Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro - wentylator nie działa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 alchemic

alchemic
  • 93 postów
  • SkądPolska

Napisano 29 czerwca 2009 - 19:31

Witam Ostatnio mój MBP strasznie się grzeje po lewej stronie, sprawdziłem co dzieje się z wentylatorem po lewej stronie przy pomocy iStat Pro i okazuje się zę się nie kreci. NIe było z nim problemu wcześniej, nie piszczał nie skrzypiał. czy to znaczy że padł ? czy może być jakaś inna przyczyna takiego stanu rzeczy ? i jaki to ma wpływ na działanie komputera ?

#2 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 czerwca 2009 - 19:52

kiepska sprawa, a jaka temperatura jest, lewy wiatrak głównie dotyczy procesora prawy grafiki. Zobacz jaką temperaturę ma CPU.

#3 alchemic

alchemic
  • 93 postów
  • SkądPolska

Napisano 29 czerwca 2009 - 20:04

Dołączona grafika

ale nic nie jest uruchomione ( nie licząc skejpa ) kiedy włączę Aperture zaczyna się grzać...

Ile taki wiatrak w Polsce kosztuje ?
W Anglii ok 25 funtów.

Domyślam się że wymiana nie jest problemem ?

Czy kiedy komputer się przegrzeje wyłączy się automatycznie ? no i czy mogę na nim teraz pracować bez obaw o jego zdrowie ?

#4 Hex

Hex
  • 2 660 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 czerwca 2009 - 20:18

Wiatraczek wymienisz spokojnie sam:
Installing MacBook Pro 15" Core 2 Duo Model A1211 Left Fan
Jeżeli będziesz używał komputera do przeglądania internetu słuchania muzyki, to problemu być*nie powinno, nie grał bym na twoim miejscu, nie odpalał Photoshopa itd. ;) YouTube też bym omijał. I dla spokojności na noc wyłączył.
Dla porównania, temp. U mnie
Dołączona grafika

#5 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 20:25

To często spotykany problem w MacBook'ach Pro - jakiś czas temu sam szukałem lewego wiatraka i wydawało mi się, że nie dostanę takiego w Polsce. Z pomącą przyszedł mi ten serwis. Pozdrawiam!

#6 alchemic

alchemic
  • 93 postów
  • SkądPolska

Napisano 29 czerwca 2009 - 21:16

Jak mniemam komputer kiedy się przegrzeje wyłączy się sam ? No i tak z ciekawości to co pada w takim wentylatorze ? to chyba najprostsza rzecz w kompie ?

#7 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 22:17

199 zeta za jeden wentylator - hehe super cena ;)

#8 alchemic

alchemic
  • 93 postów
  • SkądPolska

Napisano 29 czerwca 2009 - 22:40

Rozkręciłem moje Maleństwo, wyjąłem wentylator, ciężko się kręcił, wystarczyło go rozebrać , poprawić mocowanie na cewce i gotowe. Moja diagnoza jest taka: Pod wpływem temperatury coś się tam musiało rozszerzyć w mocowaniu śmigła, do tego obroty i może jakieś niefortunne stuknięcie laptopem sprawiły zablokowanie śmigła na mocowaniu. Wystarczyło docisnąć i jest ok. dziękuje za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych