Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

synchronizacja imap I podfoldery

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 02:47

Dzisiaj zadzwonil do mnie klient pytajac o mail ktorego wyslal mi w piatek, a ktorego jak sie okazało ta kupa przereklamowanego złomu nie ściągnęła mi ze skrzynki. Oczywiście Inbox jest synchronizowny, jednak aby zsynchronizowac jakikolwiek podfolder muszę wejść bezpośrednio do niego. Oczywiście to przecież naturalne, po to mam ustawiona synchronizacje co 15 min, po to muszę ładować telefon po 8 godzinach działania zeby sobie sprawdzać ręcznie maile od moich najważniejszych klientów dla których mam specjalnie zrobione foldery na skrzynce. Czy jest jakiś sposób czy może po prostu będę musiał zrobić sobie zamiast folderów od razu osobne skrzynki i zalatwiac to forwardem. Dawno już głupota designerow Apple mnie nie rozwscieczyla tak jak dzisiaj.

#2 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 10:15

Rozumiem ze masz stworzone reguly na innym mailerze ( stacjonarny komputer lub procmail ) i przenosisz nowe wiadomosci z Inbox'u do subfolderow (?) a na iPhon'ie nie widzisz nowych wiadomosci... To nie jest problem mailera iPhone - tak samo dziala chociazby Thunderbird ( i pewnie inni klienci tez...). Pod katem nowych wiadomosci jest sprawdzany tylko Inbox bo to jest standartowo miejsce w ktorym sie one pojawiaja. Tylko na kliencie na ktorym przenosisz wiadomosc do innego folderu bedzie informacja ze jest w nim nowa wiadomosc - na innych klientach tego nie zobaczysz dopoki nie otworzysz folderu. To tak dziala - Twoje pretensje do Apple'a sa nieuzasadnione. Tez uzywam IMAP'a i subfolderow ale wlasnie z powodu dostepu do skrzynki z wielu roznych komputerow nie uzywam regul i recznie przenosze wiadomosci do odpowiednich folderow. pzdrw //T

#3 bzyk74

bzyk74
  • 111 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 12:02

A na pewno IMAP... cos mi sto brzmi jak POP... Jestes pewien ustawien ?? Uzywam jednoczesnie trzech skrzynek IMAP + ustawiny FETCH na 15minut... EW. Masz rzeczywiscie IMAP i naklikales na kompie ta wiadomosc... wtedy nie pojawi sie nowa (znaczy pojawi sie ale jako przeczytana) na iPhonie...

#4 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 12:14

dyndas najwyraźniej używamy różnych thunderbirdow, jak najbardziej można ustawić możliwość synchronizowania podfolderow, podobnie w outlooku mobilnym i zwykłym, imap jest trochę bardziej zaawansowanym protokolem niż wynikaloby z applowej implementacji, najsmieszniejsze, ze moje pretensje chyba są uzasadnione bo również ci "applowi" designerzy którzy przeszli do palma , również "zapomnieli" o tej funkcji. bzyk, pop nie używam już od paru dobrych lat

#5 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 14:44

dyndas najwyraźniej używamy różnych thunderbirdow, jak najbardziej można ustawić możliwość synchronizowania podfolderow, podobnie w outlooku mobilnym i zwykłym, imap jest trochę bardziej zaawansowanym protokolem niż wynikaloby z applowej implementacji, najsmieszniejsze, ze moje pretensje chyba są uzasadnione bo również ci "applowi" designerzy którzy przeszli do palma , również "zapomnieli" o tej funkcji.

Uzywam Thunderbirda 2.0.0.22... O jakiej synchronizacji mowisz? IMAP nie synchronizuje - IMAP w przeciwienstwie do POP'a dziala online. Synchronizacja wykonuje sie TYLKO jesli uzywasz folderow typu 'offline' ale uzywanie ich mija sie troche z zalozeniem IMAP'a. A mailer iPhone'a nie wspiera 'offline' folders - to fakt.
W Thunderbirdzie jest mozliwosc sprawdzania subfolderow pod katem nowym wiadomosci - mailer iPhone'a niestety tez jej nie ma. I Ty wlasnie tego potrzebujesz....
Mailer iPhone'a na pewno ustepuje Thunderbirdowi tak jak iPhone Macbook'owi... Ale jest prosty i na tego typu urzadzenie - jak dla mnie - wystarczy...

Moze kiedys pojawi sie Thunderbird na iPhone'a lub np. Eudora... Ale Outlook? TFUJ!

pzdrw
//T

#6 halucjan

halucjan
  • 148 postów

Napisano 01 lipca 2009 - 23:53

Nie bardzo jestem w stanie zrozumiec o co chodzi w tym poscie ? Probujesz mi wytlumaczyc zasade dzialania IMAP ? To jak funkcjonuje thunderbird ? Czy jak dzialaja lacza internetowe ? Ja wiem czego potrzebuje, napisalem to przeciez w pierwszym poscie. Sprawdzanie wiadomosci w dowolnym folderze imap to funkcja podstawowa kazdego normalnego programu pocztowego, no i kwestia pojecia "offline", ktorej reliktem wlasnie jest pop3 a nie o tym przeciez tutaj dyskutujemy.

#7 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 02 lipca 2009 - 10:42

Chodzi o to ze tego czego oczekujesz niestety w iPhonie (jeszcze) nie ma.

Zamiast marudzic nalezalo wpisac w Google 'iphone check for new mails in imap subfolders missing' i kliknac w pierwszy hit. Lin ponizej

Apple - Support - Discussions - iPhone Mail does not poll IMAP ...

Znajdziesz tam informacje ze problem jest znany oraz gotowy tekst przygotowany do wyslania przez 'Iphone Feedback'. Moze sie kiedys zlituja. Nad uzytkownikami MsExchange wlasnie to zrobili...

pzdrw
//T

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych