Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone znaczek E jak wylaczyc wszystko co berze internet

• Please log in to reply
28 replies to this topic

#1 wander

wander
  • 2 posts

Posted 01 July 2009 - 11:30

Witam kolo zasiegu gdy nie mam wlaczonej sieci wifi pokazuje sie duze E domyslam sie ze to wlaczony internet i jakas aplikacja sie z nim laczy. wczoraj zrzarlo mi z konta 6zl wiec chcialbym to wylaczyc ale nie wiem jak

#2 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 01 July 2009 - 11:34

wander, sprawdz czy nie masz wlaczonej opcji PUSH w telefonie.
W sofcie 2.x znajduje sie ta opcja w Ustawieniach
w Sofcie 3.0 - Ustawienia -> Poczta, kontakty, inne

Wylacz PUSH i ustaw konta na opcje "recznie"

Jesli masz zrobiony JB w telefonie to polecam aplikacje APN Edition, gdzie moszesz recznie usunac dane uzytkonika i hasla do dostepu do internetu. z SBSettings nie korzystaj bo imo telefon staje sie niestabilny.

btw. znaczek E lub "koleczko" oznacza ze jestes w zasiegu sieci E = EDGE, koleczko = GPRS

#3 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 July 2009 - 11:46

Kupiłeś iPhone'a i chcesz wyłączyć internet? To jak kupić samochód i odkręcić koła... :|

#4 wander

wander
  • 2 posts

Posted 01 July 2009 - 12:01

aha czyli przez te edge nie bedzie mi brac kasy? a do czego sluzy wgl to edge? MIESZKAM NA WSI WIEC SIE DZIWIE ZE MAM JAKI KOLWIEK ZASIEG ;] a tak poza tym mam iphona pierwszy raz od paru godz. i temu zadaje takie zryte pytania

#5 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 01 July 2009 - 12:06

wander, laczyc sie z internetem telefon moze po 3G (iphone 3G), EDGE czy GPRS.
Jesli nie chcesz korzystac z internetu... to w pelni zgadzam sie ze slowami Davvido.. jednakze telefon musi miec JB aby dostac sie do opcji pozwalajacych definitywnie odciac sie do internetu.

#6 leniwce.gora

leniwce.gora
  • 94 posts

Posted 01 July 2009 - 12:20

Witam! mam podobny problem, po półtora roku przerwy z iPhone (1 gen. biedaczek się utopił), wczoraj nabyłem 3G. 3.0 jest, Jailbreak jest, Cydia jest, i parę pytań mam - między innymi właśnie o dane. Kiedyś był BossPrefs, i tam się wyłączało całą komunikację telefonu... Teraz nie wiem czego użyć na 3.0. Jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Po prostu lubię wiedzieć kiedy mi się telefon łączy, i wolę, żeby robił to za moim zezwoleniem. Wolę kliknąć parę razy więcej, niż żeby mi telefon nabijał rachunek po nocach... Nie, nie stać mnie na pakiet... I jeśli pozwolicie jeszcze parę pytań mam, a niekoniecznie chce mi się zakładać nowy wątek - mogę tutaj?

#7 ed00c

ed00c
  • 2404 posts
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Posted 01 July 2009 - 12:22

Polecam SBSettings, taki następca poczciwego BossPrefs'a xD, tam możesz wyłączyć EDGE, Wi-Fi, i zrobić wiele innych rzeczy jednym klikiem ;]. pozdrawiam, ed00c

#8 Jubei

Jubei
  • 27 posts
  • SkądGdynia

Posted 01 July 2009 - 12:23

W 3.0 możesz zamiast BossPrefs użyć SBSettings z Cydi

#9 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 01 July 2009 - 12:25

leniwce.gora.. polecam APN Edition po instalacji tej paczuszki z Cydii, bedziesz mial dostep do Ustawienia -> Ogolne - Siec -> Dane przez siec komorkowa. Tam zmienisz sobie APN, Uzytkownika i Haslo, dzieki czemu telefon nie bedzie sie laczyl bez Twojej wiedzy.

Jednak za kazdym razem gdy bedziesz chcial skorzystac z internetu.. czeka Cie wpisywanie poprawnych danych w wyzej wymienionym miejscu.

Niby w Cydii jest SBSettings, ale tego... nie polecam.

#10 gregi1

gregi1
  • 352 posts

Posted 01 July 2009 - 12:28

Witam kolo zasiegu gdy nie mam wlaczonej sieci wifi pokazuje sie duze E domyslam sie ze to wlaczony internet i jakas aplikacja sie z nim laczy. wczoraj zrzarlo mi z konta 6zl wiec chcialbym to wylaczyc ale nie wiem jak

Byl temat już na forum i "E" nie oznacza ze korzystasz z Edge tylko jestes w jego zasięgu !!!

Kiedy korzystasz z Edge, 3G, GPRS to pojawia się obok takie "pracujace" kółeczko.

#11 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 01 July 2009 - 12:33

gregi1, kiedy masz wlaczona opcje PUSH to nie ma tego "pracujacego koleczka" ... dane sciagaja sie bez informowania o tym uzytkownika.

#12 leniwce.gora

leniwce.gora
  • 94 posts

Posted 01 July 2009 - 12:34

ciągłe wpisywanie ustawień chyba odpada, przetestuję SBS... a jeszcze pytanka - wiem że nie na temat, ale: 1.co to jest ICY? 2.co zrobić żeby smsy nie miały ogonków (przy włączonej korekcie) 3.jest jakiś pliczek z ładnymi ustawieniami internetu i mms do plusa? wiem, szukajka, ale taki bałagan, że znaleść coś z sensem..

#13 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 01 July 2009 - 12:36

1. ICY to takie polaczenie Cydii i Instalera (s.p.)
2. Autokorekta = ogonki...
3. Znajdziesz na forum TU odpowiedz dotyczaca ustawien internetu i MMS'ow dla sieci PLUS

#14 tuniu

tuniu
  • 139 posts
  • SkądLondon, UK

Posted 01 July 2009 - 17:52

Najlepiej wylaczyc iPhone

#15 wikal1910

wikal1910
  • 501 posts
  • SkądRadom

Posted 01 July 2009 - 18:29

Davvido gorzej to tak jakby kupić samochód który już nie ma kół :)

#16 chelmik21

chelmik21
  • 101 posts

Posted 01 July 2009 - 20:01

e tam mam wylaczone push mam soft 3 i i tak bierze kase gdy polacze sie przez wifi cos robie a wieczorem kasy mniej a siedzialem ciagle max 5metrow od zrodla wifi

#17 robson-19841984

robson-19841984
  • 8 posts

Posted 02 July 2009 - 17:29

Witam, ja mam taki problem.... zainstalowałem SB i Przepuszcza mi neta EDGE, dzieje sie to bardzo często. Poprostu co kilka godzin odciaga mi 12 groszy. Co mam zrobic bo z Bossem miałem to samo! a cała reszta działa poprawnie!! Podejrzewam ze jakas aplikacja łączy sie sama z internetem!

#18 qbas

qbas
  • 104 posts
  • SkądLublin

Posted 02 July 2009 - 18:23

Niemożliwe to jest, ja mam SBSettings już jakiś czas, nic nie puszcza. To musi być coś innego...tylko co?

#19 chelmik21

chelmik21
  • 101 posts

Posted 02 July 2009 - 20:55

jaki SBSettings? to moze mi tez przez to bierze? wykrywa mi edge ale nie wiem czy samo laczy sie z netem :(

#20 qbas

qbas
  • 104 posts
  • SkądLublin

Posted 02 July 2009 - 21:58

SBSettings
Dołączona grafika

Tym się właśnie wyłącza EDGE, miedzy innymi.

#21 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 03 July 2009 - 07:05

qbas dodajmy, ze tym sie wylacza i po tej operacji nalezy wykonac restart telefonu... czyli recznie wylaczyc i wlaczyc, poniewaz nie zawsze internet zostaje odciety. Mialem okazje juz zauwazyc, dotyczy to zarowno SBSettings jak i BossPrefs.

Mozna tez wykonac taki manewr by odciac sie od internetu: Wylaczyc EDGE przejsc w "Tryb samolot" i wrocic do sieci.

Druga metoda 100% pozwalajaca odciac sie od internetu jest zmiana APN, Uzytkownika i Hasla w dane przez siec komorkowa.

#22 zibi27

zibi27
  • 174 posts
  • SkądGdynia/vernon/fr

Posted 03 July 2009 - 08:22

Kupiłeś iPhone'a i chcesz wyłączyć internet? To jak kupić samochód i odkręcić koła... :|

Niekoniecznie, po prostu chce jezdzic ekonomicznie ;)

---- Dodano 03-07-2009 o godzinie 09:46 ----

wander, laczyc sie z internetem telefon moze po 3G (iphone 3G), EDGE czy GPRS.
Jesli nie chcesz korzystac z internetu... to w pelni zgadzam sie ze slowami Davvido.. jednakze telefon musi miec JB aby dostac sie do opcji pozwalajacych definitywnie odciac sie do internetu.

chce sie laczyc ale nie dorabiac operatora wbrew wlasnej woli,znalazlem prostrzy sposob wszedlem na swoje konto u operatora (era)i wylaczylem wap i teraz korzystam z laczy wi-fi za darmo,bez zarzadnych kombinacji z ip.A zdarzalo sie ze bedac w zasiegu wi-fi i tak mi wcinalo z karty kase teraz jest spokoj.co do wypowiedzi Davvido chyba nie koniecznie trafne okreslenie moge miec samochod z kolami ale wybor sposobu jazdy powinien zalezec odemnie:rolleyes:

#23 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 03 July 2009 - 08:53

IMO, magia iPhone'a polega na tym, ze w jakimkolwiek miejscu mozesz skorzystac z internetu... ktory niejednokrotnie jest bardzo przydatny ! Wszystko zalezy od tego do czego wykorzystujemy telefon... ale jesli decydujemy sie na zakup iPhone'a, trzeba wiedziec ze w przypadku tego produktu firmy Apple, korzystanie z polaczen telefonicznych to tylko mily dodatek... reszta opiera sie na internecie. Kazdy ma swoje potrzeby, szanuje to... choc niekiedy bardzo trudno mi jest sie z nimi pogodzic :) Osobiscie uzywam iP jako sprzetu muzycznego i do internetu... telefon, no fajnie, ze moge miec wszystko w jednym :)

#24 ed00c

ed00c
  • 2404 posts
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Posted 03 July 2009 - 10:17

Co do tego, że EDGE sie czasami nie wyłącza to wystarczy obserwować ikonkę E, jeśli na chwilę zniknie i się pojawi to znaczy, że się wyłączyło, przynajmniej tak jest u mnie ;]. A co do tematu to odkryłem sposób na to ;p, włączyłem na noc wi-fi, jak telefon jest wygaszony to i tak z niego nie korzysta, ale telefon widocznie myślał, że jest podłączony pod wi-fi i kasy mi nie zjadło, ani 1 kb nie uciekł przez noc ;]. Bateria oczywiście też nie ucierpiała xD. pozdrawiam, ed00c

#25 kuterq

kuterq
  • 588 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 26 November 2009 - 22:51

czyli mam rozumiec ze jak jest obok "plus" samo to E i sobie samo "stoi " to nic nie pobiera ? a jak sie tam porusza czy cos juz zapomnialem to wtedy zjada neta ?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users