Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak ukryć konto Administratora w panelu logowania

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 01 July 2009 - 01:21

Witam Pytanie jak w temacie? Czy istnieje sposob aby ukryc konto Administratora w panelu logowania (wyboru uzytkownikow) Pozdrawiam

#2 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 posts
  • SkądDublin, Katowice

Posted 01 July 2009 - 01:26

chyba przy liscie userow nie masz mozliwosci. tylko jezeli przelaczysz na 'nazwe i haslo' . tyle ze bedziesz musial za kazdym razem wpisac tez nazwe usera. w sumie opcja bezpieczniejsza bo musisz znac jedno i drugie.

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 01 July 2009 - 02:59

A może chodzi Ci o to, że masz jednego usera + roota i przy oknie logowania oprócz tego usera masz tego swojego usera i wpis 'Others'? Wtedy rozwiązaniem jest wyłączenie konta roota (w Directory Utility). Jeśli nie o to chodzi, to sorry za niepotrzebnego posta - nie sprecyzowałeś jasno pytania i wolałem napisać 'na wszelki'.

#4 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 01 July 2009 - 08:53

chodzi mi o ekran logowania do systemu, widnieje tam ja i Administrator ktorego chcialbym stamtad usunac :) wezuwiusz - to jest jakies rozwiazanie, ale ja jednak chcialbym zachowac ten fjuczer z avatarem i nazwa uzytkownika :)

#5 jhartman

jhartman
  • 668 posts

Posted 01 July 2009 - 09:50

Spróbuj tak:

sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow HiddenUsersList -array-add Administrator
(po -array-add wpisz listę kont do ukrycia).

PS: Znalezione w google: mac os leopard hide account on login screen - Szukaj w Google

#6 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 01 July 2009 - 13:02

ta komenda nie bangla, juz wczesniaj znalazlem ja na googlach

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 01 July 2009 - 13:38

A robiłeś to, co ja zasugerowałem? Directory Utility -> menu Edit -> Disable root account. (jeśli ta pozycja jest wyszarzona, musisz kliknąć w kłódkę blokującą zmiany).

#8 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 01 July 2009 - 13:42

Konto roota i administratora to nie to samo

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 01 July 2009 - 14:15

A gdzieś napisałem, że to to samo? Anyway, przy włączonym koncie roota na ekranie logowania pojawia się dodatkowa pozycja. Mój strzał mówi, że to pomoże. Kucyk?

#10 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 02 July 2009 - 10:52

root jest zdisejblowany ;) wygooglalem jeszcze jakas jedna komenda, administrator zniknal, za to pojawila sie opcja Others :) No nic, to chyba jest nie do przejscia :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users