Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dziwne kolory po zalogowaniu :( pomocy.

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2009 - 12:03

Witam Serdecznie, Mam iMac'a Alu 20", 2ghz, 4gb ram, ATI RadeonHD 2400 Kochani, pojechałem sobie dzisiaj na myjnie (zostawiłem włączonego Maca) Nie było mnie 40-50min. Po powrocie, jak ruszyłem myszką by obudzić pulpit, zobaczyłem takie o to kolory: (załącznik). Ze strachu, przelogowałem się na inne konto, oraz na konto swojej narzeczonej - tam jest OK. Po uruchomieniu ponownym, wpisuje swoje hasło i patrzę - kolory OK, po 2-3 sekundach niestety zmieniają się na te szkarady... :( Co zrobić? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

#2 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 03 July 2009 - 12:12

a co z nimi nie tak, bo na tym screenie nic nie widac...

#3 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2009 - 12:17

Już podaję linka do lepszej wersji:

[URL="http://www.e-shell.pl/~patryk/pulpit.png"]dziwne kolory[/URL]

#4 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 July 2009 - 12:39

ustawienia profilu monitora? by pasowało, że zmiana jest po 2-3s System Preferences->Display->Color i tam Display Profile

#5 iBodo

iBodo
  • 265 posts
  • SkądW-wa

Posted 03 July 2009 - 12:39

Chyba musisz zrobić zdjęcie akranu a nie zrzut, bo na linku który podałeś wszsytko wygląda wporządku.

#6 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2009 - 12:46

Roberto: No mam tam profile, niestety nie wiem co z nimi zrobić. Kalibracja nie pomaga.

iBodo: W skrócie, wygląda jakby pracował na max 4000 kolorach. Jakość jest do bani.

Dodatkowo zniknął mi dźwięk...

Jak jestem na swoim profilu (tym z dziwnymi kolorami), i jak kliknę by się przełączyć między profilami, wpisuję hasło i mam efekt CUBE, to kolory na moim profilu wracają do normy i profil przełącza się na ten który wybrałem sobie z listy.

Jak jestem na innym profilu niż mój i chcę się przełączyć na swój, to po wpisaniu hasła w efekcie CUBE kolory są już do bani.

#7 iBodo

iBodo
  • 265 posts
  • SkądW-wa

Posted 03 July 2009 - 13:09

System Preferences->Display->Colors->Millions a tak masz ustawione ?

#8 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 July 2009 - 13:13

iBodo: Oczywiście.

#9 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 03 July 2009 - 19:06

Sprawdź co masz w Login items: System Preferences->Accounts->(Twoje konto)->Login Items. Wygląda na to, że jakiś program (lub jego moduł) zainstalowany tylko na twoim koncie i uruchamiany automatycznie po zalogowaniu, modyfikuje Ci ustawienia kolorów (może jakiś nowy zajefajny screensaver np? ;)) – ale to tylko mój domysł...

#10 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 July 2009 - 22:17

owca666: Niestety, to też sprawdziłem. Startowało mi tylko "iTunes helper" a poza tym, nic nie instalowałem od przeszło... tygodnia.

Kolory dalej do bani, coś poradzicie? :(

#11 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 05 July 2009 - 23:03

Może to zabrzmi głupio (bo to najczęściej padająca rada na tym forum, takie tutejsze panaceum :lol:), ale spróbuj naprawić przywileje :) ...skoro nic podejrzanego nie masz w Login items i zmiana profilu kolorów nic nie daje... masz miliony kolorów ustawione itp

#12 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 July 2009 - 23:51

Niestety, dalej to samo... jeśli chodziło Ci o to, żebym zmienił sobie z administratora na inne konto itd, to zrobiłem i nic to nie daje.

#13 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 06 July 2009 - 08:42

Raczej o to: http://www.myapple.p...363-post16.html
Choć Apple zaleca uruchamianie DU z HDD: Informacje o funkcji naprawy uprawnień do dysku programu Disk Utility

#14 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 July 2009 - 13:35

Niestety, naprawa uprawnień nic nie dała...

#15 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 July 2009 - 14:11

no to w końcu

Ze strachu, przelogowałem się na inne konto, oraz na konto swojej narzeczonej - tam jest OK.

czy jednak

Niestety, dalej to samo... jeśli chodziło Ci o to, żebym zmienił sobie z administratora na inne konto itd, to zrobiłem i nic to nie daje.

bo IMO sam sobie przeczysz...

#16 sedpatrick

sedpatrick
  • 17 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 July 2009 - 14:16

Roberto: Masz rację, mogłem sprecyzować, że chodzi o uprawnienia - w drugim cytacie chodzi o to, że zmieniłem sobie uprawnienia z administratora na standardowe i odwrotnie.

Dalej bez efektu.

#17 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 06 July 2009 - 17:29

Może ja postaram się pokazać co Kolega zakładający wątek ma na myśli (tak mi się wydaje bo mam podobny problem i to na dwóch komputerach Mac Pro i iMac więc Karta Grafiki odpada) Faktycznie aplikacje wyglądają dziwnie po wybudzeniu - pomaga restart przykładowo SAFARI

Więc tak jest dobrze:***********************************************************************************************************************

Dołączona grafika

A tak źle :************************************************************************************************************************

Dołączona grafika

Przy czym w np. SAFARI to jest tak że po przebudzeniu wygląda dobrze ale :) jak przewijamy stronę w dół to coraz to mocniej efekt się pogłębia do prawie całkowitego zaciemnienia. Dodatkowo napiszę że ten problem u mnie przynajmniej jest już od 10.5.4 i dotyczy praktycznie każdej wybudzonej aplikacji od SAFARI po ADIUM. Jakby Ktoś miał rozwiązanie to będę zobowiązany. Bo ciągłe restarty aplikacji wcześniej uspionych są irytujące.

#18 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 July 2009 - 17:38

trochę strzał, ale zawsze szansa - nie bawiliście się QuartzGL?

#19 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 06 July 2009 - 18:41

trochę strzał, ale zawsze szansa - nie bawiliście się QuartzGL?

W życiu pięknym - przynajmniej ja :)

---- Dodano 06-07-2009 o godzinie 17:43 ----

Niestety, naprawa uprawnień nic nie dała...

Oczywiście że nic nie da ;) Już doprawdy nie róbmy z tego złotego środka na wszystko :)

---- Dodano 06-07-2009 o godzinie 17:48 ----
To jest cos jakby Gamma się rozjechała wraz z przewijaniem strony w dół czy przykładowo listy kontaktów w Adium. Wystarczy restart aplikacji i działa ok. Żeby było weselej u mnie przynajmniej nie jest to zjawisko powtarzalne w czasie i zawsze po uśpieniu - Raz jest Raz nie ma .... i znajdz człowieku punkt zaczepienia - Logi Konsoli nic nie mówią przynajmniej mi :)

#20 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 July 2009 - 18:59

tygrysio - na innym użytkowniku to samo?

i jeszcze raz zapytam, bo może się bawiłeś, ale wcale o tym nie wiedziałeś ;)
nie dawałeś nigdy czegoś w stylu:
sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.windowserver QuartzGLEnabled -boolean YES
? było kiedyś na forum że niby przyśpiesza to szybkość Leo

spróbuj coś takiego
defaults read /Library/Preferences/com.apple.windowserver QuartzGLEnabled
powinno zwrócić, że nie ma czegoś takiego jeżeli się nie bawiłeś tym

#21 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 06 July 2009 - 19:06

Tu jest opis tego problemu: Apple - Support - Discussions - Color fades when scrolling in Safari 4 ...
Piszą, że repair permissions pomaga...?

#22 kzmarch

kzmarch
  • 46 posts

Posted 06 July 2009 - 19:14

Jak dla mnie wygląda to jak podkręcone kontrasty w ułatwieniach dostępu. Preferencje systemu -> Uniwersalny dostęp -> pokazuje się*kilka opcji i suwaczek który przesuwamy całkiem na lewo i problem powinien zniknąć

#23 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 06 July 2009 - 20:33

Jak dla mnie wygląda to jak podkręcone kontrasty w ułatwieniach dostępu.
Preferencje systemu -> Uniwersalny dostęp -> pokazuje się*kilka opcji i suwaczek który przesuwamy całkiem na lewo i problem powinien zniknąć

Był na lewo i jest na lewo - nie zmieniałem tego gdyż nie potrzebowałem dzięki Bogu nigdy takiej funkcjonalności systemu

---- Dodano 06-07-2009 o godzinie 19:34 ----

Jak dla mnie wygląda to jak podkręcone kontrasty w ułatwieniach dostępu.
Preferencje systemu -> Uniwersalny dostęp -> pokazuje się*kilka opcji i suwaczek który przesuwamy całkiem na lewo i problem powinien zniknąć

Tu jest opis tego problemu: Apple - Support - Discussions - Color fades when scrolling in Safari 4 ...
Piszą, że repair permissions pomaga...?

Niestety nie pomaga - poza tym tak jak napisałem to nie dotyczy tylko SAFARI (jak przewijam listę kontaktów w ADIUM jest to samo) baa problem mam od Safari 3 i 10.5.4 o ile dobrze pamiętam a może i wcześniej :)

---- Dodano 06-07-2009 o godzinie 19:35 ----

tygrysio - na innym użytkowniku to samo?

i jeszcze raz zapytam, bo może się bawiłeś, ale wcale o tym nie wiedziałeś ;)
nie dawałeś nigdy czegoś w stylu:

sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.windowserver QuartzGLEnabled -boolean YES
? było kiedyś na forum że niby przyśpiesza to szybkość Leo

spróbuj coś takiego
defaults read /Library/Preferences/com.apple.windowserver QuartzGLEnabled
powinno zwrócić, że nie ma czegoś takiego jeżeli się nie bawiłeś tym

Czemu nie :) zaryzykuje i dam znać po prze - edytowaniu :)

#24 kzmarch

kzmarch
  • 46 posts

Posted 06 July 2009 - 21:21

Był na lewo i jest na lewo - nie zmieniałem tego gdyż nie potrzebowałem dzięki Bogu nigdy takiej funkcjonalności systemu

Nie musiałeś*jej potrzebować i włączać świadomie. Wielu ludzi zupełnie przypadkiem/przez pomyłkę naciska jakąś kombinację*klawiszy i niektóre opcje systemu mogą się włączyć niezauważone. Zdarza się również, że po aktualizacji systemu coś się samo przestawia niewiedząc czemu...
Ale skoro to nie to życzę powodzenia w dalszym szukaniu ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users