Witam
Pytanie jak w temacie? Czy istnieje sposob aby ukryc konto Administratora w panelu logowania (wyboru uzytkownikow)
Pozdrawiam

Jak ukryć konto Administratora w panelu logowania
Started by
kucyk
, 01 Jul 2009 01:21
9 replies to this topic
Posted 01 July 2009 - 01:21
Posted 01 July 2009 - 01:26
chyba przy liscie userow nie masz mozliwosci. tylko jezeli przelaczysz na 'nazwe i haslo' . tyle ze bedziesz musial za kazdym razem wpisac tez nazwe usera. w sumie opcja bezpieczniejsza bo musisz znac jedno i drugie.
Posted 01 July 2009 - 02:59
A może chodzi Ci o to, że masz jednego usera + roota i przy oknie logowania oprócz tego usera masz tego swojego usera i wpis 'Others'? Wtedy rozwiązaniem jest wyłączenie konta roota (w Directory Utility).
Jeśli nie o to chodzi, to sorry za niepotrzebnego posta - nie sprecyzowałeś jasno pytania i wolałem napisać 'na wszelki'.
Posted 01 July 2009 - 08:53
chodzi mi o ekran logowania do systemu, widnieje tam ja i Administrator ktorego chcialbym stamtad usunac
wezuwiusz - to jest jakies rozwiazanie, ale ja jednak chcialbym zachowac ten fjuczer z avatarem i nazwa uzytkownika

Posted 01 July 2009 - 09:50
Spróbuj tak:
PS: Znalezione w google: mac os leopard hide account on login screen - Szukaj w Google
sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.loginwindow HiddenUsersList -array-add Administrator(po -array-add wpisz listę kont do ukrycia).
PS: Znalezione w google: mac os leopard hide account on login screen - Szukaj w Google
Posted 01 July 2009 - 13:02
ta komenda nie bangla, juz wczesniaj znalazlem ja na googlach
Posted 01 July 2009 - 13:38
A robiłeś to, co ja zasugerowałem?
Directory Utility -> menu Edit -> Disable root account.
(jeśli ta pozycja jest wyszarzona, musisz kliknąć w kłódkę blokującą zmiany).
Posted 01 July 2009 - 13:42
Konto roota i administratora to nie to samo
Posted 01 July 2009 - 14:15
A gdzieś napisałem, że to to samo?
Anyway, przy włączonym koncie roota na ekranie logowania pojawia się dodatkowa pozycja. Mój strzał mówi, że to pomoże.
Kucyk?
Posted 02 July 2009 - 10:52
root jest zdisejblowany
wygooglalem jeszcze jakas jedna komenda, administrator zniknal, za to pojawila sie opcja Others
No nic, to chyba jest nie do przejscia

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users