Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Alu czy MacBook Pro Alu - którą wersję wybrać?

• This topic is locked This topic is locked
60 replies to this topic

#26 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 03 July 2009 - 17:58

Jeżeli Twój budżet na to pozwala, to zdecydowanie lepiej kupić mbp 13", przynajmniej ze względu na baterię i firewire.
Minusem mbp jest chyba tylko kontroler hdd o mniejszej przepustowości (ma znaczenie tylko jeżeli planujesz używać ssd)
Pozdrawiam.

Przecież już wydali na to fixa, każdy mbp13 ma już 3Gb/s, pełne SATA II. Jest jedno "ale", Tak zrobili tego fixa, że średnio to działa z dyskami 3-ich firm, których apple nie wspiera, np. SSD od intela. Być może to poprawią.

#27 jakub1201

jakub1201
  • 13 posts
  • SkądKraków

Posted 03 July 2009 - 18:31

Pro teraz w USA jest drozszy o... 200 dolarow wiec jest to mala roznica jesli ten mac ma ci poslozyc przez 3 lata...

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow ale teraz jestem w Apple Store w Nowym Yorku na piatej alei a tam nie ma polskiej klawiatury... I tak jestem szczesliwy ;D

#28 emigrant

emigrant
  • 2397 posts

Posted 03 July 2009 - 18:34

A co tam pracujesz? To zaraz wpadnę :) edit: hehe, z tego co widać po profilu i wieku to raczej tam nie pracujesz :), turysta? ps. sorry za offtop

#29 jakub1201

jakub1201
  • 13 posts
  • SkądKraków

Posted 04 July 2009 - 02:00

Tez chce kupic sobie kupic MacBooka... Teraz nawijam na komputerze kolegi (tez MacBook'u i sie nie dlawi jak windowsy...) P.S. Nic sie nie stalo... Ty tez na Brooklynie? Ale rzeczywiscie wiek mam troche przymaly... Do kostek wam nie dosiegam apple-maniacy! ;)

#30 emigrant

emigrant
  • 2397 posts

Posted 04 July 2009 - 02:08

Tez chce kupic sobie kupic MacBooka... Teraz nawijam na komputerze kolegi (tez MacBook'u i sie nie dlawi jak windowsy...)

P.S. Nic sie nie stalo... Ty tez na Brooklynie? Ale rzeczywiscie wiek mam troche przymaly... Do kostek wam nie dosiegam apple-maniacy! ;)

Tak, przy Bay Ridge ;)

ps. Zapchany był Apple Store czy pusto?

#31 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 05 July 2009 - 04:47

Przecież już wydali na to fixa,

A widzisz, mój błąd - nie byłem na bierząco ;)
Dzięki za poprawienie, pozdrawiam.

#32 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 31 July 2009 - 02:02

Stało się. Zdecydowałem. Wybór padł na nowego MacBooka Pro Alu 13". Czy uważacie, że cena 3800 zł za nowy laptop to dobra cena ? Specyfikacja jest standardowa, czyli: * 2.26GHz Intel Core 2 Duo * 2GB 1066MHz DDR3 SDRAM - 2x1GB * 160 GB Serial ATA-harddisk (5400 rpm). Pozdrawiam

#33 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 31 July 2009 - 22:37

3.8k PLN za nowego MBP Alu to rewelacyjna cena, nawet się*nie zastanawiaj, kupuj ;) Pozdrawiam.

#34 Machiavelli910

Machiavelli910
  • 215 posts

Posted 01 August 2009 - 00:20

Sam szukam MacBooka Pro w tej specyfikacji i mówię ci bierz, bo cena jest doskonała.

#35 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 August 2009 - 01:53

Z powodu kilkunastu pytań od użytkowników, wysłanych do mnie jako Prywatne Wiadomości, odpowiadam skąd taka cena. Obecnie pracuje w Norwegii, obowiązuje tu 20% podatek na sprzęt elektroniczny tego typu. Przysługuje mi również 6% zniżka studencka. Nowy MBP Alu 13" kosztuje 10490 NOK (norweskich koron) - 26% (zniżka +VAT) = 7762,2 NOK Średni kurs korony waha się między 0,46-0,49 zł. Stąd cena maksymalna 3800 zł. Zastanawiają mnie jeszcze dwie kwestie: 1) jak wygląda sprawa z wymianą kości RAM, czy muszę kupować kości dedykowane do MBP Alu, czy mogę wsadzić kości dowolnej firmy? Jeśli tak, to jakie polecacie? Opinie odnośnie różnych firm oraz linki do konkretnych sklepów mile widziane. 2) jak przedstawia się sprawa z wyminą dysku na większy? Czy są jakiekolwiek ograniczenia co do wielkości? Plus pytanie dot. firmy - j.w.. Pozdrawiam

#36 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 02 August 2009 - 19:41

dysk to pewnie do 500 gb bo nie wiem czy 2,5" ca wieksze? mozliwe :) ale cena kosmiczna ramy to podobno pasuja ale najlepiej jak by ktoś kto ma MBP 2,26 i wymieniał ramy wypowiedział- również był bym wdzięzcny :)

#37 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 August 2009 - 02:04

Myślę o dysku 320 GB lub większym. Faktyczne dyski powyżej 320 GB maja niekiedy kosmiczne ceny, więc pewnie zdecyduje się na taki rozmiar. Interesują mnie opinie użytkowników, którzy dokonali takiej wymiany. Jak sprawują się dyski konkretnych producentów (wibracje, poziom hałasu, kompatybilności, itd.). Wszystkie opnie będą bardzo pomocne. Odnośnie pamięci RAM. Czytałem na różnych portalach, że pamięci GOODRAM sprawują się dobrze. Mino wielu pochlebnych opinii, istnieje również znaczne grono użytkowników niezadowolonych z wymiany. Pomijam wszelkiego rodzaju opinie pisane przez purystów Apple - tylko oryginalne części od Apple nadają się do MacBooków... Najcenniejsze są własne doświadczenia, więc proszę podzielcie się nimi. Pozdrawiam

#38 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 03 August 2009 - 17:42

Ja u siebie w MB mam corsair i śmiga z Kingstonem za to nie chciał w ogóle ruszyć z tym że mowa tutaj o DDR2 a u Ciebie będą DDR3 :)

#39 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 August 2009 - 00:36

mam corsair i śmiga z Kingstonem za to nie chciał w ogóle ruszyć

Prawdę powiedziawszy (napisawszy) nie znam tej firmy. Używałem bardzo długo pamięci Kingstona i nigdy mnie nie zawiodły.

Przeglądałem Allegro.pl. Niestety w kategorii pamięci D D3 jest bardzo mało aukcji,więc mam niewielkie pole manewru. Boć może coś się zmieni do czasu zakupu laptopa. Poszukam jeszcze w sklepach, zobaczymy czy te poszukiwania zaowocują.

Pytanie zatem czy MBP jest wstecznie kompatybilny z DD2?
Czy taka wymiana ma jakikolwiek sens?
Jakie będą realne straty wydajności?

Pozdrawiam

#40 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 posts
  • SkądBiałystok

Posted 05 August 2009 - 22:05

Żadna z pamięci RAM (kipin(y) w innym miejscu, podobnie jak i CPU (socket) i GPU (AGP i PCI-E) nie jest kompatybilna wstecz, przynajmniej w komputerach typu desktop. W laptopach jest podobnie i do płyty obsługującej DDR3 nie wsadzisz kości DDR czy DDR2. Także jak chcesz wymieniać RAM to szukaj DDR3 w dwóch kościach po 2GB, a te orginalne najwyżej sprzedasz, bo MakBook posiada tylko 2 sloty pamięci.

Te powinny być ok Kingston 2GB 1066MHz DDR3 (x2) (703244639) - Aukcje internetowe Allegro

Jeżeli decydujesz się na wymianę dysku to radziłbym wziąć jakiś z 7200RPM, będzie zauważalnie szybszy niż obecny 5400RPM.

#41 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 05 August 2009 - 22:55

Kupioną niedawno pamięć sprzedaję, ponieważ okazała się być niekompatybilna z moim Macbookiem.
Kości są w zasadzie nieużywane, rozpakowane jedynie w celu sprawdzenia kompatybilności z moim komputerem.

no faktycznie powinny być ok ;]

#42 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 August 2009 - 23:57

no faktycznie powinny być ok ;]

Cenne spostrzeżenie...

Pozdrawiam

#43 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 posts
  • SkądBiałystok

Posted 06 August 2009 - 00:10

Moze taka sztuka sie trafila, bo mi np w MB white Kingston smigal bez problemu. Poza tym kazda firma ma kilka modeli co nie znaczy, ze miales akurat ten sam. Trzeba bylo napisac konkretnie jaka kosc miales, a nie teraz ironizowac. Poza tym to tylko przyklad (1066MHz).

#44 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 August 2009 - 12:14

Absolutnie nie neguje działania Twojego MB na kościach Kingstona.

Poza tym kazda firma ma kilka modeli co nie znaczy, ze miales akurat ten sam.

Nie używałem kości Kingstona w MB, ponieważ go jeszcze nie mam.

Pozdrawiam

#45 7tomek

7tomek
  • 13 posts

Posted 06 August 2009 - 12:21

Nie chce zakładać nowego wątku a problem podobny. Macbook vs Macbook Pro (13'3). Warto dopłacić 500 - 700 zł do Macbook'a Pro ? Jedyne atuty dla mnie to +Lepsza Matryca, +Lepsza Bateria. I teraz pytanie czy opłaca się?.

#46 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 posts
  • SkądBiałystok

Posted 06 August 2009 - 13:06

@7tomek, było kilka tematów na ten temat i w większości (jeżeli nie wszystkich) doradzano dołożenie, bo poza baterią, nowy MBP ma jeszcze szybszego procka i podświetlenie klawiatury, czytnik SD. Nawet dla lepszej baterii myślę, że warto.

@chstrzelczyk, ktoś wyżej pisał, że mu nie pasowały, nie chodziło o Ciebie ;)

#47 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 07 August 2009 - 11:17

Nie chce zakładać nowego wątku a problem podobny. Macbook vs Macbook Pro (13'3). Warto dopłacić 500 - 700 zł do Macbook'a Pro ? Jedyne atuty dla mnie to +Lepsza Matryca, +Lepsza Bateria. I teraz pytanie czy opłaca się?

Odpowiedź nie jest jednoznaczna...

Przeczytaj cały wątek, jest w nim wiele sugestii dot. wyboru odpowiedniego dla Ciebie sprzętu.
Jak intensywnie będziesz korzystał z laptopa?
Do jakich zastosowań jest Ci potrzebny, itd...

Zdecydowałem się na zakup MB Pro, być może Ty również się skusisz...

Pozdrawiam

#48 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 14 September 2009 - 19:25

Witam, paczka z MBP 13" czeka na odbiór na poczcie. Trochę to trwało ale już jest. Dziękuje za dyskusję. Wątek do zamknięcia. Pozdrawiam

#49 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 posts
  • SkądBiałystok

Posted 14 September 2009 - 19:33

chstrzelczyk, to pochwal się chociaż gdzie i za ile kupiłeś :P no i czekamy na opinię po unboxing ;)

#50 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 September 2009 - 21:21

chstrzelczyk, to pochwal się chociaż gdzie i za ile kupiłeś :P

Kupiłem w Apple Store w Norwegii.
Zapłaciłem niecałe 3600zł.

no i czekamy na opinię po unboxing

Rewelacja. Jestem bardzo zadowolony.
Osobą które mają podobny dylemat przed zakupem, zdecydowanie polecam MBP.

Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users