Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Radio internetowe w tle

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 05:44

Jeżeli było to sorry, ale ja o tym nie wiedziałem.

Odkryłem możliwość słuchania radia internetowego w tle. Wystarczy otworzyć w Safari jeden z poniższych linków i po prostu wrócić do SB przyciskiem HOME.

Radio ZET - http://www.radiozet....radiozetmp3.pls
Roxy FM - http://www.radio.pio...pls?radio=tuba8
Radio Złote Przeboje - http://www.radio.pio...pls?radio=tuba9

Jeżeli znajdziecie inne stacje działające w ten sposób - dopiszcie je w tym temacie.

#2 pjanet

pjanet
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lipca 2009 - 06:48

Dzieki za informacje. Szkoda tylko ze iPhone tak jak inne sluchawki niema takiej opcji w standarcie :( Pamietam jak na pierwszym Samsungu (jakies 7lat temu) mialem radyjko ktore moglem sluchac niezaleznie od tego co sie dzialo na ekranie :( Ale widac to trudne w iPhone do zrealizowania :) no moze w sofcie nr 57.0.8.45 :o

#3 WILKU1991

WILKU1991
  • 93 postów
  • SkądSzydłowiec

Napisano 02 lipca 2009 - 07:46

@Pjanet - Poruszyles, ze w Twoim samsungu miales radio, ale tam to byla sprawa hardware odbiornika FM. W iPhone nawet najnowsze softy nie umozliwia odbierania fal FM. Jedynie co to w sofcie moze byc zawarte radio internetowe ;) ja proponuje dowolny odtwarzacz radia internetowego i backgrounder ;)

#4 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 09:36

@Pjanet - Poruszyles, ze w Twoim samsungu miales radio, ale tam to byla sprawa hardware odbiornika FM. W iPhone nawet najnowsze softy nie umozliwia odbierania fal FM. Jedynie co to w sofcie moze byc zawarte radio internetowe ;)

ja proponuje dowolny odtwarzacz radia internetowego i backgrounder ;)

Nie każdy ma JB, nie każdy chce mieć JB, nie wszyscy mogą mieć JB :P

#5 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 09:38

Jak kolega wyżej napisał. Sam używam programów typu AllRadio, FStream, MiastoMuzyki czy WunderRadio w połączeniu z backgrouderem. EDIT: @up - prawie każdy ma JB, każdy chce mieć JB, jednak nie wszyscy potrafią przeczytać ze zrozumieniem tutorial jak zrobić JB.

#6 bzyk74

bzyk74
  • 111 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 09:40

Ludzie.. po to kupujecie iPhona... bo jakosc, bo muza fajnie gra, zeby sluchac radia z internetu ??!! Bitrate 64, albo maks 128 :) przeciez to smieszne... mp3 tez sobie robicie 128VBR ? To chyba nawet z tego mikroglosniczka mozna poczuc calkowity brak jakosci...

#7 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 09:43

@up - prawie każdy ma JB, każdy chce mieć JB, jednak nie wszyscy potrafią przeczytać ze zrozumieniem tutorial jak zrobić JB.

Hehehe, ale głupota, ale nie zbaczajmy z tematu.

#8 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 09:44

Większość stacji jest 128kbps co odpowiada jakości MP3 - więc niewidzę tutaj nic dziwnego. Sam wolę słuchać takiego radia niż wgranych MP3 które już słyszałem po 150x... w radiu zawsze coś innego i nowego leci.

#9 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 lipca 2009 - 09:48

Patrykw, chyba już o tym było na forum ;) ale faktycznie użyteczne (sam praktycznie przestałem korzystać z wunderradio) bzyk74, są radia z wyższymi bitrate'ami tomz, ja osobiśnie nie mam potrzeby robienia JB i choć w temacie szeroko rozumianego IT jestem dosyć rozgarnięty, to lubię kiedy rzeczy po prostu działają ;)

#10 bzyk74

bzyk74
  • 111 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 09:49

mp3 w jakosci 128... to nie jest w ogole jakosc, a jedynie gigantyczna kompresja... ponizej 192 praktycznie nie daje sie sluchac... nawet na badziewnych orginalnyh iPhonowych sluchawkach czus wielka roznice... 320 ze stalym bitratem to jest dopiero jakosc porownywalna z cd.. ale pewnie o tym wiedza Ci co sami ripuja muze z plyt CD, a nie ciagna wszystkiego z internetu patrzac, tylko, zeby paczka byla mala :) Sorki, jesli kogos urazilem... ale tkie jest zycie

#11 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 lipca 2009 - 09:52

bzyk74, znam kilka osób, które nigdy nie zamieniłyby swojej kolekcji płyt vinylowych na zapisy cyfrowe (bo przecież zapis cyfrowy ze swojej natury jest zawsze gorszy od analogowego...) myślę, że słuchanie radia, to nieco inna zabawa niż delektowanie się muzyką płynącą z naszego audiofilskiego zestawu czy wizyta w filharmonii. więcej dystansu ;)

#12 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 09:58

@bzyk74 - Może dla Ciebie 128kbps to jest za mało, ale 99% ludzi nie jest jakimiś audiofilami jak Ty. Nawet ripując płytę to wszystko mam ustawione na defaultowych 128kbps które ma przyzwoitą jakość i zaoszczędzi mi miejsca w iPhonie. Temat jest o radiach internetowych, więc skończ już pisać tutaj o twoich MP trójkach.

#13 deepack

deepack
  • 242 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 lipca 2009 - 10:04

oj tak Vinyl to vinyl nic go nie zastąpi, ale zrobiłem OT. Osobiście polecam aplikację Tuner i "backa" po JB. Pozdrawiam

#14 piotrmi

piotrmi
  • 227 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 17:12

Radia czesto slucha sie dla gadaniny nie muzyki. Wtedy 128 k wystarczy chyba

#15 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 02 lipca 2009 - 17:19

Większość polskich stacji typu Radio Zet, RMF FM, RMF Maxxx, Planeta FM, Eska, Chilli Zet i inne puszcza jednak głównie muzykę... Nie mówiąc, że ste stacje grają to samo w kółko. @tomz, masz iPhone'a 4 GB że chcesz oszczędzać miejsce? Jeśli 8 GB to za mało, kup 16 GB, jeśli 16 to za mało, kup 3GS z 32 GB. Zresztą 128 kbps to 16 kB/s, w krótkim czasie bierze dużo MB, nie mamy cały czas WiFi. Oryginalne słuchawki Apple są i tak średnie ;)

#16 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 03 lipca 2009 - 22:45

Te główne (patrz - pełna komercha) stacje typu RMF FM, Zet, grają ciągle te same kawałki, gdyż nie stać ich na więcej, a to głownie dzięki ZAiKS-owi. Kiedyś było znacznie więcej muzyki i samych stacji, a teraz jest tylko 10 kawałków (kupa typu Doda, Mezo i Rihanna) non-stop i trochę wiadomości. Najlepsza muzyka (w ogromnej ilości - praktycznie co chwilę leci coś innego) i gadanina jest tylko w Trójce i w kilku innych stacjach. Wiadomo, że każdy ma inny gust i może ktoś lubi posłuchać Rihanny, czy Madonny, ale do ciężkiej cholery, nie chcę być tym katowany, gdyż nie lubię tego! Dlaczego RMF FM i Zetka, puszczają takie gnioty? Jeżeli chodzi o radio, to nie obchodzi mnie bitrate, a raczej gadanina, wywiady i informacje. Piosenki, które lubię i tak mam w AAC, a nie w MP3, więc to ich słucham zamiast radiowych.

#17 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 lipca 2009 - 23:42

Te główne (patrz - pełna komercha) stacje typu RMF FM, Zet, grają ciągle te same kawałki, gdyż nie stać ich na więcej, a to głownie dzięki ZAiKS-owi. Kiedyś było znacznie więcej muzyki i samych stacji, a teraz jest tylko 10 kawałków (kupa typu Doda, Mezo i Rihanna) non-stop i trochę wiadomości. Najlepsza muzyka (w ogromnej ilości - praktycznie co chwilę leci coś innego) i gadanina jest tylko w Trójce i w kilku innych stacjach. Wiadomo, że każdy ma inny gust i może ktoś lubi posłuchać Rihanny, czy Madonny, ale do ciężkiej cholery, nie chcę być tym katowany, gdyż nie lubię tego! Dlaczego RMF FM i Zetka, puszczają takie gnioty?

Jeżeli chodzi o radio, to nie obchodzi mnie bitrate, a raczej gadanina, wywiady i informacje. Piosenki, które lubię i tak mam w AAC, a nie w MP3, więc to ich słucham zamiast radiowych.

Oj, interesuje się radiem ogólnie, i kłóciłbym się, że nie stać stacji... RMF FM to Broker, który posiada ponad 50 stacji internetowych, i kilka nadających "normalnie", tj. RMF FM, RMF Maxxx, RMF Classic. Radio Zet to z kolei EuroZet, który też posiada kilka stacji, tj. właśnie Radio Zet, Planeta FM, Chilli Zet, AntyRadio i kilka innych. Dzisiaj po prostu ludzie chcą słuchać takiej muzyki...

#18 zabiel

zabiel
  • 357 postów
  • SkądEdinburgh / Żory

Napisano 04 lipca 2009 - 08:49

Dzięki tego własnie szukałem.

#19 neomusic

neomusic
  • 7 postów

Napisano 04 lipca 2009 - 09:20

Post przeniesiono do nowego wątku zgodnie z sugestią czytelników forum MyApple:

[url]http://www.myapple.pl/iphone/109222-rf24-pl-radio-internetowe-na-zadanie-sluchaj-w-tle-w-swoim-iphonie.html[/url]

#20 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 04 lipca 2009 - 09:35

Soczek, no tak ale kiedyś było jakoś wiecej muzyki w standardowym RMF FM. Wiem, że jest wiele RMF-ów i mogę sobie wybierać według gustu ale kiedyś po prostu na standardzie nadawali wiecej muzyki, a dzisiaj leci tylko kilka gniotów tj. piosenka o parasolu lub kolejny gniot Meza. Po prostu więdną uszy i zbiera się na wymioty. Jedynie dobre tam są informacje.

#21 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 lipca 2009 - 10:13

Soczek, no tak ale kiedyś było jakoś wiecej muzyki w standardowym RMF FM. Wiem, że jest wiele RMF-ów i mogę sobie wybierać według gustu ale kiedyś po prostu na standardzie nadawali wiecej muzyki, a dzisiaj leci tylko kilka gniotów tj. piosenka o parasolu lub kolejny gniot Meza. Po prostu więdną uszy i zbiera się na wymioty. Jedynie dobre tam są informacje.

No RMF FM czy Radio Zet grają trochę nowych gniotów, trochę klasyków, ale słuchalność mają bardzo dużą. Te stacje są dla typowego polaka.

@neomusic, mógłbyś nie spamować tym wszędzie?

#22 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 04 lipca 2009 - 15:45

RMF FM i Zet mają dużą słuchalność ze względu na to, że lecą w każdym barze lub knajpie - oczywiście jeżeli akurat nie leci muzyka disco-polo puszczana ze starej kasety lub kompaktu z Naj;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych