Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Lustrzanka a Mac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 ulic

ulic
  • 41 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2009 - 07:13

Witam, Przymierzam się do kupna lustrzanki (alfa 300 (350?), Nikon d50, może coś innego), nie chcę pytać was o pomoc przy wyborze sprzętu, (chociaż jak ktoś ma jakieś propozycję :) ), ale o kompatybilność programową? Czy macie jakieś doświadczenia, odnośnie firm, że ich sprzęt, oprogramowanie, o ile jest słabo działały z Maciem? Na razie będę używał.. iPhoto lub coś co oferuje producent.. a potem Aperture.. Dzięki!

#2 drabina

drabina
  • 112 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2009 - 07:42

Jeżeli chodzi o Sony to raczej problemów być nie powinno. Używałem Alpha 100 i z Makiem działała bez żadnych problemów - iPhoto może importować fotki, system widzi jego kartę pamięci. Więc jest tak jak powinno być. Z Alpha 300/350 powinno być podobnie - zwłaszcza, że jakiś czas temu w aktualizacji iPhoto poprawiono obsługę modelu 300.

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2009 - 09:18

Polecam a350, naprawdę wygodny liveview i dobrze zrobiony aparat. iPhoto, czy też Mac, nie ma żadnych problemów - nie dość że wszystko importuje, to i tak aparaty widzisz jako kartę pamięci, więc naprawdę żaden problem. Jak chcesz robić coś sensownego, to zdecydowanie aperture.

#4 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2009 - 10:08

Z Nikonami także nie ma żadnych problemów. Mam d60 i mogę polecić z czystym sumieniem. Wszystko działa łącznie z softem od Nikona (jest wersja pod mac os X).

#5 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 28 czerwca 2009 - 10:10

Jak chcesz robić coś sensownego, to zdecydowanie aperture.

Adobe Lightroom lepiej sobie radzi z kolorami i wydrukiem ;)

#6 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 28 czerwca 2009 - 10:22

Z Nikonami także nie ma żadnych problemów. Mam d60 i mogę polecić z czystym sumieniem. Wszystko działa łącznie z softem od Nikona (jest wersja pod mac os X).

A wiesz może jak wygląda sprawa z D70 (troszeczkę starszy sprzęt acz nadal bardzo dobry :) )

#7 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 czerwca 2009 - 10:27

Nie ma problemów z d70 Podobnie Canon wszystkie lustra działają na OSX a canon dodaje OSX'owa wersje wołarki Rawów NIe jest tak ładna jak aperture ani tak miła w obsłudze ale rawy woła bardzo ładnie

#8 IPablus

IPablus
  • 93 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 13:17

Z Canonem 350D jak i 40D działa i gada z iPhoto. Jednak polecam Lightroom`a.

#9 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 czerwca 2009 - 15:33

chyba nie ma na rynku cyfrowej lustrzanki która by jakoś szczególnie nie współpracowała z maciem. Software dostarczony z aparatami Canona i Nicona jest w wersji Mac i windows, chociaż akurat ich nie polecam, lepiej zainwestować w lightroom lub od biedy jechać na iPhoto. Nie wiem jak jest z softem dostarczanym od sony, ale pewnie nie odbiega od konkurencji. co do samego wyboru to w cenie alfy 300 dostaniesz spokojnie nikona d70, d50 raczej trochę stary sprzęt ale można go za to dostać za grosze, na allegro body z kitem za ok 1000, mimo wszystko nie wiem czy warto.

#10 czesio

czesio
  • 213 postów
  • Skąd3Miasto

Napisano 28 czerwca 2009 - 16:29

Pozwólcie, że podłącze się do tego pytania i dodam taki model: Nikon D5000 z ob. 18-105mm VR. Czy ktoś ma doświadczenia z tym aparatem, jakieś rady, opinie. Zależy mi na w miarę niedrogim lustrze, z podglądem na żywo a i kręcenie filmów też nie pozostaje bez znaczenia (choć może ktoś zarzuci mi, że nie do tego lustra wymyślono, to jednak wolę mieć niż nie mieć :P). Bawiłem się kiedyś zupełnie amatorsko z fotografowanie na zabytkowych już niemal Zenith'ach (czy jak to się pisało), a teraz szukam uniwersalnej (długo nie będzie mowy o zmianie obiektywów), godnej polecenia lustrzanki, bez nadzwyczajnego szumienia (i choć wiadomo, że jakieś zawsze pozostanie w tej klasie sprzętu, to jednak naczytałem się o Sony'm niezbyt dobrych opinii pod tym względem i sam już nie wiem). Wiem, że jest na tym forum sporo osób, które mają o wiele więcej doświadczenia na tym polu i to właśnie Was proszę o rady i pomoc w wybraniu sprzętu.

#11 Ciastuss

Ciastuss
  • 81 postów
  • SkądSkierniewice

Napisano 28 czerwca 2009 - 16:41

Ja tam na sony nie narzekam : ) zależy jakie kto ma wymagania i doświadczenie , a z opiniami na temat tego nikona to musisz poszukać gdzieś na forum nikona albo jakiś serwisach fotograficznych gdyż jest to bardzo świeży model .

#12 czesio

czesio
  • 213 postów
  • Skąd3Miasto

Napisano 28 czerwca 2009 - 16:46

Nie przesadzajmy z tym doświadczeniem, ja po prostu szukam najlepszego wyboru przed wydaniem ciężko zarobionych pieniędzy.

#13 Piterson

Piterson
  • 224 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 czerwca 2009 - 16:47

Ja jako zagorzały Canonnier (hehe) polecam oczywiście Canona. W pełni działające dołączone oprogramowanie pozwala na zdalne robienie zdjęć z podglądem na żywo z ekranu komputera... bajer ale działa :) Canon bardzo sobie ceni macowców i daje pełny support do swojego oprogramowania. Dodatkowo też polecam Lightroom.

#14 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 czerwca 2009 - 18:40

Canon nie jest zły ale my wybraliśmy (a właściwie moja żona) Nikona (model D90), a przeważyło:
- dużo lepsza ergonomia pracy jak i interfejsu aparatu,
- lepsza jakość materiałów niż w porównywalnym Canonie i solidność wykonania
- robi ładniejsze (subiektywnie) zdjęcia
- lepsze jakościowo szkła dostarczane z aparatem niż Canon
zakup nie był na pałę tylko po testowaniu obu konkurentów.
Ja też na temat Sony (szczególnie A350) naczytałem się i nasłuchałem sporo nienajlepszych opinii - ogólnie za dużo bajerów i epatowania cyferkami (marketing typowo pod typowego Kowalskiego co się przesiada z małpki), a za mało aparatu do robienia zdjęć.

Efekty prac mojej kochanej małżonki i używania Nikona (ostatnio ze szkłami od Zenitha) tutaj:
pieprz czy wanilia
Lustro

#15 Sofeicz

Sofeicz
  • 320 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:23

Mam SONY a350 i radzę Ci kup sobie Canona 450. Nie jestem do końca zadowolony z mojej alfy. Duże szumy matrycy w trybie 14 M, zawodny AF itd. Wydałem razem z obiektywem ok. 3500 (musiałem dokupić Tamrona 17-50 bo ten kitowy to ...) i doszedłem do wniosku, że można było lepiej je zagospodarować Robiłem np. dokładne porównanie ze starym Canonem 350 i jakość fotek jest taka sama ! Ale Canon kosztuje ok. 800 + szkło. 450 jest nowsza i to zdecydowanie lepszy wybór (albo najnowsza 500).

#16 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:26

Puszka to tylko puszka :-) Lustro to system I tu raczej trzeba brać pod uwagę dostępność szkieł, lamp i innego kosmicznie drogiego badziewia ich cenę, jakość ect Inaczej kupowanie lustra i robienie zdjęć na kitowym "słoiku" IMHO nie ma najmniejszego sensu cooper69 jak się sprawują Zenithowskie szkła z D90? Z tego co słyszałem manualne szkła z 2 cyfrowymi nikonami nie mierzą światła D90 jest wyjątkiem ?

#17 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 29 czerwca 2009 - 07:13

Pooglądaj zdjęcia w załączonych przeze mnie w poprzednim poście linkach i sam oceń. W użyciu jest Helios i Jupiter.

#18 Suave

Suave

• 2 204 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 08:54

To jeszcze moje ,,3 grosze": dawniej Zenit, potem Nikon analogowy, teraz cyfrowy. Zasada jest dość prosta, jak zaczniesz z Nikonem to już na jakiś czas pozostaniesz przy nim ze względu na system, to samo z Canonem i każdym innym. Każde body trzeba wziąć do ręki, przymierzyć do palców, potem dołożyć obiektyw i dopiero ocenisz czy sam układ Ci odpowiada. Dla mnie Nikon jest najlepszy, ale to o niczym nie świadczy:)

#19 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 czerwca 2009 - 09:45

Pooglądaj zdjęcia w załączonych przeze mnie w poprzednim poście linkach i sam oceń. W użyciu jest Helios i Jupiter.

Załączone Foty nic mi nie powiedzą o pomiarze światła przez puszkę (Nie mowie o LIfeView) :-)
Wybacz nie doczytałem, że to żona się fotografią zajmuje

#20 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:44

Z dość leciwym już nikonem d50 też nie ma żadnego problemu. W ogóle nie wydaje mi się żebym z jakim kolwiek aparatem mac miał problem. Co innego konkretny soft firm trzecich - np. do Adobe Camera Raw czasem trzeba poczekać chwilę na sterowniki do nowych aparatów (pamiętam, że tak było w przypadku d70). Pracując ze zdjęciami na Maku fajne jest to, że masz większy wybór profesionalnego softu - opórcz programów Adobe (Lightroom, Photoshop) masz jeszcze Applowki Aperture (który bardzo sobie chwalę :)) i Pixelmatora który spokojnie może zastąpić w prostrzych zastowaniach PSa.

#21 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 czerwca 2009 - 19:28

Canon nie jest zły ale my wybraliśmy (a właściwie moja żona) Nikona (model D90), a przeważyło:
- dużo lepsza ergonomia pracy jak i interfejsu aparatu,
- lepsza jakość materiałów niż w porównywalnym Canonie i solidność wykonania
- robi ładniejsze (subiektywnie) zdjęcia
- lepsze jakościowo szkła dostarczane z aparatem niż Canon
zakup nie był na pałę tylko po testowaniu obu konkurentów.
Ja też na temat Sony (szczególnie A350) naczytałem się i nasłuchałem sporo nienajlepszych opinii - ogólnie za dużo bajerów i epatowania cyferkami (marketing typowo pod typowego Kowalskiego co się przesiada z małpki), a za mało aparatu do robienia zdjęć.

Efekty prac mojej kochanej małżonki i używania Nikona (ostatnio ze szkłami od Zenitha) tutaj:
pieprz czy wanilia
Lustro

A z jakim modelem porownywales ?

#22 igneus

igneus
  • 413 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 czerwca 2009 - 21:14

Subiektywnie porównywał wiec co za różnica :-) i Na pewno < 5d

#23 robson21

robson21
  • 42 postów

Napisano 05 lipca 2009 - 20:34

Pozwólcie, że podłącze się do tego pytania i dodam taki model: Nikon D5000 z ob. 18-105mm VR. Czy ktoś ma doświadczenia z tym aparatem, jakieś rady, opinie. Zależy mi na w miarę niedrogim lustrze, z podglądem na żywo a i kręcenie filmów też nie pozostaje bez znaczenia (choć może ktoś zarzuci mi, że nie do tego lustra wymyślono, to jednak wolę mieć niż nie mieć :P). Bawiłem się kiedyś zupełnie amatorsko z fotografowanie na zabytkowych już niemal Zenith'ach (czy jak to się pisało), a teraz szukam uniwersalnej (długo nie będzie mowy o zmianie obiektywów), godnej polecenia lustrzanki, bez nadzwyczajnego szumienia (i choć wiadomo, że jakieś zawsze pozostanie w tej klasie sprzętu, to jednak naczytałem się o Sony'm niezbyt dobrych opinii pod tym względem i sam już nie wiem). Wiem, że jest na tym forum sporo osób, które mają o wiele więcej doświadczenia na tym polu i to właśnie Was proszę o rady i pomoc w wybraniu sprzętu.

Jak dla początkującego super aparat, świeży model i tani polecam szczególnie z tym uniwersalnym obiktwem.
Jeżeli już masz lustrzanke to raczej nie korzysta się z funkcji podglądu na żywo, jest to dodatkowa rzecz, której się używa jeżeli nie możesz przyłożyć oka do aparatu.
Jest jeszcze kwestia filmów do której bym się nie nastawiał że zastąpi mi to kamere, fajnie bo możesz kręcić w HD ale oprócz tego że bedzisz kręcił pierścieniem od zooma to jeszcze drugim od ostrości bo przy kręceniu nie działa autofocus.

#24 NIRRI.PL

NIRRI.PL
  • 55 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 lipca 2009 - 10:55

Używam Sony Alpha 300 z iMac, wszystko działa jak powinno. Sony Alpha 300, a sony alpha 350 różnica w pix, ale nie zmieniono matrycy czego powodem są większe szumy w alpha 350, a różnica w zdjęciach do iso 400 żadna, powyżej 400 lepiej wypada alpha 300. A co do Canona to jego wadą jest to że ma stabilizację obrazu w obiektywie, a alpha ma stabilizację w aparacie dzięki czemu obojetnie jakie szklo wkręcisz będziesz miał stabilizację. pozdrawiam ... nie wdaję się w dyskusję na temat aparatów :-)

#25 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 08 lipca 2009 - 11:11

A z jakim modelem porownywales ?

z Canonem 450D - kupowałem w październiku 2008.

Subiektywnie porównywał wiec co za różnica i Na pewno < 5d

to miało być śmieszne czy żałosne?

Następna zaczepka z cyklu flame wars - canon vs nikon, nokia vs reszta świata itp.
nie bawię się w takie rzeczy...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych