Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Safari - kolory na stronie

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 EpureLight

EpureLight
  • 149 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 28 June 2009 - 14:34

Witam was

Nie wiedziałem w jakim dziale imieścić ten wątek więc jeśli ten jest zły to proszę o przenisienie.
Mam problem w wyświetleniem kolorów tła strony w safari. Mianowicie dzieje się coś takiego :
Po lewej safari a po prawej firefox.
Dołączona grafika
Jak widać po lewej stronie są kolory żywe 9takie jakie chciałem) a po prawej są wręcz żółte.

Wydaje mi się, że problem wywodzi się z tego, że safari odczytuje profile kolorów z obrazka a firefox nie. Problem polega na tym, że nie wiem jak to wyrównać. To jest strona internetowa którą właśnie tworze, różnica jest kolosalna i nie mogę sobie pozwolić na takie zróżnicowanie kolorów. Wie ktoś może jak można temu zaradzić ?

Pozdrawiam

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 June 2009 - 14:40

jak się pracuje z plikami .png to naprawdę warto wiedzieć co w nich siedzi

PNG ? Jak i dlaczego używać

jak przeczytasz to dokładnie to trafisz nawet na
ImageOptim - optymalizator grafik PNG/JPEG dla Mac OS X

#3 EpureLight

EpureLight
  • 149 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 28 June 2009 - 14:56

No i potestowałem i niestety dalej ten sam efekt. Tzn plik wyjściowy z photoshopa po kompresji dla web zajmuje 171Kb. Oryginalny zajmuje 1Mb a po kompresji przez ImageOptim wyszedł plik bez kolorów (wybrakły) i zajmujący de tego 289kb :/ Może jeszcze spróbuje pozmieniać profile kolorów obrazu w photoshopie i będzie lepiej.

Jakieś jeszcze rozwiązania znasz ?

Akurat w tym przypadku jest to tlo zapisane w .jpg, z .png nigdy nie miałem problemów. Mimo wszystko za chwile potestuje ten program i dam znać jak poszło.
Dzieki Roberto ;)

#4 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 June 2009 - 15:25

poczytaj jeszcze: color correction for images in Firefox 3.5 at hacks.mozilla.org

pytanie też który Fx

#5 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 June 2009 - 15:36

ja też dodam od siebie, że niestety safari przekłamuje kolory nie tylko z obrazków, ale i tych w hex

#6 EpureLight

EpureLight
  • 149 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 29 June 2009 - 08:05

Po wszystkim jednak udało mi się uzyskać obraz podobny do tego który chciałe. Problem pojawiał się gdy odzanaczałem opcje zaaplikuj profil kolorów przy eksporcie do web w photoshopie. Zeby to wszystko działało, musiałem zapisać to w pliku bez profilu, przesycic go mocno barwami dużo mocniejszymy id oryginału, zapisałem bez profilu, kolory wyświetlaja się już dobrze na każdej przeglądarce. Mimo wszystko trochę się rozczarowałem. Po przeczytaniu artykułu który podał roberto dało mi do myślenia dlaczego programiści photoshopa tak właśnie go ograniczyli...

#7 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 29 June 2009 - 09:00

Proponuje też zmienić tytuł wątku, bo tu chodziło o Firefox a nie Safari.

#8 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 29 June 2009 - 09:22

EpureLight - bardzo ważne - a sprawdzałeś jak to wygląda na PC?
bądź co bądź to jest większość w sieci

a o ile się nie mylę, to domyślne ustawienia gammy w makach (1.8, od dawien dawna) jest inne niż w windowsie (2.2?)
w Snow Leo mają dać już domyślnie 2.2 podobno (tak gdzieś wyczytałem)
APPLE OS X 10.6 SNOW LEOPARD 2.2 Gamma Default Monitor Versus 1.8 Mac Gamma Explained Why Theory
ja u siebie sobie ustawiłem też 2.2, bo też się bawię w strony www ;)

#9 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 29 June 2009 - 09:27

gamma 2.2 i sRGB -> teraz użyj google safari nie przekłamuje kolorów

#10 EpureLight

EpureLight
  • 149 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 29 June 2009 - 18:58

Proponuje też zmienić tytuł wątku, bo tu chodziło o Firefox a nie Safari.

Nie tylko o firefoxa. Chodzi o wsystkie przeglądarki z wyłącznością safari. Z tego co mi wiadomo, to tylko safari przychodzi z automatycznym aplikowaniem profilów kolorów ze zdjęć.

Do Roberto:
Nie sprawdzałem na PC. Mimo wszystko nigdy nie miałem problemów z przekłamaniem kolorów względem PC - MAC.

#11 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 29 June 2009 - 19:38

różnica jest kolosalna

Co najwyzej niewielka. Serio odcienie sa podobne. Ja uzywam OmniWeb ;)

Oba zdjecia wygladaja ok dla oka. Nie przejmowalbym sie tym zbytnio bo przecietny zjadacz chleba potraktuje oba obrazki dobrze.

#12 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 June 2009 - 09:17

Nie sprawdzałem na PC. Mimo wszystko nigdy nie miałem problemów z przekłamaniem kolorów względem PC - MAC.

;) tylko nikt kolorów nie przekłamuje - po prostu ustawienia są inne ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users