Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zmiana nazw plików z użyciem danych exif

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sinicki

Sinicki
  • 2 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 22:02

Opis problemu: fotografuję jednocześnie dwoma aparatami, które mają zsynchronizowane zegary. Potrzebuję zmienić nazwy plików tak, by zawierały w sobie dane exif, a konkretnie "camera date" czyli co do sekundy datę wykonania zdjęcia. Poniżej schemat żądanej nazwy: rok_miesiąc_dzień_godzina_minuta_sekunda_numerporządkowy Numer porządkowy na końcu potrzebny jest dlatego, że czasem zdjęcia wykonuję w serii, więc nawet kilka zdjęć ma ten sam czas wykonania (dla aparatu najmniejszą jednostką czasu jest sekunda). Czy znacie jakiś program, który jest w stanie to wykonać? (ja znam FotoStation, ale jest piekielnie drogi), a może da się to zrobić w automatorze? Z góry dziękuję za pomoc

#2 cine

cine
  • 30 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 22:16

Jest takie oto cudo ktore spelnia twoje wymagania ale (niestety) pod okienka:
EXIF Date Changer
Nie mam pojecia o podobnym rozwiazaniu dzialajacym pod osx.

#3 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 03 lipca 2009 - 16:47

Ostatnio, ktorys z kolegow forumowiczow zaproponowal mi cos takiego i to w moim przypadku akurat dziala dobrze.
To taki program do obserwacj katalogu i automatycznym przetwarzaniu tego co tam wpadnie nowego np. zmiana nazwy z dodaniem czasu, ale musisz to sobie sparwdzic czy tak bedzie dzialac dokaldnie jak chcesz.
Automator nie siega do tych danych niestety. :(

Noodlesoft

---- Dodano 03-07-2009 o godzinie 17:49 ----
A tak przy okazji to ktos moze wiedziec gdzie oni to sparwdzaja bo ja pod 10.5.6 tego nie widze
Apple - Pro - Tips - Seeing a Photo’s EXIF Metadata

#4 magott

magott
  • 241 postów

Napisano 05 lipca 2009 - 21:18

A Better Finder Rename 8 - http://img39.imagesh...obrazek1ing.png - lub A Better Finder Attributes

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych