane (dziwne, że nigdy nie usłyszałem, by coś się działo, ani przy noszeniu maka nic nie latało po jego wnętrzu). Najciekawsze, że działo się to po przywiezieniu z iSource). Potem stopił się chipset (stąd moje objawy zanikającego obrazu pprzy włączaniu, potem całkowicie- wada się pogłębiła) na karcie graf. niestety nie udało się go przelutować :(
Z iSource to wgle była ciekawa sprawa. Nie dość, że wystawili mi błędną ekspertyzę, to zażądali opłaty za naprawę wyższą o 1000 zł!!! (wtedy cena naprawy: 2800 zł była równa nowemu MacBook white w stanach). W regulaminie widniał zapis, że serwis ZATRZYMUJE twoje części po naprawie, a jeśli chcesz je odzyskać, musisz za nie zapłacić. JAKIM PRAWEM!?!?
Wkurzyłem się! Za 50$ ktore straciłem (nie odzyskam); czas bez iMaka i za trud jaki przez nich musiałem włożyć, by znaleźć kogos normalnego kto mi to zrobi- nie uśmiechało mi się kupować kluczy do sprzętu...

!!!!!ODRADZAM SERWIS APPLE'a iStore !!!!!!

Link z dokumentami

@ftpd- miałeś rację pomyliło mi się z macromem ;)
@Cortland - racja, nie wasza firma świadczyła usługi
@Jentot- świetna diagnoza ;)

#21 Cortland

Cortland
  • 111 postów
Napisano 04 stycznia 2011 - 23:28

Ciekawe. "Obsmarowuje" Pan serwis Cortland, a raport, który Pan załącza jest z firmy iSoruce. Może Pan doprecyzuje?

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 00:39

Zapobiegawczo ostrzegam: w tym wątku czekamy na 'doprecyzowanie', o jaką firmę chodzi, a potem nie chciałbym flejmu i wzajemnego oskarżania się. Macie do tego inne kanały komunikacji, wątek wrzut i wymówek zamknę od ręki.

---------- Wpis dodano 05.01.2011 o 00:39 ---------- Poprzedni wpis dodano 04.01.2011 o 23:33 ----------

No to się wyjaśniło. Super.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych