Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Alu czy MacBook Pro Alu - którą wersję wybrać?

• This topic is locked This topic is locked
60 replies to this topic

#1 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 15:07

Witam,

planuje zakup pierwszego MacBooka Alu lub MacBooka Pro Alu, przed zakupem chciałbym jednak zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych użytkowników.
Napiszcie mi proszę jaka jest realna różnica między tymi modelami.
Czy różnią się tylko slotem na karty SD i portem FireWire?
Dlaczego za granicą, myślę tu np. o USA lub Norwegii na stronie sklepu Apple nie można kupić podstawowej wersji MacBooka z procesorem 2.0 GHz w wersji aluminiowej, w tej wersji do wyboru jest tylko MacBook Pro.

Nasuwa się pytanie, czy podstawowa wersja nowego MacBook Alu ma jakąś wadę dlatego w rodzimym kraju Apple można kupić tylko wersję Pro?

Dochodzi jeszcze spora różnica w cenie. Za MacBooka Alu z procesorem 2.0 GHz zapłacę nie więcej jak 4000 zł, za MacBooka Pro ponad 5000 zł. Podstawowego MacBooka najtaniej kupię na Allegro, np. Allegro: Apple MacBook MB466B/A (MB466PL/A) WyprzedaĹź! (669841424) - Aukcje internetowe Allegro , w przypadku MacBooka Pro różnice cenowe między Allegro a sklepami są nieznaczne.

Czy warto kupić podstawowego MacBooka Alu? A może lepiej zdecydować się na wersje Pro?

Pozdrawiam
Christian

#2 gucorek

gucorek
  • 596 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 30 June 2009 - 15:10

Nie ma podświetlnenia klawiatury... a czy wolisz stary model to zależy czy potrzebujesz portu firewire

#3 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 June 2009 - 15:18

Nowe mają lepszą matrycę.

#4 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 15:21

Nie ma podświetlenia klawiatury...

Fakt. Zapomniałem dopisać. Nie ma to dla mnie znaczenia.

a czy wolisz stary model to zależy czy potrzebujesz portu firewire

Port FireWire nie jest mi potrzebny.

Zastanawia mnie jednak, dlaczego nie mogę kupić podstawowej wersji MB Alu poza Polską. Powołałem się na USA, bo to rodzimy kraj Apple i na Norwegię, bo w tej chwili tu przebywam.

Zdecydowałbym się na podstawową wersję MB Alu ale nie mogę jej kupić w sklepie Apple w Norwegii. Z serii aluminiowej do wyboru ma tylko MB Pro. Podstawowa wersja dostępna tylko w białym plastyku. Może ktoś wie dlaczego?

#5 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 30 June 2009 - 15:23

Nie ma już MB Alu - Wszystkie MB Alu mają teraz dopisane Pro :P MB został tylko biały :)

#6 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 15:25

Nowe mają lepszą matrycę.

Nowe, to znaczy MB Pro?
Zakładałem, że wszystkie modele Alu mają matrycę LED. Jak się mylę, to poprawcie.

#7 bacaaa

bacaaa
  • 392 posts
  • SkądPoznań

Posted 30 June 2009 - 15:28

Nowe, to znaczy MB Pro?
Zakładałem, że wszystkie modele Alu mają matrycę LED. Jak się mylę, to poprawcie.

Tak, chodzi o tego nowego MB Pro. I nie chodzi o rodzaj podświetlenia ale o nasycenie i ilość kolorów które może wyświetlić.

Cytat ze strony apple.com:
"
A display of brilliance.

The moment you open your new MacBook Pro you’re greeted by glorious, full screen brightness. But that’s only one gleaming quality of the glossy LED-backlit widescreen display. It offers a 60 percent greater color gamut than previous generations for richer, more vibrant colors. And anything you view — including the ultrathin display itself — is a spectacular experience. The seamless glass enclosure makes this display strong and durable. And the display is power efficient and mercury- and arsenic-free, so it’s greener than ever.
"

#8 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 30 June 2009 - 15:31

Nowe, to znaczy MB Pro?

Zgadza się. Z tym, że podobno nowe Macbooki Pro 13" mają lepsze matryce od zwyklych Macbooków Alu.
Sam jestem właścicielem Macbook'a Alu 2.0 GHz i jestem bardzo zadowolony. Podświetlenie klawiatury jest mi zbędne, a do wydajności nie mam żadnych zastrzeżeń. Macbook Pro 13" po prostu zastąpił Macbook'a Alu, stąd jego brak w sklepach Apple.
Co do wyboru. Dla mnie za nowym Macbookiem Pro 13" przemawia przede wszystkim świetna bateria, dużo lepsza niż w Macbook'u Alu. Sam, gdybym kupował teraz, pewnie zdecydowałbym się na wersję Pro.

#9 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 30 June 2009 - 15:31

teraz aluminum będzie materiałem tylko dla uzytkowników PRO :D

#10 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 15:34

Nie ma już MB Alu - Wszystkie MB Alu mają teraz dopisane Pro

W takim wypadku, dlaczego na większości stron autoryzowanych sprzedawców Apple w Polsce istnieje podział na MB Wite, MB Alu oraz MB Pro Alu?

Jeżeli wszystkie MB Alu mają dopisane Pro, to jaką wersję mogę kupić w sklepie w Polsce lub na Allegro? W tych wersjach MB Alu nie mają podświetlanej klawiatury, czytnika kart SD ani portu FireWire, więc nie są wersją Pro.

Wynikałoby z tego, że Apple wypuściło podstawową wersję MB w aluminiowej obudowie, a później zaniechało ich produkcji pozostawiając MacBooka w białym plastyku.

Czy ja dobrze rozumuje?

---- Dodano 30-06-2009 o godzinie 16:43 ----

Macbook Pro 13" po prostu zastąpił Macbook'a Alu, stąd jego brak w sklepach Apple.

Tak właśnie przypuszczałem. Niestety cena też została zastąpiona.

Z tego co napisałeś, wynika także, że Apple wycofując podstawowego MB w wersji Alu, postanowiło wyssać więcej pieniędzy od potencjalnych klientów.

Dziękuje również za informację, że MB Alu sprawuje się dobrze. Tylko ze względu na cenę, być może się na niego zdecyduje.

#11 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 30 June 2009 - 15:44

W takim wypadku, dlaczego na większości stron autoryzowanych sprzedawców Apple w Polsce istnieje podział na MB Wite, MB Alu oraz MB Pro Alu?

Jeżeli wszystkie MB Alu mają dopisane Pro, to jaką wersję mogę kupić w sklepie w Polsce lub na Allegro? W tych wersjach MB Alu nie mają podświetlanej klawiatury, czytnika kart SD ani portu FireWire, więc nie są wersją Pro.

Wynikałoby z tego, że Apple wypuściło podstawową wersję MB w aluminiowej obudowie, a później zaniechało ich produkcji pozostawiając MacBooka w białym plastyku.

Czy ja dobrze rozumuje?

W Polsce jesteśmy trochę zacofani. Po pierwsze u nas nie sprzedaję Apple tylko dystrybutorzy. Oni znowu, sprzedają wszystkie modele, aż im się nie wyczerpią zapasy. Natomiast Apple, w ciągu jednego dnia wycofuje ze sprzedaży konkretne modele. Tak też się stało ze Macbook'iem Alu po wprowadzeniu Macbook'a Pro 13".
Na początku Apple wydało kolejne wersje Macbook'a, aluminiowe i miały one zastąpić białego i czarnego Macbook'a. Jednak po pewnym czasie, Apple wypuściło nową wersję białego Macbook'a i najwidoczniej uznało, że aluminium jednak pozostanie tylko z wersją Pro, tym samym wycofując Aluminiowe Macbooki i tworząc Macbooki Pro 13". Jednak pamiętajmy, że nowe Macbooki Pro 13" to tak naprawdę delikatnie zmienione Macbooki Alu. Na allegro znajdziesz zarówno Macbook'a Alu sprzed roku, jak i nowe Macbooki Pro 13". Macbook Alu w wersji 2,4GHz także ma podświetlaną klawiaturę, mimo że Pro nie jest... Swoją drogą, co to za wyznacznik Pro - podświetlana klawiatura xD

#12 hosi

hosi
  • 122 posts
  • SkądDublin, IRL

Posted 30 June 2009 - 15:46

Zapomnij o MB! MBP 13" ma lepsza matryce, podswietlana klawiature, szybszy procek, chyba tez RAM wiekszy. Nad czym sie tu zastanawiac?

#13 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 30 June 2009 - 15:50

(...)
Tak właśnie przypuszczałem. Niestety cena też została zastąpiona.

Z tego co napisałeś, wynika także, że Apple wycofując podstawowego MB w wersji Alu, postanowiło wyssać więcej pieniędzy od potencjalnych klientów.

Dziękuje również za informację, że MB Alu sprawuje się dobrze. Tylko ze względu na cenę, być może się na niego zdecyduje.

Tu się nie zgodzę. Cena nowego Macbook'a Pro 13" jest równa cenie Macbook'a Alu z czasu, gdy jeszcze Macbook'a Pro 13" nie było. Po prostu wprowadzono nowe, lepsze modele, w tej samej cenie co stary model za czasów premiery, przez co ceny Macbook'a Alu spadły.

#14 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 15:50

Wyjaśniło się kilka kwestii. Nie przypuszczałem, że tak szybko. Dziękuje.

Jeżeli na forum są użytkownicy nowszych MB Alu (teraz poprawnie powinno być MB Alu Pro) i starszych modeli MB Alu (tych bez dopisku Pro), proszę o opinię na temat tego sprzętu.

Pozdrawiam
Christian

---- Dodano 30-06-2009 o godzinie 16:57 ----

Zapomnij o MB! MBP 13" ma lepsza matryce, podświetlana klawiaturę, szybszy procek, chyba tez RAM większy. Nad czym się tu zastanawiać?

Nie trzeba się zastanawiać. Oczywiście nowy MB jest "lepszy" ale ma tez "lepszą" cenę. Wyższą o 40%. Za nowości trzeba płacić. Mam jeszcze dwa tygodnie na podjęcie ostatecznej decyzji. Tymczasem proszę o opinię użytkowników.

#15 robalcfg

robalcfg
  • 495 posts

Posted 30 June 2009 - 15:58

Ostatnio MacKozer kupił Macbook'a Pro 13" i napisał o nim trzy teksty("Bardzo subiektywnie o MacBook Pro 13′"). Nie wiem czy mogę podawać tutaj linka do jego blog'a. Znajdziesz go na google bez problemu.

#16 malin.pl

malin.pl
  • 194 posts
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Posted 30 June 2009 - 16:05

Ja posiadam MB Alu 2.0 GHz i powiem ... bierz wersje starą, tą bez PRO ... jest tu słabsza bateria niż w wersji PRO ale masz możliwość dołożenia ramu i zmiany dysku (bo w PRO nie ma się dostępu do tych elementów bez utraty gwarancji ... tak mi się kojarzy - jeśli się mylę poprawcie mnie.). Jeśli nie używasz FireWire to ta maszynka spokojnie Ci wystarczy. PS. Mój znajomy zakupił sobie MBP 13" i porównywaliśmy z moim... dużej różnicy nie ma ... zawsze można zaoszczędzić (ewentualnie) pare groszy i kupić wersje poprzednią, i wydać kasę na coś innego np. iWorka.

#17 hosi

hosi
  • 122 posts
  • SkądDublin, IRL

Posted 30 June 2009 - 16:52

Jesli angielski nie jest dla Ciebie wiekszym problemem to goraco polecam lekture tegoz oto forum: MacBook Pro, PowerBook - Mac Forums jest tam MASA opinii na temat MBP 13".

Pozdrawiam

---- Dodano 30-06-2009 o godzinie 16:58 ----

Nie trzeba się zastanawiać. Oczywiście nowy MB jest "lepszy" ale ma tez "lepszą" cenę. Wyższą o 40%. Za nowości trzeba płacić. Mam jeszcze dwa tygodnie na podjęcie ostatecznej decyzji. Tymczasem proszę o opinię użytkowników.

Coz, nie wiem jak w Polsce z rozniacami cenowymi sprawa wyglada aktualnie. Zawsze mozesz kupic w sklepie internetowym w UK. Gwarancje przeciez tak czy inaczej masz. Wlasnie sprawdzilem, MB 13" jest tanszy od MBP 13" az o... 20 funtow :roll:

#18 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 17:20

Ja posiadam MB Alu 2.0 GHz i powiem ... bierz wersje starą, tą bez PRO ... jest tu słabsza bateria niż w wersji PRO ale masz możliwość dołożenia ramu i zmiany dysku (bo w PRO nie ma się dostępu do tych elementów bez utraty gwarancji ... tak mi się kojarzy - jeśli się mylę poprawcie mnie.). Jeśli nie używasz FireWire to ta maszynka spokojnie Ci wystarczy.

Możliwość wymiany baterii oraz rozszerzenia pamięci RAM, zdecydowanie przemawia na korzyść starszej wersji MacBooka Alu.

---- Dodano 30-06-2009 o godzinie 18:27 ----

Jeśli angielski nie jest dla Ciebie większym problemem to gorąco polecam lekturze tegoż oto forum: MacBook Pro, PowerBook - Mac Forums jest tam MASA opinii na temat MBP 13".

Dziękuję za link, na pewno się przyda.

Cóż, nie wiem jak w Polsce z rozniacami cenowymi sprawa wyglada aktualnie. Zawsze mozesz kupic w sklepie internetowym w UK. Gwarancje przeciez tak czy inaczej masz. Wlasnie sprawdzilem, MB 13" jest tanszy od MBP 13" az o... 20 funtow

W Polsce... Za MB Alu - w starszej wersji zapłacę nie więcej jak 4000zł, za MBP Alu - w nowszej wersji zapłacę około 5300 zł. Jak widać w UK różnica w cenie jest nieznaczna, jednak w Polsce jest bardzo zauważalna.

#19 besiu

besiu
  • 73 posts
  • Skądwarszawa

Posted 30 June 2009 - 17:32

zaraz zaraz Panowie, w macbooku pro 13" można wymienić samemu dysk i ram, tylko nie można baterii, nawet w dołączonej instrukcji jest cały opis jak to zrobić.

miałem ten sam dlemat co Ty i dokonałem zakupu mbp z procesorem 2,26. mam super baterię, podświetlaną klawiaturę która zawsze może Ci sie w nocy przydać, firewire którego też zbyt nie mam czym zająć ale dużo zewnętrznych dysków jest na firewire, slot kart sd też nie wiem po co ale może się przydac, i teraz najważniejsze, jest to nowszy model, z którego usuneli błędy mb alu.
Różnica w cenie nie wielka. Ja kupiłem za 5000 nóweczke ze sklepu Sklep Internetowy: Apple, Dell, Jamo, AVG , a najtaniej na allegro znajdowałem po 4400 mb alu 2,0

pozdrawiam

#20 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 17:48

i teraz najważniejsze, jest to nowszy model, z którego usuneli błędy mb alu.

Jakie to błędy?

---- Dodano 30-06-2009 o godzinie 18:54 ----

a najtaniej na allegro znajdowałem po 4400 mb alu 2,0

MB Alu 2.0 można kupić poniżej 4 tysięcy; np.
A) Macbook 2.0GHz/160GB/2GB (MB466B/A) NOWY ŁÓDŹ ! (664718876) - Aukcje internetowe Allegro
B) NOWY Apple Macbook 2.0GHz /160HDD/2GB/ GF WARSZAWA (675867442) - Aukcje internetowe Allegro

MBP Alu 2,26 nie kupię poniżej 5 tysięcy; np.
A) Wyniki wszyukiwania frazy MBP
MacBook Pro na Allegro - Wyniki wyszukiwania - Aukcje internetowe Allegro

#21 malin.pl

malin.pl
  • 194 posts
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Posted 30 June 2009 - 23:38

Jeśli w nowym MBP 13" można wymieniać dysk i pamięć RAM, i masz na to fundusze ... to bym się długo nie zastanawiał i brał wersję PRO. Te "dodatki" z wersji Pro czyli między innymi: FireWire i czytnik kart zawsze może się przydać. :D pozdrawiam PS. Sorki za wprowadzenie w błąd.

#22 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 23:46

Oczywiście, że bierz MBP 13'

#23 chstrzelczyk

chstrzelczyk
  • 101 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 July 2009 - 12:40

Oczywiście, że bierz MBP 13'

Myślę, że właśnie tak zrobię. Do podjęcia ostatecznej decyzji został mi jeszcze tydzień.

Powracam jeszcze raz do mojego pytania, zadanego kilka postów wcześniej.
Jakie błędy zostały usunięte z MBP Alu w zestawieniu z MB Alu?
Szukałem informacji w różnych miejscach, jednak bez zadowalających rezultatów.
Niech wypowiedzią się użytkownicy, którzy słyszeli lub czytali o jakichkolwiek błędach.

Pozdrawiam

#24 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 03 July 2009 - 17:30

Myślę, że właśnie tak zrobię. Do podjęcia ostatecznej decyzji został mi jeszcze tydzień.

Powracam jeszcze raz do mojego pytania, zadanego kilka postów wcześniej.
Jakie błędy zostały usunięte z MBP Alu w zestawieniu z MB Alu?
Szukałem informacji w różnych miejscach, jednak bez zadowalających rezultatów.
Niech wypowiedzią się użytkownicy, którzy słyszeli lub czytali o jakichkolwiek błędach.

Pozdrawiam

MBP 13"
+lepsza bateria polimerowo-jonowa
+lepsza matryca
+dodany port firewire
+TDP procka 2.26Ghz i 2.53Ghz ten sam czyli 25W
+być może przeprojektowany logic board i użyte inne układy scalone(lepsze lub gorsze)

Moim zdaniem tu najważniejsza jest bateria a reszta mniej ważna i to powinno zadecydować przy zakupie macbooka.

#25 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 03 July 2009 - 17:56

Jeżeli Twój budżet na to pozwala, to zdecydowanie lepiej kupić mbp 13", przynajmniej ze względu na baterię i firewire. Minusem mbp jest chyba tylko kontroler hdd o mniejszej przepustowości (ma znaczenie tylko jeżeli planujesz używać ssd) Pozdrawiam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users